of 59054 LinkedIn

Shutdown voor Sociaal Domein

AfbeeldingBestuurders: maak keuzes

Een verdieping van de economische crisis lijkt afgewend nu in de VS de democraten en republikeinen weer ‘on speaking terms’ zijn. Wie wat beter kijkt naar het fenomeen shutdown, en het beschouwt vanuit het perspectief van het ‘tot stilstand komen’ van beleidsontwikkeling, ziet dat we ook in Nederland periodiek te maken hebben met een politieke shutdown.

Shutdown voor Sociaal Domein dreigt

In dienst van de gemeentelijke overheid heb ik regelmatig ervaren dat bestuurders bij verkiezingen al geruime tijd voor er daadwerkelijk gestemd moet worden, stoppen met het behandelen en vaststellen van nieuwe plannen die in de periode na de verkiezingen moeten worden uitgevoerd. Immers, hoe legitiem ook, zij willen niet over hun graf heen regeren. Daarbij ontstaat een situatie die hooguit adviesbureaus de stormvlag doet hijsen, omdat de opdrachten opdrogen. Voor burgers en instellingen op het maatschappelijk middenveld zijn er geen problemen: de voorzieningen blijven beschikbaar en de financiële randvoorwaarden staan niet ter discussie. Kortom, ‘brood en spelen’ blijven beschikbaar en de shutdown verloopt voor hen onopgemerkt.

 

Maar deze shutdown is anders
Bij de huidige ontwikkelingen in het sociale domein doemen wel donkere wolken op. De kaders, en dan vooral de financiële, zijn door het kabinet vastgelegd en het is nu aan de gemeentebesturen en hun partners om de toekomstige uitvoeringsstructuur vorm te geven. Op veel plaatsen in ons land zie ik dat er hard gewerkt wordt om met elkaar die toekomst te voorzien van ambitie en gezamenlijke uitgangspunten. Belangrijk is dat de uitkomsten daarvan uiterlijk onder de kerstboom stollen in bestuurlijke voorstellen en dat de gemeenteraden die niet later dan in januari of februari vaststellen. Na die datum treed de shutdown in werking en zal een eerste inhoudelijk gemeenteraadsvergadering pas weer na de zomer worden georganiseerd. Dan is het in wezen te laat om voor de geplande invoeringsdatum van 1-1-2015 nog een politiek gedragen plan voor de nieuwe uitvoeringsstructuur rond te krijgen. Kortom, de beleidsmakers en bestuurders hebben geen tijd meer voor uitstel. En partners die roepen dat ze willen wachten op de wetgeving moeten weten dat ze hun recht op het samen ontwerpen van de toekomst verliezen als ze niet snel gaan meebewegen.

 

Denk aan uw burgers en opvolgers
Wie nu niet snel in actie komt zal na de  shutdown als gevolg van de gemeenteraadsverkiezingen ervaren dat zijn aandelen op de beurs van het Sociale Domein hun waarde verloren hebben.
Dus bestuurders, het excuus om in tijden van verkiezingen even geen keuzes met (politieke) risico’s te maken kan nu niet opgaan. U kunt het niet maken voor uw burgers maar ook niet voor uw eventuele opvolgers. De tijd dringt en iedere minuut dat de gemeentelijke aandelenhandel stil ligt is er één teveel!

 

Doorpraten?
Wilt u in dit kader eens met ons doorpraten? Neem dan gerust contact op via (026) 355 13 55 of stuur een mail naar vanmaanen@kplusv.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

KplusV

Westervoortsedijk 73,

6827 AV Arnhem

Postbus 60055,

6800 JB Arnhem

026-355 13 55

info@kplusv.nl

                      

Science Park 402, 1098 XH Amsterdam

Postbus 74744, 1070 BS Amsterdam

020-669 90 66 

info@kplusv.nl

 

www.kplusv.nl

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Afbeelding

 

Wil je op basis van je persoonlijke voorkeur onze nieuwste artikelen maandelijks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Whitepapers