of 59232 LinkedIn

Nieuws

 • Het label living lab wordt vaak op initiatieven geplakt die die naam niet verdienen. Een echt living lab heeft de belofte in zich om kennis te ontwikkelen voor maatschappelijke vraagstukken. Dat geldt slechts voor een deel van de vele initiatieven die zich zo noemen. Dat blijkt uit een rapport van het Rathenau Instituut.

  Fout gebruik etiket living lab

  Het label living lab wordt vaak op initiatieven geplakt die die naam niet verdienen. Een echt living lab heeft de belofte in zich om kennis te ontwikkelen voor maatschappelijke vraagstukken. Dat geldt slechts voor een deel van de vele initiatieven die zich zo noemen.

 • De Rekenkamercommissies van Hardenberg en Coevorden stellen na een enquête onder de raadsleden van beide gemeenten dat zo’n 55 procent van de raadsleden weinig grip en zich hebben op verbonden partijen. ‘Zij krijgen veel informatie, maar die is te weinig gericht op wat voor de eigen gemeente politiek gezien van belang is’, aldus concluderen de onderzoekers.

  Weinig grip van raad op GGD

  De gemeenteraden van Coevorden en Hardenberg krijgen moeilijk grip op door de gemeente opgerichte zelfstandige organisaties. Die 'verbonden partijen', zoals bijvoorbeeld de GGD, voeren gemeentelijke taken uit. 

 • In hun bijstandsaanpak staan Amsterdam en Rotterdam faliekant tegenover elkaar. Rotterdam is strenger op instroom, Amsterdam is sterker in uitstroom.

  Succes in bijstandsaanpak

  In hun bijstandsaanpak staan Amsterdam en Rotterdam faliekant tegenover elkaar. Rotterdam is strenger op instroom, Amsterdam is sterker in uitstroom. Wethouders Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam, Rotterdam) en Arjan Vliegenthart (SP, Amsterdam) schermen met successen. Een dubbelinterview.

 • De aanpak van mensen met verward gedrag staat goed op de bestuurlijke agenda. Maar de uitvoering is vaak nog versnipperd, waardoor die dreigt vast te lopen in de Nederlandse projectencarrousel. De nadruk zou veel meer moeten liggen op het versterken en mobiliseren van sociale netwerken en sociaal kapitaal.

  Terug naar de menselijke maat

  Reageer

  De aanpak van mensen met verward gedrag staat goed op de bestuurlijke agenda. Maar de uitvoering is vaak nog versnipperd, waardoor  die dreigt vast te lopen in de Nederlandse projectencarrousel. De nadruk zou veel meer moeten liggen op het versterken en mobiliseren van sociale netwerken en sociaal kapitaal.

 • Gemeenten hebben binnen de Jeugdwet behalve de optie van aanbesteden, ook de mogelijkheid om gecertificeerde aanbieders in de jeugdbescherming te subsidiëren, blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

  Gemeenten kunnen jeugdbescherming subsidiëren

  Gemeenten hebben binnen de Jeugdwet behalve de optie van aanbesteden, ook de mogelijkheid om gecertificeerde aanbieders in de jeugdbescherming te subsidiëren, dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Rebelgroup in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De VNG staat welwillend tegenover zo’n subsidieconstructie.

 • Niet elke gemeente hoeft een apart en grootschalig beleid te voeren op radicalisering. Dat antwoordt demissionair minister Asscher op Kamervragen van de VVD over het feit dat de helft van de gemeenten nauwelijks iets doet tegen radicalisering. Regionale samenwerkingsverbanden en structuren zijn wel belangrijk om radicalisering tegen te gaan en signalen daarvan op te vangen.

  Niet elke gemeente hoeft eigen antiradicaliseringsbeleid

  Regionale samenwerkingsverbanden en structuren zijn belangrijk om radicalisering tegen te gaan en signalen daarvan op te vangen. Maar het is niet nodig dat elke gemeente een apart en grootschalig beleid voert op radicalisering. Dat antwoordt demissionair minister Asscher op Kamervragen van de VVD over het feit dat de helft van de gemeenten nauwelijks iets doet tegen radicalisering.

 • Het Openbaar Ministerie heeft nog geen beslissing genomen over eventuele vervolging van de directie van de Rigtergroep, zei een woordvoerster woensdag. Volgens de Nijmeegse wethouder Bert Frings heeft de directrice meer dan een half miljoen euro in eigen zak gestoken. Ook zou zij eigenaar zijn van luxe appartementen, die ze via de Rigtergroep verhuurde aan cliënten met een persoonsgebonden budget (pgb). Haar advocaat heeft die aantijgingen verworpen.

  Van fraude verdachte zorgaanbieder Rigtergroep failliet

  Reageer

  De van fraude verdachte zorgaanbieder Rigtergroep is failliet. De organisatie verzorgde beschermd wonen voor kwetsbare groepen mensen. Nijmegen deed in juli aangifte tegen de directie van de zorgaanbieder, omdat er minstens 1,1 miljoen euro aan zorggelden weggesluisd zou zijn.

  Het faillissement van de Rigtergroep is dinsdag uitgesproken. Volgens de Nijmeegse curator had de groep 35 tot veertig mensen in dienst.

 • Mensen in de banenafspraak die meer verdienen dan het minimumloon blijven meetellen voor die banenafspraak, schrijft het aanstaande kabinet. Verder moeten er de komende jaren 20.000 extra beschutte werkplekken bijkomen.

  20.000 extra beschutte werkplekken

  Het aanstaande kabinet wil de komende jaren 20.000 extra beschutte werkplekken creëren. Verder blijven mensen in de banenafspraak die meer verdienen dan het minimumloon meetellen voor die banenafspraak.

 • Het nieuwe kabinet wil met gemeenten een sportakkoord sluiten. Doel is om de organisatie en financiën van de sport toekomstbestendig te maken.

  Sportakkoord met gemeenten

  Het nieuwe kabinet wil met gemeenten een sportakkoord sluiten. Doel is om de organisatie en financiën van de sport toekomstbestendig te maken.

 • Het aanstaande kabinet wil met gemeenten in gesprek over hoe zij actief uitvoering geven aan de bestaande tegenprestatie en over best practices in de handhaving van het actief naar werk zoeken door bijstandsgerechtigden.

  Gesprek over gemeentelijke uitvoering tegenprestatie

  Het aanstaande kabinet wil met gemeenten in gesprek over hoe zij actief uitvoering geven aan de bestaande tegenprestatie en over best practices in de handhaving van het actief naar werk zoeken. Ook moeten er niet-vrijblijvende bestuurlijke afspraken komen met gemeenten over de actieve uitvoering van de bestaande verplichting om de Nederlandse taal te leren.

 • Er gaat 145 miljoen euro naar het stroomlijnen van de Wmo, er komt een maximum aan het stapelen van overheidsboetes en de ondersteuning van de transitie in de jeugdzorg wordt doorgezet; een greep uit de belangrijkste maatregelen in de zorg binnen het sociaal domein die in het regeerakkoord staan.

  Minder regeltjes in zorg binnen sociaal domein

  Er gaat 145 miljoen euro naar het stroomlijnen van de Wmo, er komt een maximum aan het stapelen van overheidsboetes en de ondersteuning van de transitie in de jeugdzorg wordt doorgezet; een greep uit de belangrijkste maatregelen in de zorg binnen het sociaal domein die in het regeerakkoord staan.