of 59236 LinkedIn

Meer 50-plussers starten als zelfstandige vanuit WW-uitkering

1 reactie

Het aantal 50-plussers dat als zzp’er start vanuit de WW is de afgelopen jaren flink toegenomen. Vorig jaar waren dat er 3.500, tegen 2.500 in 2012. Het zijn vooral mannen die voor zichzelf beginnen; driekwart van de starters is man. De meeste 50-plus zelfstandigen zijn te vinden in Noord- en Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland. Dit blijkt uit de Barometer 50-plus van april.

Nederland telt 988.000 zelfstandigen zonder personeel. Bijna 43 procent daarvan is 50-plus. De gemiddelde leeftijd van zzp’ers is 48 jaar. De mannelijke zelfstandige vijftigplusser is vooral te vinden in de specialistische zakelijke dienstverlening, de vrouwen in de gezondheids- en welzijnszorg.

 

Werkhervattingen hoger

De Barometer laat zien dat het aandeel werkhervattingen in de beëindigde WW-uitkeringen aan 50-plussers in de eerste twee maanden van 2015 44,3 procent was. Dat is 4,3 procentpunt hoger dan in dezelfde periode in 2013. Uit deze barometer blijkt ook dat het totale aantal WW-uitkeringen aan 50-plussers nog steeds licht stijgt. Terwijl het totale aantal WW-uitkeringen aan het dalen is, geldt dat niet voor de groep van 50 jaar en ouder. 


Attitude bepalend voor succes zzp’er

In deze barometer ook een column van Henk Wesselo, directeur van FNV Zelfstandigen. Hij stelt dat ‘de’ 50-plus zzp’er niet bestaat en benadrukt de diversiteit binnen de groep. Meer nog dan de ervaring, onderscheidt de succesvolle zelfstandige zich door de attitude om nieuwe kansen te ontdekken – en daarmee ook zichzelf opnieuw uit te vinden. Daarmee biedt het zelfstandig ondernemerschap vijftigers een uitgelezen kans hun kwaliteiten verder te ontplooien, aldus Wesselo.

 

Over de Barometer 50-plus

Met de Barometer 50-plus geeft UWV een actueel beeld van de positie van ouderen op de arbeidsmarkt, zoals het aantal WW-uitkeringen, de uitstroom naar werk en verschillende wetenswaardige nieuwtjes en feiten. De barometer verschijnt iedere twee maanden. De informatie mag vrij worden gebruikt, met vermelding van UWV als bron.

 

De Barometer is hier beschikbaar

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reageer op dit artikel

Door ex zzp-er/zelfstandige (werkzoekend..) op
Ook gestart vanuit de WW in recessie tijd 2010. Inmiddels bijna uit mijn huis gezet gaat denk ik volgende maand gebeuren, ongeveer E 30.000,- bedrijfskrediet inmiddels een schuld geworden opgebouwd en sinds enige tijd in de bijstand. Achtergrond HBO-er met 25 jaar werkervaring... Slechts enkelen lukt het om erin te slagen succesvol te zijn...

Contactgegevens

AfbeeldingUWV

Postbus 58285

1040 HG Amsterdam

www.uwv.nl

Reageren op onze artikelen? Mail naar concerncommunicatie@uwv.nl

Meer nieuws

UWVMagazine Online oktober 2017

Afbeelding

Vakgebied verzekeringsarts steeds professioneler

Verzekeringsartsen hebben een belangrijke rol in ons uitkeringsstelsel. Op dit moment vindt er een professionaliseringsslag plaats waarbij jonge artsen worden geënthousiasmeerd voor het vak. In de nieuwe uitgave van UWV Magazine online vertellen verzekeringsartsen Han Anema, Haije Wind en Jerry Spanjer, drie zwaargewichten binnen de sociale geneeskunde, over de trends, ontwikkelingen en verbetermogelijkheden binnen het vakgebied.


Whitepapers