of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • Nederlandse gemeenten negeren massaal richtlijnen die door staatssecretaris Van Rijn van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zijn opgesteld om gemeenten te beschermen tegen de tabakslobby. Dat concludeert Onderzoeksredactie Tabak na beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (Wob). Twaalf van 388 gemeenten blijken banden te hebben met de tabaksindustrie.

  Gemeenten negeren massaal richtlijnen tegen tabakslobby

  Nederlandse gemeenten negeren massaal richtlijnen die door staatssecretaris Van Rijn van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport  (VWS) zijn opgesteld om gemeenten te beschermen tegen de tabakslobby. Dat concludeert Onderzoeksredactie Tabak na beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (Wob). Twaalf van 388 gemeenten blijken contacten te hebben met de tabaksindustrie, maar maakten deze niet openbaar.

 • Statushouders krijgen in aanloop van hun komst in hun woongemeente afzonderlijk te maken met maar liefst dertig tot veertig organisaties, schrijft adviesbureau Lysias naar aanleiding van een verkenning. Gemeenten zouden de statushouders uit deze kluwen kunnen leiden.

  ‘Geef gemeenten regie in begeleiding statushouders’

  Statushouders krijgen in aanloop van hun komst in hun woongemeente afzonderlijk te maken met maar liefst dertig tot veertig organisaties, schrijft adviesbureau Lysias naar aanleiding van een verkenning. Gemeenten zouden de statushouders uit deze kluwen kunnen leiden.

 • De verantwoordingshonger die voortkomt uit de decentralisaties in het sociale domein heeft geleid tot een explosie van de accountantskosten van zorginstellingen. Gemiddeld stegen die met 12 procent, blijkt uit een jaarverslagenanalyse 2016 van Intrakoop, een inkoopcoöperatie van zorgorganisaties. Een gemiddelde zorgorganisatie legde in 2016 127.000 euro neer bij de accountant.

  Accountantskosten zorg exploderen door decentralisaties

  De verantwoordingshonger die voortkomt uit de decentralisaties in het sociale domein heeft geleid tot een explosie van de accountantskosten van zorginstellingen. Gemiddeld stegen die met 12 procent, blijkt uit een jaarverslagenanalyse 2016 van Intrakoop, een inkoopcoöperatie van zorgorganisaties. Een gemiddelde zorgorganisatie legde in 2016 127.000 euro neer bij de  ccountant.

 • Nog een keer halen we de tweestrijd tussen de Rotterdamse wethouder Maarten Struijvenberg en de Amsterdamse wethouder Arjan Vliegenthart naar voren, nu de klassieker Feyenoord-Ajax voor de deur staat. ‘Rotterdam knijpt op instroom. Dat leidt ertoe dat mensen zwart geld gaan verdienen of anderszins overlast gaan geven.’

  ‘Streng op instroom leidt tot zwart werken’

  Met de klassieker Feyenoord-Ajax voor de deur halen we de tweestrijd tussen de Rotterdamse wethouder Maarten Struijvenberg en de Amsterdamse wethouder Arjan Vliegenthart nog een keer naar voren. ‘Rotterdam knijpt op instroom. Dat leidt ertoe dat mensen zwart geld gaan verdienen of anderszins overlast gaan geven.’

 • De invoering van een vast abonnementstarief van 17.50 euro per vier weken voor huishoudens die gebruikmaken van de Wmo-voorzieningen leidt volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) tot een forse toename van de hulpvraag.

  VNG voorspelt hogere Wmo-uitgaven gemeenten

  De invoering van een vast abonnementstarief van 17.50 euro per vier weken voor huishoudens die gebruikmaken van de Wmo-voorzieningen leidt volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) tot een forse toename van de hulpvraag. En meer hulpvragen betekent ook een toename van de Wmo-uitgaven, zo waarschuwt de koepelorganisatie de gemeenten in een bijzondere ledenbrief.

 • Uit cijfers van het UWV over de arbeidsmarkt bleek deze week nog dat het voor oudere werkzoekenden moeilijk is om zelf een baan te vinden. De gemeente Amsterdam begon eerder met een speciale aanpak om werkloosheid onder 50-plussers tegen te gaan.

  Amsterdamse aanpak ouderenwerkloosheid werkt

  3 reacties
 • Het label living lab wordt vaak op initiatieven geplakt die die naam niet verdienen. Een echt living lab heeft de belofte in zich om kennis te ontwikkelen voor maatschappelijke vraagstukken. Dat geldt slechts voor een deel van de vele initiatieven die zich zo noemen. Dat blijkt uit een rapport van het Rathenau Instituut.

  Fout gebruik etiket living lab

  Het label living lab wordt vaak op initiatieven geplakt die die naam niet verdienen. Een echt living lab heeft de belofte in zich om kennis te ontwikkelen voor maatschappelijke vraagstukken. Dat geldt slechts voor een deel van de vele initiatieven die zich zo noemen.

 • De Rekenkamercommissies van Hardenberg en Coevorden stellen na een enquête onder de raadsleden van beide gemeenten dat zo’n 55 procent van de raadsleden weinig grip en zich hebben op verbonden partijen. ‘Zij krijgen veel informatie, maar die is te weinig gericht op wat voor de eigen gemeente politiek gezien van belang is’, aldus concluderen de onderzoekers.

  Weinig grip van raad op GGD

  De gemeenteraden van Coevorden en Hardenberg krijgen moeilijk grip op door de gemeente opgerichte zelfstandige organisaties. Die 'verbonden partijen', zoals bijvoorbeeld de GGD, voeren gemeentelijke taken uit.