of 59108 LinkedIn

Regionale arbeidsmarkt van invloed op aantal werkende Wajongers

Reageer

Er bestaan grote regionale verschillen in het aantal werkende Wajongers. Het aantal werkende Wajongers bij reguliere werkgevers loopt uiteen door de verschillende kenmerken van de regionale arbeidsmarkt. Van oudsher is het aantal Wajongers relatief hoog in landelijke, sociaal-economisch zwakkere regio’s. Zo is het aantal Wajongers dat bij een reguliere werkgever werkt hoger dan in regio’s met relatief veel banen. Dit staat in het UWV-Kennisverslag ‘Wajongers in de regio’.

De kansrijke bevolking trekt vanuit sociaal-economische zwakkere regio’s weg naar regio’s met meer werk. Als gevolg hiervan blijft de bevolking met een relatief lage sociaal economische status achter, waaronder Wajongers. Daarnaast is er een verband is tussen de sociaal-economische status bij ouders en de psychosociale problemen bij kinderen. Personen met psychosociale problemen vragen sneller een Wajonguitkering aan, zeker wanneer er weinig banen zijn.

 

Regionale verschillen in kans op werk

De kans op een baan bij een reguliere werkgever hangt sterk samen met kenmerken van de regionale arbeidsmarkt. In sociaal-economisch zwakkere regio’s zijn relatief weinig banen. Hierdoor is de concurrentie op de arbeidsmarkt groot en wordt het moeilijker om mensen met een WWB- of Wajong-uitkering aan werk te helpen.

 

Banenafspraak

In landelijke regio’s, en met name in Noordoost-Groningen en Limburg, werken relatief veel Wajongers in de sociale werkvoorziening. Als onderdeel van de Participatiewet wordt de sociale werkvoorziening afgebouwd door de instroom te stoppen. Om de arbeidsparticipatie van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, waaronder ook Wajongers, te bevorderen is door het kabinet en sociale partners afgesproken om per 2026 125.000 extra banen te creëren.

 

Maandelijkse uitgave van UWV Kennisverslag

Dit valt te lezen in het UWV Kennisverslag (UKV), dat iedere maand verschijnt met een UKV-artikel van een van de kennisspecialisten van UWV. Geïnteresseerden kunnen via een e-mail alert direct op de hoogte worden gebracht van de nieuwe publicatie die staat op uwv.nl. De UKV-artikelen die online verschijnen worden achteraf gebundeld. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de e-mail alert.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingUWV

Postbus 58285

1040 HG Amsterdam

www.uwv.nl

Reageren op onze artikelen? Mail naar concerncommunicatie@uwv.nl

Meer nieuws

UWVMagazine Online april 2017

Afbeelding

'Goed gedaan'

Ondanks bezuinigingen en wetswijzigingen heeft UWV het goed gedaan. Dit stelt Francine Giskes van de Algemene Rekenkamer in het aprilnummer van UWVMagazine online. Of de organisatie nog een bezuinigingsronde aankan, moet volgens haar worden betwijfeld.

 

In hetzelfde nummer kijken de drie leden van de Raad van Bestuur van UWV terug op 2016 en verder. Bestuurslid Fred Paling: ‘We zijn er mede in geslaagd om vorig jaar 12.700 arbeidsgehandicapten aan het werk te helpen. Maar aan het werk helpen is één, aan het werk houden blijkt lastiger. Dat is een belangrijk aandachtspunt de komende tijd.’

Whitepapers

Columns