of 59250 LinkedIn

Sjoerd Willen

Sjoerd Willen is redacteur bij Binnenlands Bestuur

Contactgegevens

E-mailadres:
swillen@binnenlandsbestuur.nl
Telefoonnummer (vast):
020 573 3618
LinkedIn:
LinkedIn profiel van Sjoerd Willen

Recente Artikelen

 • Drangtrajecten in de jeugdbescherming in de regio Rotterdam Rijnmond zijn aan herziening toe, oordeelt de Gemeentelijke Ombudsman. In die trajecten, die een laatste poging tot vrijwillige hulpverlening zijn voor een gang naar de rechter plaats vindt, worden onder meer te zware maatregelen opgelegd zoals uithuisplaatsing.

  Drang in Rotterdamse jeugdbescherming gaat te ver

  Reageer

  Drangtrajecten in de jeugdbescherming in de regio Rotterdam Rijnmond zijn aan herziening toe, oordeelt de Gemeentelijke Ombudsman. In die trajecten, die een laatste poging tot vrijwillige hulpverlening zijn voor een gang naar de rechter plaats vindt, worden onder meer te zware maatregelen opgelegd zoals uithuisplaatsing.

 • Achttien gemeenten in Noord-Holland werken vanaf juli dit jaar met één crisisdienst voor cliënten tot 18 jaar. Zowel cliënten als hulpverleners moeten profijt hebben van de snellere werkwijze die daardoor mogelijk wordt.

  Eén jeugdcrisisdienst voor Noord-Holland noord

  Reageer

  Achttien gemeenten in Noord-Holland werken vanaf juli dit jaar met één crisisdienst voor cliënten tot 18 jaar. Zowel cliënten als hulpverleners moeten profijt hebben van de snellere werkwijze die daardoor mogelijk wordt. 

 • In de arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant worden komende twee jaar vierhonderd werkplekken gerealiseerd voor laaggeschoolden. Gemeenten, werkgevers, vakbonden en onderwijsinstellingen hebben een akkoord ondertekend dat in die banen moet voorzien.

  Regionaal scholingsakkoord in Noordoost-Brabant

  Reageer

  In de arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant worden komende twee jaar vierhonderd werkplekken gerealiseerd voor laaggeschoolden. Gemeenten, werkgevers, vakbonden en onderwijsinstellingen hebben een akkoord ondertekend dat in die banen moet voorzien.

 • De gemeente Den Haag heeft samen met publieke en private partners een vernieuwende aanpak voor schuldenproblematiek ontwikkeld. Koningin Máxima liet zich donderdag bijpraten over het Schuldenlab070.

  Nu nog Schuldenlab070, morgen SchuldenlabNL

  Reageer

  De gemeente Den Haag heeft samen met publieke en private partners een vernieuwende aanpak voor schuldenproblematiek ontwikkeld. Koningin Máxima liet zich donderdag bijpraten over het Schuldenlab070. Als het aan de betrokken partijen ligt, wordt die aanpak dagelijkse praktijk in alle gemeenten.

 • Volgens de Hoornse burgemeester Jan Nieuwenburg (PvdA) is er geen haatpreek afgestoken in de Turkse Moskee in Hoorn afgelopen vrijdag. Dat meldde Nieuwenburg aan de Hoornse gemeenteraad op basis van een analyse door een team van experts.

  Burgemeester Hoorn: geen haatpreek in Turkse moskee

  1 reactie

  Volgens de Hoornse burgemeester Jan Nieuwenburg (PvdA) is er geen haatpreek afgestoken in de Turkse Moskee in Hoorn afgelopen vrijdag. Dat meldde Nieuwenburg aan de Hoornse gemeenteraad op basis van een analyse door een team van experts.

 • Een pgb-houdster uit Vlagtwedde eist voor de Raad van State dat de gemeente Groningen een contactverbod tegen haar opheft. Zij mag alleen op vrijdag tijdens lunchtijd met de gemeente bellen, en alleen met de contactpersoon waarmee zij gebrouilleerd is.

  Pgb-houdster naar RvS om ‘contactverbod’ Groningen

  3 reacties

  Een pgb-houdster uit Vlagtwedde eist voor de Raad van State dat de gemeente Groningen een contactverbod tegen haar opheft. Zij mag alleen op vrijdag tijdens lunchtijd met de gemeente bellen, en alleen met de contactpersoon waarmee zij gebrouilleerd is.

 • De quotumregeling in de banenafspraak wordt aangepast. Het quotum en bijbehorende heffingen kunnen daardoor weer worden gedeactiveerd als de uitvoering van de banenafspraak op schema ligt.

  Quotumregeling banenafspraak wordt aangepast

  Reageer

  De quotumregeling in de banenafspraak wordt aangepast. Daarmee heeft de ministerraad ingestemd. Het quotum en bijbehorende heffingen kunnen daardoor weer worden gedeactiveerd als de uitvoering van de banenafspraak op schema ligt. Ook zullen de eerste boetes pas in 2020 worden uitgedeeld aan overheidswerkgevers die achter blijven.

 • De gemeente Midden-Groningen ontkent dat er sprake is van een schijnconstructie bij een re-integratietraject bij PostNL. Daarmee reageert de gemeente op vakbond FNV, die met de re-integranten aangifte tegen de gemeente heeft gedaan wegens ‘het stelen van banen en loon.’

  Wethouder Midden-Groningen: aangifte FNV is onzin

  4 reacties

  De gemeente Midden-Groningen ontkent dat er sprake is van een schijnconstructie bij een re-integratietraject bij PostNL. Daarmee reageert de gemeente op vakbond FNV, die met de re-integranten aangifte tegen de gemeente heeft gedaan wegens ‘het stelen van banen en loon.’ 

 • Nijmegen en Zaanstad zijn in de fout gegaan met het gebruik van persoonsgegevens voor het opmaken van zelfredzaamheidsmatrixen, constateert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

  Gemeenten in de fout met persoonsgegevens

  6 reacties

  Nijmegen en Zaanstad zijn in de fout gegaan met het gebruik van persoonsgegevens voor het opmaken van zelfredzaamheidsmatrixen, constateert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Beide gemeenten hebben inmiddels verbeteringen doorgevoerd.

 • Bijna veertig procent van de gemeenten die meedoen aan de Divosa-benchmark zag haar bijstandsbestand in december 2017 stijgen, blijkt uit die benchmark. Volgens een onderzoekster van Divosa geldt die stijging vooral voor veel kleine gemeenten.

  Bijstandsbestand groeit in 38 procent gemeenten

  4 reacties

  Bijna veertig procent van de gemeenten die meedoen aan de Divosa-benchmark zag haar bijstandsbestand in december 2017 stijgen, blijkt uit die benchmark. Volgens een onderzoekster van Divosa geldt die stijging vooral voor veel kleine gemeenten.

 • De gemeente Enschede heeft vandaag een samenwerkingsovereenkomst met stichting Gendertalent getekend. Inzet is om speciale ondersteuning te bieden aan transgenders in de bijstand. Transgenders hebben volgens het Sociaal en cultureel planbureau relatief vaak een laag inkomen of geen werk.

  Enschede wil transgenders in bijstand aan het werk

  1 reactie

  Transgenders hebben relatief vaak een laag inkomen of geen werk. Reden voor Enschede om speciale ondersteuning te bieden aan transgenders in de bijstand. Daartoe heeft de gemeente een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met de stichting Gendertalent.

 • Sociale wijkteams hebben hun handen steeds voller met de aanpak van complexe en meervoudige problematiek, blijkt uit onderzoek van Movisie. Steeds meer gemeenten werken mogelijk daarom met doelgroep-specifieke teams.

  Zware casuïstiek trekt wissel op wijkteams

  3 reacties

  Sociale wijkteams hebben hun handen steeds voller met de aanpak van complexe en meervoudige problematiek, blijkt uit onderzoek van Movisie. Steeds meer gemeenten werken mogelijk daarom met doelgroep-specifieke teams. 

 • De VNG en Divosa hebben in aanloop van het rondetafelgesprek schulden van de Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een gezamenlijk standpunt ingenomen over de maatregelen die zij van het rijk verlangen op het gebied van schuldhulp.

  VNG en Divosa willen actie van het rijk omtrent schulden

  4 reacties

  De VNG en Divosa hebben in aanloop van het rondetafelgesprek schulden van de Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een gezamenlijk standpunt ingenomen over de maatregelen die zij van het rijk verlangen op het gebied van schuldhulp.

 • De gemeente Amsterdam is vorig jaar een unieke proef begonnen met het Centraal Administratiekantoor (CAK) om werkende schuldenaren met passende hulp te bereiken, meldt NRC. De pilot krijgt nu navolging bij maar liefst tachtig gemeenten.

  Amsterdam neemt horde gegevensuitwisseling in schuldhulp

  1 reactie

  De gemeente Amsterdam is vorig jaar een unieke proef begonnen met het Centraal Administratiekantoor (CAK) om werkende schuldenaren met passende hulp te bereiken, meldt NRC. De pilot krijgt nu navolging bij maar liefst tachtig gemeenten.