of 59180 LinkedIn

Sjoerd Hartholt

Sjoerd Hartholt is redacteur bij Binnenlands Bestuur.

Contactgegevens

E-mailadres:
shartholt@binnenlandsbestuur.nl
Telefoonnummer (vast):
0205733646
LinkedIn:
LinkedIn profiel van Sjoerd Hartholt
Twitter:
Twitter profiel van Sjoerd Hartholt

Recente Artikelen

 • De ICT-systemen van Heerlen waren tot voor kort onveilig en erg kwetsbaar. Het lukte ethische hackers om orders te plaatsen namens ambtenaren voor duizenden euro's. Dat blijkt uit een rapport van de Rekenkamer van gemeente Heerlen dat het afgelopen half jaar geheim is gehouden. De aanleiding van het rapport was een onderzoek van Binnenlands Bestuur van een jaar geleden. De gemeente heeft de zwakke digitale beveiliging inmiddels aangepakt.

  ‘Hacker kon tonnen aan orders bestellen namens ambtenaren’

  Reageer

  De ICT-systemen van Heerlen waren tot voor kort onveilig en erg kwetsbaar. Het lukte ethische hackers om orders te plaatsen namens ambtenaren voor duizenden euro's. Dat blijkt uit een rapport van de Rekenkamer van gemeente Heerlen dat het afgelopen half jaar geheim is gehouden. De aanleiding van het rapport was een onderzoek van Binnenlands Bestuur  van een jaar geleden. De gemeente heeft de zwakke digitale beveiliging inmiddels aangepakt.

 • SP-kamerlid Ronald van Raak gaat voor de tweede keer vragen indienen over een forse ICT-aanbesteding van gemeente Groningen. Tegenover Dagblad van het Noorden noemt hij de antwoorden van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) op zijn eerdere vragen ‘behoorlijk waardeloos’. Van Raak wil dat ook gemeenten hun ICT-projecten laten toetsen door BIT.

  ‘Gemeentelijke ICT-projecten ook eerst langs BIT’

  Reageer

  SP-kamerlid Ronald van Raak gaat voor de tweede keer vragen indienen over een forse ICT-aanbesteding van gemeente Groningen. Tegenover Dagblad van het Noorden noemt hij de antwoorden van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) op zijn eerdere vragen ‘behoorlijk waardeloos’. Van Raak wil dat ook gemeenten hun ICT-projecten laten toetsen door BIT.

 • Gemeente Roosendaal gaat investeren in plannen uit het Burgerakkoord. Het gaat om plannen voor drie thema's die de inwoners van Roosendaal bij een enquête I&O Research als belangrijkste hebben aangewezen. De gemeente is een van de eersten die met een Burgerakkoord aan de slag gaat.

  Roosendaal aan de slag met Burgerakkoord

  2 reacties

  Gemeente Roosendaal gaat investeren in plannen uit het Burgerakkoord. Het gaat om plannen voor drie thema's die de inwoners van Roosendaal bij een enquête I&O Research als belangrijkste hebben aangewezen. De gemeente is een van de eersten die met een Burgerakkoord aan de slag gaat. 

 • Gemeente Goeree-Overflakkee begint vandaag met een mobiel gemeentehuis in de vorm van een rondrijdende camper. In de zogeheten GO-bus bezoeken ambtenaren wekelijks drie dorpskernen die verspreid zijn over het eiland. Dat meldt de gemeente in een persbericht.

  Goeree-Overflakkee start met rondrijdend gemeentehuis

  Reageer

  Gemeente Goeree-Overflakkee begint vandaag met een mobiel gemeentehuis in de vorm van een rondrijdende camper. In de zogeheten GO-bus bezoeken ambtenaren wekelijks drie dorpskernen die verspreid zijn over het eiland. Dat meldt de gemeente in een persbericht.

 • Overheden moeten nog veel ontdekken over het toepassen van nieuwe technologieën in de publieke ruimte. Het Nationaal Smart City Living Lab probeert die ontwikkeling te versnellen. Initiatiefnemer Hans Nouwens: ‘Het ‘slim’ maken van lantarenpalen is een landelijke opgave.’

  Living Lab moet innovatie impuls geven

  Reageer

  Overheden moeten nog veel ontdekken over het toepassen van nieuwe technologieën in de publieke ruimte. Het Nationaal Smart City Living Lab probeert die ontwikkeling te versnellen. Initiatiefnemer Hans Nouwens: ‘Het ‘slim’ maken van lantarenpalen is een landelijke opgave.’

 • Wie zijn de Enschedeërs die een beroep doen op de Wmo of jeugdzorg? Aangeschafte data van commerciële partijen geeft de gemeente nieuwe inzichten om haar capaciteit binnen het sociaal domein beter te benutten. ‘Wij geloven dat een datagedreven gemeente de toekomst heeft.’

  Enschede koopt commerciële data over burgers

  4 reacties

  Wie zijn de Enschedeërs die een beroep doen op de Wmo of jeugdzorg? Aangeschafte data van commerciële partijen geeft de gemeente nieuwe inzichten om haar capaciteit binnen het sociaal domein beter te benutten. ‘Wij geloven dat een datagedreven gemeente de toekomst heeft.’

 • Burgemeester Han Noten van de gemeente Dalfsen is ‘not amused’ over berichtgeving van De Stentor. De regionale krant plaatste artikel over de hoge werkdruk bij de gemeente. Noten stelt dat er in het artikel ten onrechte de suggestie wordt gewekt dat hij is geïnterviewd. De journalist gebruikte voor het verhaal echter notities uit een bijlagenboek bij een agendapunt van de gemeenteraad.

  Burgemeester Dalfsen ‘not amused’ door De Stentor

  1 reactie

  Burgemeester Han Noten van de gemeente Dalfsen is ‘not amused’ over berichtgeving van de Stentor. De regionale krant plaatste artikel over de hoge werkdruk bij de gemeente. Noten stelt dat er in het artikel ten onrechte de suggestie wordt gewekt dat hij is geïnterviewd. De journalist gebruikte voor het verhaal echter notities uit een bijlagenboek bij een agendapunt van de gemeenteraad.

 • Gemeentesecretarissen vinden verouderde wetgeving en een gebrek aan financiën de grootste oorzaken van traag digitaliserende en innoverende gemeenten. Dat blijkt uit een rondgang onder gemeentesecretarissen, waarbij de meeste aangeven dat zijn of haar gemeente niet snel genoeg digitaliseert. Ook vindt het merendeel de gemeente niet innovatief genoeg.

  Verouderde wetgeving frustreert digitalisering

  4 reacties

  Gemeentesecretarissen vinden verouderde wetgeving en een gebrek aan financiën de grootste oorzaken van traag digitaliserende en innoverende gemeenten. Dat blijkt uit een rondgang onder gemeentesecretarissen, waarbij de meeste aangeven dat zijn of haar gemeente niet snel genoeg digitaliseert. Ook vindt het merendeel de gemeente niet innovatief genoeg.

Recente Achtergrond Artikelen

 • Toepassing van blockchain kan gemeenten veel besparen op administratieve processen. Het Kadaster en de gemeente Amsterdam verkennen het openbare, digitale en decentrale grootboek. ‘Alle ambtenaren moeten begrijpen wat blockchain kan.’

  Iedereen aan de ketting

  Reageer

  Toepassing van blockchain kan gemeenten veel besparen op administratieve processen. Het Kadaster en de gemeente Amsterdam verkennen het openbare, digitale en decentrale grootboek. ‘Alle ambtenaren moeten begrijpen wat blockchain kan.’

 • Na zijn eerste termijn leken de presidentsverkiezingen van 2012 voor Obama vanwege de torenhoge werkloosheid uitzichtloos. De Democraat sloeg onverwachts toe door te winnen in bijna alle ‘swing states’. Het geheim achter de winst? Data-analyse. Ook in Nederland ontdekken de campagneteams de mogelijkheden.

  Stemmen winnen met data-analyse

  Reageer

  Na zijn eerste termijn leken de presidentsverkiezingen van 2012 voor Obama vanwege de torenhoge werkloosheid uitzichtloos. De Democraat sloeg onverwachts toe door te winnen in bijna alle ‘swing states’. Het geheim achter de winst? Data-analyse. Ook in Nederland ontdekken de campagneteams de mogelijkheden.

 • Het aantal gemeenteambtenaren daalt al jaren. Van 174.000 in 2013 naar een kleine 156.000 vorig jaar. Is dit een gevolg van het samenvoegen van gemeenten, van bezuinigingen of is de voortgaande digitalisering de voornaamste oorzaak?

  Op naar de e-ambtenaar

  Reageer

  De digitalisering leidt tot efficiëntere werkprocessen in het gemeentehuis. Maar ook tot verlies van banen. Een inventarisatie op basis van de laatste digitale ontwikkelingen. Hoe snel rukt de robot op?

 • Gelderland telt momenteel zeven Omgevingsdiensten met elk zijn eigen taken en verantwoordelijkheden binnen de provincie. Samen met de 54 Gelderse gemeenten en de provincie wordt er nu gewerkt aan één gezamenlijke database: de Informatievoorziening Gelderse Omgevingsdiensten. Vergunningverleners, toezichthouders en handhavers kunnen daarmee met één muisklik toegang krijgen tot de meest actuele gegevens van alle milieuhinderlijke bedrijven in Gelderland.

  Slimmer toezicht

  Reageer

  De zeven Gelderse Omgevingsdiensten bundelen hun verzamelde gegevens in een centrale database. Met één druk op de knop is te zien welke bedrijven de regels naleven en welke niet. Volgens directeur Henk Jan Baakman wordt zo een grote stap gezet richting de Omgevingswet.

 • Inloggen bij de overheid via Idensys kan straks op meerdere manieren; bijvoorbeeld met een smartcard, door wachtwoordbevestiging op je telefoon of misschien wel met gezichtsherkenning. De toch al flink gedigitaliseerde gemeenten Rotterdam en Molenwaard waren er als de kippen bij om aan de pilot deel te nemen.

  Hoe Idensys de gemeente leuker maakt

  Reageer

  Vergeet DigiD. Over een paar jaar logt – als alles goed gaat – iedereen bij de gemeente in via Idensys. Zo kunnen burgers veiliger en via meerdere inlogmiddelen hun identificatie verrichten. Rotterdam, Molenwaard en Hollands Kroon zijn de eerste testgemeenten.

 • Het percentage bellers dat van een gemeente geen direct antwoord krijgt op zijn vraag bleef nagenoeg gelijk (circa een kwart). Maar omdat het aantal verkeerd beantwoorde vragen steeg van 21 naar 28 procent, krijgt nu een kleine meerderheid van de burgers die een gemeente bellen geen of een foutief antwoord op een vraag .

  Helft bellers niet geholpen

  Reageer

  Gemeenten slagen er nog altijd niet in om telefonische vragen van burgers juist of volledig te beantwoorden. Het percentage foutief of niet beantwoorde vragen steeg in 2016 zelfs tot meer dan de helft.

 • In 45 procent van de ondervraagde gemeenten wordt geen jaarlijkse verantwoording afgelegd over integriteitsbeleid aan de gemeenteraad. Bij acht op de tien gemeenten is er geen jaarverslag over het onderwerp en twee op de drie gemeenten hebben in de afgelopen twee jaar geen risicoanalyse uitgevoerd specifiek voor het thema integriteit. In ongeveer de helft van de gemeenten is er geen jaarlijks budget gereserveerd voor integriteitsprogramma’s.

  Aandacht voor integriteit mag onsje meer

  Reageer

  Gemeenten kunnen meer doen aan hun beleid omtrent integriteit. De vereiste aandacht is er niet altijd: Jaarverslagen, jaarlijkse budgetten en integriteitsfunctionarissen ontbreken vaak. Ook blijven bij de meeste gemeenten risicoanalyses naar integriteit achterwege.

 • E-mail is het voorkeurskanaal van veel burgers, zo blijkt uit het onderzoek naar digitale dienstverlening elders in dit blad. Maar vrijwel geen gemeente voldoet aan de verplichte beveiligingsstandaarden voor e-mail. Criminelen hebben met hun phishing mails vrij spel. Terwijl de beveiliging eenvoudig is te regelen.

  E-mail gemeenten slecht beveiligd

  1 reactie

  E-mail is het voorkeurskanaal van veel burgers, zo blijkt uit het onderzoek naar digitale dienstverlening elders in dit blad. Maar vrijwel geen gemeente voldoet aan de verplichte beveiligingsstandaarden voor e-mail. Criminelen hebben met hun phishing mails vrij spel. Terwijl de beveiliging eenvoudig is te regelen.

 • Uit een steekproef met e-maildomeinen van vijftig verschillende gemeenten blijken slechts drie van hen aan de moderne standaarden voor veilige e-mail te voldoen: Den Haag, ‘s-Hertogenbosch en Woerden. Grote gemeenten als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht lukt dat niet.

  ‘Gênant slechte’ beveiliging e-mail

  1 reactie

  Vrijwel geen gemeente voldoet aan de verplichte beveiligingsstandaarden voor e-mail, zo blijkt uit een steekproef van Binnenlands Bestuur. Criminelen hebben met hun phishing mails vrij spel. Terwijl de beveiliging eenvoudig is te regelen. 

 • Informatie die door gemeenten aangemerkt wordt voor blijvende bewaring moet volgens de Archiefwet na maximaal twintig jaar verhuisd zijn naar zogeheten archiefbewaarplaatsen. Daar is de informatie openlijk beschikbaar en wordt alles blijvend bewaard. Door de digitale revolutie sinds de jaren negentig zijn gemeenten steeds minder informatie op papier gaan bewaren. Er ontstonden immers nieuwe digitale opties voor archiveren. Deze opties zijn niet altijd even duurzaam gebleken, denk aan verouderde software en floppy’s en cd-roms die na verloop van tijd onleesbaar zijn.

  Digitaal is nog niet duurzaam

  Reageer

  Ongeveer de helft van de gemeenten ondervindt problemen met informatie die op verouderde wijze is opgeslagen, zoals op floppy’s, taperecorders en cd-roms. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur onder eindverantwoordelijken voor het archief. Een ruime meerderheid zegt informatie te missen. En hoe sla je alle tweets op?

 • ‘Er ontstond een scherpere houding. Je kan niet iedereen die aan de balie verschijnt op zijn blauwe ogen geloven’, aldus Gerdine Keijzer-Baldé, directeur van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens. Ook haar collega Kirt Isik, nu twee jaar als adviseur in dienst, ziet dat het fraudebewustzijn bij de overheid toeneemt.

  Burgers betrappen

  Reageer

  Een verhuizing, geboorte of overlijden doorgeven ging altijd via het loket. Nu kan het binnen een paar muisklikken zijn gepiept. Dat biedt kansen voor fraudeurs, maar ook voor fraudebestrijders. Via data-analyse kunnen frauderende burgers eerder worden betrapt.

 • Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) constateert dat de overheid veelvuldig doelwit is van diverse vormen cryptoware. De ransomware-variant Cryptowall kon in 2014 in vijf maanden tijd wereldwijd ongeveer 625 duizend computersystemen infecteren, waarvan er zich vermoedelijk 5.000 in Nederland begaven.

  Klik hier, alles kwijt

  Reageer

  Elke gemeente heeft te maken met mailtjes die na opening computers plat leggen. Je teweer stellen tegen deze cryptoware is lastig. ‘De afzenders werken steeds professioneler.’

 • Nieuwe technologie creëert in een ­razend tempo mogelijkheden voor overheden om de dienstverlening aan burgers en bedrijven sneller en beter te regelen. Maar daar maakt de Nederlandse overheid volgens digicommissaris Bas Eenhoorn te weinig gebruik van. ‘Bedrijven en burgerinitiatieven zijn vaak verder dan de overheid. We stagneren in onze digitalisering ten opzichte van andere landen. Het is mijn taak om het bewustzijn daarvan aan te jagen.’

  ‘Haal meer ict-kennis in huis’

  Reageer

  De digitalisering van de Nederlandse overheid gaat te traag. Digicommissaris Bas Eenhoorn wil 150 miljoen euro extra, meer intergemeentelijke samenwerking en meer digitale kennis. ‘Iedere burgemeester moet weten wat blockchain is.’ 

 • Uit gegevens die de Europese Commissie aan Binnenlands Bestuur heeft verstrekt blijkt dat Nederlandse publieke organen (met uitzondering van onderzoeksorganisaties en onderwijsinstellingen) in totaal 14,2 miljoen euro aan financiële bijdragen hebben ontvangen uit Horizon2020. Dit in 2014 gestarte Europese subsidieprogramma voor innovatie en onderzoek loopt nog door tot en met 2020.

  Slim geld voor grote steden

  Reageer

  Nederlandse publieke organen scoren goed in ­Horizon2020, het grootste Europese subsidieprogramma voor innovatie en onderzoek. Maar het geld gaat tot nu toe aan kleine gemeenten voorbij. ‘Participeren in Europese subsidieprojecten vergt knowhow.’

 • Datacenters leveren gemeenten werkgelegenheid op (zie kader rechtsonder), maar slurpen tegelijk energie. Dat betekent dat de vestiging van een datacenter haaks kan komen te staan op lokale duurzaamheidsambities. Het onderwerp staat in vele bestuurlijke agenda’s, maar lange tijd werd het amper besproken. Pas sinds het Energieakkoord van september 2013 is dat veranderd en zijn regionale partijen ermee aan de slag gegaan.

  Duurzame slurpers

  Reageer

  Datacenters vormen een sterk groeiende, maar tegelijk energie slurpende bedrijfstak. Vaak staat de komst van een datacenter haaks op gemeentelijke duurzaamheids­ambities. Maar restwarmte blijkt een bron voor onvermoede doeleinden.

 • Gemeenten hebben er veel taken bijgekregen. Hoogste tijd om het gemeentelijk belastinggebied te verruimen, stelt de Landelijke Vereniging voor Lokale Belastingen (LVLB).

  Verruim lokaal belastinggebied

  Reageer

  Gemeenten hebben er veel taken bijgekregen. Hoogste tijd om het gemeentelijk belastinggebied te verruimen, stelt de Landelijke Vereniging voor Lokale Belastingen (LVLB).

 • fel liggen, wifi-wachtwoorden op het prikbord, collega’s die inloggegevens met elkaar delen. Bij veel gemeenten moet nog een slag worden gemaakt om te kunnen voldoen aan de nieuwe, strengere Europese privacyreglementen voor publieke organisaties, zo stelde privacy-specialist Marieke Thijssen van advocatenkantoor Hekkelman vorig jaar in Binnenlands Bestuur. Zeker nu die Europese regels vermoedelijk al in 2018 in werking treden.

  Alles op slot

  Reageer

  Europa legt gemeenten binnenkort strengere regels op ter bescherming van de privacy van burgers. In Zaanstad en de Brabantse Kempen wordt er op ­geanticipeerd. ‘Veel zaken zijn niet meer toegankelijk voor onbevoegden, maar dat kunnen ook je directe collega’s zijn.’

 • Smart cities zijn hot. Gemeenten starten het ene na het andere techno­logische experiment. Maar om een echt slimme stad te worden is meer nodig, vinden deskundigen. ‘De nadruk moet liggen op het aanpakken van stedelijke problemen.’ 

  Wie is het smartst?

  Reageer

  Smart cities zijn hot. Gemeenten starten het ene na het andere techno­logische experiment. Maar om een echt slimme stad te worden is meer nodig, vinden deskundigen. ‘De nadruk moet liggen op het aanpakken van stedelijke problemen.’ 

 • De tijd van gaan is gekomen voor Jan Fraanje. Na 15 jaar gemeentesecretaris te zijn geweest in Boxtel, houdt hij er per 1 januari mee op. Hij vat samen wat er qua dienstverlening en ict – zijn thema’s – is veranderd en vooral nog moet veranderen.

  ‘Ontregelen mooie taak kabinet’

  Reageer

  De tijd van gaan is gekomen voor Jan Fraanje. Na 15 jaar gemeentesecretaris te zijn geweest in Boxtel, houdt hij er per 1 januari mee op. Hij vat samen wat er qua dienstverlening en ict – zijn thema’s – is veranderd en vooral nog moet veranderen. ‘Want we zijn er nog niet.’

 • De laatste jaren worden steeds meer data voor onderzoekers beschikbaar gesteld, merkte Anneke Zuiderwijk. Zelf promoveerde ze op haar onderzoek naar open data infrastructuren aan de Technische Universiteit Delft. De beschikbaar gestelde data betreffen bijvoorbeeld gegevens over criminaliteit, ruimte en milieu, en werkgelegenheid. Door hergebruik van deze gegevens, data-analyse, en door datasets aan elkaar te koppelen kunnen er belangrijke nieuwe inzichten ontstaan.

  Gesloten schat

  Reageer

  De verwachtingen rond open data zijn torenhoog, de resultaten stellen teleur. Onderzoeker Anneke Zuiderwijk merkt dat de overheid zich beperkt tot het openstellen van informatie, maar er zelf niets mee doet. Een nieuwe infrastructuur moet de trend keren.

 • ‘Onze stad is een smart city.’ Het klinkt mooi, maar wat er precies onder verstaan wordt blijkt per persoon, per gemeente nogal te verschillen, zo vertelt Jaring Hiemstra. De directeur van adviesbureau Hiemstra & De Vries organiseerde onlangs een congres over het hippe onderwerp.

  Wie is het smartst?

  Reageer

  Smart cities zijn hot. Gemeenten starten het ene na het andere technologische experiment. Maar om een echt slimme stad te worden is meer nodig. ‘De nadruk moet liggen op het aanpakken van stedelijke problemen.’ 

 • Bestaan ze nog: Nederlanders zonder smartphone met whatsapp? De populaire app is doorgaans gratis en eenvoudig in gebruik. Ook wijkteam-medewerkers zien het zakelijk gebruik van de app over het algemeen als een positieve ontwikkeling. Gerry Willemsen, afgevaardigde van de gemeente in het sociaal wijkteam Zwolle-Zuid, appt dagelijks met ongeveer twintig cliënten. Whatsapp verlaagt volgens haar de drempel voor cliënten om te communiceren met wijkteammedewerkers.

  Onmisbare stoorzender

  Reageer

  Altijd en overal bereikbaar. Communiceren op een informele manier. Whatsapp biedt leden van sociale wijkteams tal van voordelen. Maar mag die mobiel intussen ooit nog uit?

 • Uit een onderzoek van Binnenlands Bestuur onder alle 393 gemeenten blijkt dat de data van alle gemeentelijke websites in Nederlandse datacentra staan opgeslagen. Dat is op het eerste oog een goed teken, maar het baart deskundigen zorgen dat veel van deze hostingbedrijven vaak sterke banden met Amerika hebben.

  Risico meegluren VS via DigiD

  Reageer

  Deskundigen zijn er niet gerust op: de hosting van tientallen gemeentewebsites en de website van DigiD is in handen van partijen die nauw verwant zijn aan bedrijven uit de VS. De Amerikaanse overheid kan ze dwingen om informatie te leveren.

 • Marie Anne van Reijen

  Amsterdam stemt tegen TTIP

  1 reactie

  Amsterdam is de eerste grote Nederlandse gemeente die zich uitspreekt tegen het TTIP-verdrag, de nog te sluiten handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en Europa. De motie werd ingediend door GroenLinks Amsterdam, op initiatief van duo-raadslid Marie-Anne van Reijen.

 • De Omgevingswet is door het parlement, het bestuursakkoord is gesloten. Nu is het tijd voor de uitvoering, met een belangrijke rol voor een nieuw digitaal stelsel, de Laan van de Leefomgeving. In dat stelsel moet informatie over de staat en de regels van de leefomgeving met één klik op de kaart inzichtelijk zijn. Een futuristisch eindbeeld is een digitaal stelsel dat als een Sim City is opgebouwd, schetst Marjan Bevelander, beleidsmedewerker digitalisering Omgevingswet van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

  Simcity van de omgevingswet

  Reageer

  De ontwikkeling van het ICT-stelsel van de Omgevingswet is een enorm project met - vanwege de hoge kosten - vele kritisch meekijkende ogen. Uiteindelijk moet er een realtime 3D-omgevingsplan ontstaan.

 • Laura Willemse van stichting Pesten op de werkvloer werkt aan een landelijke campagne tegen pesten op de werkvloer.

  Steun gepeste werknemer

  Reageer

  Laura Willemse van stichting Pesten op de werkvloer werkt aan een landelijke campagne tegen pesten op de werkvloer.

 • VNG, IPO, maar ook gemeenten en provincies hadden enkele weken geleden in Binnenlands Bestuur geen antwoord op de vraag wat de mogelijke gevolgen van het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag TTIP zijn voor lokale overheden. Volgens diverse Europarlementariërs doen zij er goed aan om de ontwikkelingen alsnog te volgen.

  Coca-cola versus Zwijndrecht?

  Reageer

  Gemeenten wachten de uitkomst van het TTIP-debat gelaten af. Onverstandig, zo vinden Nederlandse Europarlementariërs: een eventuele ISDS-clausule in het verdrag kan voor gemeenten grote gevolgen hebben. Positief én negatief.

 • Het overleg verloopt moeizaam, want de turbines staan op Duits grondgebied maar op enkele honderden meters van Nederlandse huizen. ‘Deze parken worden normaal gesproken op zee gebouwd. Het is één van de grootste windmolenprojecten van Europa op vasteland. Een enorme inbreuk op het landschap en het uitzicht’, vertelt John Tampoebolon van Tegenwind in het Reichswald.

  Tegenwind in het Reichswald

  Reageer

  Schone energie is prima en duurzaamheid noodzaak. Maar twaalf windmolens in het Reichswald gaat het Nederlands/Duitse ‘Tegenwind in het Reichswald’ te ver. 

 • Lawaai, rommel, een gebrek aan woningen voor reguliere huurders: overlast van Airbnb en vergelijkbare verhuurwebsites als Wimdu en Roomorama komt in het met toeristen overladen Amsterdam geregeld voor. Sinds februari zijn deze partijen daarom een samenwerking aangegaan met de gemeente Amsterdam waarmee de overlast aan banden wordt gelegd.

  Vrij spel Airbnb buiten Amsterdam

  Reageer

  Op elke Airbnb-overnachting in Amsterdam heft de gemeente toeristenbelasting. Gemeente en verhuurdersorganisatie pakken ook overlast en illegale verhuur aan. Elders in Nederland kunnen particuliere verhuurders nog ongestoord hun gang gaan.

 • Met regelmaat vechten burgers beleid aan. Soms zelfs strijden overheden onderling. Een serie over de meest voorkomende juridische geschillen. Deze keer over de bescherming van de persoonsgegevens.

  Verzuipen in de data

  Reageer

  In 2018 wordt er naar verwachting een verordening van kracht die de wetgeving ter bescherming van persoonsgegevens flink aanscherpt. Het wordt spannend of kleine gemeenten de standaard halen.

 • In een tijd waarin er dagelijks nieuwe digitale mogelijkheden ontstaan willen gemeenten niet achterblijven.

  Binnen een paar seconden de juiste cijfers

  Reageer

  In een tijd waarin er dagelijks nieuwe digitale mogelijkheden ontstaan willen gemeenten niet achterblijven. Vooral met apps zetten sommige gemeenten forse stappen.

 • Nadat presentator Arjen Lubach en RTL-journaliste Hella Hueck in het programma Zondag met Lubach uitlegden wat de mogelijke gevolgen zijn van het handelsverdrag Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), doken de media massaal op het onderwerp. Voor- en tegenstanders buitelden over elkaar om er iets over het vrijhandelsakkoord tussen de Verenigde Staten en Europa te zeggen.

  ‘TTIP? ...Een momentje’

  Reageer

  Nederland krijgt binnen afzienbare tijd te maken met TTIP. Het verdrag heeft flinke gevolgen, maar waar Duitse en Franse gemeenten en provincies meer eisen bij de onderhandelingen, lijken hun Nederlandse equivalenten te slapen. 

 • Met regelmaat vechten burgers beleid aan. Soms zelfs strijden overheden onderling. Een serie over de meest voorkomende juridische geschillen.

  Heibel om BZV

  Reageer

  Er dreigt oorlog op het platteland. De eerste inleidende beschietingen waren in Brabant. In Gelderland en Groningen begint het te rommelen. In alle gevallen staan boeren en provincie lijnrecht tegenover elkaar. De hamvraag is: welke zijde zullen de gemeenten zo kiezen?

 • Burgemeester van Schiedam Cor Lamers is de nieuwe voorzitter van de Nederlandse delegatie naar het Comité van de Regio’s (CvdR). Hij neemt het stokje over van Wim van de Donk.

  Uitgelicht: Cor Lamers naar Brussel

  Reageer

  Burgemeester van Schiedam Cor Lamers is de nieuwe voorzitter van de Nederlandse delegatie naar het Comité van de Regio’s (CvdR). Hij neemt het stokje over van Wim van de Donk. Lamers is sinds 2006 lid van het Comité.Wetgeving toepasbaar maken voor Nederlandse regio’s en het Comité meer op waarde geschat krijgen, dat wil Lamers graag bereiken.

 • Statenlid Klaas Neutel van CDA Drenthe is helemaal klaar met de slechte bereikbaarheid. Wie benadert hij om het probleem onder de aandacht te brengen?

  Klaas Neutel: Sneller internet via meldpunt

  Reageer

  Een trage internetverbinding en geen mobiel bereik hebben is niet alleen vervelend, het is ook nog eens gevaarlijk bij noodsituaties en het werkt belemmerend voor de Drentse economie, denken CDAafdelingen in Drenthe.

 • Per gemeente verschilt de studietoeslag voor arbeidsbeperkte jongeren soms een factor tien. De bedragen kunnen wel duizenden euro’s uit elkaar liggen. Dat blijkt uit een steekproef door Binnenlands Bestuur.

  Steun soms schijntje

  2 reacties

  Per gemeente verschilt de studietoeslag voor arbeidsbeperkte jongeren soms een factor tien. De bedragen kunnen wel duizenden euro’s uit elkaar liggen, zo blijkt uit een steekproef door Binnenlands Bestuur.

 • ‘Brabant loopt voorop in Nederland als het gaat om verduurzaming van veehouderij’, vertelt gedeputeerde Yves de Boer (VVD). Hij wil op dat gebied nog meer stappen zetten.

  Yves de Boer: Op de bres voor de Brabantwet

  Reageer

  Als het aan Yves de Boer, gedeputeerde van Noord- Brabant ligt, is er in zijn provincie in 2020 zorgvuldige veehouderij bereikt. Een eigen veehouderijwet, de ‘Brabantwet’, moet de transitie naar duurzame veehouderij versnellen.