of 59221 LinkedIn

Sjoerd Willen

Sjoerd Willen is redacteur bij Binnenlands Bestuur

Contactgegevens

E-mailadres:
swillen@binnenlandsbestuur.nl
Telefoonnummer (vast):
020 573 3618
LinkedIn:
LinkedIn profiel van Sjoerd Willen

Recente Artikelen

 • Kan een gemeente journalistiek onderzoek financieel steunen zonder dat de onafhankelijkheid in het geding komt? Als het aan het Leidsch gemeentebestuur ligt, komt er in 2018 een stimuleringsfonds voor de lokale media in Leiden. Het college heeft daarvoor een voorstel bij de raad neergelegd maar daar heerst nog geen onverdeeld enthousiasme over de plannen.

  Niet iedereen blij met lokaal mediafonds

  Reageer

  Kan een gemeente journalistiek onderzoek financieel steunen zonder dat de onafhankelijkheid in het geding komt? Als het aan het Leidsch gemeentebestuur ligt, komt er in 2018 een stimuleringsfonds voor de lokale media in Leiden. Het college heeft daarvoor een voorstel bij de raad neergelegd maar daar heerst nog geen onverdeeld enthousiasme over de plannen.

 • Gemeenten moeten de gelegenheid krijgen om de dienstverlening op het gebied van sociale zaken en werkgelegenheid te verbeteren. Dat staat in de begroting van het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid (SZW). ‘De afgelopen jaren heeft het kabinet veel gevraagd van gemeenten en uitvoeringsorganisaties. Het implementeren van nieuw beleid vergt veel capaciteit en aanpassingsvermogen’.

  Geen verrassingen voor gemeenten in begroting SZW

  Reageer

  Gemeenten moeten de gelegenheid krijgen om de dienstverlening op het gebied van sociale zaken en werkgelegenheid te verbeteren. Dat staat in de begroting van het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid (SZW). ‘De afgelopen jaren heeft het kabinet veel gevraagd van gemeenten en uitvoeringsorganisaties. Het implementeren van nieuw beleid vergt veel capaciteit en aanpassingsvermogen’. 

 • De Gedeputeerde Staten (GS) in Limburg moeten hun aanbeveling voor de fusie tussen Heerlen en Landgraaf verder onderbouwen. Minister Plasterk geeft de deputés tot 28 september om het advies te verbeteren.

  ‘Onderbouwing fusie Heerlen-Landgraaf onvoldoende’

  1 reactie

  De Gedeputeerde Staten (GS) in Limburg moeten hun aanbeveling voor de fusie tussen Heerlen en Landgraaf verder onderbouwen. Minister Plasterk geeft de deputés tot 28 september om het advies te verbeteren.

 • Burgemeesters Ralf Krewinkel (Heerlen) en Hans Gilissen (Venray) worden niet vervolgd voor het opleggen van beperkende maatregelen aan asielzoekers. De Bond van wetsovertreders had aangifte tegen de twee gedaan omdat zij volgens de Bond ten onrechte een noodbevel zouden hebben opgelegd. Het OM in Limburg seponeert beide aangiftes.

  OM seponeert aangiftes tegen burgemeesters

  1 reactie

  Burgemeesters Ralf Krewinkel (Heerlen) en Hans Gilissen (Venray) worden niet vervolgd voor het opleggen van beperkende maatregelen aan asielzoekers. De Bond van wetsovertreders had aangifte tegen de twee gedaan omdat zij volgens de Bond ten onrechte een noodbevel zouden hebben opgelegd. Het OM in Limburg seponeert beide aangiftes.

 • Het staat slecht gesteld met de informatievoorziening over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) aan familieleden van verstandelijk gehandicapten, concludeert het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (NIVEL). Zo blijkt dat in 2016 twee derde van de familieleden van verstandelijk gehandicapten, die vaak als mantelzorger optreden, niet op de hoogte was van het bestaan van onafhankelijke cliëntondersteuning.

  NIVEL: Informatie Wmo voor mantelzorgers ontoereikend

  1 reactie

  Het staat slecht gesteld met de informatievoorziening over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) aan familieleden van verstandelijk gehandicapten, concludeert het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (NIVEL). Zo blijkt dat in 2016 twee derde van de familieleden van verstandelijk gehandicapten, die vaak als mantelzorger optreden, niet op de hoogte was van het bestaan van onafhankelijke cliëntondersteuning.

 • De Haagse burgemeester Paulien Krikke gaat de gemeenteraad om meer bevoegdheden vragen om in te grijpen in slepende overlastdossiers, meldt het AD. Die mogelijkheid bestaat sinds juli dit jaar dankzij de Wet aanpak woonoverlast, ook bekend als de ‘aso-wet’.

  Den Haag wil APV aanpassen aan 'aso-wet'

  2 reacties

  De Haagse burgemeester Paulien Krikke gaat de gemeenteraad om meer bevoegdheden vragen om in te grijpen in slepende overlastdossiers, meldt het AD. Die mogelijkheid bestaat sinds juli dit jaar dankzij de Wet aanpak woonoverlast, ook bekend als de ‘aso-wet’.

 • Het nieuwe werkbedrijf voor de Groningse gemeenten Vlagtwedde, Bellingwedde, Oldambt, Pekela, Menterwolde en het Drentse Borger-Odoorn moet in 2018 van start gaan. Staatssecretaris Klijnsma was vanmorgen op werkbezoek in Vlagtwedde om te worden bijgepraat over de voortgang. Van de tien miljoen die het ministerie voor de Oost-Groningse arbeidsmarkt heeft uitgetrokken, wordt volgend jaar vijf miljoen ingezet voor het nieuwe werkbedrijf. Daarmee is de realisatie van het nieuwe Oost-Groningse werkbedrijf weer een stap dichterbij.

  Voortgang in realisatie werkbedrijf Oost-Groningen

  2 reacties

  Het nieuwe werkbedrijf voor de Groningse gemeenten Vlagtwedde, Bellingwedde, Oldambt, Pekela, Menterwolde en het Drentse Borger-Odoorn moet in 2018 van start gaan. Staatssecretaris Klijnsma was gistermorgen op werkbezoek in Vlagtwedde om te worden bijgepraat over de voortgang. Van de tien miljoen die het ministerie van Sociale Zaken voor de Oost-Groningse arbeidsmarkt heeft uitgetrokken, wordt volgend jaar vijf miljoen ingezet voor het nieuwe werkbedrijf. Daarmee is de realisatie van het nieuwe Oost-Groningse werkbedrijf weer een stap dichterbij.

 • Een aantal gemeenten lapt de uitvoering van de verscherpte maatregelen in de Participatiewet deels aan de laars. Dat schrijft de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in haar recente rapport over de handhaving van de arbeidsverplichtingen voor bijstandscliënten.

  SZW: Participatiewet in veel gemeenten niet nageleefd

  4 reacties

  Een aantal gemeenten lapt de uitvoering van de verscherpte maatregelen in de Participatiewet deels aan de laars. Dat schrijft de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in haar recente rapport over de handhaving van de arbeidsverplichtingen voor bijstandscliënten.

 • Volgens de rechter is de Gemeente Enschede te ver gegaan in met het terugvorderen van de gehele bijstandsuitkering van een fraudeur die voor een onbekend bedrag bijverdiende. Wethouder Welman laat weten dat Enschede in hoger beroep gaat.

  Enschede in beroep in zaak bijstandsfraudeur

  2 reacties

  De gemeente Enschede tekent beroep aan tegen de beslissing van de Almelose rechtbank in de ‘tatoeagezaak’. Eind vorige maand oordeelde de rechter dat Enschede te ver is gegaan met het terugvorderen van de gehele bijstandsuitkering van een fraudeur nadat deze tegen de terugvordering in beroep ging.