of 59232 LinkedIn

Opleiding tot Wmo-professional vooral praktisch

Reageer

De opleiding tot Wmo-professional van JS Consultancy  biedt kennis en vaardigheden rond de wijzigingen die de Wmo 2015 met zich meebrengt. Niet alleen de wet- en regelgeving, maar ook het omgaan met cliënten en het voeren van (keukentafel)gesprekken. De opleiding is vooral praktisch, beamen zowel coördinator Opleidingen van JS Consultancy Marieke Sterenborg als verschillende cursisten die hun certificaat inmiddels op zak hebben.

Coördinator Marieke Sterenborg: “Neem nu het keukentafelgesprek. Daar kun je een heel boek over lezen en dan nog is er geen enkele garantie dat je zo’n gesprek kunt voeren. De enige manier om je voor te bereiden is oefenen. De Wmo-consulenten werken bij een gemeente en volgen daarnaast een opleiding waarin ze hun ervaringen kunnen inbrengen. Dat wat ze leren kunnen ze vervolgens direct inzetten in de praktijk.”

 

Oefenen, oefenen, oefenen
Danja werkt net als collega’s Merle en Marije  als Wmo-consulent bij een gemeente. “Ik heb in de opleiding veel gehad aan het oefenen met acteurs. We mochten zelf situaties inbrengen; gesprekken die lastig waren geweest of juist gesprekken die ons moeilijk leken en waarop we ons wilden voorbereiden. Als iemand slecht nieuws krijgt bijvoorbeeld, kan hij of zij boos worden, maar ook heel stil. Door die emotie te benoemen ben je in staat om echt contact te maken met de ander voor je weer verder gaat met het gesprek.”

 

Regierol
Merle: “In mijn eerdere functies sprak ik cliënten vooral via de telefoon. Nu heb ik face-tot-face contact en zie ik de mimiek van mensen. We gingen tijdens de opleiding in op vragen als: wat bespreek je wel of niet, hoe ga je om met weerstand en hoe breng je slecht nieuws?’ Voor mij was het ook belangrijk om te leren hoe je zorgt dat je tijdens een keukentafelgesprek de regie houdt: het is een gesprek waarin van alles aan de orde moet komen als Wmo-consulent moet ik ervoor zorgen dat dit ook gebeurt. Danja: “De mensen bij wie ik langsga zijn soms bang dat je iets af komt pakken; gelukkig kan ik ze over het algemeen geruststellen. Lastiger is dat cliënten voorheen bijvoorbeeld bij het CIZ terecht konden en nu niet goed weten waar ze moeten zijn voor de verschillende hulpvragen die ze hebben.”

 

Volop ontwikkeling
Marieke: “De wet- en regelgeving zorgt bij veel gemeenten voor onzekerheid en onduidelijkheid. Daarom is dit een essentieel onderdeel van de opleiding.” Marije vond binnen de opleiding vooral waardevol wat je wel en niet mag vragen aan een cliënt als het gaat om privacy en ook wat de wet zegt over participatie. “Wat de praktijk betreft: er zijn situaties waarin nog niet precies duidelijk is wat er moet gebeuren, bijvoorbeeld omdat er geen beleid over is. Ik meld bij mijn collega’s waar ik tegenaan loop en de cliënten vertel ik duidelijk wat de stand van zaken is. Daar kom je het verste mee.”

 

Kennis en ervaring delen
Marieke Sterenborg: “Naast de combinatie van theorie en praktijk besteden we ruime aandacht aan het werken in een gemeentelijke organisatie. Een groot voordeel is verder dat we meer bieden dan alleen de opleiding. Ze krijgen de opgeleide Wmo-consulenten binnenkort een extra module jeugd. Verder maken ze deel uit van ons uitgebreide netwerk en kunnen ze terecht op onze digitale platform waar we onder meer kennis en interactie bieden. En niet te vergeten: we houden bijeenkomsten voor onze professionals, zodat ze elkaar ook face-to-face kunnen ontmoeten. Dat is niet alleen heel prettig voor hen, maar ook ontzettend leerzaam.”

 

Meer weten over de opleiding tot Wmo-professional? Neem contact op met Marieke Sterenborg via mariekesterenborg@jsconsultancy.nl of bel 06 – 30 62 57 56.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingContactgegevens

Michel Kollau

Alpha Tower,

De Entree 19-21
1101 BH Amsterdam
Tel. 088 – 33 02 100

www.jsconsultancy.nl

Afbeelding    Afbeelding    Afbeelding

Meer nieuws

Agenda

Bekijk hier onze events en expertisebijeenkomsten.

Whitepapers Sociaal

AfbeeldingVan transitie naar transformatie in het Sociaal Domein

Ontwikkelingen in het sociaal domein