of 59221 LinkedIn

Pilot Integraal persoonsgebonden budget

Reageer

AfbeeldingDicht bij de inwoner. Integrale ondersteuning. Eén gezin, één plan, één regisseur. Dat zijn de beleidsmotto’s in veel gemeenten met betrekking tot de komende decentralisaties. Maar in de dagelijkse praktijk maken schotten, gescheiden verantwoordelijkheden, deeldomeinen, aparte loketten en verschillende geldstromen het leven van een inwoner met meerdere ondersteuningsbehoeften niet eenvoudiger.

Gescheiden domeinen

Diezelfde inwoner wordt vaak op verschillende momenten en door verschillende instanties geïndiceerd, moet steeds opnieuw voorzieningen aanvragen, ervaart overlappingen of juist hiaten in een reële ondersteuningsbehoefte. In de praktijk is van een ongedeelde ondersteuning geen sprake. Dat maakt het onnodig moeilijk voor deze inwoners, tast de kwaliteit van de ondersteuning aan en kost maatschappelijke en economische efficiencywinsten.

 

Integraal PGB

Een integraal persoonsgebonden budget (i-pgb) kan een oplossing bieden voor deze situatie. Het zet de inwoner met een ongedeelde ondersteuningsvraag zelf in regie, gericht op het oplossen van problemen die zich vanuit beleidsoptiek in verschillende domeinen afspelen.

 

Pilot in Woerden en Delft

De gemeenten Woerden en Delft hebben van staatssecretaris Van Rijn de unieke gelegenheid gekregen om een pilot met het i-pgb te starten. Deze kans is een logische vervolgstap op de lopende ontwikkelingen. Beide gemeenten hebben een geïntegreerde toegang tot én een integrale ondersteuning van inwoners met een ondersteuningsbehoefte in het sociaal domein gecreëerd.

De pilot verbindt domeinen en budgetten met elkaar en vermijdt onnodige indicaties. Niet het beleid staat centraal, maar het ondersteuningsplan dat de inwoner zelf opstelt.

Dit ondersteuningsplan omvat alle domeinen, geldt voor een langere periode en vormt de toegang tot de noodzakelijke ondersteuning. Waardoor geïsoleerde en herhaalde indicaties niet langer nodig zijn.

In de kern gaat de pilot over de emancipatie van de inwoner in het sociaal domein.

 

Meer informatie
Lees meer over deze pilot in Landelijke pilot Integraal persoonsgebonden budget

Voor meer informatie over de pilot i-pgb kunt u contact opnemen met:

Marlieke van Woerkom, Projectleider pilot i-pgb, Senior adviseur Stade Advies
m.vanwoerkom@stade.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeelding

RadarGroep

Veemarkt 83

1019 DB Amsterdam

T: 020 463 50 50

www.radar-groep.nl

E: info@radar-groep.nl

 

AfbeeldingStade Advies

De Pionier

Grebbeberglaan 15

3527 VX Utrecht

T: (030) 23 61 861

www.stade.nl

E: advies@stade.nl

Meer nieuws

Bloggers

NIEUWSBRIEVEN

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen bij Radar? Wij sturen regelmatig nieuwsbrieven met daarin actuele thema’s en innovatieve oplossingen voor sociale vraagstukken.

 

Meld u hier aan voor de digitale nieuwsbrief van de RadarAdvies.

Meld u hier aan voor de digitale nieuwsbrief van Stade Advies.

Whitepapers RadarGroep