of 59232 LinkedIn

Meer werkloze 55-plussers vinden baan

2 reacties

Uit cijfers van UWV blijkt dat het aantal 55-plussers dat vanuit de WW-uitkering aan de slag is gekomen is gestegen in de eerste zes maanden van dit jaar. Vonden in de eerste helft van 2013 ongeveer 9.000 55-plussers een baan vanuit een uitkeringssituatie, dit jaar is hun aantal opgelopen tot ruim 12.000, een toename met 33 procent.

De stijging van het aantal 55-plussers dat de uitkering verruilt voor een baan lijkt verband te houden met het herstel op de arbeidsmarkt van de afgelopen maanden. Ondanks dit herstel en de toegenomen kansen op werk neemt het aantal WW-uitkeringen aan 55-plussers nog wel toe. Dit komt omdat ook veel 55-plussers hun baan verliezen. UWV ziet de laatste maanden dat de toename van het aantal uitkeringen aan ouderen afvlakt.

 

Ondersteuning
In samenwerking met de uitzendbranche en sociale partners heeft UWV eind vorig jaar de ondersteuning aan werkzoekende 55-plussers geïntensiveerd. Zo krijgen 55-plussers na drie maanden WW-uitkering een training Succesvol naar werk aangeboden. In de training leren werkzoekenden hun netwerk optimaal te benutten en is er aandacht voor sollicitatie- en presentatievaardigheden. 34.000 duizend 55-plussers hebben inmiddels gebruik gemaakt van deze ondersteuning.

UWV organiseert daarnaast regionale bijeenkomsten voor werkzoekende 55-plussers en heeft middelen voor bij- of omscholing. In juni van dit jaar heeft minister Asscher van SZW besloten om de extra ondersteuning aan 55-plussers uit te breiden naar de jongere doelgroep 50-plus.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reageer op dit artikel

Door fred van zanten (werkeloos) op
Dit artikel met de manipulerende cijfers, komt mij voor als "uitsluitende UWV propaganda" teneinde het sprookje van een "goedlopende arbeidsmarkt" te handhaven. De zgn uitstroom van 12.000 naar een betaalde baan is suggestief zonder uitleg over het type baan en het daarbijbehorende inkomen. M.a.w. hebben deze 55+ op straffe van korting of zelfs verlies van hun uitkering een baan ver onder hun competenties dienen te accepteren? Hoeveel van de 34.000 "ondersteunden" heeft per direct een baan verkregen op hun "eigen niveau"? De uitbreiding door Asscher voorspelt niet veel goeds, want het suggestieve element wordt daardoor nog versterkt met nog grotere getallen en in het straatje passende percentages. De belangrijkste informatie wordt gebracht gecamoufleerd gebracht, namelijk "dat het aantal WW uitkeringen aan 55+ nog steeds toe neemt". Je zou er zo overheen lezen, maar toont wel aan dat het slechts bla bla bla is ter ondersteuning van het achterlijke regeringsbeleid.
Door M. Baij op
Jammer is echter dat de focus met name op 55 plussers gericht is en niet op de groep vanaf 40, dat zijn mensen die een paar jaar geleden hun baan of klanten zijn kwijtgeraakt en die nu thuis op de bank zitten. Hun vaardigheden en talenten dreigen verloren te gaan als er vanuit de overheid en het bedrijfsleven geen beleid wordt ontwikkeld om deze mensen weer aan het werk te helpen. Als de inzet is dat deze mensen langer moeten doorwerken, maak het dan mogelijk dat deze mensen kunnen participeren.

Contactgegevens

AfbeeldingUWV

Postbus 58285

1040 HG Amsterdam

www.uwv.nl

Reageren op onze artikelen? Mail naar concerncommunicatie@uwv.nl

Meer nieuws

UWVMagazine Online september 2017

Afbeelding

Schatkist met gegevens

In de polisadministratie van UWV zijn de loon- of uitkeringsgegevens te vinden van zo’n 12 miljoen Nederlanders. Private en publieke partijen maken gebruik van deze gegevens, waaronder ook veel gemeenten. In dit nummer van UWV Magazine duiken we in de polis en zien we hoe data-analyse wordt ingezet om bepaalde informatie te genereren of trends te signaleren. 

 

Verder in dit nummer van UWV Magazine o.a. aandacht voor een opmerkelijk initiatief in de Haagse Schilderswijk om werkloze buurtbewoners te helpen.

 

 

 

 

 

Whitepapers

Columns