of 59080 LinkedIn

Dick van Maanen

Binnen KplusV ben ik als senior adviseur actief binnen de marktgroep Openbaar Bestuur  en daarbinnen coördineer ik het cluster Bestuur&Samenleving. Ik houd mij vooral bezig met het ondersteunen van (overheids-) klanten en hun organisaties bij vraagstukken op het gebied van organisatiestrategie en –ontwikkeling, waarbij het vaak gaat om vragen die een link hebben met verbetering van dienstverlening.

 

Draagvlak creëren
Ik ben een teamspeler. Mijn kracht ligt in het creëren van draagvlak en het samenbrengen van mensen met het doel gezamenlijk de ervaren problemen op te lossen, dan wel nieuwe wegen te verkennen. Ik schakel gemakkelijk tussen bestuurs- en uitvoerend niveau in een organisatie, en weet mensen goed mee te krijgen in verandering.

 

Welk soort opdrachten doe je meestal? 
“Als coördinator van het cluster Bestuur en Samenleving ben ik verantwoordelijk voor de opdrachten op het terrein van welzijn en werk, participatie en inkomen. Daarnaast is (inter-)gemeentelijke samenwerking  een belangrijk thema binnen mijn opdrachten. De afgelopen periode ben ik voor gemeenten en bedrijven in de Sociale Werkvoorziening, vooral veel bezig geweest met opdrachten op het terrein van strategievorming en onderzoek naar aanleiding van de komst van de Wet werken naar vermogen. In het verlengde daarvan heb ik ook een aantal opdrachten gedaan die lagen op het gebied van de procesverbetering en organisatie-ontwikkeling voor gemeentelijke afdelingen sociale zaken, onder andere het samenvoegen van de backoffice functies van een aantal gemeenten.

 

Opdrachtgevers over  Dick

“Ik heb Dick leren kennen als een adviseur/programma manager die op zeer hoog strategisch niveau weet mee te spelen. Hij weet goede resultaten te bereiken zonder directief of autoritair te hoeven zijn. Met zijn collegiale, vriendelijke en verfijnde communicatie en uitstraling weet Dick lastige knelpunten (zowel strategisch/tactisch als operationeel) op te lossen en weet hij mensen gemakkelijk mee te krijgen in veranderingen.”

Johannes Bosman,  voormalig MT-lid GBO-Overheid

 

Lol in het werk
Als manager binnen de lokale overheid heb ik er altijd van genoten om mijn teams te coachen in onze tocht op weg naar betere dienstverlening. Ook als adviseur heb ik de meeste lol in mijn werk als burgers/klanten beter geholpen worden en de medewerkers die, eerst soms met tegenzin maar daarna vaak vol passie,  zijn meegegaan in de noodzakelijke veranderingen ook enthousiast worden over de bereikte resultaten en/of een nieuwe manier van werken.

 

Wat is je achtergrond, werk, studie?
Na mijn studie bestuurskunde in Twente ben ik als beleidsmedewerker gaan werken voor een gemeente. Na een ambtelijke carrière van 21 jaar, bij 7 verschillende gemeenten en ruim 15 jaar als leidinggevende ben ik het adviesvak ingestapt. De rode draad in mijn werk is eigenlijk altijd het thema verbeteren van dienstverlening geweest. In mijn opdrachten voor KplusV, of dat nu is als changemanager, als procesbegeleider of als coach, kan ik mijn drive voor dit thema nog altijd prima kwijt.

 • Shutdown voor Sociaal Domein

  Reageer

  AfbeeldingBestuurders: maak keuzes

  Een verdieping van de economische crisis lijkt afgewend nu in de VS de democraten en republikeinen weer ‘on speaking terms’ zijn. Wie wat beter kijkt naar het fenomeen shutdown, en het beschouwt vanuit het perspectief van het ‘tot stilstand komen’ van beleidsontwikkeling, ziet dat we ook in Nederland periodiek te maken hebben met een politieke shutdown.

 • Toekomst SW-bedrijven: gooien we het kind met het badwater weg?

  Reageer

  AfbeeldingOp zaterdagmorgen lees ik mijn krant graag in een lekker warm bad. Wat mij opvalt is dat die krant de laatste tijd vol staat over de tekorten van SW-bedrijven. Regelmatig hoor ik mensen zeggen dat er veel mis moet zijn met de bedrijfsvoering van die bedrijven. Maar is dat wel zo?

 • Drie decentralisaties: het kan vriezen, het kan dooien!

  Reageer

  AfbeeldingGeen Elfstedentocht dus, maar we hebben er met z’n allen heel wat over gesproken of zelfs wakker van gelegen. Zelf ben ik niet zo’n schaatser en hanteer in deze discussies een houding van ‘het kan vriezen en het kan dooien’. Bijzonder om te constateren dat ik zo’n houding ook af toe ook bij gemeenten tegenkom. Ook nu de wettekst van de Wwnv is gepubliceerd hoor ik nog ambtenaren en bestuurders twijfelen of de wet zal worden ingevoerd. Ze neigen er soms zelfs toe om de voorbereiding te bevriezen.

Afbeelding

KplusV

Westervoortsedijk 73,

6827 AV Arnhem

Postbus 60055,

6800 JB Arnhem

026-355 13 55

info@kplusv.nl

                      

Science Park 402, 1098 XH Amsterdam

Postbus 74744, 1070 BS Amsterdam

020-669 90 66 

info@kplusv.nl

 

www.kplusv.nl

Nieuwsbrief

Afbeelding

 

Wil je op basis van je persoonlijke voorkeur onze nieuwste artikelen maandelijks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Whitepapers