of 59100 LinkedIn

Rekenmodel geeft gemeente grip op financiële gevolgen Participatiewet

Rekenmodel geeft gemeente grip op financiële gevolgen Participatiewet
Reageer

Apeldoorn en Gouda nemen voortouw

Ook inzicht in de financiële consequenties van de Participatiewet voor uw gemeente? Stuur ons uw mailadres en telefoonnummer. Wij nemen dan contact met u op.
 

In een notendop: wat is de Participatiewet ook alweer?
Met deze wet ontstaat er één regeling voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo wil het kabinet bereiken dat mensen met een ziekte, handicap of bijstandsuitkering, die nog kunnen werken, sneller en makkelijker aan een baan komen. Vanaf 2015 worden gemeenten hiervoor verantwoordelijk. Zij ontvangen budget om ondersteuning en begeleiding te bieden. De Participatiewet is één van de drie grote decentralisaties.

 

Als gemeente krijgt u er dus op 1 januari 2015 taken en verantwoordelijkheden bij. Hoe gaat u die zo goed mogelijk uitvoeren, passend binnen de begroting? In ons nieuwe rekenmodel kunt u heel eenvoudig beleidsvoornemens doorrekenen. U voert gegevens in over de in- en uitstroom van uitkeringsgerechtigden in uw gemeente, over budgetten en over beleidsinstrumenten. Vervolgens berekent de tool met een aantal formules wat de financiële effecten zijn van elk voornemen.

 

Argumentatie voor onderbouwde discussie
Het rekenmodel maakt dus de financiële stromen per scenario inzichtelijk voor uw gemeente. Dit geeft zowel uw financiële mensen als uw beleidsambtenaren argumenten om een zuivere en onderbouwde discussie te voeren. En zo kunt u uiteindelijk de juiste keuzes maken voor uw Participatiebudget én deze ook staven richting college en raad.

 

De ervaringen van Gouda en Apeldoorn:
Serge Delfos, projectmanager Participatiewet in Apeldoorn: “In een tijd met steeds weer nieuwe budgetinformatie is het handig om dit rekenmodel bij de hand te hebben. Zo wordt meteen duidelijk wat bij ongewijzigd beleid de gevolgen zijn en aan welke knoppen je kunt draaien om bij te sturen.”

Pieter van den Berg, financieel consulent in Gouda: “Het model werkt zeer verhelderend bij het kiezen van de inzet van verschillende instrumenten. Het verschaft direct inzicht in de financiële effecten van de diverse beleidskeuzes die gemaakt kunnen worden.”

 

Geïnteresseerd?
Wil úw gemeente ook scherp krijgen wat de lokale financiële gevolgen zijn van de Participatiewet? Zet dan het rekenmodel in. Onze adviseurs Geert van Dijk (06-27 08 55 66, g.vandijk@kplusv.nl) en Gerard Zijlstra (06-27 08 55 84, g.zijlstra@kplusv.nl) helpen u graag hierbij.

 

U kunt hier uw mailadres en telefoonnummer achterlaten. Dan nemen wij contact met u op.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

KplusV

Westervoortsedijk 73,

6827 AV Arnhem

Postbus 60055,

6800 JB Arnhem

026-355 13 55

info@kplusv.nl

                      

Science Park 402, 1098 XH Amsterdam

Postbus 74744, 1070 BS Amsterdam

020-669 90 66 

info@kplusv.nl

 

www.kplusv.nl

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Afbeelding

 

Wil je op basis van je persoonlijke voorkeur onze nieuwste artikelen maandelijks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Whitepapers