of 59221 LinkedIn

Redactie

redactie

Recente Artikelen

 • De lokale afdeling van de SP in Hoorn mag in maart niet meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat heeft het landelijk partijbestuur besloten.

  SP Hoorn mag niet meedoen aan verkiezingen

  2 reacties

  De lokale afdeling van de SP in Hoorn mag in maart niet meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat heeft het landelijk partijbestuur besloten.

 • Thuiszorgmedewerkers gaan meer verdienen. Hun lonen gaan de komende vijf jaar stapsgewijs omhoog naar het niveau van voor 2007. Vakbond FNV en brancheorganisaties Actiz en BTN kwamen hebben daar afspraken over gemaakt. Volgens FNV komt daarmee een einde aan het korten op de salarissen van de thuiszorgers.

  Lonen in thuiszorg stapsgewijs gerepareerd

  Reageer

  Thuiszorgmedewerkers gaan meer verdienen. Hun lonen gaan de komende vijf jaar stapsgewijs omhoog naar het niveau van voor 2007. Vakbond FNV en brancheorganisaties Actiz en BTN kwamen hebben daar afspraken over gemaakt. Volgens FNV komt daarmee een einde aan het korten op de salarissen van de thuiszorgers.

 • Het zijn zeker niet de kleinste onder de bouwondernemingen. Ballast Nedam en Dura Vermeer willen zo spoedig mogelijk een verbod op het bouwen van huizen met gasaansluitingen, zo laten ze weten aan Cobouw.

  Grote bedrijven willen bouwverbod woning met gas

  4 reacties

  Het zijn zeker niet de kleinste onder de bouwondernemingen. Ballast Nedam en Dura Vermeer willen zo spoedig mogelijk een verbod op het bouwen van huizen met gasaansluitingen, zo laten ze weten aan Cobouw.

 • Staatssecretaris Martijn van Dam voelt er voorlopig niets voor een verplichte bedenktijd in te voeren bij de aanschaf van huisdieren. De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (dierenwelzijn) had daar in juni in een brief aan de Tweede Kamer namens 36 gemeenten voor gepleit.

  Geen bedenktijd bij aanschaf huisdier

  1 reactie

  Staatssecretaris Martijn van Dam voelt er voorlopig niets voor een verplichte bedenktijd in te voeren bij de aanschaf van huisdieren. De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (dierenwelzijn) had daar in juni in een brief aan de Tweede Kamer namens 36 gemeenten voor gepleit.

 • De politie heeft dinsdag een lid van de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad van Den Bosch opgepakt. Het gaat om de 53-jarige Sjef van Creij, fractievoorzitter en raadslid namens de eenmansfractie ‘gewoon ge-DREVEN’.

  Lid vertrouwenscommissie Den Bosch opgepakt wegens lekken

  12 reacties

  De politie heeft dinsdag een lid van de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad van Den Bosch opgepakt. Het gaat om Sjef van Creij, fractievoorzitter en raadslid namens de eenmansfractie ‘gewoon ge-DREVEN’.

 • Burgemeester Jos Heijmans van de Limburgse gemeente Weert wordt niet vervolgd voor wederrechtelijke vrijheidsberoving. Dat heeft het Openbaar Ministerie besloten, meldt de NOS. Heijmans had 26 bewoners van een asielzoekerscentrum die zich schuldig maakten aan diefstal en overlast tijdens de jaarwisseling huisarrest opgelegd.

  Burgemeester Weert niet vervolgd voor huisarrest asielzoekers

  5 reacties

  Burgemeester Jos Heijmans van de Limburgse gemeente Weert wordt niet vervolgd voor wederrechtelijke vrijheidsberoving. Dat heeft het Openbaar Ministerie besloten, meldt de NOS.  Heijmans had 26 bewoners van een asielzoekerscentrum die zich schuldig maakten aan diefstal en overlast tijdens de jaarwisseling huisarrest opgelegd. 

 • De gemeente Den Haag spant een kort geding aan tegen de stichting Qanitoen. Volgens de gemeente is vastgesteld dat vrijdagmiddag in het pand van de stichting aan de Cilliersstraat een gebedsdienst plaatsvond, terwijl dat pand alleen mag worden gebruikt als bedrijfsruimte.

  Den Haag eist stop op gebedsdiensten in bedrijfspand

  5 reacties

  De gemeente Den Haag spant een kort geding aan tegen de stichting Qanitoen. Volgens de gemeente is vastgesteld dat vrijdagmiddag in het pand van de stichting aan de Cilliersstraat een gebedsdienst plaatsvond, terwijl dat pand alleen mag worden gebruikt als bedrijfsruimte.

 • De kieswet en de Wet raadgevend referendum moeten worden aangepast aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die volgend jaar van kracht wordt. Dit adviseert de Kiesraad.

  ‘Kieswet aanpassen aan nieuwe privacyregels’

  Reageer

  De kieswet en de Wet raadgevend referendum moeten worden aangepast aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die volgend jaar van kracht wordt. Dit adviseert de Kiesraad. 

 • Gemeenten zetten hun windmolens het liefst zo dicht mogelijk tegen de gemeentegrens. Een kwart van de molens staat op minder dan 250 meter van de buurgemeente. Ruim de helft op minder dan een kilometer.

  Gemeenten zetten windmolens vlakbij buren

  2 reacties

  Gemeenten zetten hun windmolens het liefst zo dicht mogelijk tegen de gemeentegrens. Een kwart van de molens staat op minder dan 250 meter van de buurgemeente. Ruim de helft op minder dan een kilometer.

 • De Nederlandse economie loopt miljarden mis door te weinig gebruik te maken van ouder arbeidspotentieel. Daar vallen de ambtenaren ook onder, die beroepsgroep is het oudst van alle bedrijfstakken.

  Miljarden aan 'rijper' arbeidspotentieel ongebruikt

  4 reacties

  De Nederlandse economie loopt 48 miljard euro mis doordat het werkpotentieel van werknemers van 55 jaar en ouder onvoldoende wordt benut. Nederland scoort 22e op het vlak van ouderenparticipatie onder de 34 landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

 • De Eindhovense economie is afgelopen jaar gegroeid met 3,6 procent. Dat is ruim meer dan de 2,2 procent groei van de Nederlandse economie. Eindhoven passeert daarmee ook de G4 gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

  Eindhoven koploper economische groei

  Reageer

  De Eindhovense economie is afgelopen jaar gegroeid met 3,6 procent. Dat is ruim meer dan de 2,2 procent groei van de Nederlandse economie. Eindhoven passeert daarmee ook de G4 gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

 • Het aantal dieselauto’s van voor 2001 loopt in Nederland hard terug. Met name in steden die de afgelopen jaren een milieuzone hebben ingesteld is het aantal personen- en bestelauto’s op diesel sterk gedaald.

  Diesels verdwijnen het hardst uit steden met milieuzone

  5 reacties

  Het aantal dieselauto’s van voor 2001 loopt in Nederland hard terug. Met name in steden die de afgelopen jaren een milieuzone hebben ingesteld is het aantal personen- en bestelauto’s op diesel sterk gedaald.

 • Woningcorporaties hebben minder geld beschikbaar om te investeren in kwetsbare wijken. Tegelijkertijd kampen deze wijken met dreigende segregatie en staat de veiligheid onder druk. Volgens de G32 kan het tij nog worden gekeerd door slimme combinaties van geld en maatregelen.

  G32: ‘Kwetsbare wijken aanpakken met slimme combinaties’

  Reageer

  Woningcorporaties hebben minder geld beschikbaar om te investeren in kwetsbare wijken. Tegelijkertijd kampen deze wijken met dreigende segregatie en staat de veiligheid onder druk. Volgens de G32 kan het tij nog worden gekeerd door slimme combinaties van geld en maatregelen. 

 • Er moet een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen komen. Daarvoor pleit korpschef Erik Akerboom maandag 19 juni bij de conferentie Vijf voor Twaalf. De politie pleit voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Wie ermee gooit, maakt zich schuldig aan poging tot doodslag.

  Belagen hulpverleners met vuurwerk is poging doodslag

  2 reacties

  Er moet een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen komen. Daarvoor pleit korpschef Erik Akerboom maandag 19 juni bij de conferentie Vijf voor Twaalf. De politie pleit voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Wie ermee gooit, maakt zich schuldig aan poging tot doodslag.

 • De Nationale Citymarketing Trofee is dit jaar wederom in de wacht gesleept door Eindhoven. Dat werd op maandag 12 juni bekendgemaakt tijdens het Nationale Citymarketing Congres in Emmen. De lichtstad won deze trofee eerder in 2014 en 2015. 

  Eindhoven wint wederom Nationale Citymarketing Trofee

  Reageer

  De Nationale Citymarketing Trofee is dit jaar wederom in de wacht gesleept door Eindhoven. Dat werd op maandag 12 juni bekendgemaakt tijdens het Nationale Citymarketing Congres in Emmen. De lichtstad won deze trofee eerder in 2014 en 2015. 

 • De uit stoot van vrachtverkeer kan tot 70 procent omlaag. Dat blijkt uit een wiskundig model dat een onderzoeker aan de Universiteit Twente heeft ontwikkeld. Daarbij is het van belang dat gemeenten hun beleid aanpassen, want dat werkt dikwijls contraproductief.

  Gemeentelijk beleid tegen uitstoot contraproductief

  1 reactie

  De uit stoot van vrachtverkeer kan tot 70 procent omlaag. Dat blijkt uit een wiskundig model dat een onderzoeker aan de Universiteit Twente heeft ontwikkeld. Daarbij is het van belang dat gemeenten hun beleid aanpassen, want dat werkt dikwijls contraproductief.

 • Inwoners van de regio’s Utrecht en Kennemerland voelen zich het gezondst. De Zuid-Limburgers voelen zich daarentegen het minst gezond. Dit blijkt uit nieuwe landelijke en regionale cijfers van de gezamenlijke Gezondheidsmonitor van GGD’en, CBS en RIVM.

  Utrechters het gezondst, Limburgers ongezondst

  4 reacties

  Inwoners van de regio’s Utrecht en Kennemerland voelen zich het gezondst. De Zuid-Limburgers voelen zich daarentegen het minst gezond. Dit blijkt uit nieuwe landelijke en regionale cijfers van de gezamenlijke Gezondheidsmonitor van GGD’en, CBS en RIVM.

 • Het succes van de taskforce ondermijnende criminaliteit in Noord-Brabant heeft wel als gevolg dat individuele ambtenaren steeds vaker bedreigd worden.

  Brabantse ambtenaren steeds vaker bedreigd

  3 reacties

  De aanpak van een samenwerkende overheid in Brabant leidt ertoe dat de intimidatie en bedreigingen richting ambtenaren toenemen. Dat blijkt uit een rondgang van NRC langs tien Brabantse burgemeesters voor het boek We regelen het zelf wel, dat komende week verschijnt.

 • De scholierenvergoeding, een subsidieregeling voor kinderen van minima, is niet bedoeld voor godsdienstles. Met ingang van het nieuwe schooljaar zal de gemeente Amsterdam deze lessen dan ook niet meer vergoeden.

  Amsterdam stopt met vergoeden koranlessen

  10 reacties

  De scholierenvergoeding, een subsidieregeling voor kinderen van minima, is niet bedoeld voor godsdienstles. Met ingang van het nieuwe schooljaar zal de gemeente Amsterdam deze lessen dan ook niet meer vergoeden.

 • Lijsttrekker Sylvana Simons behaalde geen zetel bij de Tweede Kamerverkiezingen, maar ze hoopt met haar partij Artikel 1 zetels te winnen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam.

  Sylvana gaat voor gemeenteraadsverkiezingen

  4 reacties

  Sylvana Simons haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen geen zetel, maar ze probeert met haar partij Artikel 1 volgend jaar in de gemeenteraad van Amsterdam te komen.  'We hebben genoeg reden om met Artikel 1 zeker in Amsterdam mee te gaan doen”, zegt Simons tegen De Telegraaf. 'De uitslag van de laatste verkiezingen geeft aan dat er in Amsterdam behoefte is aan het geluid van Artikel 1.'

 • De gemeente Oldambt overweegt juridische stappen tegen het Centraal Opvang Asielzoekers over de situatie rondom de noodopvang van asielzoekers in Beerta. Dat schrijft RTV Noord.

  Mogelijk juridische stappen tegen COA

  1 reactie

  De gemeente Oldambt overweegt juridische stappen tegen het Centraal Opvang Asielzoekers over de situatie rondom de noodopvang van asielzoekers in Beerta. Dat schrijft RTV Noord.

 • Het is voor gemeenten moeilijk op te treden tegen campings die permanente bewoning toestaan. Gemeenten mogen namelijk alleen maatregelen nemen tegen de bewoners, niet tegen de camping. Maar dan moet er wel glashard bewijs zijn dat mensen er het hele jaar wonen.

  Optreden tegen permanente campingbewoners moeilijk

  2 reacties

  Het is voor gemeenten moeilijk op te treden tegen campings die permanente bewoning toestaan. Gemeenten mogen namelijk alleen maatregelen nemen tegen de bewoners, niet tegen de camping. Maar dan moet er wel glashard bewijs zijn dat mensen er het hele jaar wonen. 

 • De ladder voor duurzame verstedelijking wordt vereenvoudigd. Gemeenten, provincies en projectontwikkelaars hoeven alleen bij nieuwsbouwplannen buiten de stedelijke gebieden nog uitgebreid te motiveren waarom de nieuwbouw daar nodig is. Dat zal tot minder onderzoekslasten leiden

  Ladder duurzame verstedelijking wordt eenvoudiger

  2 reacties

  De ladder voor duurzame verstedelijking wordt vereenvoudigd. Gemeenten, provincies en projectontwikkelaars hoeven alleen bij nieuwsbouwplannen buiten de stedelijke gebieden nog uitgebreid te motiveren waarom de nieuwbouw daar nodig is. Dat zal tot minder onderzoekslasten leiden

 • De Nieuwe Kerk in Delft

  Delft gaf terecht vergunning voor kelders Nieuwe Kerk

  Reageer

  De vergunning die het college van Delft heeft verleend voor de bouw van een ontvangstruimte onder de Nieuwe Kerk in Delft, is terecht afgegeven. Dat heeft de Raad van State woensdag 12 april beslist.

 • Gemeenten moeten in de tweede helft van 2017 10.000 vluchtelingen met een verblijfsvergunning aan woonruimte helpen. Dat heeft staatsecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie gisteren bekend gemaakt.

  Lagere taakstelling huisvesting vergunninghouders

  Reageer

  Gemeenten moeten in de tweede helft van 2017 10.000 vluchtelingen met een verblijfsvergunning aan woonruimte helpen. Dat heeft staatsecretaris Dijkhoff  van Veiligheid en Justitie gisteren bekend gemaakt. 

 • ‘Het wordt gemeenten financieel onmogelijk gemaakt werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt naar betaald werk te begeleiden’. Deze noodkreet uiten wethouders uit 209 gemeenten in een gezamenlijk manifest.

  Wethouders uiten noodkreet over financiering participatiewet

  4 reacties

  ‘Het wordt gemeenten financieel onmogelijk gemaakt werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt naar betaald werk te begeleiden’. Deze noodkreet uiten wethouders uit 209 gemeenten in een gezamenlijk manifest. 

 • De gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren, ook wel de BEL-gemeenten genoemd, zijn getroffen door een cyberaanval. De gemeenten hebben zich genoodzaakt gezien alle computers los te koppelen van het internet, zo maakte Wethouder Niels Rood maandagavond in de raadsvergadering bekend.

  BEL-gemeenten getroffen door cyberaanval

  Reageer

  De gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren, ook wel de BEL-gemeenten genoemd, zijn getroffen door een cyberaanval. De gemeenten hebben zich genoodzaakt gezien alle computers los te koppelen van het internet, zo maakte Wethouder Niels Rood maandagavond in de raadsvergadering bekend.

 • Het verminderen van criminaliteit en overlast door het verbinden van het sociale domein met het veiligheidsdomein. Dat is het uitgangspunt van de City Deal Zorg voor Veiligheid die op 20 maart werd getekend door de steden Almere, Breda, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zoetermeer en de ministeries van Veiligheid en Justitie, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Binnenlandse Zaken.

  Steden tekenen City Deal Zorg voor Veiligheid

  3 reacties

  Het verminderen van criminaliteit en overlast door het verbinden van het sociale domein met het veiligheidsdomein. Dat is het uitgangspunt van de City Deal Zorg voor Veiligheid die op 20 maart werd getekend door de steden Almere, Breda, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zoetermeer en de ministeries van Veiligheid en Justitie, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Binnenlandse Zaken. 

 • De gemeenteraad van Amsterdam in vergadering

  Krappe meerderheid raadsleden ziet raad als baas

  5 reacties

  Slechts een krappe meerderheid van 54 procent van de gemeenteraadsleden ziet de raad als het hoogste bestuursorgaan van de gemeente. Dat blijkt uit een enquête die Overheid in Nederland heeft uitgevoerd in opdracht van Raadslid.nu, de belangenvereniging van raadsleden.

 • Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 zijn er een stuk minder stemlokalen beschikbaar dan bij de verkiezingen in 2012. Maar liefst 110 gemeenten hebben gesneden in het aantal locaties waar burgers hun stem kunnen uitbrengen.

  Gemeenten verminderen aantal stemlokalen met 360

  Reageer

  Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 zijn er een stuk minder stemlokalen beschikbaar dan bij de verkiezingen in 2012. Maar liefst 110 gemeenten hebben gesneden in het aantal locaties waar burgers hun stem kunnen uitbrengen.

 • Gemeenten, provincies en waterschappen investeren jaarlijks 28 miljard in wegen, openbaar vervoer, water, natuur en de bouw van huizen, sportaccommodaties en scholen. Vanaf 2018 gaan ze bij de besteding van dit geld volop inzetten om het land energieneutraal, klimaatbestendig en circulair te maken.

  Lokale overheden slaan handen ineen voor klimaat

  1 reactie

  Gemeenten, provincies en waterschappen investeren jaarlijks 28 miljard in wegen, openbaar vervoer, water, natuur en de bouw van huizen, sportaccommodaties en scholen. Vanaf 2018 gaan ze bij de besteding van dit geld volop inzetten om het land energieneutraal, klimaatbestendig en circulair te maken.

 • Verouderde bedrijventerreinen, spoorweg- en havenemplacementen. Tal van steden hebben gebieden die niet of nauwelijks worden gebruikt. Steden, marktpartijen en maatschappelijke organisaties slaan nu de handen ineen voor grootschalige woningbouw op verouderde terreinen binnen de steden.

  ‘Rijk moet meebetalen aan woningbouw verouderde terreinen’

  3 reacties

  Verouderde bedrijventerreinen, spoorweg- en havenemplacementen. Tal van steden hebben gebieden die niet of nauwelijks worden gebruikt. Steden, marktpartijen en maatschappelijke organisaties slaan nu de handen ineen voor grootschalige woningbouw op verouderde terreinen binnen de steden. 

 • Meer dan de helft van de raadsleden voelt zich belemmerd in het raadswerk doordat colleges van burgemeesters en wethouders te pas en te onpas stukken geheim verklaren. Een derde van de raadsleden meent zelfs dat geheimhouding wordt gebruikt om misstanden uit de openbaarheid te houden.

  Raadsleden: colleges misbruiken geheimhouding

  5 reacties

  Meer dan de helft van de raadsleden voelt zich belemmerd in het raadswerk doordat colleges van burgemeesters en wethouders te pas en te onpas stukken geheim verklaren. Een derde van de raadsleden meent zelfs dat geheimhouding wordt gebruikt om misstanden uit de openbaarheid te houden.

 • De verbetering van kwetsbare wijken is de afgelopen jaren in het slop geraakt. De leefbaarheid in veel wijken staat onder druk. Dat constateert de G32, een netwerk van bestuurders van 38 grote steden in Nederland, na onderzoek door Platform31.

  Leefbaarheid in kwetsbare wijken daalt

  3 reacties

  De verbetering van kwetsbare wijken is de afgelopen jaren in het slop geraakt. De leefbaarheid in veel wijken staat onder druk. Dat  constateert de G32, een netwerk van bestuurders van 38 grote steden in Nederland, na onderzoek door Platform31. 

 • De huidige voorraad veroudert en raakt uit de gratie. In de provincies Flevoland, Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland zouden zelfs tekorten kunnen ontstaan. Dat stellen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Centraal Planbureau (CPB).

  Provincies moeten sturen op nieuwe kantoren

  8 reacties

  Ondanks de kantorenleegstand, blijft er de komende dertig jaar behoefte aan nieuwe kantoren. De huidige voorraad veroudert en raakt uit de gratie. In de provincies Flevoland, Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland zouden zelfs tekorten kunnen ontstaan. Dat stellen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Centraal Planbureau (CPB).  De provincies hebben een belangrijke rol bij het aanwijzen van geschikte locaties.

 • Gemeenten maken geen haast met het terugbrengen van het aantal vierkante meters winkeloppervlakte. Dat daalde de afgelopen jaar slechts met een magere 1,2 procent, zo blijkt uit cijfers van Locatus, die door omroep BNR naar buiten zijn gebracht.

  Gemeenten traag met aanpak winkelleegstand

  3 reacties

  Gemeenten maken geen haast met het terugbrengen van het aantal vierkante meters winkeloppervlakte. Dat daalde de afgelopen jaar slechts met een magere 1,2 procent, zo blijkt uit cijfers van Locatus, die door omroep BNR naar buiten zijn gebracht.

 • De verschillende aanbestedingen van gemeenten voor huishoudelijke hulp leiden tot vrijwel geen verschil in prijs. Dat blijkt uit onderzoek van het CPB en SCP.

  Weinig verschil in aanbestedingen huishoudelijke hulp

  1 reactie

  De aanbestedingsprocedures van gemeenten voor huishoudelijk hulp gaan niet gepaard met verschillen in prijzen, marktaandelen en keuzevrijheid. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat zojuist verscheen. Uit het rapport wordt ook duidelijk dat de prijzen die zelfstandig werkende gemeenten voor hulp betalen nauwelijks afwijken van samenwerkende gemeenten. In het onderzoek is overigens geen rekening gehouden met de kwaliteit van de geleverde hulp.

 • Provincies verwachten in 2017 bijna 2,3 miljard euro uit te geven aan regionale bereikbaarheid. Dit is 42 procent van hun totale begroting. In totaal verwachten de provincies 5,4 miljard uit te geven in 2017 aan alle beleidstaken samen.

  Provincies trekken 2,3 miljard uit voor verkeer en vervoer

  Reageer

  Provincies verwachten in 2017 bijna 2,3 miljard euro uit te geven aan regionale bereikbaarheid. Dit is 42 procent van hun totale begroting. In totaal verwachten de provincies 5,4 miljard uit te geven in 2017 aan alle beleidstaken samen.

 • De inkomsten uit waterschapsheffingen stijgen dit jaar met 1,8 procent ten opzichte van 2016. Dat meldt het CBS. Sinds 2009 is de toename niet zo klein geweest.

  Kleinere stijging waterschapsheffingen

  3 reacties

  De inkomsten uit waterschapsheffingen stijgen dit jaar met 1,8 procent ten opzichte van 2016. Dat meldt het CBS. Sinds 2009 is de toename niet zo klein geweest.

 • Binnen acht jaar moeten in Amsterdam minimaal 10.000 nieuwe huurwoningen in het middensegment worden gebouwd. Vijf institutionele beleggers en vijf Amsterdamse woningcorporaties willen daarover afspraken maken met de gemeente.

  Handen ineen voor middenhuur Amsterdam

  1 reactie

  Binnen acht jaar moeten in Amsterdam minimaal 10.000 nieuwe huurwoningen in het middensegment worden gebouwd. Vijf institutionele beleggers en vijf Amsterdamse woningcorporaties willen daarover afspraken maken met de gemeente.

 • Het kabinet stelt in de nationale omgevingsvisie vier opgaven centraal: een duurzame en concurrerende economie, een klimaatbestendige en klimaatneutrale samenleving, een toekomstbestendige en bereikbare woon- en werkomgeving en een waardevolle leefomgeving. Samen met onder andere gemeenten, provincies en waterschappen gaat het rijk de opgaven verder uitwerken.

  Omgevingsvisie rijk: duurzame economie, bereikbare stad

  Reageer

  Het kabinet stelt in de nationale omgevingsvisie vier opgaven centraal: een duurzame en concurrerende economie, een klimaatbestendige en klimaatneutrale samenleving, een toekomstbestendige en bereikbare woon- en werkomgeving en een waardevolle leefomgeving. Samen met onder andere gemeenten, provincies en waterschappen gaat het rijk de opgaven verder uitwerken.

 • De kloof tussen gemeenten en wijken waar relatief veel armoede heerst, wordt steeds groter. Terwijl armoede in gezinnen een belangrijke voorspeller is van andere problemen waarmee kinderen op den duur te maken krijgen. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Kinderen in tel 2016.

  Armoede leidt tot kloof tussen gemeenten en wijken

  6 reacties

  De kloof tussen gemeenten en wijken waar relatief veel armoede heerst, wordt steeds groter. Terwijl armoede in gezinnen een belangrijke voorspeller is van andere problemen waarmee kinderen op den duur te maken krijgen. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Kinderen in tel 2016.

 • Particuliere woningbezitters kunnen hun huis isoleren, zonnepanelen of een warmtepomp plaatsen zonder zelf geld te investeren. Ze betalen het abonnement, krijgen een lagere energierekening en worden uiteindelijk eigenaar van de energievoorzieningen. De maatregel moet energiebesparing op de koopwoningmarkt stimuleren.

  Proef: abonnement op zonnepanelen voor huiseigenaren

  2 reacties

  Overijssel gaat experimenteren met abonnementen op energiebesparende maatregelen voor koophuizen. Particuliere woningbezitters kunnen hun huis isoleren, zonnepanelen of een warmtepomp plaatsen zonder zelf geld te investeren. Ze betalen het abonnement, krijgen een lagere energierekening en worden uiteindelijk eigenaar van de energievoorzieningen. De maatregel moet energiebesparing op de koopwoningmarkt stimuleren.

 • Armoede in bepaalde stadswijken, wegvallen van sociale betrokkenheid en onderlinge zorg. Het zijn enkele maatschappelijk uitdagingen waarvoor grote steden in Nederland staan. Samen met universiteiten en hogescholen sloten de steden op 2 februari een ‘City-Deal’ om tot evidence-based oplossingen te komen.

  Universiteiten en grote steden ‘maken kennis’

  Reageer

  Armoede in bepaalde stadswijken, wegvallen van sociale betrokkenheid en onderlinge zorg. Het zijn enkele maatschappelijk uitdagingen waarvoor grote steden in Nederland staan. Samen met universiteiten en hogescholen sloten de steden op 2 februari een ‘City-Deal’ om tot evidence-based oplossingen te komen.

 • Eberhard van de Laan, burgemeester van Amsterdam, heeft uitgezaaide longkanker. In een brief vertelt hij dat er de komende tjid meer duidelijk zal worden over de aard en de prognose maar dat de diagnose weinig reden geeft tot optimisme.

  Burgemeester Van der Laan ernstig ziek

  Reageer

  Eberhard van de Laan, burgemeester van Amsterdam, heeft uitgezaaide longkanker. In een brief vertelt hij dat er de komende tjid meer duidelijk zal worden over de aard en de prognose maar dat de diagnose weinig reden geeft tot optimisme.

 • Wim van de Donk ontvangt felicitaties van minister Ronald Plasterk. Foto: @CaesarOverheid

  Wim van de Donk is de beste lokale bestuurder

  Reageer

  Brabants Commissaris van de Koning Wim van de Donk (CDA) lost Ahmed Aboutaleb af als beste lokale bestuurder. De Rotterdamse burgemeester, die twee keer op rij met de eer ging strijken, eindigde nu op de tweede plaats.

 • Alleen inzetten op nieuwbouw is in elk geval geen afdoende oplossing voor de grote vraag naar middeldure huurwoningen, stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

  'Keuze tussen sociale of middeldure huur aan gemeenten'

  3 reacties

  De Woningwet biedt de mogelijkheid om sociale huurwoningen te verhuren aan middeninkomens. Het is aan gemeenten om een keuze te maken tussen meer verhuurbare woonruimte voor lage- of middeninkomens. Alleen inzetten op nieuwbouw is in elk geval geen afdoende oplossing voor de grote vraag naar middeldure huurwoningen, stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

 • Het Rijksvastgoedbedrijf heeft vorig jaar voor 113 miljoen euro aan overtollig vastgoed van het Rijk verkocht. In totaal ging het om 217 verkooptransacties, voor het grootste deel van grond. Er werden ruim 60 gebouwen of complexen verkocht, zoals zes voormalige rechtbanken, drie kazernes, twee penitentiaire inrichtingen, vijftien kantoren, twee havens en 24 woonhuizen.

  Overheid verkoopt voor 113 miljoen aan vastgoed

  1 reactie

  Het Rijksvastgoedbedrijf heeft vorig jaar voor 113 miljoen euro aan overtollig vastgoed van het Rijk verkocht. In totaal ging het om 217 verkooptransacties, voor het grootste deel van grond. Er werden ruim 60 gebouwen of complexen verkocht, zoals zes voormalige rechtbanken, drie kazernes, twee penitentiaire inrichtingen, vijftien kantoren, twee havens en 24 woonhuizen.

 • Het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) en het Kadaster gaan bewoners, bedrijven en overheden ondersteunen bij stedelijke kavelruil. Ze willen het vrijwillig ruilen van gronden stimuleren als nieuwe methode voor gebiedsontwikkeling.

  Niet wachten op Omgevingswet voor stedelijke kavelruil

  Reageer

  Het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) en het Kadaster gaan bewoners, bedrijven en overheden ondersteunen bij stedelijke kavelruil. Ze willen het vrijwillig ruilen van gronden stimuleren als nieuwe methode voor gebiedsontwikkeling.

 • Haarlemmermeer wil binnen vijf jaar de hoeveelheid restafval terugbrengen van 198 naar 24 kilo per inwoner per jaar. De afvalstoffenheffing kan dan ook omlaag. Beter sorteren van grondstoffen zoals groente- fruit- en tuinafval (gft), papier, karton, plastic en drinkpakken is daarvoor essentieel.

  Bewoners Haarlemmermeer kiezen eigen afvalproef

  2 reacties

  Drie wijken in de gemeente Haarlemmermeer gaan experimenteren met verschillende vormen van afvalinzameling. Bewonersgroepen hebben zelf een keuze gemaakt voor manieren om meer grondstoffen te sorteren en minder restafval over te houden. De proeven moeten uitwijzen wat de beste inzamelmethoden zijn voor de hele gemeente.

 • De gemeente Leiden is onzorgvuldig met de rechten van gebruikers van ict-systemen. Nieuwe medewerkers krijgen toegang tot informatie die gekoppeld is aan de rechten van andere ambtenaren. Het is niet na te gaan wie er bepaalde informatie heeft bekeken en met welke applicaties een ambtenaar heeft gewerkt. Ook de administratie van subsidies verloopt rommelig.

  ‘ICT gemeente Leiden rammelt’

  3 reacties

  De gemeente Leiden is onzorgvuldig met de rechten van gebruikers van ict-systemen. Nieuwe medewerkers krijgen toegang tot informatie die gekoppeld is aan de rechten van andere ambtenaren. Het is niet na te gaan wie er bepaalde informatie heeft bekeken en met welke applicaties een ambtenaar heeft gewerkt. Ook de administratie van subsidies verloopt rommelig.

 • Met de inzet van de pscholance kan 80 procent van de meldingen over verwarde personen worden afgehandeld zonder dat daar politie aan te pas hoeft te komen. Dat blijkt uit een evaluatie in Amsterdam. Andere regio’s in Nederland hebben daarom ook plannen om een psycholance in te zetten. Dat meldt NOS.

  ‘Psycholance’ biedt gemeente kans bij verwarde personen

  2 reacties

  Met de inzet van de psycholance kan 80 procent van de meldingen over verwarde personen worden afgehandeld zonder dat daar politie aan te pas hoeft te komen. Dat blijkt uit een evaluatie in Amsterdam. Andere regio’s in Nederland hebben daarom ook plannen om een psycholance in te zetten. Dat meldt NOS.

 • Het dreigt voor gemeenten en politie moeilijk of zelfs onmogelijk te worden controle uit te oefenen op de prostitutie en mensenhandel wanneer de nieuwe Wet regulering prostitutie (Wrp) in werking treedt. Dat zegt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel in het maandag verschenen rapport Prostitutie in Mensenhandel.

  Nieuwe prostitutiewet bemoeilijkt controle gemeenten

  1 reactie

  Het dreigt voor gemeenten en politie moeilijk of zelfs onmogelijk te worden controle uit te oefenen op de prostitutie en mensenhandel wanneer de nieuwe Wet regulering prostitutie (Wrp) in werking treedt. Dat zegt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel in het maandag verschenen rapport Prostitutie in Mensenhandel. 

 • Volgens Groningen levert dat voor de regio veel werkgelegenheid en economische impulsen op. Met een groot windpark op zee kan Groningen bovendien snel voldoen aan de taakstelling voor windenergie. Dat scheelt windmolens op land.

  Groningen wil windpark boven de Wadden

  3 reacties

  De provincie Groningen vraagt minister Henk Kamp (Economische Zaken) een windpark te mogen ontwikkelen boven de Wadden. Volgens Groningen levert dat voor de regio veel werkgelegenheid en economische impulsen op. Met een groot windpark op zee kan Groningen bovendien snel voldoen aan de taakstelling voor windenergie. Dat scheelt windmolens op land.

 • Gemeenten kunnen meer doen om te voorkomen dat gestolen spullen worden verhandeld op jaarmarkten en braderieën. Tot nu toe worden er te gemakkelijk vergunningen afgegeven, die worden misbruikt door Oost-Europese bendes om gestolen waren aan de man te brengen.

  Gemeenten kunnen heling op markten beter aanpakken

  1 reactie

  Gemeenten kunnen meer doen om te voorkomen dat gestolen spullen worden verhandeld op jaarmarkten en braderieën. Tot nu toe worden er te gemakkelijk vergunningen afgegeven, die worden misbruikt door Oost-Europese bendes om gestolen waren aan de man te brengen.

 • Brabant heeft de grootste busvloot zonder uitstoot rondrijden. Niet alleen van Nederland, maar zelfs van heel Europa, weet de provincie trots te melden.

  OV Eindhoven en Helmond volledig elektrisch

  3 reacties

  Brabant heeft met ingang van zondag de grootste busvloot zonder uitstoot rondrijden. Niet alleen van Nederland, maar zelfs van heel Europa, weet de provincie trots te melden. Sinds vandaag wordt het openbaar vervoer in Eindhoven en Helmond uitgevoerd door 43 volledig elektrische stadsbussen.

 • Openspending.nl, een website waarop de huishoudboekjes van lokale overheden in een simpel overzicht zijn samengevat, heeft de Open Governement Partnership Award gewonnen. De prijs werd op 7 december uitgereikt tijden de Open Government Partnership (OGP) Global Summit in Parijs

  Internationale prijs voor Nederlandse transparantie

  1 reactie

  Openspending.nl, een website waarop de huishoudboekjes van lokale overheden in een simpel overzicht zijn samengevat, heeft de Open Governement Partnership Award gewonnen. De prijs werd op 7 december uitgereikt tijden de Open Government Partnership (OGP) Global Summit in Parijs.

 • Pensioenfondsen PFZW en PMT laten weten dat een pensioenkorting in 2017 door rentstijgingen van de baan lijkt. Dat zeggen bestuurders van de fondsen, die samen bijna 4 miljoen deelnemers en gepensioneerden hebben onder wie veel verpleegkundigen en automonteurs, in De Telegraaf.

  ABP: Kans op korten pensioenen kleiner

  12 reacties

  Pensioenfondsen PFZW en PMT laten weten dat een pensioenkorting in 2017 door rentstijgingen van de baan lijkt. Dat zeggen bestuurders van de fondsen, die samen bijna 4 miljoen deelnemers en gepensioneerden hebben onder wie veel verpleegkundigen en automonteurs. Ook het ambtenarenpensioenfonds ABP schat de kans dat de pensioenen het komend jaar zullen worden gekort kleiner in. 

 • Uit het onderzoek van Hylco Nijp wordt duidelijk dat werktijdcontrole vaak samengaat met positieve gezondheidsuitkomsten, bijvoorbeeld een lagere vermoeidheid of minder stress, een betere werk-privé balans en een hogere motivatie of werktevredenheid.

  Bepalen eigen werktijd goed voor motivatie

  4 reacties

  Werknemers die hun werktijden flexibel kunnen indelen, hebben minder stress en zijn gemotiveerder voor hun werk. Dat blijkt uit onderzoek waarop arbeids- en organisatiepsycholoog Hylco Nijp van de Radboud Universiteit op 12 december promoveert.

 • De decentrale overheden hebben een eigen verantwoordelijkheid bij de energietransitie. Samen met overheden, bedrijven en inwoners moeten de gemeenten samen de schouders zetten onder de omslag naar het klimaatbestendig maken van de leefomgeving. Dit schrijft minister Kamp van Economische Zaken in de Energieagenda, die hij woensdag 7 december heeft gepresenteerd.

  Eigen verantwoordelijkheid gemeenten bij energietransitie

  2 reacties

  De decentrale overheden hebben een eigen verantwoordelijkheid bij de energietransitie. Samen met overheden, bedrijven en inwoners moeten de gemeenten samen de schouders zetten onder de omslag naar het klimaatbestendig maken van de leefomgeving. Dit schrijft minister Kamp van Economische Zaken in de Energieagenda, die hij woensdag 7 december heeft gepresenteerd.

 • ‘Natuurlijk, klimaatverandering is een mondiaal probleem. Maar dat betekent niet dat je er op lokaal niveau niets aan kunt doen.’ Dit zei Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschappen, tijdens de VNG Bestuurdersdag op woensdag 30 november.

  'Gemeenten kunnen veel meer doen aan klimaatadaptatie'

  2 reacties

  ‘Natuurlijk, klimaatverandering is een mondiaal probleem. Maar dat betekent niet dat je er op lokaal niveau niets aan kunt doen.’ Dit zei Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschappen, tijdens de VNG Bestuurdersdag op woensdag 30 november.

 • De gemeenteraad van Het Bildt moet binnen twaalf weken een nieuw besluit nemen over de vraag of afspraken die de gemeente heeft gemaakt over de bouw van een woonzorgcentrum in Sint Annaparochie, geheim moeten blijven of niet. Dit blijkt uit een tussenuitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag. 

  Gemeenteraad moet beslissen over Wob-verzoek

  Reageer

  De gemeenteraad van Het Bildt moet binnen twaalf weken een nieuw besluit nemen over de vraag of afspraken die de gemeente heeft gemaakt over de bouw van een woonzorgcentrum in Sint Annaparochie, geheim moeten blijven of niet. Dit blijkt uit een tussenuitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag. 

 • Gemeenten vinden het jammer en onnodig dat het overleg over de bed-bad-broodregeling maandag is mislukt. Kabinet en gemeenten waren dicht bij een akkoord. Onder de regeling moeten asielzoekers vallen die moeilijk uitzetbaar zijn na afwijzing van hun aanvraag.

  Gemeenten teleurgesteld na afketsen bed-bad-brood

  Reageer

  Gemeenten vinden het jammer en onnodig dat het overleg over de bed-bad-broodregeling maandag is mislukt. Kabinet en gemeenten waren dicht bij een akkoord. Onder de regeling moeten asielzoekers vallen die moeilijk uitzetbaar zijn na afwijzing van hun aanvraag.

 • Vreugde in Gelderland om 4 miljoen rijkssubsidie voor Eusebiuskerk

  Vreugde in Gelderland om 4 miljoen voor Eusebiuskerk

  1 reactie

  De kerktoren van de monumentale Eusebiuskerk in Arnhem kan na tien jaar eindelijk uit de steigers. Met een rijkssubsidie van 4 miljoen euro kan de restauratie worden afgerond. De provincie Gelderland en de gemeente Arnhem leggen elk dit jaar ook nog 2 miljoen euro bij. Het rijk heeft ook geld voor de Utrechtse Domtoren en voor cultureel erfgoed in het Groningse aardbevingsgebied.

 • Gemeenten lopen het risico een forse navordering te krijgen voor de parkeergelden die zij heffen. Dit als gevolg van een uitspraak van de rechtbank Gelderland, die eerder deze maand oordeelde dat het niet-heffen van btw over parkeergeld bij parkeren op straat tot concurrentieverstoring leidt.

  Btw op parkeergeld kan gemeenten veel geld kosten

  10 reacties

  Gemeenten lopen het risico een forse navordering te krijgen voor de parkeergelden die zij heffen. Dit als gevolg van een uitspraak van de rechtbank Gelderland, die eerder deze maand oordeelde dat het niet-heffen van btw over parkeergeld bij parkeren op straat tot concurrentieverstoring leidt.

 • Geschorst was-ie al, raadsgriffier Nico Broekema van de gemeente Westland. Nu is hij ook ontslagen.

  Geschorste griffier Westland ontslagen

  4 reacties

  Raadsgriffier Nico Broekema van de gemeente Westland is met onmiddellijke ingang ontslagen. Dat heeft de gemeenteraad dinsdag besloten. Broekema wordt ervan beschuldigd de geheimhoudingsplicht te hebben geschonden en gemeentegeld hebben besteed aan een hobby van hem, is gebleken na onderzoek van Hoffman Bedrijfsrecherche. De griffier was in september al geschorst.

 • Provincies gaan, samen met het rijk, uitwerken in welke gebieden voor de toekomst grondwater beschermd moet worden. Bestaande drinkwaterwinningen zijn beschermd en tot 2023 vindt geen schaliegaswinning plaats, staat verder in de visie.

  Provincies buigen zich over bescherming grondwater

  Reageer

  Provincies gaan, samen met het rijk, uitwerken in welke gebieden voor de toekomst grondwater beschermd moet worden. Dat staat in de Structuurvisie Ondergrond die vanaf volgende week ter inzage ligt. Bestaande drinkwaterwinningen zijn beschermd en tot 2023 vindt geen schaliegaswinning plaats, staat verder in de visie.

 • Het functioneren van Jaap Nawijn, burgemeester van de gemeente Hollands Kroon, moet worden beoordeeld door een vertrouwenscommissie. Dit vinden de voorzitters van verschillende fracties in de gemeenteraad. Nawijn schold twee burgers uit voor ‘zure gekken’.

  Vertrouwenscommissie bekijkt scheldende burgemeester

  16 reacties

  Het functioneren van Jaap Nawijn, burgemeester van de gemeente Hollands Kroon, moet worden beoordeeld door een vertrouwenscommissie. Dit vinden de voorzitters van verschillende fracties in de gemeenteraad. Nawijn schold twee burgers uit voor ‘zure gekken’.

 • Volgens minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) is dat een belangrijke stap. Plasterk: `Het is van essentieel belang dat Nederlandse inwoners van Caribisch Nederland bij de eerstvolgende gelegenheid invloed kunnen uitoefenen op de samenstelling van de Eerste Kamer.'

  Caribische stemmen voor Eerste Kamer

  1 reactie

  Het kiesrecht voor de Eerste Kamer is voor de inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba (Caribisch Nederland) een stap dichterbij gekomen. De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een voorstel tot wijziging van de Grondwet dat dat voor Nederlandse ingezetenen mogelijk maakt.

 • De genomineerden voor de Overheidsmanager van het jaar zijn Piet Sennema, Secretaris-directeur Waterschap Aa en Maas, Monique Vogelzang, Inspecteur Generaal van het Onderwijs en Arre Zuurmond, Ombudsman regio Amsterdam.

  Genomineerden beste overheidsmanager bekend

  Reageer

  Managers van Waterschap Aa en Maas, Ministerie van Onderwijs en een Ombudsman zijn genomineerd voor de Overheidsmanager van het Jaar 2016. De winnaar wordt volgende maand onder leiding van juryvoorzitter CdK Bijleveld gekozen. De drie managers worden onder andere geprezen omdat ze niet te standaard werken vanuit de hiërarchische lijn. De winnaar van de Hans Dijkstal Award is inmiddels bekend, deze oevreprijs gaat naar Ton Annink, tot voor kort secretaris-generaal bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

 • Minister Blok heeft het verbod op het binnen twee jaar inhuren van ontslagen rijksambtenaren opgeheven. Overigens raadt de minister in bepaalde situaties het terughuren van ex-collega's alsnog af.

  Verbod op terughuren ontslagen ambtenaar opgeheven

  10 reacties

  Ontslagen ambtenaren mogen voortaan direct weer als zelfstandige aan de slag bij ministeries. Minister Blok (Rijksdienst) schrapt het verbod op deze ‘draaideurconstructies’. Dat blijkt uit de nieuwe Gedragscode Integriteit Rijk, die maandag is gepubliceerd in de Staatscourant.

 • Rotterdamse ambtenaren hebben een actieve rol gespeeld in het benadelen van de gemeente. Bij de fraudezaak rond de verbouwing en verhuur van het voormalige poppodium Waterfront, hebben de ambtenaren zich volgens een raadsbrief schuldig gemaakt aan oplichting, valsheid in geschrifte, witwassen en verduistering van geld.

  Aangifte tegen Rotterdamse ambtenaren om miljoenenfraude

  5 reacties

  Rotterdamse ambtenaren hebben een actieve rol gespeeld in het benadelen van de gemeente. Bij de fraudezaak rond de verbouwing en verhuur van het voormalige poppodium Waterfront, hebben de ambtenaren zich volgens een raadsbrief schuldig gemaakt aan oplichting, valsheid in geschrifte, witwassen en verduistering van geld. Dit meldt het Financieele Dagblad.

 • De groenste stad van Nederland is dit jaar Krimpen aan den Ijssel; het Noord-Brabantse Beek en Donk (gemeente Laarbeek) is het groenste dorp. De winnaars scoren hoog op gebied van duurzaamheid en groenbeleid, volgens de jury van de nationale groencompetitie Entente Florale 2016.

  Krimpen aan den IJssel en Beek en Donk winnen groenprijs

  1 reactie

  De groenste stad van Nederland is dit jaar Krimpen aan den Ijssel; het Noord-Brabantse Beek en Donk (gemeente Laarbeek) is het groenste dorp. De winnaars scoren hoog op gebied van duurzaamheid en groenbeleid, volgens de jury van de nationale groencompetitie Entente Florale 2016.

 • Steeds meer gemeenten zien jeugdparticipatie als een serieus instrument om jongeren te betrekken bij het beleid. Het aantal gemeenten dat jongeren daarbij inschakelt is gestegen van 40 procent in 2009 tot 73 procent in 2016, zo blijkt uit een onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut onder 122 gemeenten.

  Jeugdparticipatie krijgt vaste voet bij gemeenten

  1 reactie

  Steeds meer gemeenten zien jeugdparticipatie als een serieus instrument om jongeren te betrekken bij het beleid. Het aantal gemeenten dat jongeren daarbij inschakelt is gestegen van 40 procent in 2009 tot 73 procent in 2016, zo blijkt uit een onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut onder 122 gemeenten.

 • Winkelend publiek in Tiel shopt sinds deze maand punten bij elkaar waarmee het parkeerkaartje kan worden afgerekend. De gemeente paste alle parkeerautomaten aan voor het spaarsysteem, dat is ontwikkeld in samenwerking met de ondernemersvereniging.

  Tiel maakt met spaarpas eind aan parkeerdiscussie

  2 reacties

  Winkelend publiek in Tiel shopt sinds deze maand punten bij elkaar waarmee het parkeerkaartje kan worden afgerekend. De gemeente paste alle parkeerautomaten aan voor het spaarsysteem, dat is ontwikkeld in samenwerking met de ondernemersvereniging.

 • De bewoners van het aardbevingsgebied in de provincie Groningen krijgen zo snel mogelijk de beschikking over snel internet. De provincie Groningen en andere partners leggen daarvoor 40 miljoen euro aan subsidie en leningen op tafel.

  40 miljoen voor snel internet voor aardbevingsgebied

  Reageer

  De bewoners van het aardbevingsgebied in de provincie Groningen krijgen zo snel mogelijk de beschikking over snel internet. De provincie Groningen en andere partners leggen daarvoor 40 miljoen euro aan subsidie en leningen op tafel.

 • Gemeenten voeren een ‘uitsterfbeleid’ door standplaatsen van woonwagens af te bouwen. Dat vinden althans de woonwagenbewoners zelf. Naar aanleiding van deze klachten gaat de Nationale Ombudsman onderzoeken hoe gemeenten de mensenrechten van woonwagenbewoners in de praktijk brengen.

  Ombudsman onderzoekt ‘uitsterfbeleid’ woonwagenbewoners

  7 reacties

  Gemeenten voeren een ‘uitsterfbeleid’ door standplaatsen van woonwagens af te bouwen. Dat vinden althans de woonwagenbewoners zelf. Naar aanleiding van deze klachten gaat de Nationale Ombudsman onderzoeken hoe gemeenten de mensenrechten van woonwagenbewoners in de praktijk brengen.

 • Alleen in afstemming met gemeenten, kunnen ze om ontheffing van het verbod vragen.

  Bouwverbod buiten woningmarktregio van kracht

  2 reacties

  Woningbouwcorporaties mogen sinds gisteren geen woningen meer bouwen of aankopen buiten de wettelijk vastgestelde woningmartkregio waartoe zij behoren. Met de publicatie van die regio’s in de Staatscourant van 30 augustus moeten ze zich beperken tot hun kernwerkgebied. Alleen in afstemming met gemeenten, kunnen ze om ontheffing van het verbod vragen.

 • In 231 gemeenten kunnen bewoners een beroep doen op buurtbemiddelaars. Dit blijkt uit de jaarlijkse benchmark van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Buurtbemiddeling is in de afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot een belangrijk instrument voor gemeenten, politie, corporaties en burgers om een burengeschil effectief op te lossen.

  Buurtbemiddeling in 231 gemeenten

  2 reacties

  In 231 gemeenten kunnen bewoners een beroep doen op buurtbemiddelaars. Dit blijkt uit de jaarlijkse benchmark van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Buurtbemiddeling is in de afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot een belangrijk instrument voor gemeenten, politie, corporaties en burgers om een burengeschil effectief op te lossen.

 • Vanaf deze week tot eind dit jaar is er voor circa honderd projecten maximaal 10.000 euro aan te vragen via het programma Aan de slag met de Omgevingswet.

  Geld en experts voor initiatieven rond Omgevingswet

  Reageer

  Voor overheden die met een initiatief vast willen werken aan de doelen van de Omgevingswet, is geld en expertise beschikbaar. Vanaf deze week tot eind dit jaar is er voor circa honderd projecten maximaal 10.000 euro aan te vragen via het programma Aan de slag met de Omgevingswet.

 • Vluchtelingen met en zonder verblijfsstatus krijgen meer kans om vrijwilligerswerk te doen. Het ministerie van sociale zaken trekt daar een miljoen euro voor uit.

  Miljoen voor vrijwilligerswerk door vluchtelingen

  11 reacties

  Vluchtelingen met en zonder verblijfstatus moeten weer kans krijgen om in hun gemeente vrijwilligerswerk te doen. In Nijmegen en Utrecht lopen daar al proeven mee. Om vluchtelingen en maatschappelijke organisaties aan elkaar te koppelen, stelt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 1 miljoen euro beschikbaar. Met deze financiële steun kan expertisecentrum Pharos twee succesvolle proeven op grotere schaal invoeren.

 • Kinderen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben vaker overgewicht dan kinderen buiten de vier grootste steden. Gemiddeld heeft 11 procent van de kinderen overgewicht, in de vier grootste steden ligt dat percentage op 18 procent.

  Meer overgewicht onder kinderen in grote steden

  Reageer

  Kinderen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben vaker overgewicht dan kinderen buiten de vier grootste steden. Gemiddeld heeft 11 procent van de kinderen overgewicht, in de vier grootste steden ligt dat percentage op 18 procent. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 • Gemeenten kunnen met extra geld van het Rijk inwoners extra huishoudelijke hulp aanbieden tegen een gering tarief. Hoe gemeenten dat doen, is één grote warboel. Bovendien is de informatie hierover moeilijk te vinden. Dit meldt de consumentenbond.

  Gemeenten maken rommeltje van huishoudelijke hulptoelage

  1 reactie

  Gemeenten kunnen met extra geld van het Rijk inwoners extra huishoudelijke hulp aanbieden tegen een gering tarief. Hoe gemeenten dat doen, is één grote warboel. Bovendien is de informatie hierover moeilijk te vinden. Dit meldt de consumentenbond.

 • De Utrechtse rechtbank heeft in een civielrechtelijke procedure tegen een van fraude verdachte ambtenaar de gemeente IJsselstein in het ongelijk gesteld. Alle vorderingen van de gemeente zijn afgewezen.

  Gemeente IJsselstein verliest zaak vermeende fraude

  13 reacties

  De Utrechtse rechtbank heeft in een civielrechtelijke procedure tegen een van fraude verdachte ambtenaar de gemeente IJsselstein in het ongelijk gesteld. Alle vorderingen van de gemeente zijn afgewezen.

 • De aandacht voor integriteit van bestuurders en raadsleden is flink toegenomen. Het aantal screeningen naar het netwerk en (voormalige) functies van toekomstige bestuurders stijgt volgens Bureaus Necker van Naem en Berenschot explosief.

  Politici vaker gescreend op integriteit

  3 reacties

  Bij gemeenten is de aandacht voor integriteit van bestuurders en raadsleden flink toegenomen. Het aantal screeningen naar het netwerk en (voormalige) functies van toekomstige bestuurders stijgt volgens Bureaus Necker van Naem en Berenschot explosief.

 • Vijfduizend euro subsidie bij de aanschaf van een nieuwe elektrische auto en drieduizend bij een tweedehands. De gemeente Den Haag trekt vanaf 1 juli de portemonnee om elektrisch vervoer in de stad te stimuleren.

  5000 euro subsidie bij aanschaf elektrische auto

  6 reacties

  Vijfduizend euro subsidie bij de aanschaf van een nieuwe elektrische auto en drieduizend bij een tweedehands. De gemeente Den Haag trekt vanaf 1 juli de portemonnee om elektrisch vervoer in de stad te stimuleren.

 • De Nationale Citymarketing Trofee gaat dit jaar naar de Zuid-Hollandse gemeenten Den Haag en Goeree Overflakkee.

  Den Haag en Goeree winnen Nationale Citymarketing Trofee

  Reageer

  Vorig jaar was de uitreiking van de Nationale Citymarketing Trofee een Brabants feestje, met als winnaars Eindhoven en Helmond. Dit jaar vallen beide prijzen in de provincie Zuid-Holland: Den Haag en Goeree-Overflakkee slepen de titels in de wacht.

 • Het Tuchtcollege in Zwolle heeft een interim/gemeentesecretaris op de vingers getikt omdat zij - in haar rol als GZ-psycholoog, een psychologisch rapport opstelde over een van haar medewerkers.

  Tuchtcollege tikt gemeentesecretaris op vingers om dubbelrol

  3 reacties

  Een interim-gemeentesecretaris  die daarnaast GZ-psychoog is, is geen probleem. Totdat diezelfde gemeentesecretaris haar rollen gaat vermengen en een psychologisch rapport schrijft over een medewerker waaraan zij leiding geeft. Dat kan echt niet, vindt het Regionaal Tuchtcollege in Zwolle, dat de interim-gemeentesecretaris van Neder-Betuwe nu in een uitspraak flink op de vingers tikt. Dat meldt dagblad De Gelderlander.

 • De overheid informeert Nederlanders onvoldoende over het mogelijke verlies van het Nederlanderschap. Gemeenten zouden hierop in kunnen spelen. De Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, ziet dat door het ontbreken van voorlichting sommige mensen hun Nederlanderschap kwijt raken zonder het te weten.

  Overheid niet duidelijk over verlies Nederlanderschap

  7 reacties

  De overheid informeert Nederlanders onvoldoende over het mogelijke verlies van het Nederlanderschap. Gemeenten zouden hierop in kunnen spelen. De Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, ziet dat door het ontbreken van voorlichting sommige mensen hun Nederlanderschap kwijt raken zonder het te weten.

 • De gemeente Amsterdam ligt in de clinch met vakbond FNV over de invulling van de 1 mei-viering. De vakbond wil naast een mars in het Oosterpark ook een manifestatie organiseren, die volgens de gemeente te veel lijkt op een festival. Dit meldt het Parool.

  Amsterdam in de clinch met FNV over 1 mei-viering

  4 reacties

  De gemeente Amsterdam ligt in de clinch met vakbond FNV over de invulling van de 1 mei-viering. De vakbond wil naast een mars in het Oosterpark ook een manifestatie organiseren, die volgens de gemeente te veel lijkt op een festival. Dit meldt het Parool.

 • Amsterdam gaat bijstandsgerechtigden die mensen ‘in een zeer kwetsbare situatie’ in huis nemen, niet langer korten op hun uitkering. Dat schrijft het FD.

  Kostendelersnorm minder streng toegepast

  4 reacties

  Amsterdam gaat bijstandsgerechtigden die mensen ‘in een zeer kwetsbare situatie’ in huis nemen, niet langer korten op hun uitkering. Dat schrijft het FD.

 • Gemeenten mogen vaker flexibel camera’s inzetten op verschillende plaatsen, om op die manier overlast van hangjongeren, drugsdealers, straatrovers en zakkenrollers in de gaten te houden. De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een wetsvoorstel van minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie.  De maatregel gaat op 1 juli 2016 in.

  Gemeenten bepalen zelf waar camera’s komen te staan

  Reageer

  Gemeenten mogen vaker flexibel camera’s inzetten op verschillende plaatsen, om op die manier overlast van hangjongeren, drugsdealers, straatrovers en zakkenrollers in de gaten te houden. De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een wetsvoorstel van minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie.  De maatregel gaat op 1 juli 2016 in.

 • In kleine overheidskantoren wordt meer gas verstookt dan in vergelijkbare kantoren in het overige deel van de dienstensector. Ook blijken recent gebouwde overheidskantoren meer elektriciteit te gebruiken dan oudere overheidskantoren. Dit blijkt uit berekeningen van CBS.

  Nieuwe en kleine overheidsgebouwen verspillen energie

  Reageer

  In kleine overheidskantoren wordt meer gas verstookt dan in vergelijkbare kantoren in het overige deel van de dienstensector. Ook gebruiken recent gebouwde overheidskantoren meer elektriciteit dan oudere overheidskantoren. Dit blijkt uit berekeningen van CBS.

 • Jos Wienen van de VNG meent dat het Pact van Brabant, waarin Peter Noordanus, burgemeester van Tilburg, een quotum voor asielzoekers voorstelt, niet haalbaar is.

  VNG: quotum asielzoekers juridisch niet haalbaar

  Reageer

  ‘Juridisch onhaalbaar.’ Zo bestempelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het plan van de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus om de Brabantse gemeenten te verplichten een bepaald aantal asielzoekers op te nemen.

 • Twee Brabantse gemeenten wonnen dit jaar de Nationale Citymarketingtrofee. Eindhoven won voor de tweede keer op een rij de prijs voor de beste citymarketing in de categorie steden met meer dan 100.000 inwoners. Bij de kleinere steden won het nog geen tien kilometer verderop gelegen Helmond.

  Citymarketing Trofee is Brabants feestje

  Reageer

  Twee Brabantse gemeenten wonnen dit jaar de Nationale Citymarketingtrofee. Eindhoven won voor de tweede keer op een rij de prijs voor de beste citymarketing in de categorie steden met meer dan 100.000 inwoners. Bij de kleinere steden won het nog geen tien kilometer verderop gelegen Helmond. Dat werd maandagmiddag 8 juni  bekendgemaakt tijdens het Nationaal Congres Citymarketing in Zaanstad.

 • Elk jaar reikt Deloitte de Kordes Award uit voor het beste jaarverslag in de publieke sector. In februari 2015 gebeurt dat voor de twintigste keer. In het kader daarvan zetten wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam momenteel de evolutie van de van de jaarverslaggeving in de publieke sector op een rij.

  Good practices verantwoording overheden

  Reageer

  Er is volgens Deloitte, de organisatie achter de Kordes Award, ruimte voor verbetering van de jaarverslaggeving in de publieke sector. Maar goede voorbeelden zijn er zeker al.