of 59167 LinkedIn

Martijn Delaere

Recente Artikelen

 • Nederland biedt op 22 en 23 juni onderdak aan het United Nations Public Service Forum. Tijdens deze VN-conferentie in Den Haag zetten landen zich in voor innovatieve en betere publieke dienstverlening. Er worden 500 deelnemers uit de 193 VN-landen verwacht, onder wie ministers, ambtenaren, overheden, experts en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. Tijdens de conferentie maken deelnemers kennis met eersterangs voorbeelden van innovaties bij de overheid. Gastheer is demissionair minister van BZK Ronald Plasterk (PvdA).

  Plasterk: We moeten publieke dienst meer promoten

  4 reacties

  Nederland biedt op 22 en 23 juni onderdak aan het United Nations Public Service Forum. Tijdens deze VN-conferentie in Den Haag zetten landen zich in voor innovatieve en betere publieke dienstverlening. Er worden 500 deelnemers uit de 193 VN-landen verwacht, onder wie ministers, ambtenaren, overheden, experts en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. Tijdens de conferentie maken deelnemers kennis met eersterangs voorbeelden van innovaties bij de overheid. Gastheer is demissionair minister van BZK Ronald Plasterk (PvdA). 

 • Burgemeester Witteman (56) berichtte de inwoners van Stichtse Vecht (63.000 inwoners in twaalf dorpen) begin mei dat hij longkanker heeft en dat genezing niet meer mogelijk is. Twee weken later kwam hij op Facebook met een nieuw ongeluksbericht: uit verder onderzoek was gebleken dat de kanker is uitgezaaid over zijn lichaam. Witteman: ‘Ik schijn nog acht tot twaalf maanden te leven.’

  ‘Ze moeten mij niet zielig gaan vinden’

  4 reacties

  Burgemeester Witteman (56) berichtte de inwoners van Stichtse Vecht (63.000 inwoners in twaalf dorpen) begin mei dat hij longkanker heeft en dat genezing niet meer mogelijk is. Twee weken later kwam hij op Facebook met een nieuw ongeluksbericht: uit verder onderzoek was gebleken dat de kanker is uitgezaaid over zijn lichaam. Witteman: ‘Ik schijn nog acht tot twaalf maanden te leven.’

 • ‘Ik ben 65 maar ik voel mij meer weer 24’, lacht waarnemend burgemeester Jan Hoekema van het Drentse Aa en Hunze. ‘Ik ga niet meteen zeggen dat Aa en Hunze hemel op aarde is omdat ik hier nu een tijdje zit, maar er is heel veel harmonie en samenwerking. De wethouders werken keihard en in de nuchtere gemeenteraad is geen gekkigheid.’

  ‘Ik ga niet natrappen’

  3 reacties

  ‘Ik ben 65 maar ik voel mij meer weer 24’, lacht waarnemend burgemeester Jan Hoekema van het Drentse Aa en Hunze. ‘Ik ga niet meteen zeggen dat Aa en Hunze hemel op aarde is omdat ik hier nu een tijdje zit, maar er is heel veel harmonie en samenwerking. De wethouders werken keihard en in de nuchtere gemeenteraad is geen gekkigheid.’

 • Pieter Verhoeve kreeg bij zijn aantreden als burgemeester van Ouderwater flinke kritiek van een prominente inwoner: Johan Derksen. Vijf jaar later ging Derksen met presentator Wilfred Genee én met Verhoeve stemmen in het stadskantoor van Oudewater. ‘Ik kan mij geen betere burgemeester wensen. Hij doet alles wat ik niet wil, en toch vind ik hem aardig’, zei Derksen.

  ‘Johan Derksen stadspromotor Oudewater’

  1 reactie

  Pieter Verhoeve kreeg bij zijn aantreden als burgemeester van Ouderwater flinke kritiek van een prominente inwoner: Johan Derksen. Inmiddels doet hij er zijn voordeel mee.

 • Je ziet ze niet in het buitengebied van Bladel, maar ze zijn er wel: 460.000 kippen, 121.000 varkens en 1.200 vleeskalveren. Als de Bladelse veebedrijven ingaan op de impliciete uitnodiging van de gemeente om te groeien, dan telt de gemeente voor we het weten 330.000 varkens, bijna 5.000 kalveren en meer dan een miljoen kippen. Veldhuizen: ‘Die dan rond de 900 miljoen kilo mest produceren. Dat giftige spul houden we hier en 80 procent van het vee gaat naar het buitenland. Daarvoor wilde ik als wethouder gezondheid niet de verantwoordelijkheid dragen.'zegt wethouder Joan Veldhuizen.

  Ex-wethouder Bladel: ‘Veel te veel vee’

  10 reacties

  Nog meer varkens en kippen in Bladel? Niet zolang ik hier wethouder voor gezondheid ben, zei Joan Veldhuizen (PRO5), en ze stapte op. De kansen op infectieziekten en aandoeningen aan de luchtwegen zijn al nu al enorm, maar worden met nog grotere veefabrieken volgens de ex-wethouder onacceptabel groot. 

 • Leeuwarden en Friesland zijn volgend jaar Europa’s Culturele Hoofdstad. Met Pasen wordt afgetrapt met The Passion.

  The Passion opwarmertje voor Culturele Hoofdstad 2018

  Reageer

  Leeuwarden en Friesland zijn volgend jaar Europa’s Culturele Hoofdstad. Met Pasen wordt afgetrapt met The Passion. Door de vensters open te zetten, hoopt wethouder Sjoerd Feitsma nieuwe bezoekers te trekken.

 • Joris Bengevoord (32) is benoemd tot burgemeester van Winterswijk en is daarmee de jongste burgemeester van Nederland.

  Eerste sollicitatie jongste burgemeester gelijk bingo

  1 reactie

  Joris Bengevoord (32) had nog nooit een sollicitatiegesprek gevoerd, maar dat mocht niet deren. Commissaris en vertrouwenscommissie zagen hem helemaal zitten als de nieuwe burgemeester van Winterswijk.

 • Van der Meer Mohr is burgemeester in een Brabantse plattelandsgemeente die van oudsher iets heeft met stokebranden. ‘Boer Koekoek, Janmaat, Fortuyn, Wilders – ze hebben hier altijd veel stemmen gekregen’, aldus de VVD-burgemeester. Bij de Statenverkiezingen van 2015 stemde 33,3 procent van de Rucphenaren op de PVV (36 procent van de kiesgerechtigden kwam opdagen, landelijk was het opkomstpercentage 48 procent). Het kerkdorp Sint Willebrord werd na de Kamerverkiezingen in 2010 door een lokale krant zelfs omgedoopt tot Sint Wildersdorp nadat de PVV er meer dan de helft van de stemmen had behaald.

  Burgemeester in PVV-bolwerk Rucphen

  1 reactie

  Ze is uitgescholden, met de dood bedreigd en ze zag haar auto in vlammen opgaan, maar burgemeester Marjolein van der Meer Mohr tekende begin dit jaar blijmoedig bij in Rucphen. ‘Ik zou er niet aan moeten denken om burgemeester van een doorsnee gemeente te zijn.’

Recente Achtergrond Artikelen

 • In het Belgische Baarle-Hertog kun je het hele jaar door vuurwerk kopen. Zwaar en in Nederland verboden spul dat dezer dagen doorlopend wordt rondgereden in de enclave en in Baarle-Nassau. De burgemeesters willen een einde maken aan de vuurwerkopslag en -verkoop in de dorpskern.

  Vuurwerk aan de grens

  Reageer

  In het Belgische Baarle-Hertog kun je het hele jaar door vuurwerk kopen. Zwaar en in Nederland verboden spul dat dezer dagen doorlopend wordt rondgereden in de enclave en in Baarle-Nassau. De burgemeesters willen een einde maken aan de vuurwerkopslag en -verkoop in de dorpskern.

 • De provincies staan als een huis. Minister Plasterk heeft ze tegen het einde van zijn ministerschap zelfs ongegeneerd de liefde verklaard. ‘We zijn rijp voor de grote maatschappelijke opgaven’, zegt IPO-directeur Henry Meijdam.

  'Provincie relevanter dan ooit’

  Reageer

  De provincies staan als een huis. Minister Plasterk heeft ze tegen het einde van zijn ministerschap zelfs ongegeneerd de liefde verklaard. ‘We zijn rijp voor de grote maatschappelijke opgaven’, zegt IPO-directeur Henry Meijdam.

 • Hoe stimuleer je participatie in het sociaal domein? En hoe breng je die vervolgens in kaart? ‘Er is geen traditie van het meten van de effecten van het sociaal werk’, zegt bijzonder hoogleraar participatie en effectiviteit aan de VU Saskia Keuzenkamp.

  ‘We moeten anders meten’

  Reageer

  Hoe stimuleer je participatie in het sociaal domein? En hoe breng je die vervolgens in kaart? ‘Er is geen traditie van het meten van de effecten van het sociaal werk’, zegt bijzonder hoogleraar participatie en effectiviteit aan de VU Saskia Keuzenkamp.

 • De legitimiteit van het democratisch functioneren van gemeenteraden is in het geding, zegt oud-burgemeester en ProDemos-trainer Hans Alberse.

  ‘Laat de burger beslissen’

  Reageer

  De legitimiteit van het democratisch functioneren van gemeenteraden is in het geding, zegt oud-burgemeester en ProDemos-trainer Hans Alberse. Het ‘systeemwereldje’ moet plaatsmaken voor burgerforums. ‘Durf inwoners het vertrouwen te geven.’

 • Wie is die mijnheer Nawijn; wat wil hij toch van mij?, vroeg Mariëtte van Leeuwen zich af toen de oud-LPF minister haar eind 2005 belde met de vraag of ze op de lijst van zijn nieuwe partij in Zoetermeer wilde staan. ‘Als je het doet, sta je nummer drie; eerste vrouw.’ Van Leeuwen: ‘Ik was totaal overdonderd. Ik had een goede baan in het bedrijfsleven en helemaal geen politieke ambities.

  ‘Ik ben een atypische bestuurder’

  Reageer

  Mariëtte van Leeuwen rolde de lokale politiek in en hield glansrijk stand in het stadhuis. Ze is inmiddels nestor van het Zoetermeerse college en leidt als enige lokalo een VNG-commissie. ‘Ik had nooit gedacht dat ik het leuk zou gaan vinden.’

 • Als een gemeentesecretaris wél, en graag zelfs, wil praten over de nieuwe uitdaging, dan mag je er zowaar vanuit gaan dat er geen bonje was. ‘En zo is het maar net’, lacht scheidend gemeentesecretaris van Hilversum Inge de Vries (58). Na acht jaar gaat ze volgende week aan de slag als directeur-bestuurder van de coöperatie van zorgboerderijen Boer & Zorg.

  ‘Ik ga de zorgboeren ontzorgen’

  Reageer

  Hilversum predikt flexibiliteit in het gemeentehuis. De top doet mee. De ‘atypische’ gemeentesecretaris Inge de Vries verhuist naar de coöperatie van zorgboerderijen Boer & Zorg. ‘Ik heb altijd voor kwetsbare groepen willen werken.’

 • Wat bezielde de commissaris van de koning in Fryslân om te kiezen voor Eindhoven? Harder werken, onbarmhartig in de schijnwerpers en ook nog eens minder verdienen. John Jorritsma: ‘Carrièredrift is het niet; het draait om begeestering voor de stad en de dynamiek van de regio. Toen ik in maart de profielschets las, dacht ik: overal staat John Jorritsma! Dat klinkt arrogant, maar Brainport Next Generation, metropoolomgeving, regioburgemeester, veiligheidsregio, kennis van de bestuurscultuur in Brabant, verbinding zoeken met de samenleving – het was op mijn lijf geschreven.

  ‘Ik ga niet weg, ik ga ergens naartoe’

  Reageer

  Commissaris van de koning John Jorritsma verruilt volgende week het provinciehuis in Leeuwarden voor het burgemeesterschap van Eindhoven. Zijn bloed gaat sneller stromen van de daadkracht en dynamiek in de lichtstad.

 • Het Tilburgse college schuift de verantwoordelijkheid voor het dodelijke ongeluk in Zwembad Reeshof ten onrechte af op ambtenaren.

  ‘Morele leegte in Tilburg’

  Reageer

  Het Tilburgse college schuift de verantwoordelijkheid voor het dodelijke ongeluk in Zwembad Reeshof ten onrechte af op ambtenaren. Na het vernietigende oordeel van de rechtbank had het college volgens oud-gemeentesecretaris van de stad Fred Meeder beschaamd moeten opstappen.

 • De druiven zijn zuur voor Haren. Het weelderige Groningse dorp maakte vorig jaar avances in de richting van het Drentse Tynaarlo (burgemeester Van Veen kreeg ‘zere knieën’ van het wachten op een antwoord op het aanzoek), maar liep een pijnlijk blauwtje op. Er waren evenwel geen zorgen dat Groningen zou aankloppen, want de provincie wilde de herindeling in eerste instantie overlaten aan gemeenten zelf.

  ‘We zitten tussen wal en schip’

  Reageer

  De provincie dwingt het onwillige Haren tot een fusie met Groningen en Ten Boer. De lommerrijke gemeente zou te zwak zijn om op eigen benen te staan. ‘Maar we doen er alles aan om zelfstandig te blijven’, zegt burgemeester Pieter van Veen.

 • Otwin van Dijk neemt volgende week afscheid van de Tweede Kamer. Hij keert terug naar de Achterhoek om er burgemeester te worden van het roerige Oude IJsselstreek.

  ‘Gezag hebben door jezelf te blijven’

  Reageer

  Otwin van Dijk neemt volgende week afscheid van de Tweede Kamer. Hij keert terug naar de Achterhoek om er burgemeester te worden van het roerige Oude IJsselstreek. ‘Ik heb mijn bucket list in Den Haag afgewerkt.’

 • Oud-raadslid, -wethouder, -gedeputeerde en -Kamerlid Mark Verheijen onttrekt VVD-nestor Harm van Riel in een biografie aan de obscuriteit.

  ‘Schrijven als ideale therapie’

  Reageer

  Oud-raadslid, -wethouder, -gedeputeerde en -Kamerlid Mark Verheijen onttrekt VVD-nestor Harm van Riel in een biografie aan de obscuriteit. Het edele schrijfwerk was een ‘ideale therapie’ voor het politieke wonderkind uit Noord-Limburg.

 • Edam-Volendam zal Willem van Beek, die na dertien jaar burgemeesterschap op 1 januari met pensioen gaat, missen. De gemeente verliest Van Beek niet echt, want de West-Brabander blijft in Volendam wonen. ‘Ik ben zo verschrikkelijk blij dat ik in 2003 heb gekozen voor deze gemeente. Voor mij was de overstap naar Edam-Volendam heel natuurlijk. Ik kom uit Made en Drimmelen, dichter bij Rotterdam dan bij Den Bosch.'

  ‘We moeten de toeristen koesteren’

  Reageer

  ‘Teleurstellend’ weinig dames en heren willen Willem van Beek opvolgen als burgemeester van Edam-Volendam. De gemeente, pas nog in het nieuws omdat Volendammers de dagjesmensen zat zouden zijn, heeft kennelijk een bestuurlijk imagoprobleem. Doodzonde en onterecht, vindt Van Beek.

 • Nijmegen staat in de schijnwerpers. Dit weekeinde strijkt de Giro er neer, begin juli zijn de Special Olympics en drie weken later is de honderdste Vierdaagse. En wie weet gaat NEC ook nog Europees voetballen. Dat moet een veiligheidsnachtmerrie zijn.

  ‘Je houdt terrorisme niet tegen’

  Reageer

  Nijmegen staat in de schijnwerpers. Dit weekeinde strijkt de Giro er neer, begin juli zijn de Special Olympics en drie weken later is de honderdste Vierdaagse. En wie weet gaat NEC ook nog Europees voetballen. Dat moet een veiligheidsnachtmerrie zijn. Niet voor burgemeester Hubert Bruls.

 • Dick Berlijn (66) zit na zijn pensionering als eerste commandant der strijdkrachten niet stil. En niet om golfballetjes te slaan in Key Biscane. Vanochtend was de cyberveiligheidsadviseur van Deloitte in de hoofdstad om er met burgemeester Van der Laan en korpschef Aalbersberg te praten over de kansen van gemeenten binnen het internet der dingen.

  ‘Overheidsdata het nieuwe goud’

  Reageer

  Overheden moeten zich beter realiseren wat ze te verliezen hebben, meent cyberveiligheidsadviseur van Deloitte generaal b.d. Dick Berlijn. Dan zouden ze zich meer bekommeren om de veiligheid van het internet.

 • Een paar dagen voordat journalist Hulshof (34) Rijpstra’s Ondergang aanbiedt aan burgemeester Jan Rijpstra (60) van Noordwijk, ontmoeten achterneef en achteroom elkaar in Grandcafé Van Buuren in Leiden. Arend is achterkleinzoon van Johannes Rijpstra, Jan kleinzoon. Rijpstra las het geweldige boek over zijn grootvader in een ruk uit. ‘Een vooroorlogse burgemeester die het nog voor het zeggen had. Een beetje zoals acteur Rien van Nuenen in Swiebertje. “Saartje rustig maar, het komt wel goed”’, zegt Jan Rijpstra.

  Verzetsheld en meeloper

  Reageer

  Was burgemeester Johannes Rijpstra van Zelhem in oorlogstijd goed of fout? Journalist Arend Hulshof schrijft in Rijpstra’s Ondergang over zijn in Duitse gevangenschap omgekomen overgrootvader. Hij praat erover met kleinzoon Jan Rijpstra, de huidige burgemeester van Noordwijk.

 • Wat wíllen ambtenaren met hun carrière? Uit onderzoek blijkt: bij de club blijven. In een interview met Tinka van Vuuren wordt gesproken over hoe een oudere ambtenaar toch gemobiliseerd kan worden.

  ‘Ontzie oudere ambtenaar niet’

  Reageer

  Binnen een vitale overheid die blijft opleiden, is de mobiliteit groot. Maar de overheid is er niet zo goed in om de duurzame inzetbaarheid van zijn werknemers te vergroten, zegt bijzonder hoogleraar Tinka van Vuuren.

 • Waar is Onno Hoes, wat doet hij nu en wat wil hij? Hij woont in Maastricht, is spreker en discussieleider en gelooft nog steeds in de publieke zaak.

  ‘Altijd dat terugkijken’

  Reageer

  Waar is Onno Hoes, wat doet hij nu en wat wil hij? Hij woont in Maastricht, is spreker en discussieleider en gelooft nog steeds in de publieke zaak. ‘Waarom zou ik niet burgemeester kunnen worden van een gemeente waar de opdracht past bij wat ik te bieden heb?’

 • Beleidsbemiddelaar Kramer weet uit ervaring dat ‘burgers niet beter of slechter zijn dan bestuurders. Als zij zien dat het besluit moeilijk is of dat het niet anders kan, dan zijn ze doorgaans prima bereid om mee te werken. Zij kunnen dan namelijk ook een beetje scoren met het resultaat.’

  ‘Geef burger eer van de oplossing’

  Reageer

  Overheid en burger hoeven elkaar niet de tent uit te vechten en voor de rechter te belanden, zegt beleidsbemiddelaar Aik Kramer. Maar dan moeten overheden wel een meer bescheiden rol accepteren. ‘De rol van grote regisseur past niet meer in onze regieloze maatschappij.’

 • Burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen blikt terug op het plan voor een groot asielzoekerscentrum, de rellen en de fouten.

  ‘We hebben onze les geleerd’

  Reageer

  Burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen blikt terug op het plan voor een groot asielzoekerscentrum, de rellen en de fouten. En ze blikt vooruit, ‘want de raad wil eerst het vertrouwen verbeteren en dan weer het gesprek voeren over vluchtelingenopvang.’

 • Burgerschap is geen luxe maar onontbeerlijk om de samenleving leefbaar te houden, aldus burgemeester Aboutaleb (PvdA). De aanpak van ondermijnende criminele ­activiteiten in wijken (drugs, witwassen, ­malafide huisbazen, vrouwenhandel) heeft volgens Aboutaleb alleen zin als buurt­­bewoners niet de andere kant opkijken maar hun ogen openhouden. ‘Mensen zeggen: het is mijn pakkie-an niet, maar het is hun pakkie-an wel!’

  ‘De stad is ieders pakkie-an’

  Reageer

  De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb werd vorige week voor de tweede keer uitgeroepen tot de beste lokale bestuurder. Nu eens geen vraaggesprek over ­islam of terreur, maar over een onderwerp dat hem ook nauw aan het hart ligt: burgerschap.

 • De politiek in Overijssel praat al wat jaren over het aanhalen van de banden met de oosterburen, van het uitwisselen van orkesten tot het vestigen van Twentse bedrijven op de luchthaven Münster-­Osnabrück, maar van een Duits lobbykantoor kwam het niet. Terwijl de provincie wel al jaren met Gelderland in Brussel lobbyt via het Huis van de Nederlandse Provincies.

  ‘Werk maken van Duitsland’

  Reageer

  Voor de provincies is Brussel overal. En in Overijssel hebben ze ook nog eens Duitsland om de hoek. Het is daarom cruciaal dat Nederland als voorzitter van de EU werk maakt van betere Europese regelgeving, zegt commissaris in Overijssel en IPO-voorzitter Ank Bijleveld-Schouten.

 • Driek van de Vondervoort (CDA) heeft eerst als wethouder in Veldhoven en later als burgemeester van Boekel en Bergeijk nooit een blad voor de mond genomen of modieuze praat uitgekraamd. Tegen de politieke mode in stond hij pal voor de kleine en dienende gemeente. Zonder omhaal van woorden en zonder aanzien des persoons.

  ‘Wij hebben niets te willen’

  Reageer

  Kampioen kleine kernen Driek van de Vondervoort gaat met pensioen. Dit weekeinde neemt hij afscheid als burgemeester van het Brabantse Bergeijk. ‘Er zit veel meer kennis en kunde in de gemeenschap dan op het gemeentehuis.’

 • Burgemeester Jacques Niederer weet hoe het is om bedreigd te worden. Zijn ambtenaren in Roosendaal ook.

  ‘Ik zeg wat ik vind’

  Reageer

  Burgemeester Jacques Niederer weet hoe het is om bedreigd te worden. Zijn ambtenaren in Roosendaal ook. Niederer pikt niets, maar wil wel dat de gemeente zich met heethoofden verstaat. ‘Je kunt mensen niet naar de maan schieten.’

 • Frans Weekers is (even) terug in de lokale politiek. Eerst als waarnemend burgemeester in Heerlen, nu in Beek. Het burgemeesterschap van een grotere gemeente lonkt. ‘Maar ik wil eerst internationaal mijn vleugels uitslaan.’

  ‘Ik wil door, niet terug’

  Reageer

  Frans Weekers is (even) terug in de lokale politiek. Eerst als waarnemend burgemeester in Heerlen, nu in Beek. Het burgemeesterschap van een grotere gemeente lonkt. ‘Maar ik wil eerst internationaal mijn vleugels uitslaan.’

 • Bernt Schneiders is burgemeester van Haarlem en waarnemer in broeinest Bloemendaal. En hij is voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters in een vanwege de vluchtelingenkwestie broeiend land.

  Crime fighter tegen wil en dank

  Reageer

  Bernt Schneiders is burgemeester van Haarlem en waarnemer in broeinest Bloemendaal. En hij is voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters in een vanwege de vluchtelingenkwestie broeiend land. ‘Ik wil dat mensen normaal met elkaar omgaan.’

 • De burgemeester wordt steeds meer de persoon die in crisissituaties het hoofd koel houdt en leiding geeft aan het beteugelen van de crisis. Maar dat wil niet zeggen dat hij of zij een paar uur na een ramp op de puinhopen moet staan om – al was het maar voor de foto en de sociale media – poolshoogte te nemen, meent Liesbeth Spies. ‘I feel your pain.’ Moet Spies niets van hebben.

  ‘Alleen in Alphen kon ik burgemeester worden’

  Reageer

  Oud CDA-minister Liesbeth Spies werd een jaar geleden voorgedragen als burgemeester van Alphen aan den Rijn. Ze spreekt over haar nieuwe rol (‘een groot cadeau’) en de brugramp. ‘Wat mij voor het ambt heeft gewonnen, was de emotionele band met de mensen.’

 • Goes heeft een stoer bestuur. In de Zeelandhallen vangt de Zeeuwse gemeente sinds half juli vierhonderd asielzoekers op. En daar heeft het vaderland behoefte aan, zei staatssecretaris Dijkhoff vorige week in de Volkskrant. ‘Plat gezegd heb ik stoere burgemeesters, wethouders en raadsleden nodig’, aldus de staatssecretaris, die naarstig op zoek is naar opvang voor duizenden asielzoekers uit Syrië en Noord-Afrika.

  ‘Mensen in nood help je’

  Reageer

  Het kabinet wil dat gemeen­ten duizenden asielzoekers opvangen, maar zelf laat Den Haag het erbij zitten, vindt burgemeester René Verhulst. Zijn Goes herbergt deze zomer vierhonderd vluchtelingen. Maar eind oktober gaan de Zeelandhallen weer dicht.

 • Vanuit gemeenten wordt nauwelijks gecontroleerd op naleving van de Drank-en Horecawet, constateert de secretaris van de Koninklijke SlijtersUnie. Ze komen pas in actie, of weigeren actie, als de SlijtersUnie met een handhavingsverzoek komt.

  Prosecco tegen winkel leegstand

  Reageer

  Gemeenten geven winkeliers graag de ruimte een drankje te schenken of een fles wijn te verkopen. Tot woede van de SlijtersUnie, die vindt dat ze de Drank- en Horecawet aan hun laars lappen. ‘De SlijtersUnie is van gisteren’, zegt burgemeester Schelberg van Hengelo.

 • De partijloze Penn-te Strake (62) werd op 1 juli geïnstalleerd als burgemeester van Maastricht. Opvolger van Onno Hoes, die er bijna vijf jaar burgemeester was geweest.

  ‘Het helpt me dat ik rechter was’

  Reageer

  De nieuwe burgemeester van Maastricht is partijloos en heeft geen ervaring in de lokale politiek. Maar ze was wél jarenlang rechter en hoofd officier van justitie. Annemarie Penn-te Strake over haar drijfveren, voorganger Onno Hoes en het coffeeshopbeleid.

 • Vijf ouwe taaien uit het openbaar bestuur hebben zich verenigd in het Expertteam Publiek Domein om bestuursorganen met raad en daad bij te staan. Jo Horn (68) is één van die diehards. Het dreamteam gaat de komende maanden voor bestuurders en directeuren met bestuurlijke dilemma’s aan de slag, met onder andere commissaris van de koning Remkes en hoogleraar Tops.

  Klein is helemaal niet fijn

  Reageer

  Inwoners van kleine gemeenten kiezen een raad die over de belangrijke zaken niets te zeggen heeft. Ambtelijke fusie maakt de impotentie van gemeenteraden alleen maar groter. Alleen als het bestuur fuseert, kunnen raden volgens Jo Horn hun werk goed doen.

 • Ambtelijke ondersteuning van de gemeenteraad is het stiefkindje in juridisch gemeenteland, zegt Jos Hessels, burgemeester van Echt-Susteren.  Door vage regelgeving maken ambtenaren nu een ethisch onverantwoorde spagaat. ‘Met dank aan Al Qaeda.’

  ‘De raad zit zonder raadgevers’

  Reageer

  Ambtelijke ondersteuning van de gemeenteraad is het stiefkindje in juridisch gemeenteland, zegt Jos Hessels, burgemeester van Echt-Susteren.  Door vage regelgeving maken ambtenaren nu een ethisch onverantwoorde spagaat. ‘Met dank aan Al Qaeda.’

 • Burgemeester Albert Rodenboog kreeg voor elkaar dat de gaskraan in Loppersum dicht gaat. Maar daar mag het niet bij blijven. ‘Overal in Groningen moet veel minder gas gewonnen worden.’

  ‘Ik kan echt vervelend zijn’

  Reageer

  Burgemeester Albert Rodenboog kreeg voor elkaar dat de gaskraan in Loppersum dicht gaat. Maar daar mag het niet bij blijven. ‘Overal in Groningen moet veel minder gas gewonnen worden.’

 • ‘Bij de vijf fatale ongelukken die ik heb onderzocht en waarbij de overheid betrokken was, zie je een combinatie van fouten. Fouten die ook bij grote bedrijven gebeuren, vaak in een mengelmoes van toeval, pech, miscommunicatie, slechte training en soms verkeerde keuzes. Errors, maar geen evil, hoewel je over de langlopende zaak van defensiemedewerker Fred Spijkers wel zou kunnen spreken van administratief kwaad’, aldus Berndsen (42).

  Laat je niet gek maken

  Reageer

  Een brand, een ontploffing. De overheid is erbij betrokken. Het ministerie gaat in de verdediging, het publiek ruikt een schandaal. Stephan Berndsen onderzocht vijf fatale ongelukken. ‘Overzicht en coördinatie waren vaak gebrekkig.’

 • Jan van Zanen (VVD) volgt Annemarie Jorritsma (VVD) op als voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

  Jan de Ongeduldige

  Reageer

  Jan van Zanen (VVD) volgt Annemarie Jorritsma (VVD) op als voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Een wethouder, een burgemeester, een raadslid en een persmuskiet laten hun licht schijnen over de 54-jarige burgemeester van Utrecht.

 • Alkmaars burgemeester Piet Bruinooge werd van lieverlee een prominent bestrijder van prostitutie-ellende en mensenhandel. In dit portet zijn verhaal.

  Fatsoen is terug op de Achterdam

  Reageer

  Alkmaars burgemeester Piet Bruinooge werd van lieverlee een prominent bestrijder van prostitutie-ellende en mensenhandel. De lokale Achterdam blijft door preventie en repressie verschoond van overlast. ‘Het prostitutieschooltje zat in Alkmaar.’

 • De laatste kroonbenoemde burgemeester werd er een paar jaar geleden met kop en kont afgegooid, maar diens akelige lot schrok 39 enthousiastelingen eind vorig jaar niet af om te solliciteren naar het burgemeesterschap van Vlieland. Commissaris van de koning John Jorritsma (VVD) stuurde zes kandidaten op sollicitatiegesprek. Ze werden stuk voor stuk teruggezet op de veerboot naar Harlingen. Niet één kandidaat voldeed aan de eisen van de vertrouwenscommissie.

  Blauwtje op de wadden

  Reageer

  Vlieland vond geen burgemeesterskandidaat goed genoeg. Commissaris Jorritsma wilde er ook geen opdringen, want het burgemeesterschap op zo’n eiland is al moeilijk genoeg. Hij sluit niet uit dat de afwijzing te maken heeft met de professionaliteit van de raad.

 • Eduard van Zuijlen (53) mag de ambtsketen langer hebben gedragen dan zijn voorgangers, uiteindelijk vertrekt ook hij vanwege de bestuurscultuur in Muntendam. ‘Er waaide sinds de verkiezingen van vorig jaar een nieuwe wind in het college en in de raad, en die wind beviel mij niet’, zegt Van Zuijlen

  ‘De nieuwe wind beviel me niet’

  Reageer

  Eduard van Zuijlen stapte vorige week op als burgemeester van Menterwolde. De bestuursstijl in de Groningse gemeente was de zijne niet meer. ‘Ik merk dat nu vooral het partij- of dorpsbelang voorop staat.’

 • Grote gemeenten, kleine – ze krijgen allemaal wel Chinese delegaties op bezoek.

  Chinezen over de vloer

  Reageer

  Iedere week komt er wel een Chinese delegatie langs bij een Nederlandse gemeente. Ze komen shoppen, maar willen ook alles weten over (ouderen)zorg, milieu en duurzaamheid.

 • Door het ambulant behandelen van mensen met een psychische stoornis lopen verwarde mannen vrij op straat. Ze vormen een risico voor de veiligheid van bewoners.

  Gek van de gekken

  Reageer

  Door het ambulant behandelen van mensen met een psychische stoornis lopen verwarde mannen vrij op straat. Ze vormen een risico voor de veiligheid van bewoners. In Heerenveen wijzen politie, Openbaar Ministerie en GGZ naar elkaar.