of 59250 LinkedIn

Oudere werkzoekende positief over groepsgewijze ondersteuning UWV

Reageer

De extra ondersteuning die UWV sinds september 2013 biedt aan 50-plus werkzoekenden wordt goed gewaardeerd. Dit blijkt uit een onderzoek onder 600 deelnemers aan de groepstraining Succesvol naar Werk. In de training leren werkzoekende 50-plussers sollicitatie- en netwerkvaardigheden die hun kansen op werk vergroten. Uit het onderzoek komt naar voren dat de deelnemers het als zeer prettig en waardevol ervaren om de cursus in een groep te volgen.

De training Succesvol naar Werk wordt op alle UWV-vestigingen gegeven en is de kern van het Actieplan 50-pluswerkt van UWV. De groepstraining is verplicht voor werkzoekenden van 50 jaar en ouder, die drie maanden werkloos zijn en een WW-uitkering hebben. Tot nu toe hebben ruim 80.000 werkzoekenden de UWV-training gevolgd.

 

Elevator pitch

De cursus krijgt als algemeen rapportcijfer een 7,5 van de deelnemers. 73% van de 600 respondenten geeft aan dat de training heeft geholpen met het beter zoeken naar werk. 49% denkt door de training meer kans op een baan te hebben. 88% geeft aan het deelnemen in een groep als (zeer) prettig te ervaren en 72% zegt veel geleerd te hebben van de medecursisten. Het gaat dan bijvoorbeeld om het uitwisselen van ervaringen, het maken van een CV, het gebruik van social media en het oefenen van sollicitatiegesprekken. Van de nieuwe vaardigheden die geleerd worden tijdens de training, noemen de cursisten de ‘elevator pitch’ het meest waardevol. Bij deze oefening leren werkzoekenden zichzelf binnen één minuut te presenteren aan een werkgever. Als verbeterpunt wordt aangegeven dat trainers aan cursisten vaker de mogelijkheid zouden kunnen bieden om input te geven voor te bespreken onderwerpen.

 

Margreet Dekker-Pepping (60), vond een baan als woonondersteuner: “In eerste instantie dacht ik: ik weet heus wel hoe ik mezelf moet verkopen. Maar toen ik daar eenmaal zat, was het echt zinvol. Je moet over jezelf nadenken en leert dingen goed te verwoorden.”

 

Hans Blok (56) werkt nu als leermeester Mechatronica, Service en Onderhoud: “De training heeft mij veel nieuwe inzichten gebracht. Een van de opdrachten met de andere deelnemers was het voor elkaar zoeken naar een geschikte vacature. Een deelneemster had voor mij de functie van leermeester uitgekozen. 'Want', zo zei zij, 'jij bent niet alleen technisch kundig, maar je kunt ook heel goed met mensen omgaan.' Zo had ik het zelf nog niet bekeken.”

 

Meer 50-plussers aan de slag

Uit cijfers van UWV blijkt dat het aantal 50-plussers dat vanuit de WW-uitkering aan de slag is gekomen, gestegen is in de eerste zes maanden van 2015 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vonden in de eerste helft van vorig jaar 31 duizend 50-plussers een baan vanuit de WW; in de eerste zes maanden van dit jaar is hun aantal opgelopen tot 37 duizend, een toename met 19 procent. Het aantal WW-uitkeringen aan 50-plussers is eind juni met 198 duizend nog wel iets hoger dan een jaar geleden. Dit komt omdat nog steeds veel oudere werknemers hun baan verliezen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingUWV

Postbus 58285

1040 HG Amsterdam

www.uwv.nl

Reageren op onze artikelen? Mail naar concerncommunicatie@uwv.nl

Meer nieuws

UWV Magazine online februari 2018

AfbeeldingDe arbeidsdeskundige

Duurzame inzetbaarheid, flexibilisering van de arbeidsmarkt, de Participatiewet. Met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt verandert ook het vak van de arbeidsdeskundige. Verder in UWV Magazine online: mensen met een psychische kwetsbaarheid hebben meer hulp nodig op de werkvloer, vindt hoogleraar Stynke Castelein. Er wordt aan gewerkt, onder meer met campagnes en door een convenant tussen GGZ Nederland en UWV.

Whitepapers