of 59232 LinkedIn

Direct de weg naar de juiste professional

Direct de weg naar de juiste professional. Professionals in de jeugdzorg werken vanuit hun hart, met als doel dat alle kinderen veilig en onbezorgd opgroeien
Reageer

“Nederland kent een traditie van neutraliteit, consensus en non- interventie”. Herman Vuijsje schreef in zijn Kleine encyclopedie een verhaal over ‘de pantoffelheld’[1]. Een Amsterdammer die natte broekspijpen en vieze sokken overhield aan het redden van een drenkeling uit de gracht, terwijl er 8 mensen aan wal stonden zonder iets te doen.

Professionals in de jeugdzorg werken vanuit hun hart, met als doel dat alle kinderen veilig en onbezorgd opgroeien. MULTIsignaal ondersteunt professionals hierbij, door middel van de Verwijsindex. Een digitaal instrument dat de samenwerking bevordert. Maar wat als de samenwerking stagneert en er moet snel gehandeld worden? Weet de professional wie hij kan raadplegen, of bij wie hij moet zijn als hij wil escaleren?

 

Ieder zijn eigen wijkteam

In sommige gemeenten zijn de rollen van de instanties wel duidelijk, maar weten partijen elkaar nog niet te vinden. Neem bijvoorbeeld Amsterdam. Elke wijk kent 4 wijkteams, die zorg en ondersteuning bieden in het vrijwillig kader, vanuit de verschillende onderdelen van het sociale domein[2]. Zo is er het wijkteam SAMEN DOEN, dat alleen al bestaat uit professionals van JBRA, schuldhulpverlening, de dienst Werk, Participatie en Inkomen (WPI), dienst Wonen, de woningbouwcoöperaties, de GGZ, MEE, maatschappelijk werk en gespecialiseerde (jeugd)hulporganisaties.

 

Per wijk werken deze 4 wijkteams samen met minimaal 5 partijen, die zorg en ondersteuning bieden (huisarts, GGZ, gespecialiseerde jeugdhulp, WMO, MO), met minimaal 4 partijen die acteren in crisissituaties en drang/ dwangkader én met minimaal 5 partijen op het gebied van onderwijs, veiligheid en sociaal domein. Gaat het u al duizelen? Het is dus niet zo vreemd, dat de professional hierdoor soms de weg kwijt raakt en aan de kant blijft staan.

 

Escaleren met één druk op de knop

Maar wat als de samenwerking stagneert en er moet snel gehandeld worden? Weet de professional wie hij kan raadplegen, of bij wie hij moet zijn als hij wil escaleren? MULTIsignaal faciliteert dit door de oplossing te zoeken in de techniek. In de webapplicatie van de MULTIsignaal Verwijsindex is een knop gerealiseerd. Met één druk op de knop ‘Consultatie & Opschaling’ weet de professional direct wie hij moet benaderen om afstemming en samenwerking te realiseren om verdere escalatie te voorkomen. 

Nu is de drempel verlaagd voor de professional om snel en adequaat te kunnen handelen. Het juiste kanaal is binnen handbereik.

 


[1] De groene Amsterdammer, 16-7-2015, Herman Vuijsje: PASSIVISME

[2] Rapport STJ- Amsterdam- pagina 12-13, dec 2014

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingMULTIsignaal N.V.

Boezemweg 14

3255 MC Oude-Tonge

Postbus 114

3255 ZG Oude-Tonge

 

 

Tel.nr.  : 0187 – 640080
Website   www.multisignaal.nl
E-mail info@multisignaal.nl

Pilot Sluitend Samenwerken 0-100

Meer nieuws

Wat is de Verwijsindex?

Veilig en onbezorgd opgroeien

 

Het volledige interview vindt u op www.verwijsindex.tv. Abonnees loggen in met hun MULTIsignaal gebruikersnaam en wachtwoord