of 59100 LinkedIn

Rekenmodel voor lokale gevolgen Participatiewet

Reageer

Afbeelding'Alle dagen Prinsjesdag' 

Samen met de gemeente Apeldoorn en Gouda heeft KplusV een rekenmodel ontwikkeld waarmee uw gemeente meteen zicht heeft op de lokale financiële gevolgen van de Participatiewet. U kunt met dit model makkelijk sturen en bijsturen. U krijgt snel zicht op welke mix van bestedingen het beste resultaat oplevert. Het model gaat voor iedere gemeente uit van de eigen begrotingssystematiek.

‘Het is elke dag Prinsjesdag’
Je wilt als gemeente niet voor financiële verrassingen komen te staan. Je wilt weten wat de kosten van de Participatiewet precies zijn, maar ook wil je weten wat de consequenties zijn van (voorgenomen) wijzigingen in beleid of in aantallen uitkeringsgerechtigden. De cijfers worden immers met regelmaat aangepast, zoals binnenkort in de septembercirculaire. Uw feitelijke bestandsontwikkeling houdt zich zelden aan prognoses. Hoe stuurt u bij op een goed financieel eindresultaat?

 

‘Met welke mix van investeringen behaal je het beste resultaat?’

 

Ondersteuning voor de raad
Het model is als rekentool ook een uitstekend instrument om de raad mee te ondersteunen. Een voorbeeld: is inzetten op de minst-, of meest kansrijken het slimst? Zo kan blijken dat inzet op de meest kansrijke groepen binnen een korte tijd juist geld vrijmaakt door besparingen op de uitkeringsmiddelen. Geld dat weer ingezet kan worden voor de minst kansrijke groepen

 

Aan welke knoppen kan de gemeente draaien?
Het model bestaat uit een aantal velden en formules die doorrekenen wat de financiële effecten zijn van de huidige begroting en lokale startsituatie, veranderingen in de lokale aantallen, (voorgenomen) wijzigingen in het beleid en tenslotte de regelmatig bijgestelde veranderingen in budgetten. Uw heeft uw informatie met de tool altijd up to date.

 

De aanpak
KplusV vertaalt uw begroting en beleid in het model. Beleidsmedewerkers en financieel specialisten kunnen vervolgens verschillende keuzes en aannames doorrekenen. En die keuzes onderbouwen met financiële consequenties. Wij merken in de praktijk met gemeenten die dit model nu gebruiken dat de medewerkers deze dialoog bijzonder prettig vinden. Zij kunnen immers samen aannames ontwikkelen en deze direct doorberekenen. Daar waar gegevens ontbreken of onvoldoende ‘hard’ zijn, worden de goede vragen opgeworpen om tot betere aannames te kunnen komen.

 

Kortom: de tool helpt de gemeente om zich bewust te zijn van de oorspronkelijke keuzes, de resultaten, en mogelijkheden om bij te sturen.

 

Een rekenmodel voor uw gemeente?
Wilt u ook snel en efficiënt in zicht in de financiële consequenties van de Participatiewet in uw gemeente? Graag denken wij met u mee over de toepassing van ons model in uw praktijksituatie.

Neem gerust contact op met Geert van Dijk (g.vandijk@kplusv.nl, 06-270 855 66) of Gerard Zijlstra (zijlstra@kplusv.nl of 06-270 855 84).

 

Klik hier voor het artikel KplusV Rekenmodel Financieel Kader Participatiewet

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

KplusV

Westervoortsedijk 73,

6827 AV Arnhem

Postbus 60055,

6800 JB Arnhem

026-355 13 55

info@kplusv.nl

                      

Science Park 402, 1098 XH Amsterdam

Postbus 74744, 1070 BS Amsterdam

020-669 90 66 

info@kplusv.nl

 

www.kplusv.nl

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Afbeelding

 

Wil je op basis van je persoonlijke voorkeur onze nieuwste artikelen maandelijks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Whitepapers