of 59100 LinkedIn

Nieuws

 • De overgang van 150 groenmedewerkers van het Sw-bedrijf Caparis naar vier Friese gemeenten is per 1 april informeel een feit. Formeel duurt het nog wat langer. De acht betrokken Friese gemeenten in de gemeenschappelijke regeling SW Fryslân zijn het daarover eens geworden.

  Friese gemeenten sluiten compromis over groenmedewerkers

  De acht Friese gemeenten in de gemeenschappelijke regeling SW Fryslân zijn het eens geworden over de overgang van 150 groenmedewerkers van het Sw-bedrijf Caparis naar vier gemeenten. Per 1 april hebben zij een "gemeentejas" aan, maar formeel zijn zij voorlopig nog in dienst van Caparis.

 • Er groeien in Nederland ondanks allerlei inspanningen van de overheid en van maatschappelijke organisaties nog steeds te veel kinderen op in armoede. De aanpak om dit aantal terug te dringen, moet daarom anders, aldus de Sociaal Economische Raad (SER) in een advies aan het nieuwe kabinet.

  'Iedere gemeente een armoederegisseur'

  1 reactie

  Er groeien in Nederland ondanks allerlei inspanningen van de overheid en van maatschappelijke organisaties nog steeds te veel kinderen op in armoede. De aanpak om dit aantal terug te dringen, moet daarom anders, aldus de Sociaal Economische Raad (SER) in een advies aan het nieuwe kabinet.

 • De gemeente Groningen start in april met nieuwe vormen van schuldhulpverlening. Een eerdere pilot die succesvol verliep, wordt uitgebreid met onder meer een Perspectieffonds en betere inzet van sociale media. Maar ook over andere vormen van afbetalen wordt nagedacht. ‘Als het maar helpt’, aldus wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks).

  Groningen zet Perspectieffonds in bij schuldhulp

  De gemeente Groningen start in april met nieuwe vormen van schuldhulpverlening. Een eerdere pilot die succesvol verliep, wordt uitgebreid met onder meer een Perspectieffonds en betere inzet van sociale media. Maar ook over andere vormen van afbetalen wordt nagedacht. ‘Als het maar helpt’, aldus wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks).

 • Het verminderen van criminaliteit en overlast door het verbinden van het sociale domein met het veiligheidsdomein. Dat is het uitgangspunt van de City Deal Zorg voor Veiligheid die op 20 maart werd getekend door de steden Almere, Breda, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zoetermeer en de ministeries van Veiligheid en Justitie, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Binnenlandse Zaken.

  Steden tekenen City Deal Zorg voor Veiligheid

  Het verminderen van criminaliteit en overlast door het verbinden van het sociale domein met het veiligheidsdomein. Dat is het uitgangspunt van de City Deal Zorg voor Veiligheid die op 20 maart werd getekend door de steden Almere, Breda, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zoetermeer en de ministeries van Veiligheid en Justitie, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Binnenlandse Zaken. 

 • De provincies Gelderland, Overijssel, Groningen en Zuid-Holland zijn bezorgd over een mogelijke overname van AkzoNobel door het Amerikaanse PPG Industries. AkzoNobel heeft veertien vestigingen in de vier genoemde provincies, waar in totaal ruim 5000 mensen werken.

  Provincies bezorgd om mogelijke overname AkzoNobel

  Reageer

  De provincies Gelderland, Overijssel, Groningen en Zuid-Holland zijn bezorgd over een mogelijke overname van AkzoNobel door het Amerikaanse PPG Industries. Die kan grote gevolgen hebben voor met name de werkgelegenheid, waarschuwden zij maandag in een gezamenlijk verklaring.

 • Het college van B en W liet maandagavond weten dat het op zoek gaat naar een nieuwe plek voor de prostituees van de Europalaan. Uit de lijst mogelijke locaties kiest het college drie tot vijf kansrijke plekken om te bespreken met bewoners en andere belanghebbenden. Daarna volgt een voorstel aan de raad voor een mogelijke definitieve locatie. De plek moet veilig en goed bereikbaar zijn en voldoen aan eisen op het gebied van gezondheid.

  Tippelzone Europalaan in Utrecht binnen drie jaar weg

  Reageer

  De gemeente Utrecht gaat de tippelzone aan de Europalaan op uiterlijk 1 januari 2020 verplaatsen. Op de plek van de tippelzone wil de gemeente een stadswijk met ongeveer 6000 tot 10.000 woningen bouwen.

 • Gemeenten moeten meer ruimte krijgen om zelf rechtstreeks een verzoek in te dienen bij de rechter tot een maatregel van kinderbescherming. Dat schrijven de wethouders van Bergen op Zoom, Breda en Tilburg namens alle gemeenten in Midden en West Brabant in een brandbrief aan (demissionair) staatssecretaris Van Rijn.

  Brandbrief: slagkracht jeugdbescherming moet snel beter

  Het is onacceptabel dat een peuter in een onveilige situatie een half jaar moet wachten voordat hij veilig is. Dat stellen de wethouders Jeugd van Tilburg, Breda en Bergen op Zoom namens alle gemeenten in Midden en West Brabant in een brandbrief aan (demissionair) staatssecretaris Van Rijn.

 • Tussen wijkteams en zorgpartners worden mails met persoonsgegevens onbeveiligd verstuurd. Dat is een van de risico’s die de Arnhemse Rekenkamer heeft gedetecteerd in zijn onderzoek naar de privacy- en informatieveiligheid in het sociaal domein in de gemeente Arnhem.

  Rekenkamer detecteert risico’s privacy sociaal domein

  Tussen de Arnhemse wijkteams en zorgpartners worden mails met persoonsgegevens onbeveiligd verstuurd. Dat is een van de risico’s voor gemeente en inwoners die de Arnhemse Rekenkamer heeft gedetecteerd in zijn onderzoek naar de privacy- en informatieveiligheid in het sociaal domein in de gemeente Arnhem.

 • De gemeente Nijmegen neemt tien jaar de tijd voor een planmatige zorgtransformatie in het jeugd- en Wmo-beleid. De aanpak met acht maatschappelijke businesscases levert maatschappelijke en economische winst op. Investeringen van 27 miljoen moeten 44 miljoen opbrengen.

  Nijmegen transformeert zorg planmatig en meerjarig

  Met acht maatschappelijke businesscases gaat de gemeente Nijmegen met allerlei zorgpartners het jeugd- en Wmo-beleid anders aanpakken. Dat levert maatschappelijke en economische winst op. Investeringen bedragen 27 miljoen, opbrengst is 44 miljoen.

 • Meldpunt ‘Veilig Thuis’ in Rotterdam heeft een ernstig probleem. Dat schrijft de Rotterdamse Kinderombudsman Anne Mieke Zwaneveld in haar rapport over 2016. Het meldpunt waar burgers en professionals hun zorgen over de veiligheid van kinderen kwijt kunnen, laat meldingen te lang liggen.

  Kinderombudsman Rotterdam: ernstig probleem bij Veilig Thuis

  Meldpunt ‘Veilig Thuis’ in Rotterdam heeft een ernstig probleem. Dat schrijft de Rotterdamse Kinderombudsman Anne Mieke Zwaneveld in haar rapport over 2016. Het meldpunt waar burgers en professionals hun zorgen over de veiligheid van kinderen kwijt kunnen, laat meldingen te lang liggen.

 • Utrecht telt sinds 2015 achttien buurtteams, die met een vooraf vastgesteld budget de basiszorg sociaal en jeugd moeten leveren. De medewerkers zijn enthousiast en willen niet terug naar ‘vroeger’. Het prikkelt de innovatiekracht. Het is wel wennen, voor zowel inwoners als professionals.

  Prikkelen van innovatiekracht in buurtteams

  Utrecht telt sinds 2015 achttien buurtteams, die met een vooraf vastgesteld budget de basiszorg sociaal en jeugd moeten leveren. De medewerkers zijn enthousiast en willen niet terug naar ‘vroeger’. Het prikkelt de innovatiekracht. Inwoners zijn grotendeels tevreden, al is het wel wennen. Ook voor professionals trouwens.