of 59221 LinkedIn

Margot Limburg

Margot Limburg is redacteur Binnenlands Bestuur.


 Contactgegevens

E-mailadres:
mlimburg@binnenlandsbestuur.nl
Telefoonnummer (mobiel):
06 - 203 94 656
LinkedIn:
LinkedIn profiel van Margot Limburg
Twitter:
Twitter profiel van Margot Limburg

Recente Artikelen

 • Saadia A-T, de ontslagen Amsterdamse radicaliseringsadviseur die ontslagen is wegens belangenverstrengeling, vecht haar ontslag aan. Dat zegt haar advocaat Richard Korver in onder meer het Parool en De Telegraaf.

  Radicaliseringadviseur vecht ontslag aan

  4 reacties

  Saadia A-T, de ontslagen Amsterdamse radicaliseringsadviseur die ontslagen is wegens belangenverstrengeling, vecht haar ontslag aan. Dat zegt haar advocaat Richard Korver in onder meer het Parool en De Telegraaf.

 • De rol die gemeenten hebben in het onderwijs is de laatste jaren drastisch veranderd. Daarom moeten de bestuurlijke verhoudingen tussen het rijk, de schoolbesturen en gemeenten tegen het licht gehouden worden. Dat zegt de Onderwijsraad in een advies.

  'Kijk op onderwijsrol gemeente is achterhaald'

  6 reacties

  De rol die gemeenten hebben in het onderwijs is de laatste jaren drastisch veranderd. Daarom moeten de bestuurlijke verhoudingen tussen het rijk, de schoolbesturen en gemeenten tegen het licht gehouden worden. Dat zegt de Onderwijsraad in een advies.

 • Als een rechter aan een jongere specifieke jeugdhulp oplegt die niet door de gemeente is ingekocht, moet de gemeente die hulp gewoon alsnog inkopen. Dat is het antwoord van minister Dijkhoff van Veiligheid en Justitie op Kamervragen over veel te lange wachttijden in de jeugdhulp.

  Dijkhoff: gemeenten moeten jeugdhulp alsnog inkopen

  4 reacties

  Als een rechter aan een jongere specifieke jeugdhulp oplegt die niet door de gemeente is ingekocht, moet de gemeente die hulp gewoon alsnog inkopen. Dat is het antwoord van minister Dijkhoff van Veiligheid en Justitie op Kamervragen over veel te lange wachttijden in de jeugdhulp.

 • Almere heeft succes met de wijze waarop de jeugdhulpverlening is geregeld.

  Minder zware jeugdhulp

  Reageer

  Almere heeft succes met de wijze waarop de jeugdhulpverlening is geregeld. Doordat gemeente, onderwijsinstellingen en jeugdhulp samen optrekken, is het aantal kinderen dat doorverwezen werd naar zwaardere jeugdzorg het afgelopen jaar met 20 procent gedaald. 

 • Foto: Hans Tak

  Evidence based naar Amerikaans voorbeeld

  8 reacties

  ‘Onderzoeken wat werkt moet normaal worden bij het opstellen van beleid.’ Dat zegt David Medina, oprichter van Results for America (RFA), een Amerikaanse non-profitorganisatie die ervoor zorgt dat meer en meer lokale overheden hun beleid evidence based of in ieder geval ‘evidence informed’ maken. En daar kan Nederland nog wat van leren.

 • Weet u hoeveel kinderen in Nederland in armoede opgroeien? Grote kans dat het aantal hoger is dan u denkt. De helft van de Nederlanders onderschat namelijk hoeveel kinderen in armoede leven, blijkt uit de jaarlijkse Kansenmonitor.

  Armoede groter dan gedacht

  1 reactie

  Weet u hoeveel kinderen in Nederland in armoede opgroeien? Grote kans dat het aantal hoger is dan u denkt. De helft van de Nederlanders onderschat namelijk hoeveel kinderen in armoede leven, blijkt uit de jaarlijkse Kansenmonitor.

 • Hoe je mensen uit de bijstand aan het werk krijgt? Met een persoonlijke en positieve aanpak. Toen VDL Nedcar vorig jaar 1250 nieuwe werknemers zocht, ‘hoopten’ ze 150 bijstandsgerechtigden te kunnen vinden. Dat bleek geen probleem, na 3 maanden waren er 350 en na een jaar zijn nu 1000 mensen uit de bijstand aan het werk bij de autofabriek.

  1000 mensen uit de bijstand aan het werk

  2 reacties

  Hoe je mensen uit de bijstand aan het werk krijgt? Met een persoonlijke en positieve aanpak. Toen VDL Nedcar vorig jaar 1250 nieuwe werknemers zocht, ‘hoopten’ ze 150 bijstandsgerechtigden te kunnen vinden. Dat bleek geen probleem, na 3 maanden waren er 350 en na een jaar zijn nu 1000 mensen uit de bijstand aan het werk bij de autofabriek.

 • Rotterdam heeft de zorgelijke trend van een stijgend aantal eenzame 75+’ers doorbroken. En de ‘voorsprong’ die de stad had op het lijstje ‘meeste eenzame 75+’ers’ is teruggelopen. Een intensieve aanpak waarbij ruim 8300 huisbezoeken zijn afgelegd, heeft z’n vruchten afgeworpen.

  8300 huisbezoeken om eenzaamheid tegen te gaan

  6 reacties

  Rotterdam heeft de zorgelijke trend van een stijgend aantal eenzame 75+’ers doorbroken. En de ‘voorsprong’ die de stad had op het lijstje ‘meeste eenzame 75+’ers’ is teruggelopen. Een intensieve aanpak waarbij ruim 8300 huisbezoeken zijn afgelegd, heeft z’n vruchten afgeworpen.

 • Gemeenten en aanbieders van jeugdhulp hebben afspraken gemaakt om de problemen met het zogeheten woonplaatsbeginsel aan te pakken. Door deze praktische afspraken moeten de grootste administratieve problemen per direct kleiner worden.

  Problemen woonplaatsbeginsel aangepakt

  Reageer

  Gemeenten en aanbieders van jeugdhulp hebben afspraken gemaakt om de problemen met het zogeheten woonplaatsbeginsel aan te pakken. Door deze praktische afspraken moeten de grootste administratieve problemen per direct kleiner worden.

 • Wachtlijsten in de jeugdhulp zijn langer en er is minder ruimte voor innovatie en kwaliteitsborging. De overgang van de Jeugd-Ggz van het zorgverzekeringsstelsel naar de Jeugdwet komt de Ggz-zorg voor kinderen en jongeren niet ten goede. Dat blijkt uit een enquête onder zelfstandig psychologen.

  Kinderen profiteren niet van transitie Jeugdhulp

  4 reacties

  Wachtlijsten in de jeugdhulp zijn langer en er is minder ruimte voor innovatie en kwaliteitsborging. De overgang van de Jeugd-Ggz van het zorgverzekeringsstelsel naar de Jeugdwet komt de Ggz-zorg voor kinderen en jongeren niet ten goede. Dat blijkt uit een enquête onder zelfstandig psychologen.

 • De rol die de gemeente Amsterdam verhuurders van peeskamers heeft toebedeeld in haar strijd tegen misbruik van prostituees en mensenhandel, is te groot. Dat concludeert de rechtbank in Amsterdam. De gemeente gaf raamexploitanten te veel taken en er niet toe bijdragen dat sekswerkers beter worden beschermd.

  Rol raamexploitant in prostitutiebeleid te groot

  1 reactie

  De rol die de gemeente Amsterdam verhuurders van peeskamers heeft toebedeld in haar strijd tegen misbruik van prostituees en mensenhandel, is te groot. Dat concludeert de rechtbank in Amsterdam. De gemeente gaf raamexploitanten te veel taken en er niet toe bijdragen dat sekswerkers beter worden beschermd. 

 • Gemeenten, provincie, het rijk en de Nationaal Coördinator Groningen slaan de handen ineen om het Gronings erfgoed te behouden. De verschillende instanties hebben gezamenlijk een erfgoedprogramma opgesteld waarin staat hoe met het erfgoed om te gaan en hoe de schade te herstellen in het aardbevingsgebied.

  Samenwerking voor behoud Gronings erfgoed

  Reageer

  Gemeenten, provincie, het rijk en de Nationaal Coördinator Groningen slaan de handen ineen om het Gronings erfgoed te behouden. De verschillende instanties hebben gezamenlijk een erfgoedprogramma opgesteld waarin staat hoe met het erfgoed om te gaan en hoe de schade te herstellen in het aardbevingsgebied.

 • Jeugdrechters zijn niet altijd goed op de hoogte van de zorginstellingen waar gemeenten contracten mee hebben en met mogelijke wachtlijsten bij die instellingen. Dat zegt de VNG in een reactie op het bericht in de Volkskrant dat jongeren soms tot een jaar moeten wachten voordat ze – door de rechter opgelegd – in therapie kunnen.

  VNG: Jeugdrechters niet altijd op de hoogte van contracten

  6 reacties

  Jeugdrechters zijn niet altijd goed op de hoogte van de zorginstellingen waar gemeenten contracten mee hebben en met mogelijke wachtlijsten bij die instellingen. Dat zegt de VNG in een reactie op het bericht in de Volkskrant dat jongeren soms tot een jaar moeten wachten voordat ze – door de rechter opgelegd – in therapie kunnen.

 • In de Drents-Groningse Veenkoloniën wonen zo'n 12.000 gezinnen in armoede. In een groot aantal van deze gezinnen gaat het om armoedeproblematiek die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Om die vicieuze cirkel te doorbreken is onderzoek nodig naar de oorzaken en mechanismen van overerfbare armoede. De provincies willen de gemeenten in hun aanpak van het armoedeprobleem helpen.

  Onderzoek naar generatiearmoede

  3 reacties

  Armoedeproblematiek wordt soms van generatie op generatie doorgegeven. Bijvoorbeeld in delen van Groningen en Drenthe waar in vroeger tijden turf werd gestoken, de zogeheten Veenkoloniën. De Rijksuniversiteit Groningen gaat nu onderzoek doen naar overerfbare armoede in deze Veenkoloniën. Het onderzoek, dat gedaan wordt in opdracht van de provincies Drenthe en Groningen, moet gemeenten en organisaties helpen de aanpak van armoede effectiever te maken.

 • De gemeenteraad van Emmen heeft besloten de komende twee jaar 1,8 miljoen euro uit te trekken voor het investeringsplan om het aantal mensen in de bijstand naar beneden te krijgen. De succesvolle aanpak van de afgelopen jaren kan daarmee voortgezet worden.

  Emmen zet bijstandsplan door

  Reageer

  De gemeenteraad van Emmen heeft besloten de komende twee jaar 1,8 miljoen euro uit te trekken voor het investeringsplan om het aantal mensen in de bijstand naar beneden te krijgen. De succesvolle aanpak van de afgelopen jaren kan daarmee voortgezet worden.

 • Werkgevers kunnen op termijn onmogelijk voldoen aan de banenafspraak om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Er is simpelweg te weinig aanbod van mensen met een arbeidsbeperking. Dat stelt verzekeringsmakelaar Aon in een brief aan demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken.

  'Te weinig arbeidsgehandicapten voor baanafspraak'

  9 reacties

  Werkgevers kunnen op termijn onmogelijk voldoen aan de banenafspraak om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Er is simpelweg te weinig aanbod van mensen met een arbeidsbeperking. Dat stelt verzekeringsmakelaar Aon in een brief aan demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken.

 • Er komt een landelijk programma dat de schuldhulpverlening moet verbeteren. Dat is nodig, want het signaleren van schulden kan beter en het oplossen ervan kan effectiever.

  Landelijke partijen achter aanpak schuldhulp

  8 reacties

  Er komt een landelijk programma dat de schuldhulpverlening moet verbeteren. Dat is nodig, want het signaleren van schulden kan beter en het oplossen ervan kan effectiever.

 • Organisaties in de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) hebben vorig jaar flinke verliezen geleden. In totaal schrijft bijna 40% van de organisaties rode cijfers, samen voor een bedrag van 39 miljoen euro. In 2015 werd er nog een positief resultaat van 123 miljoen euro behaald.

  39 miljoen euro verlies in VVT-sector

  3 reacties

  Organisaties in de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) hebben vorig jaar flinke verliezen geleden. In totaal schrijft bijna 40% van de organisaties rode cijfers, samen voor een bedrag van 39 miljoen euro. In 2015 werd er nog een positief resultaat van 123 miljoen euro behaald.

 • Gemeenten kunnen uitkeringsgerechtigden verplichten een bepaalde tegenprestatie te doen voor hun uitkering. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State. ‘Het verrichten van een tegenprestatie kan niet geheel en al afhangen van de wensen en daarmee geheel en al afhangen van de vrijwillige medewerking van de uitkeringsgerechtigde’, aldus de RvS.

  RvS: Tegenprestatie hoeft niet vrijwillig

  7 reacties

  Gemeenten kunnen uitkeringsgerechtigden verplichten een bepaalde tegenprestatie te doen voor hun uitkering. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State. ‘Het verrichten van een tegenprestatie kan niet geheel en al afhangen van de wensen en daarmee geheel en al afhangen van de vrijwillige medewerking van de uitkeringsgerechtigde’, aldus de RvS.

 • Gemeenten zijn dringend op zoek naar inkomensconsulenten, ambtenaren die kunnen beoordelen of burgers die een uitkering aanvragen daar ook recht op hebben. Dat meldt Yacht in een analyse over de arbeidsmarkt.

  Zoektocht naar inkomensconsulenten

  Reageer

  Gemeenten zijn dringend op zoek naar inkomensconsulenten, ambtenaren die kunnen beoordelen of burgers die een uitkering aanvragen daar ook recht op hebben. Dat meldt Yacht in een analyse over de arbeidsmarkt.

 • Ambtenaren worden niet langer ‘steeds ouder’. Na jaren van stijging vlakt de gemiddelde leeftijd van gemeenteambtenaren af. Dit is met name te danken aan een hogere instroom van jongeren. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor 2016 van het A en O fonds.

  Gemiddelde leeftijd ambtenaar stijgt niet meer

  6 reacties

  Ambtenaren worden niet langer ‘steeds ouder’. Na jaren van stijging vlakt de gemiddelde leeftijd van gemeenteambtenaren af. Dit is met name te danken aan een hogere instroom van jongeren. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor 2016 van het A en O fonds.

 • Demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) laat een onderzoek doen naar het sociaal minimum in de Nederlandse gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Tot het onderzoek is besloten om de bestaanszekerheid in Caribisch Nederland te garanderen en armoede beter te kunnen bestrijden.

  Onderzoek armoede op de Caraïben

  5 reacties

  Demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) laat een onderzoek doen naar het sociaal minimum in de Nederlandse gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Tot het onderzoek is besloten om de bestaanszekerheid in Caribisch Nederland te garanderen en armoede beter te kunnen bestrijden.

 • Het demissionaire kabinet moet financiële tekorten op de uitvoering van bijstand repareren en een transformatiefonds instellen voor het sociaal domein voor de komende vier jaar. Dat eisen gemeenten vandaag via moties tijdens de ALV op het VNG-congres in Goes.

  Gemeenten: los tekorten sociaal domein op

  5 reacties

  Gemeenten eisen van het huidige kabinet reparatie van financiële tekorten op de uitvoering van bijstand en een transformatiefonds voor het sociaal domein voor de komende vier jaar. Dat besloten zij vandaag op de ALV van de VNG in Goes.

 • Het merendeel van de gemeenten heeft een collectieve verzekering voor vrijwilligers en mantelzorgers. Maar ze vergeten diezelfde mantelzorgers hierover te informeren. Uit onderzoek blijkt dat 78% van de gemeenten mantelzorgers onvolledig informeert over deze gratis verzekering.

  Gemeenten lichten mantelzorgers niet goed voor

  1 reactie

  Het merendeel van de gemeenten heeft een collectieve verzekering voor vrijwilligers en mantelzorgers. Maar ze vergeten diezelfde mantelzorgers hierover te informeren. Uit onderzoek blijkt dat 78% van de gemeenten mantelzorgers onvolledig informeert over deze gratis verzekering.

 • Zeven gemeenten hebben zich bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gemeld omdat ze willen experimenteren met de bijstand. Er is ruimte en geld voor meer experimenten, meldt het ministerie, want in totaal zouden zo’n 25 gemeenten een experiment mogen opzetten. Als ze aan de voorwaarden van SZW voldoen.

  SZW: nog geld en ruimte voor experimenten bijstand

  1 reactie

  Zeven gemeenten hebben zich bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gemeld omdat ze willen experimenteren met de bijstand. Er is ruimte en geld voor meer experimenten, meldt het ministerie, want in totaal zouden zo’n 25 gemeenten een experiment mogen opzetten. Als ze aan de voorwaarden van SZW voldoen.

 • Kenniscentrum in het sociaal domein Stimulansz en hulpverlenersorganisatie MEE NL hebben daarom met behulp van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een trainingspakket gemaakt om professionals in de schuldhulpverlening te leren omgaan met deze problematiek.

  Schuldhulp is te complex

  5 reacties

  Schuldhulpverlening is te ingewikkeld voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Als LVB’ers in de schulden zitten, begrijpen ze de informatie die ze van bijvoorbeeld gemeenten of schuldhulpverleners krijgen vaak niet. De aanvraag van schuldhulpverlening is bijvoorbeeld te ingewikkeld. 

 • De Kindertelefoon blijft bestaan. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, VWS) in een brief aan de Tweede Kamer. Hoe het voortbestaan van de Kindertelefoon bekostigd gaat worden, is nog niet duidelijk, maar Van Rijn belooft een oplossing.

  Van Rijn zoekt naar oplossing voortbestaan Kindertelefoon

  1 reactie

  De Kindertelefoon blijft bestaan. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, VWS) in een brief aan de Tweede Kamer. Hoe het voortbestaan van de Kindertelefoon bekostigd gaat worden, is nog niet duidelijk, maar Van Rijn belooft een oplossing.

 • Staatssecretaris Jetta Klijnsma blijft met de Utrecht in gesprek over de manier waarop de gemeente wil experimenteren met een soepeler bijstandsbeleid. Dat schrijft ze in antwoord op Kamervragen van de VVD. Utrecht wilde met experimenten beginnen maar heeft de pilot stopgezet omdat er nog overlegd werd met de gemeente.

  Klijnsma blijft met Utrecht in gesprek over bijstand

  3 reacties

  Staatssecretaris Jetta Klijnsma blijft met de Utrecht in gesprek over de manier waarop de gemeente wil experimenteren met een soepeler bijstandsbeleid. Dat schrijft ze in antwoord op Kamervragen van de VVD. Utrecht wilde met experimenten beginnen maar heeft de pilot stopgezet omdat er nog overlegd werd met de gemeente.

 • De gemeente Zaanstad gaat een pilot omtrent de aanpak van armoede ‘wegens succes’ omzetten in algemeen beleid. De aanpak is vanaf 2015 als pilot ingezet en is volgens PvdA-wethouder Jeroen Olthof uniek.

  Zaanse aanpak werkt

  Reageer

  De gemeente Zaanstad gaat een pilot omtrent de aanpak van armoede ‘wegens succes’ omzetten in algemeen beleid. De aanpak is vanaf 2015 als pilot ingezet en is volgens PvdA-wethouder Jeroen Olthof uniek. Sociale wijkteams en jeugdteams zoeken samen met de inwoner naar de beste manier om armoede te bestrijden. Die aanpak, vanuit de leefwereld van de betrokkene, zorgt er volgens Olthof voor dat je problemen kan aanpakken als ze nog relatief klein zijn. 

 • Gemeenten moeten zich bij het toekennen of afwijzen van jeugdhulp goed laten informeren over de problemen en stoornissen van de jeugdige. Ze moeten daarvoor soms advies inwinnen bij specifieke (jeugdhulp)deskundigen. Dat concludeert de Centrale Raad van Beroep in haar eerste uitspraak over jeugdhulp op basis van de nieuwe Jeugdwet.

  Specifieke deskundigheid nodig bij afwijzen jeugdhulp

  8 reacties

  Gemeenten moeten zich bij het toekennen of afwijzen van jeugdhulp goed laten informeren over de problemen en stoornissen van de jeugdige. Ze moeten daarvoor soms advies inwinnen bij specifieke (jeugdhulp)deskundigen. Dat concludeert de Centrale Raad van Beroep in haar eerste uitspraak over jeugdhulp op basis van de nieuwe Jeugdwet.

 • Utrecht gaat toch níet op 1 mei beginnen met een proef met regelluwe bijstand. Dat meldt de NOS op basis van een gesprek met de gemeente. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) zou nog te veel vragen hebben over de uitvoering. Het experiment strookt niet met de Participatiewet, die mensen in de bijstand verplicht te solliciteren.

  SZW fluit Utrecht terug over experimenten bijstand

  11 reacties

  Utrecht gaat toch níet op 1 mei beginnen met een proef met regelluwe bijstand. Dat meldt de NOS op basis van een gesprek met de gemeente. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) zou nog te veel vragen hebben over de uitvoering. Het experiment strookt niet met de Participatiewet, die mensen in de bijstand verplicht te solliciteren.

 • De gemeente Eindhoven is de eerste gemeente in Nederland die de ‘ISO 26000’ heeft ondertekend, een verklaring waaruit blijkt dat de gemeente duurzaamheid in alle aspecten van de bedrijfsvoering heeft doorgevoerd.

  Eindhoven tekent voor duurzaamheid

  1 reactie

  De gemeente Eindhoven is de eerste gemeente in Nederland die de ‘ISO 26000’ heeft ondertekend, een verklaring waaruit blijkt dat de gemeente duurzaamheid in alle aspecten van de bedrijfsvoering heeft doorgevoerd.

 • Het aantal beschermingsonderzoeken dat de Raad voor de Kinderbescherming heeft uitvoerd is in 2016 voor het eerst in jaren gestegen. Bij een beschermingsonderzoek wordt gekeken of er verplicht hulp moet komen voor kinderen omdat hun veiligheid in gevaar is. Tussen 2012 en 2015 was er een daling te zien maar deze trend heeft zich niet voortgezet.

  Meer kinderen in aanraking met Kinderbescherming

  4 reacties

  Het aantal beschermingsonderzoeken dat de Raad voor de Kinderbescherming heeft uitvoerd is in 2016 voor het eerst in jaren gestegen. Bij een beschermingsonderzoek wordt gekeken of er verplicht hulp moet komen voor kinderen omdat hun veiligheid in gevaar is. Tussen 2012 en 2015 was er een daling te zien maar deze trend heeft zich niet voortgezet.

 • Het is mooi dat het breed wettelijk moratorium er eindelijk komt per 1 april, maar er valt nog wel wat aan te verbeteren. Dat vindt de NVVK, de belangenvereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren. ‘We willen schuldhulpverlening eenvoudiger maken dan helpt het niet dat dit nieuwe instrument toch weer vrij complex is’, aldus voorzitter Joke de Kock.

  Drempel moratorium moet omlaag

  Reageer

  Het is mooi dat het breed wettelijk moratorium er eindelijk komt per 1 april, maar er valt nog wel wat aan te verbeteren. Dat vindt de NVVK, de belangenvereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren. ‘We willen schuldhulpverlening eenvoudiger maken dan helpt het niet dat dit nieuwe instrument toch weer vrij complex is’, aldus voorzitter Joke de Kock.

 • Het aantal mensen dat in Amsterdam met succes een schuldhulptraject afrond, stijgt. Dat concludeert de gemeente in haar jaarrapportage over 2016. Terwijl de instroom toeneemt, lukt het de gemeente meer mensen succesvol uit te latenstromen, is er minder uitval en daalt het aantal niet-succesvolle trajecten.

  Amsterdam heeft meer succes met schuldhulp

  1 reactie

  Het aantal mensen dat in Amsterdam met succes een schuldhulptraject afrond, stijgt. Dat concludeert de gemeente in haar jaarrapportage over 2016. Terwijl de instroom toeneemt, lukt het de gemeente meer mensen succesvol uit te latenstromen, is er minder uitval en daalt het aantal niet-succesvolle trajecten.

 • De gemeente Groningen start in april met nieuwe vormen van schuldhulpverlening. Een eerdere pilot die succesvol verliep, wordt uitgebreid met onder meer een Perspectieffonds en betere inzet van sociale media. Maar ook over andere vormen van afbetalen wordt nagedacht. ‘Als het maar helpt’, aldus wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks).

  Groningen zet Perspectieffonds in bij schuldhulp

  Reageer

  De gemeente Groningen start in april met nieuwe vormen van schuldhulpverlening. Een eerdere pilot die succesvol verliep, wordt uitgebreid met onder meer een Perspectieffonds en betere inzet van sociale media. Maar ook over andere vormen van afbetalen wordt nagedacht. ‘Als het maar helpt’, aldus wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks).

 • Meldpunt ‘Veilig Thuis’ in Rotterdam heeft een ernstig probleem. Dat schrijft de Rotterdamse Kinderombudsman Anne Mieke Zwaneveld in haar rapport over 2016. Het meldpunt waar burgers en professionals hun zorgen over de veiligheid van kinderen kwijt kunnen, laat meldingen te lang liggen.

  Kinderombudsman Rotterdam: ernstig probleem bij Veilig Thuis

  1 reactie

  Meldpunt ‘Veilig Thuis’ in Rotterdam heeft een ernstig probleem. Dat schrijft de Rotterdamse Kinderombudsman Anne Mieke Zwaneveld in haar rapport over 2016. Het meldpunt waar burgers en professionals hun zorgen over de veiligheid van kinderen kwijt kunnen, laat meldingen te lang liggen.

 • Mensen met een bijstandsuitkering die vrijwilligerswerk doen, mogen maximaal 150 euro per maand met een maximum van 1500 euro per jaar ontvangen als onkostenvergoeding. Ze hoeven dit binnenkort niet meer terug te betalen. Dat heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma bekendgemaakt.

  Vrijwilliger in de bijstand mag onkostenvergoeding houden

  4 reacties

  Mensen met een bijstandsuitkering die vrijwilligerswerk doen, mogen maximaal 150 euro per maand met een maximum van 1500 euro per jaar ontvangen als onkostenvergoeding. Ze hoeven dit binnenkort niet meer terug te betalen. Dat heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma bekendgemaakt.

 • Het breed moratorium dat mensen die in de schulden zitten zes maanden een ‘adempauze’ moet geven, treedt per 1 april in werking. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

  Breed moratorium 1 april in werking

  2 reacties

  Het breed moratorium dat mensen die in de schulden zitten zes maanden een ‘adempauze’ moet geven, treedt per 1 april in werking. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

 • Het Rotterdamse schuldhulpverleningsbeleid heeft gefaald, en niet zo’n beetje ook. Die conclusie trekt de Rotterdamse Rekenkamer in een keihard rapport. De schuldhulpverlening rammelt aan alle kanten en de hoop dat het binnenkort beter zal gaan, is een ijdele.

  Rotterdam faalt met beleid schuldhulp

  8 reacties

  De schuldhulpverlening in Rotterdam rammelt aan alle kanten. Die conclusie trekt de Rotterdamse Rekenkamer in een keihard rapport. Het schuldhulpverleningsbeleid faalt er al jaren en de hoop dat het binnenkort beter zal gaan, is een ijdele.

 • Het rijk kan gemeenten die mee willen doen aan de experimenten met bijverdienen in de bijstand niet op voorhand uitsluiten omdat ze bijstandsgerechtigden niet om een tegenprestatie vragen. Dat schrijft de Raad van State in een advies over de wet.

  SZW moet experimenteerwet bijstand verduidelijken

  1 reactie

  Het rijk kan gemeenten die mee willen doen aan de experimenten met bijverdienen in de bijstand niet op voorhand uitsluiten omdat ze bijstandsgerechtigden niet om een tegenprestatie vragen. Dat schrijft de Raad van State in een advies over de wet.

 • De Groningse wethouder Mattias Gijsbertsen (SP, Sociale Zaken) wil dat Groningers die in de bijstand zitten meer ruimte krijgen om een eigen bedrijfje te starten. Na een succesvolle proef, wil Groningen parttime ondernemen in de bijstand nu blijvend toestaan.

  Groningen wil ondernemen in de bijstand toestaan

  3 reacties

  De Groningse wethouder Mattias Gijsbertsen (SP, Sociale Zaken) wil dat Groningers die in de bijstand zitten meer ruimte krijgen om een eigen bedrijfje te starten. Na een succesvolle proef, wil Groningen parttime ondernemen in de bijstand nu blijvend toestaan.

 • Er komt een ‘Schuldhulpacademie’ met als doel het vakmanschap van álle professionals en vrijwilligers, die werken in de schuldhulpverlening te versterken. Vijf landelijke koepelorganisaties gaan met subsidie van het rijk een ondersteuningsprogramma opzetten.

  Schuldhulpacademie moet kennis vergroten

  3 reacties

  Er komt een ‘Schuldhulpacademie’ met als doel het vakmanschap van álle professionals en vrijwilligers, die werken in de schuldhulpverlening te versterken. Vijf landelijke koepelorganisaties gaan met subsidie van het rijk een ondersteuningsprogramma opzetten.

 • ‘Er zit in de groep statushouders een enorm potentieel aan arbeidskrachten. En je doet jezelf als gemeente tekort om dat potentieel niet aan te boren.’ Zoetermeer heeft de integratie en participatie van de statushouders hoog op de agenda staan. En dat gaat z’n vruchten afwerpen, daarvan is wethouder Issabelle Vugs (D66) overtuigd.

  Investeren in statushouders loont

  2 reacties

  ‘Er zit in de groep statushouders een enorm potentieel aan arbeidskrachten. En je doet jezelf als gemeente tekort om dat potentieel niet aan te boren.’ Zoetermeer heeft de integratie en participatie van de statushouders hoog op de agenda staan. En dat gaat z’n vruchten afwerpen, daarvan is wethouder Issabelle Vugs (D66) overtuigd.

 • Met de bijzondere gemeenten zijn afspraken gemaakt over hoe de arbeidsbemiddeling versterkt kan worden. De ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Binnenlandse Zaken stellen samen de middelen beschikbaar om ‘twinning’ mogelijk te maken. Succesvolle Leidse projecten moeten een overzeese ‘tweeling’ krijgen.

  Leiden helpt Bonaire

  5 reacties

  Werk is de beste weg uit de armoede. Leiden werkt al langer volgens dat principe en gaat haar expertise en ervaring nu overdragen aan de overzeese gemeenten Bonaire, Saba en mogelijk ook Sint Eustatius. 

 • Bewindvoerders in de regio Deventer voelen zich geschoffeerd door de gemeente die met ingang van dit jaar de uitvoering van beschermingsbewind zelf op zich neemt. De maatregel zet bewindvoerders buitenspel, leidt tot onrust onder klanten, levert niet de bezuiniging op die de gemeente voor ogen heeft en is bovendien wettelijk niet toegestaan, vinden de bewindvoerders. 'Onacceptabel', vinden ze. De Autoriteit Consument & Markt stelt een onderzoek in.

  Bewindvoerders boos op gemeente Deventer

  10 reacties

  Bewindvoerders in de regio Deventer voelen zich geschoffeerd door de gemeente die met ingang van dit jaar de uitvoering van beschermingsbewind zelf op zich neemt. De maatregel zet bewindvoerders buitenspel, leidt tot onrust onder klanten, levert niet de bezuiniging op die de gemeente voor ogen heeft en is bovendien wettelijk niet toegestaan, vinden de bewindvoerders. 'Onacceptabel', vinden ze. De Autoriteit Consument & Markt stelt een onderzoek in.

 • In Utrecht gaat op 1 mei het experiment met een versoepeling van regels in de bijstand van start. Vanaf die datum zal een groep van tussen de 400 en 800 bijstandsgerechtigden onder een ander ‘regime’ vallen om te kijken of dat effect heeft de participatie en de kans om aan het werk te komen.

  Utrecht start 1 mei met experimenten bijstand

  Reageer

  In Utrecht gaat op 1 mei het experiment met een versoepeling van regels in de bijstand van start. Vanaf die datum zal een groep van tussen de 400 en 800 bijstandsgerechtigden onder een ander ‘regime’ vallen om te kijken of dat effect heeft de participatie en de kans om aan het werk te komen.

 • Hoewel de weg naar transformatie in het sociale domein er één van ‘vallen en opstaan’ is, zijn vrijwilligers en professionals hoopvol dat de transformatie gaat lukken. De doelen stellen hen vrolijk. Bestuurders zijn minder hoopvol. Dat blijkt uit de quickscan ’11 aannames over de transformatie van het sociale domein’ van kennisinstituut Movisie.

  Transformatie is kwestie van vallen en opstaan

  11 reacties

  Hoewel de weg naar transformatie in het sociale domein er één van ‘vallen en opstaan’ is, zijn vrijwilligers en professionals hoopvol dat de transformatie gaat lukken. De doelen stellen hen vrolijk. Bestuurders zijn minder hoopvol. Dat blijkt uit de quickscan ’11 aannames over de transformatie van het sociale domein’ van kennisinstituut Movisie.

 • Denken vanuit de inwoner, zorg dichtbij huis, gesprek aan de keukentafel. Dat waren de achterliggende motto’s toen de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg, Wmo en participatie naar de gemeenten ging. Daar komt weinig van terecht als het rijk slechts op cijfers stuurt, vinden de Tilburgse wethouders Marcelle Hendrickx (D66), Hans Kokke (SP) en Erik de Ridder (CDA).

  Cijfers? Het gaat om mensen

  5 reacties

  Denken vanuit de inwoner, zorg dichtbij huis, gesprek aan de keukentafel. Dat waren de achterliggende motto’s toen de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg, Wmo en participatie naar de gemeenten ging. Daar komt weinig van terecht als het rijk slechts op cijfers stuurt, vinden de Tilburgse wethouders Marcelle Hendrickx (D66), Hans Kokke (SP) en Erik de Ridder (CDA).

 • Hoe zorg je dat vluchtelingen integreren en participeren? Kleine stapjes en veel aandacht voor de leefwereld van vluchtelingen, veel aandacht voor interculturele waarden en voor wat deze mensen meegemaakt hebben. Dat is de rode draad die valt te halen uit de Interventiewijzer Participatie Vluchtelingen die Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) maakte.

  Interventiewijzer helpt gemeenten met integratie vluchtelingen

  1 reactie

  Hoe zorg je dat vluchtelingen integreren en participeren? Kleine stapjes en veel aandacht voor de leefwereld van vluchtelingen, veel aandacht voor interculturele waarden en voor wat deze mensen meegemaakt hebben. Dat is de rode draad die valt te halen uit de Interventiewijzer Participatie Vluchtelingen die Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) maakte.

 • De gemeente Amsterdam heeft een recordboete van bijna 3 ton opgelegd aan woningeigenaren en een tussenpersoon die appartementen verhuurden via Airbnb. In Het Parool noemt verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens (Wonen) de verhuur ‘het prototype van een illegaal hotel’.

  Gemeente legt 3 ton boete op voor illegale verhuur

  Reageer

  De gemeente Amsterdam heeft een recordboete van bijna 3 ton opgelegd aan woningeigenaren en een tussenpersoon die appartementen verhuurden via Airbnb. In Het Parool noemt verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens (Wonen) de verhuur ‘het prototype van een illegaal hotel’.

 • Gemeenten hebben geen geld op de plank laten liggen door geen beschut werk in te richten, aldus de VNG.

  VNG: Gemeenten worden niet 'gematst'

  5 reacties

  De VNG is ontstemd over de suggestie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat gemeenten ‘gematst’ worden omdat geld dat ze via de Integratie Uitkering Sociaal Domein van het rijk krijgen beschikbaar blijft. De redenering van het ministerie dat gemeenten er financieel voordeel uit zouden halen, noemt de VNG onjuist.

 • De doelstelling om eind 2016 ruim 20 duizend extra banen te hebben voor mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt is nog niet gehaald. Afgaand op de cijfers uit het derde kwartaal die het UWV onlangs presenteerde in een trendrapportage, wordt het nog spannend. Eind 2016 is het ijkpunt of de Quotumwet wel of niet in werking wordt gesteld.

  Doelen banenafspraak nog niet gehaald

  Reageer

  De doelstelling om eind 2016 ruim 20 duizend extra banen te hebben voor mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt is nog niet gehaald. Afgaand op de cijfers uit het derde kwartaal die het UWV onlangs presenteerde in een trendrapportage, wordt het nog spannend. Eind 2016 is het ijkpunt of de Quotumwet wel of niet in werking wordt gesteld.

 • Meppel schoof het hokjesdenken terzijde en bepaalde met de natte vinger wat een gezin nodig had aan zorg. Het duurde anderhalf jaar, maar toen was er het gezinsbudget. Het gezin wordt beter geholpen en het scheelt op jaarbasis ook nog eens tienduizenden euro’s.

  Eén gezin, één budget: natte vingerwerk in Meppel

  Reageer

  Meppel schoof het hokjesdenken terzijde en bepaalde met de natte vinger wat een gezin nodig had aan zorg. Het duurde anderhalf jaar, maar toen was er het gezinsbudget. Het gezin wordt beter geholpen en het scheelt op jaarbasis ook nog eens tienduizenden euro’s.

 • Nederlandse lokale bestuurders zijn vrij bescheiden als het gaat om vakkennis. Ze vinden zichzelf vaak minder deskundig dan de mensen om hen heen. Dat is één van de feitjes die boven komt drijven als de data voor de verkiezing ‘Beste Lokale Bestuurder 2016’ wordt geanalyseerd.

  Bescheidenheid siert de bestuurder

  1 reactie

  Nederlandse lokale bestuurders zijn vrij bescheiden als het gaat om vakkennis. Ze vinden zichzelf vaak minder deskundig dan de mensen om hen heen. Dat is één van de feitjes die boven komt drijven als de data voor de verkiezing ‘Beste Lokale Bestuurder 2016’ wordt geanalyseerd.

 • Terneuzen maakt even pas op de plaats met de plannen om voor 20 inwoners de bijstand te vervangen door een gift. Eerst gaat wethouder Cees Liefting met onder meer het ministerie van Sociale Zaken in gesprek om te kijken of het voorstel aangepast kan worden zodat ook SZW ermee leven kan. Over zes weken wil hij het weer in de raad inbrengen.

  Pas op de plaats met bijstandsplannen Terneuzen

  Reageer

  Terneuzen maakt even pas op de plaats met de plannen om voor 20 inwoners de bijstand te vervangen door een gift. Eerst gaat wethouder Cees Liefting met onder meer het ministerie van Sociale Zaken in gesprek om te kijken of het voorstel aangepast kan worden zodat ook SZW ermee leven kan. Over zes weken wil hij het weer in de raad inbrengen.

 • Brabants commissaris van de koning Wim van de Donk (CDA) lost Ahmed Aboutaleb af als beste lokale bestuurder. De Rotterdamse burgemeester, die twee keer op rij met de eer ging strijken, eindigde nu op de tweede plaats.

  Van de Donk de beste

  Reageer

  Brabants commissaris van de koning Wim van de Donk (CDA) lost Ahmed Aboutaleb af als beste lokale bestuurder. De Rotterdamse burgemeester, die twee keer op rij met de eer ging strijken, eindigde nu op de tweede plaats.

 • Veel muziekscholen en cultuurcentra hebben hun deuren moeten sluiten en ze verliezen hun plek als publieke voorziening. Door de bezuinigingen hebben kunstdocenten minder vaak een vast contract. Als zzp’er krijgen ze minder betaald en lopen ze risico’s als ze ziek of arbeidsongeschikt worden. Het is daardoor nog maar de vraag of het beroep als kunstdocent nog wel voldoende perspectief biedt voor mensen. De auteurs vrezen zelfs dat er daardoor onvoldoende geschoolde docenten zullen komen.

  Noodklok kunsten en muziek

  7 reacties

  Gemeentelijke centra voor kunst en muziekscholen zijn de laatste jaren zwaar getroffen door de bezuinigingen op cultuur. Daardoor dreigt op termijn het aanbod te verschralen. Dat stellen de auteurs van het boek Zicht op actieve cultuurparticipatie 2016, samengesteld door het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) en het Fonds voor Cul-tuurparticipatie.

 • Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid lijkt in de maag te zitten met het plan van de gemeente Terneuzen voor een geheel eigen experiment met de bijstand. Terneuzen wil 20 mensen twee jaar lang een ‘gift’ doen ter hoogte van de bijstand maar SZW betwijfelt of de Zeeuwse plannen wettelijk toegestaan zijn.

  Bijstandplan Terneuzen lijkt wettelijk niet toegestaan

  5 reacties

  Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid lijkt in de maag te zitten met het plan van de gemeente Terneuzen voor een geheel eigen experiment met de bijstand. Terneuzen wil 20 mensen twee jaar lang een ‘gift’ doen ter hoogte van de bijstand maar SZW betwijfelt of de Zeeuwse plannen wettelijk toegestaan zijn.

 • Deed in het eerste halfjaar van 2015 5,5 op de 1000 mensen een beroep op zo’n voorziening, een jaar later ligt dat cijfer op 6,6. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein.

  Groter beroep op voorzieningen sociaal domein

  Reageer

  Het aantal mensen dat een beroep doet op een voorziening in het sociaal domein stijgt gestaag. Deed in het eerste halfjaar van 2015 5,5 op de 1000 mensen een beroep op zo’n voorziening, een jaar later ligt dat cijfer op 6,6. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein.

 • Het ministerie van Sociale Zaken is nog aan het bekijken hoe het moet reageren op de plannen in Terneuzen om 20 mensen twee jaar lang een gift te doen ter hoogte van een bijstandsuitkering. 'Onze juridische afdelig moet hier even goed naar kijken', klinkt het in Den Haag. De Zeeuwse wethouder Cees Liefting (PvdA) heeft nog geen telefoontje gehad van het ministerie ‘maar dat hoeft van mij ook niet’. Hij vindt het een zaak van de gemeente.

  SZW bekijkt plannen Terneuzen 'gift in plaats van bijstand'

  10 reacties

  Het ministerie van Sociale Zaken is nog aan het bekijken hoe het moet reageren op de plannen in Terneuzen om 20 mensen twee jaar lang een gift te doen ter hoogte van een bijstandsuitkering. 'Onze juridische afdelig moet hier even goed naar kijken', klinkt het in Den Haag. De Zeeuwse wethouder Cees Liefting (PvdA) heeft nog geen telefoontje gehad van het ministerie ‘maar dat hoeft van mij ook niet’. Hij vindt het een zaak van de gemeente.

 • Stress ontregelt het gedrag. Daarom reageren mensen anders. Die wetenschap gaat de basis vormen voor een nieuwe aanpak voor mensen met schulden en geen baan. Alphen aan den Rijn start ermee en heeft veel vertrouwen in de aanpak.

  Alphen pilotgemeente voor nieuwe aanpak schuldhulp

  5 reacties

  Stress ontregelt het gedrag. Daarom reageren mensen anders. Die wetenschap gaat de basis vormen voor een nieuwe aanpak voor mensen met schulden en geen baan. Alphen aan den Rijn start ermee en heeft veel vertrouwen in de aanpak.

 • De gemeente Amsterdam gaat mensen in de bijstand die een re-integratietraject aangeboden krijgen de mogelijkheid geven om een second opinion aan te vragen. Als een bijstandsgerechtigde denkt dat het traject dat de klantmanager voor hem gemaakt heeft niet zal werken, kan een tweede klantmanager er zijn licht over laten schijnen. Wethouder Arjan Vliegenthart (Participatie) wil met de pilot uitzoeken of er beter op de kansen, mogelijkheden én motivatie van mensen ingespeeld kan worden. Het zal de kans op uitstroom uit de bijstand moet vergroten, maar ook wordt gekeken of er andere positieve maatschappelijke effecten zijn.

  Amsterdam experimenteert met second opinion in de bijstand

  1 reactie

  De gemeente Amsterdam gaat mensen in de bijstand die een re-integratietraject aangeboden krijgen de mogelijkheid geven om een second opinion aan te vragen. Als een bijstandsgerechtigde denkt dat het traject dat de klantmanager voor hem gemaakt heeft niet zal werken, kan een tweede klantmanager er zijn licht over laten schijnen. Wethouder Arjan Vliegenthart (Participatie) wil met de pilot uitzoeken of er beter op de kansen, mogelijkheden én motivatie van mensen ingespeeld kan worden. Het zal de kans op uitstroom uit de bijstand moet vergroten, maar ook wordt gekeken of er andere positieve maatschappelijke effecten zijn.

 • Zijn mensen die schuldhulp afwijzen ongemotiveerd? Hersenonderzoek leert dat obstructie vaker voorkomt uit onvermogen. Dat heeft consequenties voor de lokale dienstverlening, betogen Lector Schulden en Incasso Nadja Jungmann en Helga Koper van Platform 31 in een essay in Binnenlands Bestuur.

  Nieuw perspectief om schulden aan te pakken

  5 reacties

  Zijn mensen die schuldhulp afwijzen ongemotiveerd? Hersenonderzoek leert dat obstructie vaker voorkomt uit onvermogen. Dat heeft consequenties voor de lokale dienstverlening, betogen Lector Schulden en Incasso Nadja Jungmann en Helga Koper van Platform 31 in een essay in Binnenlands Bestuur.

 • Afdelingen HR (Human Resources, zeg maar Personeelszaken) moeten verzakelijken, zich proactiever opstellen en flexibeler opereren. Dat is één van de conclusies uit de ‘Routekaart HR Gemeenten 2020 van het COAP (het kennis- en dienstencentrum op het gebied van arbeidszaken in het publieke domein) naar de richting waarin de functie van HR zich bij gemeenten tot het jaar 2020 zal ontwikkelen.

  Speciale 'TomTom' voor P&O

  Reageer

  Afdelingen HR (Human Resources, zeg maar Personeelszaken) moeten verzakelijken, zich proactiever opstellen en flexibeler opereren. Dat is één van de conclusies uit de ‘Routekaart HR Gemeenten 2020 van het COAP (het kennis- en dienstencentrum op het gebied van arbeidszaken in het publieke domein) naar de richting waarin de functie van HR zich bij gemeenten tot het jaar 2020 zal ontwikkelen.

 • De oude ambtsketen - foto Henk Butink

  Bevolkingszilver voor nieuwe ambtsketen

  4 reacties

  Een jaar geleden deed burgemeester Maarten Divendal van de gemeente De Ronde Venen een opmerkelijke oproep. Hij vroeg zijn inwoners om zilver in te leveren voor een nieuwe ambtsketen. Maandag is het zover en spreekt een trotse burgervader met een nieuwe, duurzaam vervaardigde ketting de nieuwjaarsrede uit.

 • Gemeenten kunnen vanaf nu via een internetconsultatie hun mening geven over de invoering van de Omgevingswet. Gemeenten kunnen rechtstreeks reageren maar vanuit de VNG wordt ook een gezamenlijke reactie voorbereid. Daarvoor wil de vereniging reacties van gemeenten verzamelen.

  Mening over invoering Omgevingswet gevraagd

  1 reactie

  Gemeenten kunnen vanaf nu via een internetconsultatie hun mening geven over de invoering van de Omgevingswet. Gemeenten kunnen rechtstreeks reageren maar vanuit de VNG wordt ook een gezamenlijke reactie voorbereid. Daarvoor wil de vereniging reacties van gemeenten verzamelen.

 • De cao-lonen zijn vorig jaar met gemiddeld 1,9 procent gestegen de grootste toename sinds 2009. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De lonen bij de sector overheid stegen het hardst: 3,4 procent.

  Lonen bij overheid stijgen het hardst

  32 reacties

  De cao-lonen zijn vorig jaar met gemiddeld 1,9 procent gestegen de grootste toename sinds 2009. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De lonen bij de sector overheid stegen het hardst: 3,4 procent.

 • Gemeenten met grote jeugdzorginstellingen op hun grondgebied zien de tekorten op het jeugdzorgbudget fors oplopen. Zo vreest Ede volgend jaar 1,5 tot 2 miljoen euro te moeten toeleggen op het budget. Grootste reden is het woonplaatsbeginsel waarbij Ede financieel verantwoordelijk is voor kinderen uit onder meer Amsterdam en Rotterdam.

  Tekort op jeugdzorg door woonplaatsbeginsel

  4 reacties

  Gemeenten met grote jeugdzorginstellingen op hun grondgebied zien de tekorten op het jeugdzorgbudget fors oplopen. Zo vreest Ede volgend jaar 1,5 tot 2 miljoen euro te moeten toeleggen op het budget. Grootste reden is het woonplaatsbeginsel waarbij Ede financieel verantwoordelijk is voor kinderen uit onder meer Amsterdam en Rotterdam.

 • Meer mensen komen in aanmerking voor ondersteuning van de voedselbank. Vanaf dit jaar worden de criteria versoepeld. Dat meldt de NOS.

  Meer mensen kunnen naar de voedselbank

  11 reacties

  Meer mensen komen in aanmerking voor ondersteuning van de voedselbank. Vanaf dit jaar worden de criteria versoepeld. Dat meldt de NOS.

 • Decennialang is het aantal mensen in de bijstand in de gemeente Emmen hoog. Maar de afgelopen twee jaar heeft de Drentse gemeente een grote slag gemaakt om meer mensen uit de bijstand te krijgen. Tegen de landelijke trend in, daalt het aantal bijstandsgerechtigden in Emmen.

  In Emmen daalt het aantal mensen in de bijstand

  4 reacties

  Decennialang is het aantal mensen in de bijstand in de gemeente Emmen hoog. Maar de afgelopen twee jaar heeft de Drentse gemeente een grote slag gemaakt om meer mensen uit de bijstand te krijgen. Tegen de landelijke trend in, daalt het aantal bijstandsgerechtigden in Emmen.

 • Steeds meer mensen uit de sociale werkvoorziening vinden een baan bij een ‘gewone’ werkgever. Dat blijkt uit de sectorcijfers over 2015 van Cedris, de branchevereniging voor de sociale werkvoorziening. 38 procent van de Wsw’ers werkt bij een reguliere werkgever, een stijging van 2 procentpunten. Toch groeien de - financiële - zorgen.

  Meer mensen uit Sw bij regulier bedrijf aan het werk

  1 reactie

  Steeds meer mensen uit de sociale werkvoorziening vinden een baan bij een ‘gewone’ werkgever. Dat blijkt uit de sectorcijfers over 2015 van Cedris, de branchevereniging voor de sociale werkvoorziening. 38 procent van de Wsw’ers werkt bij een reguliere werkgever, een stijging van 2 procentpunten. Toch groeien de - financiële - zorgen.

 • Bron: CBS/Divosa

  'Wees terughoudend met nieuwe regels rondom bijstand'

  4 reacties

  Gemeenten moeten de ruimte krijgen hun bijstandsbeleid vorm te geven zonder dat de rijksoverheid met nieuwe regels en wetten komt. Dat schrijft de vereniging van leidinggevenden in het sociaal domein Divosa in een factsheet over de bijstand. Het aantal mensen dat aangewezen is op een bijstandsuitkering, groeit nog steeds en het einde van de groei is nog niet in zicht. 

 • Hoewel het ‘echte’ Glazen Huis dit jaar in Breda staat, staat er dit jaar ook een Glazen Huis in Utrecht. Daar geen DJ’s die plaatjes draaien voor het goede doel, maar werklozen die er alles aan doen om aan het werk te komen.

  Utrecht heeft Glazen Huis met werklozen

  Reageer

  Hoewel het ‘echte’ Glazen Huis dit jaar in Breda staat, staat er dit jaar ook een Glazen Huis in Utrecht. Daar geen DJ’s die plaatjes draaien voor het goede doel, maar werklozen die er alles aan doen om aan het werk te komen.

 • Inwoners van Wassenaar met een eigen huis betalen de meeste lokale lasten van alle Nederlanders. Zij zijn gemiddeld 1934 euro per jaar kwijt aan gemeentelijke, provinciale en waterschapsbelastingen. In Tilburg ligt dat bedrag met 999 euro veel lager. Dat berekende het Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden, COELO.

  Lokale lasten gemiddeld 1071 euro

  1 reactie

  Inwoners van Wassenaar met een eigen huis betalen de meeste lokale lasten van alle Nederlanders. Zij zijn gemiddeld 1934 euro per jaar kwijt aan gemeentelijke, provinciale en waterschapsbelastingen. In Tilburg ligt dat bedrag met 999 euro veel lager. Gemiddeld zijn Nederlanders 1071 euro kwijt aan lokale lasten. Dat berekende het Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden, COELO.

   

 • De Eerste Kamer is zoals verwacht akkoord gegaan met het wetsvoorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) dat gemeenten verplicht beschut werk in te richten. De nieuwe wet gaat op 1 januari in.

  Senaat stemt in met verplicht beschut

  Reageer

  De Eerste Kamer is zoals verwacht akkoord gegaan met het wetsvoorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) dat gemeenten verplicht beschut werk in te richten. De nieuwe wet gaat op 1 januari in.

 • Gemeenten moeten een grote inhaalslag maken in het registreren van ‘hun’ werkzoekenden bij het UWV om te zorgen dat werkgevers hen kunnen vinden. Staatssecretaris Jetta Klijnsma schrijft aan de Tweede Kamer dat voor de middellange termijn beschikbaarheid en vindbaarheid van gemeentelijke kandidaten belangrijke voorwaarden zijn voor het succes van de banenafspraak.

  Inhaalslag in registreren bijstandsgerechtigden nodig

  5 reacties

  Gemeenten moeten een grote inhaalslag maken in het registreren van ‘hun’ werkzoekenden bij het UWV om te zorgen dat werkgevers hen kunnen vinden. Staatssecretaris Jetta Klijnsma schrijft aan de Tweede Kamer dat voor de middellange termijn beschikbaarheid en vindbaarheid van gemeentelijke kandidaten belangrijke voorwaarden zijn voor het succes van de banenafspraak.

 • Tot nu toe hebben 53 gemeenten een voorschot aangevraagd om de extra kosten die zij maken voor de bijstandsuitkeringen van statushouders te kunnen betalen.

  Nog weinig aanvragen voor extra bijstand asielzoekers

  1 reactie

  De animo voor een voorschot op het bijstandsbudget in verband met de extra instroom van asielzoekers, is voorlopig nog niet erg groot. Tot nu toe hebben 53 gemeenten zo'n voorschot aangevraagd. De deadline voor het aanvragen van het voorschot is aanstaande vrijdag.

 • Geen blauwdruk uit Den Haag, maar verschillende manieren om gezondheidsachterstanden weg te werken.

  Burgers bepalen hoe ze gezonder worden

  4 reacties

  Via het Nationaal Programma Preventie wil de overheid gezondheidsachterstanden aanpakken. 164 gemeenten krijgen een bijdrage van het rijk en worden ondersteund. Den Haag heeft voor de aanpak geen blauwdruk meegegeven. ‘De kracht van het programma is dat burgers zelf een grote rol hebben in het bepalen hoe ze geholpen willen worden’, aldus ambassadeur van Gezond in… Rinda den Besten.

 • Een uitbreiding van de no-riskpolis en een ‘kandidatenverkenner’ moeten ervoor zorgen dat ondernemers meer mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen. Dat zei staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) vanochtend op de Dag van de Ondernemer van het MKB.

  Doelgroep banenafspraak makkelijker aan het werk

  1 reactie

  Een uitbreiding van de no-riskpolis en een ‘kandidatenverkenner’ moeten ervoor zorgen dat ondernemers meer mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen. Dat zei staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) vanochtend op de Dag van de Ondernemer van het MKB.

 • Amsterdam wil het begrip ‘social return’ een stapje verder brengen. Bedrijven moeten meer investeren in werk, armoedebestrijding en onderwijs, vindt de stad. Daarom heeft wethouder Arjan Vliegenthart (SP, Sociale Zaken) het beleid rondom Social Return aangepast.

  Amsterdam wil sociale bedrijven

  Reageer

  Amsterdam wil het begrip ‘social return’ een stapje verder brengen. Bedrijven moeten meer investeren in werk, armoedebestrijding en onderwijs, vindt de stad. Daarom heeft wethouder Arjan Vliegenthart (SP, Sociale Zaken) het beleid rondom Social Return aangepast. 

 • Er bestaat in de jeugdhulp geen eenduidige definitie voor het begrip ‘crisis’. Of iets al dan niet een crisis is, wordt daarom bepaald per gebeurtenis, door een aantal personen dat bij die gebeurtenis betrokken is. Deze afweging kan per gemeente verschillen waardoor het landelijke beeld van het aantal crisissituaties diffuus is.

  Een crisis is niet altijd een crisis

  Reageer

  Er bestaat in de jeugdhulp geen eenduidige definitie voor het begrip ‘crisis’. Of iets al dan niet een crisis is, wordt daarom bepaald per gebeurtenis, door een aantal personen dat bij die gebeurtenis betrokken is. Deze afweging kan per gemeente verschillen waardoor het landelijke beeld van het aantal crisissituaties diffuus is.

 • Staatssecretaris Klijnsma roept de gemeenten op te komen met plannen voor de professionalisering van de schuldhulpverlening. ‘Er is 7,5 miljoen beschikbaar en dat geef ik liever niet terug aan de minister van Financiën’.

  'Gemeenten kom met plannen schuldhulp'

  5 reacties

  Staatssecretaris Klijnsma roept VNG en koepelorganisaties op te komen met plannen voor de professionalisering van de schuldhulpverlening. ‘Er is 7,5 miljoen beschikbaar en dat geef ik liever niet terug aan de minister van Financiën’.

 • De vijf grootste organisaties die zich bezighouden met armoede onder kinderen, hebben gezamenlijk en plan gemaakt hoe deze armoede terug te dringen. De vijf fondsen vormen in de toekomst één aanspreekpunt voor gemeenten, daar waar ze nu nog ieder afzonderlijk met gemeenten spreken.

  Armoedebestrijders slaan handen ineen

  4 reacties

  De vijf grootste organisaties die zich bezighouden met armoede onder kinderen, hebben gezamenlijk en plan gemaakt hoe deze armoede terug te dringen. De vijf fondsen vormen in de toekomst één aanspreekpunt voor gemeenten, daar waar ze nu nog ieder afzonderlijk met gemeenten spreken.

 • De tarieven in de jeugdzorg staan enorm onder druk, aanbieders hebben het moeilijk en geld om te innoveren is er niet. Jeugdzorg Nederland vreest voor een ‘race to the bottom’ en roept gemeenten op voor eerlijke tarieven te zorgen, te beginnen bij het doorsluizen van het geld voor loonsverhogingen.

  Problemen in jeugdzorg door 'race to the bottom'

  13 reacties

  De tarieven in de jeugdzorg staan enorm onder druk, aanbieders hebben het moeilijk en geld om te innoveren is er niet. Jeugdzorg Nederland vreest voor een ‘race to the bottom’ en roept gemeenten op voor eerlijke tarieven te zorgen, te beginnen bij het doorsluizen van het geld voor loonsverhogingen.

 • Het kabinet gaat het gemeenten makkelijker maken om de uitkering te stoppen van mensen die naar het buitenland reizen en zich daar aansluiten bij een terroristische organisatie. Het wetsvoorstel dat dit regelt, is naar de Tweede Kamer gestuurd.

  Uitkering mogelijke terrorist makkelijker stopgezet

  3 reacties

  Het kabinet gaat het gemeenten makkelijker maken om de uitkering te stoppen van mensen die naar het buitenland reizen en zich daar aansluiten bij een terroristische organisatie. Het wetsvoorstel dat dit regelt, is naar de Tweede Kamer gestuurd.

 • Het ministerie van Sociale Zaken heeft de rekentool gepubliceerd waarmee gemeenten inzicht krijgen in de opbouw van het bijstandsbudget dat ze krijgen voor volgend jaar.

  Rekentool voor bijstandsbudgetten

  Reageer

  Het ministerie van Sociale Zaken heeft de rekentool gepubliceerd waarmee gemeenten inzicht krijgen in de opbouw van het bijstandsbudget dat ze krijgen voor volgend jaar.

 • Samen met de band organiseert de gemeente Zaanstad optredens en bijeenkomsten met informatie én muziek. ´De manier waarop Skere Heren ‘skeer zijn’ bespreekbaar maakt in rapteksten, maakt iets los bij de jeugd waardoor zij minder schaamte voelen om over het onderwerp te praten´, aldus de gemeente.

  Hiphop en rock tegen armoede

  2 reacties

  Hoe bereik je jongeren? Het is een vraag waar menig beleidsambtenaar zijn hersens over breekt. In Zaanstad gaan ze het proberen met hiphop en rock. De gemeente heeft de hulp ingeroepen van de Zaanse band Skere Heren om armoede onder jongeren bespreekbaar te maken.

 • ‘Bij ieder kind past een boek’. Met die grondhouding heeft de bibliotheek Oosterschelde zichzelf zo’n zeven jaar geleden opnieuw uitgevonden. En met succes. De ‘bieb nieuwe stijl’ bereikt veel meer kinderen dan voorheen en helpt daarmee in de aanpak van laaggeletterdheid. Het leverde hen onlangs de Reset-award op, een prijs voor de organisatie die lukt opnieuw te beginnen.

  Bieb 2.0 wint Reset-award

  Reageer

  ‘Bij ieder kind past een boek’. Met die grondhouding heeft de bibliotheek Oosterschelde zichzelf zo’n zeven jaar geleden opnieuw uitgevonden. En met succes. De ‘bieb nieuwe stijl’ bereikt veel meer kinderen dan voorheen en helpt daarmee in de aanpak van laaggeletterdheid. Het leverde hen onlangs de Reset-award op, een prijs voor de organisatie die lukt opnieuw te beginnen.

 • Ondanks een negatief advies van de Raad van State heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) het wetsvoorstel voor beschut werk naar de Tweede Kamer gestuurd.

  Beschut werk naar Kamer, tegen advies RvS

  7 reacties

  Ondanks een negatief advies van de Raad van State heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) het wetsvoorstel voor beschut werk naar de Tweede Kamer gestuurd.

 • Wijkteams in Eindhoven, Enschede, Leeuwarden, Utrecht en Zaanstad gaan door te experimenteren proberen effectiever te worden. Ze starten, gesteund door de staatssecretarissen Klijnsma (PvdA, SZW) en Van Rijn (PvdA, VWS) een proef met minder regels en meer maatwerk

  Experimenten voor efficiëntere wijkteams

  1 reactie

  Wijkteams in Eindhoven, Enschede, Leeuwarden, Utrecht en Zaanstad willen, door te experimenteren, effectiever worden. Ze starten, gesteund door de staatssecretarissen Klijnsma (PvdA, SZW) en Van Rijn (PvdA, VWS) een proef met minder regels en meer maatwerk.

 • Erik Dannenberg is de nieuwe voorzitter van Divosa. Dat heeft de vereniging van leidinggevenden in het sociaal domein bekendgemaakt. Dannenberg volgt René Paas op die in het voorjaar Commissaris van de Koning in Groningen werd.

  Dannenberg nieuwe voorzitter van Divosa

  Reageer

  Erik Dannenberg is de nieuwe voorzitter van Divosa. Dat heeft de vereniging van leidinggevenden in het sociaal domein bekendgemaakt. Dannenberg volgt René Paas op die in het voorjaar Commissaris van de Koning in Groningen werd.

 • Aan de experimenten met de bijstand die staatssecretaris Jetta Klijnsma toestaat zitten aan zoveel restricties dat er getwijfeld wordt aan de waarde ervan.

  Twijfel over waarde experimenten bijstand

  Reageer

  Het is heel mooi dat gemeenten ruimt krijgen om te experimenteren met de bijstand, maar wat Divosa betreft is dit een ‘eerste stap’. De vereniging hoopt dat de experimenten worden uitgebreid, want deze zijn nu zo beperkt dat er twijfel is over de waarde ervan.

 • Bijna de helft van de mensen met een bijstandsuitkering heeft een arbeidshandicap. Bij het doel van de overheid om de arbeidsdeelname van deze mensen te verhogen, moet de rol van gezondheid dus niet worden onderschat. Dat schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau in het rapport ´Beperkt in functie´.

  Helft bijstandsgerechtigden heeft arbeidshandicap

  1 reactie

  Bijna de helft van de mensen met een bijstandsuitkering heeft een arbeidshandicap. Bij het doel van de overheid om de arbeidsdeelname van deze mensen te verhogen, moet de rol van gezondheid dus niet worden onderschat. Dat schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau in het rapport ´Beperkt in functie´.

 • Ondanks de sterke toename van de schuldenproblematiek in Nederland, boekt de schuldhulpverlening in Amersfoort goede resultaten. Het aantal aanmeldingen voor schuldhulpverlening daalt de laatste jaren licht. De extra investering in preventie heeft zijn doel niet gemist.

  Amersfoort succesvol in aanpak schulden

  Reageer

  Ondanks de sterke toename van de schuldenproblematiek in Nederland, boekt de schuldhulpverlening in Amersfoort goede resultaten. Het aantal aanmeldingen voor schuldhulpverlening daalt de laatste jaren licht. De extra investering in preventie heeft zijn doel niet gemist.

 • Maastricht heeft sinds deze week een Expertisecentrum Inclusieve Arbeidsorganisatie. Het kenniscentrum richt zich op het bevorderen van de arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidsbeperking.

  Bruikbare sociale kennis

  1 reactie

  Maastricht heeft sinds deze week een Expertisecentrum Inclusieve Arbeidsorganisatie. Het kenniscentrum, een initiatief van de Universiteit van Maastricht (UM) en het UWV en in nauwe samenwerking met de Limburgse Werkgeversvereniging LWV, richt zich op het bevorderen van de arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidsbeperking. Daarvoor gaat het kennis uit onderzoek bruikbaar maken voor bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties.

 • Er zijn nog altijd te veel ernstige maatschappelijke incidenten met verwarde mensen. De effecten van een nieuwe aanpak zijn nog te weinig zichtbaar en zowel mensen met ervaring met verwardheid als hun familieleden merken nog te weinig verschil. Het word tijd om door te pakken, concludeert het Aanjaagteam Verward Personen in haar eindrapportage.

  Aanpak verwarde personen werkt nog niet goed

  1 reactie

  Er zijn nog altijd te veel ernstige maatschappelijke incidenten met verwarde mensen. De effecten van een nieuwe aanpak zijn nog te weinig zichtbaar en zowel mensen met ervaring met verwardheid als hun familieleden merken nog te weinig verschil. Het word tijd om door te pakken, concludeert het Aanjaagteam Verward Personen in haar eindrapportage.

 • Hellendoorn mag zich ‘Sportgemeente van het jaar 2016’ noemen. Het beleid is er modern en is er veel aandacht voor speciale doelgroepen. Ook Noordwijk viel in de prijzen, De gemeente had het beste Initiatief.

  Hellendoorn en Noordwijk gelauwerd om sportbeleid

  Reageer

  Hellendoorn mag zich ‘Sportgemeente van het jaar 2016’ noemen. Het beleid is er modern en is er veel aandacht voor speciale doelgroepen. Ook Noordwijk viel in de prijzen, De gemeente had het beste Initiatief.

 • De gemeenteraad van Stadskanaal heeft zich tegen de uitvoering van het akkoord van Westerlee uitgesproken.

  Akkoord van Westerlee lijkt mislukt

  1 reactie

  Het akkoord van Westerlee, waarmee Oost-Groningen miljoenen rijkssubsidie zou krijgen om de arbeidsmarkt vlot te trekken, staat op losse schroeven. De gemeenteraad van Stadskanaal stemde gisteren tegen het voorliggende businessplan. De kans dat het akkoord uitgevoerd gaat worden, is daarmee vrijwel verkeken. Wat er met de beloofde rijksmiljoenen gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

 • Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) bereid een mogelijke aanscherping van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening voor om te zorgen dat schuldhulp voor iedereen toegankelijk blijft. Dat schrijft ze in antwoord op Kamervragen van 50+.

  Klijnsma wil brede toegang schuldhulpverlening

  Reageer

  Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) bereidt een mogelijke aanscherping van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening voor om te zorgen dat schuldhulp voor iedereen toegankelijk blijft. Dat schrijft ze in antwoord op Kamervragen van 50+.

 • Gemeenten krijgen er op verschillende terreinen wat geld bij voor hun sociale beleid. Dat blijkt uit de begroting van het ministerie van SZW. Veel extra rijksgeld wordt ingezet voor het aan het werk helpen van mensen en naar het ondersteunen van mensen in armoede.

  Extra’s bij SZW gaan naar armoede en werk

  1 reactie

  Gemeenten krijgen er op verschillende terreinen wat geld bij voor hun sociale beleid. Dat blijkt uit de begroting van het ministerie van SZW. Veel extra rijksgeld wordt ingezet voor het aan het werk helpen van mensen en naar het ondersteunen van mensen in armoede.

 • En weer leidt een verliefdheid op het gemeentehuis ertoe dat een wethouder het veld moet ruimen. In Barendrecht dit keer. VVD'er Leon van Noort koos ervoor op te stappen toen een motie van wantrouwen tegen hem aangenomen dreigde te worden. Reden: de liefde.

  Liefde nekt wethouder Barendrecht

  2 reacties

  En weer leidt een verliefdheid op het gemeentehuis ertoe dat een wethouder het veld moet ruimen. In Barendrecht dit keer. VVD'er Leon van Noort koos ervoor op te stappen toen een motie van wantrouwen tegen hem aangenomen dreigde te worden. Reden: de liefde.

 • De wet die gemeenten verplicht om beschut werk in te richten doorkruist de initiatieven van sommige gemeenten voor de allerzwaksten op de arbeidsmarkt. ‘Ik vrees dat we dan het kind met het badwater weggooien’, klinkt het uit Utrecht. ‘Het druist in tegen de autonomie die je mag verwachten van een decentralisatie’, vindt Tilburg.

  'Klijnsma gooit kind met badwater weg'

  11 reacties

  De wet die gemeenten verplicht om beschut werk in te richten doorkruist de initiatieven van sommige gemeenten voor de allerzwaksten op de arbeidsmarkt. ‘Ik vrees dat we dan het kind met het badwater weggooien’, klinkt het uit Utrecht. ‘Het druist in tegen de autonomie die je mag verwachten van een decentralisatie’, vindt Tilburg.

 • De gemeente scoort onder andere goed op een toets op verdringing van banen op de arbeidsmarkt.

  FNV: Westland 'meest sociale' gemeente

  5 reacties

  De gemeente Westland is de meest sociale gemeente van Nederland. Dat vindt de FNV in haar tweejaarlijkse ‘Lokale Monitor’. Daarin wordt het sociaal beleid van gemeenten getoetst. Aan de monitor deden 144 gemeenten mee.

 • Frustratie over bureaucratie staat in de top drie van grootste ergernissen van mantelzorgers, samen met huisvesting en financiën

  Regeldruk voor mantelzorgers moet omlaag

  3 reacties

  Mantelzorgers zijn gemiddeld drie uur per week bezig met het invullen van formulieren en andere regeltaken. Tijd die ze dus niet bezig kunnen zijn met zorgtaken. En dus moet de regeldruk naar beneden. Dat vindt Mezzo, belangenvereniging voor mantelzorgers, die berekende dat al die uren regelen een economische waarde van 900 miljoen euro hebben.

 • De Wet maatschappelijke ondersteuning kent al zo’n uitdaagrecht – right to challenge - maar dat werkt niet zo soepel als zou moeten, concludeert Quinten Lainert van de Vrije Universiteit van Amsterdam in een masterscriptie.

  Geef burger recht om uit te dagen

  4 reacties

  Nederlanders moeten meer te zeggen krijgen over hun eigen omgeving. De PvdA en de ChristenUnie hebben daarom onlangs een initiatiefnota ingediend waarin onder meer het ‘uitdaagrecht’ beschreven staat. Daarmee moet het makkelijker worden voor burgers om aan de overheid een alternatief plan voor te stellen. Dit ‘uitdaagrecht’ moet breder in de wet worden verankerd, vinden de twee partijen.

 • Laaggeletterden zijn oververtegenwoordigd in het klantenbestand van de schuldhulpverlening. Dat blijkt uit onderzoek dat vandaag is gepubliceerd. Mede daarom gaat ere-voorzitter van de stichting Lezen & Schrijven prinses Laurentien de komende maanden bij burgemeesters en wethouders langs om aandacht te vragen voor het probleem en naar oplossingen te zoeken.

  Laaggeletterden vaker in problematische schulden

  1 reactie

  Laaggeletterden zijn oververtegenwoordigd in het klantenbestand van de schuldhulpverlening. Dat blijkt uit onderzoek dat vandaag is gepubliceerd. Mede daarom gaat ere-voorzitter van de stichting Lezen & Schrijven prinses Laurentien de komende maanden bij burgemeesters en wethouders langs om aandacht te vragen voor het probleem en naar oplossingen te zoeken.

 • Er moet meer aandacht komen voor het kostenbewustzijn van medewerkers van wijkteams. Medewerkers weten vaak niet goed welke hulp duur en welke goedkoop is. En als ze dat wel weten, wegen ze het vaak niet mee bij de keuze voor wat ze inzetten.

  Wijkteammedewerker vaak niet bewust van kosten zorg

  12 reacties

  Er moet meer aandacht komen voor het kostenbewustzijn van medewerkers van wijkteams. Medewerkers weten vaak niet goed welke hulp duur en welke goedkoop is. En als ze dat wel weten, wegen ze het vaak niet mee bij de keuze voor wat ze inzetten.

 • Hilversum doet het op het gebied van re-integratie gemiddeld slechter dan andere gemeenten. Bovendien worden resultaten niet goed gemeten. Dat vindt de plaatselijke rekenkamer.

  Kritisch rapport rekenkamer op Hilversums re-integratiebeleid

  Reageer

  De gemeente Hilversum houdt niet goed in de gaten of het gevoerde re-integratiebeleid wel effectief is. Dat concludeert de rekenkamer Hilversum in een ‘nazorgonderzoek’ waarin kritiek wordt geuit op het feit dat de gemeente geen concrete en meetbare indicatoren meer gebruikt. Sowieso doet Hilversum het op het gebied van re-integratie gemiddeld slechter dan andere gemeenten.

 • Er dreigt een tekort aan nieuwbouw van kantoorruimte. Die vrees sprak makelaarsvereniging NVM uit in een deze week verschenen rapport. Volgens de vereniging is nieuwbouw van kantoren onvermijdelijk. Maar de Utrechtse gedeputeerde Bart Krol (CDA) ziet het wat genuanceerder. ‘Voor grote steden zit er wellicht wat in, maar zeker in de provincie Utrecht geldt dit voor de kleinere gemeenten niet.’

  Noodzaak nieuwe kantoren 'ligt wat genuanceerder'

  3 reacties

  Er dreigt een tekort aan nieuwbouw van kantoorruimte. Die vrees sprak makelaarsvereniging NVM uit in een deze week verschenen rapport. Volgens de vereniging is nieuwbouw van kantoren onvermijdelijk. Maar de Utrechtse gedeputeerde Bart Krol (CDA) ziet het wat genuanceerder. ‘Voor grote steden zit er wellicht wat in, maar zeker in de provincie Utrecht geldt dit voor de kleinere gemeenten niet.’

 • Dat mensen vanuit de Participatiewet het gemeentelijk groen onderhouden is niet nieuw. Maar steeds vaker gaan ze ook in het ‘groot groen’ aan de slag. Bij Staatsbosbeheer gaan ze niet alleen aan het werk, maar is er ook oog voor de ontwikkeling en doorstroming van mensen.

  Groot groen biedt kansen voor Participatiewet

  5 reacties

  Dat mensen vanuit de Participatiewet het gemeentelijk groen onderhouden is niet nieuw. Maar steeds vaker gaan ze ook in het ‘groot groen’ aan de slag. Bij Staatsbosbeheer gaan ze niet alleen aan het werk, maar is er ook oog voor de ontwikkeling en doorstroming van mensen.

 • Het kabinet tuigt een nieuwe Wet sociale werkvoorziening op, maar met minder geld. Die kritiek levert de VNG op het voornemen van staatssecretaris Jetta Klijnsma om gemeenten te verplichten beschut werk in te voeren. In een brief vraagt de vereniging meer invloed van gemeenten.

  'Verplicht beschut werk is nieuwe Wsw met minder budget'

  4 reacties

  Het kabinet tuigt een nieuwe Wet sociale werkvoorziening op, maar met minder geld. Die kritiek levert de VNG op het voornemen van staatssecretaris Jetta Klijnsma om gemeenten te verplichten beschut werk in te voeren. In een brief vraagt de vereniging meer invloed van gemeenten.

 • Borrel van de leden van het Stadsdorp Zuid - foto Anneke Huygen

  Stadsdorp: nabuurschap en participeren in Zuid

  1 reactie

  Zes jaar geleden startte ‘Stadsdorp Zuid’ in Amsterdam. Nu is het een club met 400, voornamelijk oudere, leden die de gemeente helpt doelstellingen te bereiken als langer zelfstandig kunnen blijven wonen. ‘Wij waren al bezig voordat het woord Participatiemaatschappij hip werd.’

 • Ambtenaren waarderen ‘geluk in het algemeen’ met het rapportcijfers 7,6. En ook op hun werk ervaren ze een redelijk hoog geluksgevoel, hoewel iets minder: 7,2. Ook leuk: De ambtenaar is gelukkiger in de liefde dan de werknemer buiten de overheid.

  Ambtenaar bij de overheid is gelukkig

  10 reacties

  Van werken bij de overheid word je best gelukkig, zo blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en I & O Research onder 3500 ambtenaren en ruim 1600 mensen die buiten de overheid werken. Ambtenaren waarderen ‘geluk in het algemeen’ met het rapportcijfers 7,6. En ook op hun werk ervaren ze een redelijk hoog geluksgevoel, hoewel iets minder: 7,2. Ook leuk: De ambtenaar is gelukkiger in de liefde dan de werknemer buiten de overheid.

 • Je kunt als gemeente zorgen dat alles wat je inkoopt duurzaam is. Of biologisch. Of fair trade. Maar sinds kort is er nóg een smaak voor gemeentelijke inkopers: circulair. De gemeente Enschede wil er serieus mee aan de slag en gaat alle drankjes circulair inkopen.

  Enschede kiest voor nieuwe smaak aanbesteden: circulair

  2 reacties

  Je kunt als gemeente zorgen dat alles wat je inkoopt duurzaam is. Of biologisch. Of fair trade. Maar sinds kort is er nóg een smaak voor gemeentelijke inkopers: circulair. De gemeente Enschede wil er serieus mee aan de slag en gaat alle drankjes circulair inkopen.

 • Sommige facturen zijn uit maart 2015 en nog steeds niet betaald. Jeugdhulpverlener Oosterpoort uit Oss belt nu de wethouders persoonlijk om de facturen betaald te krijgen.

  Gemeenten voor ruim 1 miljoen in het krijt bij jeugdhulpverlener

  5 reacties

  Onwil is het niet, weet bestuurder Gerco Schep van Jeugdhulpverlener Oosterpoort uit Oss. Maar door de administratieve chaos in de jeugdhulpverlening wacht hij nog op meer dan 1 miljoen euro, van 31 verschillende gemeenten. ‘Sommige facturen dateren van maart 2015 en gaan over zorg die we in 2014 geleverd hebben.’

 • Dementievriendelijke gemeenten zijn er – in naam - wel meer. Maar Utrechtse Heuvelrug weet inmiddels ze het ook écht zijn. De gemeente heeft de test van Alzheimer Nederland met glans doorstaan. Als eerste in Nederland.

  Utrechtse Heuvelrug bewezen dementie-vriendelijk

  1 reactie

  Dementievriendelijke gemeenten zijn er – in naam -  wel meer. Maar Utrechtse Heuvelrug weet inmiddels ze het ook écht zijn. De gemeente heeft de test van Alzheimer Nederland met glans doorstaan. Als eerste in Nederland.

 • Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) maakt de werkelijkheid mooier dan ze is. 21 duizend nieuwe garantiebanen zou het gestelde doel ruim voorbijstreven, maar toch zijn minder mensen met een beperking in dienst bij de overheid.

  'Juichstemming over garantiebanen onterecht'

  4 reacties

  Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) maakt de werkelijkheid mooier dan ze is. 21 duizend nieuwe garantiebanen zou het gestelde doel ruim voorbijstreven, maar toch zijn minder mensen met een beperking in dienst bij de overheid. ‘De juichstemming is niet terecht’, aldus ChristenUnie Tweede Kamerlid Carola Schouten. Ze wil een schriftelijk overleg.

 • Die vrees leeft bij onder meer de PvdA en GroenLinks. Maar niets is minder waar, aldus het gemeentebestuur. ‘We werken meer dan ooit vanuit de wijken.’

  Arnhem ‘meer dan ooit vanuit de wijken’

  1 reactie

  Gooit Arnhem, in de tijd dat woorden als maatwerk, dichter bij de burger en wijkaanpak de lokale politieke agenda bepalen, de wijkgerichte aanpak bij het grof vuil? Die vrees leeft bij onder meer de PvdA en GroenLinks. Maar niets is minder waar, aldus het gemeentebestuur. ‘We werken meer dan ooit vanuit de wijken.’

 • Waarom lukt het sommige provincies wel en andere niet om het beoogd aantal garantiebanen voor de baanafspraak te halen? Zowel bij de toppers als de floppers blijkt: het begint bij directeuren en managers die het écht willen.

  Garantiebanen beginnen bij besef managers

  2 reacties

  Waarom lukt het sommige provincies wel en andere niet om het beoogd aantal garantiebanen voor de baanafspraak te halen? Zowel bij de toppers als de floppers blijkt: het begint bij directeuren en managers die het écht willen.

 • Daar waar gemeenten nog achter lopen, is het de provincies vorig jaar wel gelukt te voldoen aan het aantal garantiebanen voor mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor Provincies die het A&O-fonds heeft gepubliceerd.

  Provincies goed bezig met garantiebanen

  Reageer

  Daar waar gemeenten nog achter lopen, is het de provincies vorig jaar wel gelukt te voldoen aan het aantal garantiebanen voor mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor Provincies die het A&O-fonds heeft gepubliceerd.

 • Er moet een eenvoudig vangnet komen voor gemeenten die een tekort hebben op het budget voor de bijstand. Dat is het advies van de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) aan staatssecretaris Jetta Klijnsma (SZW, PvdA).

  Rfv wil eenvoudig vangnet voor bijstandsbudget

  Reageer

  Er moet een eenvoudig vangnet komen voor gemeenten die een tekort hebben op het budget voor de bijstand. Dat is het advies van de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) aan staatssecretaris Jetta Klijnsma (SZW, PvdA).

 • Nog geen enkele gemeente heeft een goed werkende, sluitende aanpak voor verwarde personen. De doelstelling dat deze zomer iedere gemeente zo’n sluitende aanpak heeft, is dus iets te ambitieus en wordt niet gehaald. Dat concludeert het aanjaagteam Verwarde Personen in een tussenrapportage.

  Nog geen sluitende aanpak verwarde personen

  7 reacties

  Nog geen enkele gemeente heeft een goed werkende, sluitende aanpak voor verwarde personen. De doelstelling dat deze zomer iedere gemeente zo’n sluitende aanpak heeft, is dus iets te ambitieus en wordt niet gehaald. Dat concludeert het aanjaagteam Verwarde Personen in een tussenrapportage.

 • Er moet een gemeenschappelijk, landelijk pakket komen voor de scholing en ontwikkeling van mensen die onder de Participatiewet vallen. Daarvoor pleit SBCM, het A en O fonds voor de sociale werkvoorziening, in een advies dat vandaag aan staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) is overhandigd.

  Advies: Eén scholingspakket voor Participatiewet

  Reageer

  Er moet een gemeenschappelijk, landelijk pakket komen voor de scholing en ontwikkeling van mensen die onder de Participatiewet vallen. Daarvoor pleit SBCM, het A en O fonds voor de sociale werkvoorziening, in een advies dat vandaag aan staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) is overhandigd.

 • Leren van elkaar en goede voorbeelden delen. Je hoort het vaak in gemeenteland. Maar laten zien wat werkt hoeft natuurlijk niet tot Nederland beperkt te blijven, moet staatssecretaris Klijnsma (SZW, PvdA) hebben gedacht.

  Ik heb al een boek

  Reageer

  Leren van elkaar en goede voorbeelden delen. Je hoort het vaak in gemeenteland. Maar laten zien wat werkt hoeft natuurlijk niet tot Nederland beperkt te blijven, moet staatssecretaris Klijnsma (SZW, PvdA) hebben gedacht.

 • De Sociaal Economische Raad gaat kijken waar er verbeteringen in beleid mogelijk zijn om te zorgen dat armoede en sociale uitsluiting onder kinderen teruggedrongen wordt. Het advies van de SER moet er nog dit jaar komen. Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken.

  SER gaat adviseren over bestrijden kinderarmoede

  5 reacties

  De Sociaal Economische Raad gaat kijken waar er  verbeteringen in beleid mogelijk zijn om te zorgen dat armoede en sociale uitsluiting onder kinderen teruggedrongen wordt. Het advies van de SER moet er nog dit jaar komen. Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken.

 • Er wordt – ook door gemeenten - veel gevraagd van mensen met (dreigende) financiële problemen, aldus de WRR. Ze moeten erg veel informatie begrijpen en verwerken. Over financiële zaken, maar ook over rechten en plichten.

  Te hoge verwachtingen bij schuldhulp

  5 reacties

  Overheden vragen te veel van mensen die in de financiële problemen komen. Schuldenaren snappen vaak de (ingewikkelde) regels niet en er wordt te weinig rekening gehouden met de psychologie van mensen. Het onbedoelde gevolg is dat schuldenaren soms gedwongen zijn nog meer schulden te maken.

 • Wat de Raad voor de financiële verhoudingen betreft kan het ministerie van Sociale Zaken het verdeelmodel voor de bijstandsbudgetten van 2017 invoeren.

  Rfv positief over verdeelmodel bijstand 2017

  1 reactie

  De Raad voor de financiële verhoudingen is positief over het nieuwe verdeelmodel voor het bijstandsbudget. Wat de Rfv betreft kan het model, een herziening op het model dat dit jaar van kracht is, in 2017 ingevoerd worden.

 • De Inspectie SZW gaat onderzoek doen naar de toegankelijkheid van schuldhulpverlening bij gemeenten. Dat heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma aangekondigd. Ook bereid ze een aanpassing in de wetgeving voor om de toegang te verbeteren.

  Onderzoek en wetswijziging voor betere schuldhulp

  Reageer

  De Inspectie SZW gaat onderzoek doen naar de toegankelijkheid van schuldhulpverlening bij gemeenten. Dat heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma aangekondigd. Ook bereid ze een aanpassing in de wetgeving voor om de toegang te verbeteren.

 • De Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) is een goede manier om problematische schulden duurzaam op te lossen. Dat blijkt uit de cijfers van de Raad voor de rechtsbijstand over 2015. Van alle mensen die toegelaten worden tot de schuldsanering, haalt 86% schuldenvrij de eindstreep en kan dus met een schone lei beginnen. Dat is kleine stijging ten opzichte van 2014.

  Schuldenaren door Wsnp vaak schuldenvrij

  1 reactie

  De Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) is een goede manier om problematische schulden duurzaam op te lossen. Dat blijkt uit de cijfers van de Raad voor de rechtsbijstand over 2015. Van alle mensen die toegelaten worden tot de schuldsanering, haalt 86% schuldenvrij de eindstreep en kan dus met een schone lei beginnen. Dat is kleine stijging ten opzichte van 2014.

 • Zowel gemeenten als werkgevers kunnen makkelijker zien of iemand in het doelgroepenregister is opgenomen of niet.

  Doelgroepenregister beter inzichtelijk

  Reageer

  Gemeenten kunnen makkelijker kijken of iemand met een lange afstand tot de arbeidsmarkt in het doelgroepenregister is opgenomen. Dat komt door een aanpassing in Sonar, het systeem dat UWV en gemeenten gebruiken om werkzoekenden en vacatures te registreren.

 • De kwaliteit van de jeugdzorg kan alleen verbeteren als gemeenten, hulpverleners en cliënten een duurzame dialoog aangaan op basis van onderling vertrouwen. Ook hebben gemeenten te weinig zicht op de oorzaken van de groeiende vraag naar jeugdhulp.

  Jeugdhulp kan beter door goede communicatie en vertrouwen

  7 reacties

  De kwaliteit van de jeugdzorg kan alleen verbeteren als gemeenten, hulpverleners en cliënten een duurzame dialoog aangaan op basis van onderling vertrouwen. Ook hebben gemeenten te weinig zicht op de oorzaken van de groeiende vraag naar jeugdhulp.

 • Vijf Zuid-Hollandse gemeenten hebben een ‘verdringingsprotocol’ getekend. Daarin staan afspraken om naast het voorkomen van verdringing op de arbeidsmarkt ook werken zonder loon tegen te gaan en te zorgen dat werknemers volgens cao-lonen betaald worden.

  Gemeenten in actie tegen verdringing

  Reageer

  Vijf Zuid-Hollandse gemeenten hebben een ‘verdringingsprotocol’ getekend. Daarin staan afspraken om naast het voorkomen van verdringing op de arbeidsmarkt ook werken zonder loon tegen te gaan en te zorgen dat werknemers volgens cao-lonen betaald worden.

 • De Rotterdamse dienst Werk en Inkomen richt zich te veel op handhaving van het bijstandsbeleid zonder naar de persoonlijke omstandigheden en behoeften van mensen te kijken. Dat vindt de PvdA in de gemeenteraad. Er zou meer maatwerk geleverd moeten worden, aldus raadslid Carlos Goncalves

  Kritiek PvdA op Rotterdams bijstandsbeleid

  10 reacties

  De Rotterdamse dienst Werk en Inkomen richt zich te veel op handhaving van het bijstandsbeleid zonder naar de persoonlijke omstandigheden en behoeften van mensen te kijken. Dat vindt de PvdA in de gemeenteraad. Er zou meer maatwerk geleverd moeten worden, aldus raadslid Carlos Goncalves

 • Gemeenten die vakantiewoningen om willen vormen tot ‘reguliere’ woningen die permanent bewoond mogen worden, kunnen dat via een wijziging van het bestemmingsplan doen. Maar daarvoor moeten ze wel een extra stap zetten. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.

  Extra stap voor permanente bewoning recreatiewoningen

  15 reacties

  Gemeenten die vakantiewoningen om willen vormen tot ‘reguliere’ woningen die permanent bewoond mogen worden, kunnen dat via een wijziging van het bestemmingsplan doen. Maar daarvoor moeten ze wel een extra stap zetten. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.

 • Om burgerinitiatieven meer kans van slagen te geven hoeft, in tegenstelling tot wat vaak aangenomen wordt, de bezem helemaal niet door de kast aan regels en voorwaarden. Wel is het een taak van de gemeente om de regels goed uit te leggen, want dat blijkt nog knap ingewikkeld.

  Grote schoonmaak aan regels is niet nodig

  2 reacties

  Om burgerinitiatieven meer kans van slagen te geven hoeft, in tegenstelling tot wat vaak aangenomen wordt, de bezem helemaal niet door de kast aan regels en voorwaarden. Wel is het een taak van de gemeente om de regels goed uit te leggen, want dat blijkt nog knap ingewikkeld.

 • Ook de gemeente Enschede stapt naar de rechter omdat ze het niet eens is met de verdeling die het rijk aanhoudt voor de betaling van de bijstand. Net als enkele andere gemeenten, vindt Enschede de verdeling niet eerlijk en wil het meer geld van het rijk.

  Enschede wil extra geld en inzage in verdeelmodel

  Reageer

  Ook de gemeente Enschede stapt naar de rechter omdat ze het niet eens is met de verdeling die het rijk aanhoudt voor de betaling van de bijstand. Net als enkele andere gemeenten, vindt Enschede de verdeling niet eerlijk en wil het meer geld van het rijk.

 • Het kabinet trekt 30 miljoen euro structureel uit voor de aanpak van personen met verward gedrag. Het geld wordt onder meer ingezet voor een regeling voor onverzekerden. Dat blijkt uit de voorjaarsnota.

  30 miljoen voor aanpak verwarde personen

  8 reacties

  Het kabinet trekt 30 miljoen euro structureel uit voor de aanpak van personen met verward gedrag. Het geld wordt onder meer ingezet voor een regeling voor onverzekerden. Dat blijkt uit de voorjaarsnota.

 • De hoogte van de gemiddelde schuld die mensen hebben, is flink gestegen. Van 38.500 euro in 2014 naar 42.900 euro vorig jaar. Dat meldt de Nvvk in haar jaarcijfers. Ruim 90 duizend mensen met financiële problemen hebben zich vorig jaar gemeld bij de schuldhulpverlening, een stabilisering.

  Minder maar hogere schulden

  1 reactie

  Het aantal aanmeldingen bij de schuldhulpverlening is voor het eerst in jaren niet gestegen. Maar dat betekent niet dat de problemen met schulden minder groot zijn, meldt de Nederlandse Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren Nvvk. 

 • Gemeenten die willen experimenteren met de regels rondom de bijstand, zijn weer een stapje dichterbij hun doel. Of eigenlijk twee. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) laat een wetenschappelijk kader opstellen voor de experimenten én ze wil nog voor het zomerreces een Amvb voorbereiden.

  Experimenteren met de bijstand weer stap dichterbij

  2 reacties

  Gemeenten die willen experimenteren met de regels rondom de bijstand, zijn weer een stapje dichterbij hun doel. Of eigenlijk twee. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) laat een wetenschappelijk kader opstellen voor de experimenten én ze wil nog voor het zomerreces een Amvb voorbereiden.

 • Een overheid die aan de ene kant hard bezuinigt en aan de andere kant mensen oproept om meer zelf te doen, komt niet erg geloofwaardig over. Dat concludeert King in het rapport Vitaliteit van buurten en maatschappelijke veerkracht.

  Roep om zelfredzaamheid is niet erg geloofwaardig

  6 reacties

  Een overheid die aan de ene kant hard bezuinigt en aan de andere kant mensen oproept om meer zelf te doen, komt niet erg geloofwaardig over. Dat concludeert King in het rapport Vitaliteit van buurten en maatschappelijke veerkracht.

 • Dat schrijft de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS) in een vandaag verschenen advies.

  Terughoudendheid nodig bij ondersteuning kind

  Reageer

  Gemeenten moeten terughoudend zijn met het maken van regels rondom de zorg en ondersteuning van ouders en kinderen. En als ze hun opdracht echt serieus willen nemen, zorgen ze dat er in hun inkoopbeleid ruimte is voor innovatie, leren en reflecteren. Dat schrijft de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS) in een vandaag verschenen advies.

 • Het kabinet stelt 166 miljoen euro beschikbaar voor plannen die de jeugdwerkloosheid moeten terugdringen en meer werkgelegenheid creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

  166 miljoen voor terugdringen werkloosheid

  4 reacties

  Het kabinet stelt 166 miljoen euro beschikbaar voor plannen die de jeugdwerkloosheid moeten terugdringen en meer werkgelegenheid creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

 • Utrecht wil snel duidelijkheid over een aanvulling vanuit het rijk voor het tekort op het bijstandsbudget van de gemeente. Het overweegt daarom een hoger beroepszaak aan te spannen.

  Utrecht overweegt hoger beroep om bijstandgeld

  2 reacties

  Utrecht wil snel duidelijkheid over een aanvulling vanuit het rijk voor het tekort op het bijstandsbudget van de gemeente. Het overweegt daarom een hoger beroepszaak aan te spannen.

 • De burgemeester vindt het ‘onacceptabel’, de grootste raadsfractie ‘triest’ en het Openbaar Ministerie heeft aangifte gedaan. Maar het Heerlense raadslid Christian Petermann zit na zijn tweet waarin hij officieer van Justitie dood wenst nog gewoon op z’n plek in de raad.

  Raadslid dat OvJ dood wenst, blijft gewoon aan

  2 reacties

  De burgemeester vindt het ‘onacceptabel’, de grootste raadsfractie ‘triest’ en het Openbaar Ministerie heeft aangifte gedaan. Maar het Heerlense raadslid Christian Petermann zit na zijn tweet waarin hij officieer van Justitie dood wenst nog gewoon op z’n plek in de raad.

 • Dat vindt de Nationale Ombudsman die een kritisch rapport schreef over te lange wachttijden, te hoge drempels, te strenge toegangseisen.

  Harde kritiek Ombudsman over schuldhulpverlening

  1 reactie

  De gemeentelijke schuldhulpverlening moet en kan een stuk beter. Dat concludeert de Nationale Ombudsman in een kritisch rapport. Gemeenten zorgen onvoldoende voor steun en begeleiding, er wordt geen maatwerk geleverd en de toegangseisen zijn vaak te streng.

 • Tilburg wil een proef met wanbetalers van zorgpremies wegens succes voortzetten. Van de 80 mensen die aan de pilot meededen, zijn al na een paar maanden 32 mensen geen wanbetaler meer.

  Pilot met wanbetaler succes

  Reageer

  Tilburg wil een proef met wanbetalers van zorgpremies wegens succes voortzetten. Van de 80 mensen die aan de pilot meededen, zijn al na een paar maanden 32 mensen geen wanbetaler meer.

 • Er gloort hoop voor de 47 gemeenten die vanaf 2018 nul euro dreigden te hebben voor de re-integratie van mensen in de bijstand. De VNG is, vlak voor de meicirculaire, akkoord gegaan met een voorstel van de 47. De bal ligt nu bij het ministerie van Sociale Zaken.

  Toch akkoord over re-integratiebudget 47 gemeenten

  Reageer

  Er gloort hoop voor de 47 gemeenten die vanaf 2018 nul euro dreigden te hebben voor de re-integratie van mensen in de bijstand. De VNG is, vlak voor de meicirculaire, akkoord gegaan met een voorstel van de 47. De bal ligt nu bij het ministerie van Sociale Zaken.

 • Wijkverpleegkundigen doen steeds vaker taken die eigenlijk gedaan horen te worden door thuiszorg. Dat meldt de NOS op basis van een onderzoek van hoogleraar participatie en diversiteit Tineke Abma.

  Wijkverpleegkundigen in de thuiszorg

  Reageer

  Wijkverpleegkundigen doen steeds vaker taken die eigenlijk gedaan horen te worden door thuiszorg. Dat meldt de NOS op basis van een onderzoek van hoogleraar participatie en diversiteit Tineke Abma.

 • Er zijn nieuwe afspraken gemaakt om te zorgen dat het ‘Akkoord van Westerlee’ omgezet wordt in concrete plannen die versneld uitgevoerd gaan worden. Dit nadat de twee gebiedsregisseurs begin april constateerden dat er vooralsnog weinig terecht was gekomen van alle goede bedoelingen.

  Nieuwe afspraken rondom Akkoord van Westerlee

  Reageer

  Er zijn nieuwe afspraken gemaakt om te zorgen dat het ‘Akkoord van Westerlee’ omgezet wordt in concrete plannen die versneld uitgevoerd gaan worden. Dit nadat de twee gebiedsregisseurs begin april constateerden dat er vooralsnog weinig terecht was gekomen van alle goede bedoelingen.

 • De Regionale Belastinggroep in Delft gaat de komende weken namens het Hoogheemraadschap Delfland zo’n 5000 huishoudens bezoeken die de zuiveringsheffing nog niet betaald hebben. De mensen worden herinnerd aan hun betalingsverplichting en er wordt gekeken of er betalingsrelingen mogelijk zijn.

  Delfland bezoekt mensen die rekening niet betalen

  11 reacties

  De Regionale Belastinggroep in Delft gaat de komende weken namens het Hoogheemraadschap Delfland zo’n 5000 huishoudens bezoeken die de zuiveringsheffing nog niet betaald hebben. De mensen worden herinnerd aan hun betalingsverplichting en er wordt gekeken of er betalingsrelingen mogelijk zijn.

 • 35 mensen geïndiceerd voor het Tilburgs Alternatief. 15 daarvan zijn aan de slag en 6 mensen zijn bezig in de arbeidsmatige dagbesteding. De anderen zitten nog in het proces.

  Geen beschut werk, wel aan het werk

  1 reactie

  Tilburg doet niet aan ‘beschut werk’ voor de allerzwaksten op de arbeidsmarkt. Het is oneerlijk, duur en bovendien onwenselijk, vindt de wethouder. Maar dat betekent niet dat deze mensen in Tilburg achter de geraniums zitten.

 • Er komt een ontluisterend beeld naar voren uit de tussenrapportage van de twee mannen die moeten toezien op het Akkoord van Westerlee waarmee Oost-Groningen 18 miljoen kan investeren in de arbeidsmarkt.

  Ontluisterend beeld van 'Akkoord van Westerlee'

  4 reacties

  Nauwelijks afstemming, laat staan binding, persoonlijke irritaties, projecten komen niet van de grond, gemeentebestuurders laten het afweten. De ‘gebiedsregisseurs’ in Oost-Groningen hebben weinig positiefs te melden in hun tussenrapportage Kört veur de Kop.

 • Dankzij het Actieplan Jeugdwerkloosheid zijn tussen 2013 en 2015 in de gemeenten in Fryslân West ruim 300 jongeren aan het werk gegaan of terug de schoolbanken in.

  Werk voor 300 Friese jongeren

  Reageer

  Dankzij het Actieplan Jeugdwerkloosheid zijn tussen 2013 en 2015 in de gemeenten in Fryslân West ruim 300 jongeren aan het werk gegaan of terug de schoolbanken in. Daarmee ontstijgt het behaalde resultaat de doelstellingen. Bij het Actieplan werken Sudwest-Fryslân, Littenseradiel, Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân en De Fryske Marren nauw samen met een regionaal meld- en coördinatiecentrum vroegtijdige schoolverlaters en het re-integratiebedrijf Pastiel.

 • Gemeenten hoeven voorlopig niet te rekenen op extra rijksgeld om de teruglopende budgetten voor bijzondere bijstand te compenseren. Dat valt op te maken uit de antwoorden van staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) op vragen van de SP.

  Geen extra geld voor bijzondere bijstand

  3 reacties

  Gemeenten hoeven voorlopig niet te rekenen op extra rijksgeld om de teruglopende budgetten voor bijzondere bijstand te compenseren. Dat valt op te maken uit de antwoorden van staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) op vragen van de SP.

 • Door gezinnen die wat ondersteuning nodig hebben in contact te brengen met gezinnen waar het wel goed loopt, wil Rhenen een beroep op zwaardere zorg voorkomen.

  'Gezinnen voor gezinnen' moet zwaardere zorg voorkomen

  1 reactie

  Vraag: Hoe steun je gezinnen die weliswaar nog niet tot over hun oren in de problemen zitten, maar waar het dagelijkse leven niet goed loopt? Antwoord: Met andere gezinnen. Dat is de kern van het project Buurtgezinnen.nl. In Rhenen loopt de pilot al een jaar en is men enthousiast.

 • Nog niet alle gemeenten zijn daadwerkelijk begonnen met het creëren en invullen van beschutte werkplekken. Opvallend is dat gemeenten er voor kiezen om met tijdelijke dienstverbanden te werken. Dat blijkt uit gegevens van Brancheorganisatie voor de Sociale Werkvoorziening Cedris.

  Beschut werk in de maak

  Reageer

  Nog niet alle gemeenten zijn daadwerkelijk begonnen met het creëren en invullen van beschutte werkplekken. Opvallend is dat gemeenten er voor kiezen om met tijdelijke dienstverbanden te werken. Dat blijkt uit gegevens van Brancheorganisatie voor de Sociale Werkvoorziening Cedris.

 • Elke gemeente moet voor de komende jaren een woon- en zorgvisie opstellen. Bij ongeveer de helft van de 390 gemeenten is dat nog niet gebeurd. Volgens het Aanjaagteam Langer Zelfstandig Wonen van Marnix Norder moeten ze snel aan de slag.

  Woon- en zorgvisie noodzaak

  Reageer

  Elke gemeente moet voor de komende jaren een woon- en zorgvisie opstellen. Bij ongeveer de helft van de 390 gemeenten is dat nog niet gebeurd. Volgens het Aanjaagteam Langer Zelfstandig Wonen van Marnix Norder moeten ze snel aan de slag.

 • Gemeenten moeten een woon- en zorgvisie opstellen zodat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Dat vindt voorzitter Marnix Norder van het aanjaagteam in zijn eindrapportage.

  Aanjaagteam wil woon- en zorgvisie in elke gemeente

  Reageer

  Elke gemeente moet voor de komende jaren een woon- en zorgvisie opstellen. Bij ongeveer de helft van de gemeenten is dat nog niet gebeurd. Volgens het Aanjaagteam Langer Zelfstandig Wonen van Marnix Norder moeten ze snel aan de slag.

 • Gemeenten hebben behoefte aan goed onderzoek naar demografische ontwikkelingen om beleid te kunnen maken op het feit dat mensen langer zelfstandig moeten blijven wonen. Het rijk zou hierin een rol moeten spelen, vindt het Aanjaagteam Zelfstandig Wonen.

  'Rijk moet gemeenten helpen met goed onderzoek'

  Reageer

  Gemeenten hebben behoefte aan goed onderzoek naar demografische ontwikkelingen om beleid te kunnen maken op het feit dat mensen langer zelfstandig moeten blijven wonen. Het rijk zou hierin een rol moeten spelen, vindt het Aanjaagteam Zelfstandig Wonen.

 • De Sociaal Economische Raad en het Sociaal en Cultureel Planbureau gaan het kabinet adviseren over een samenhangend beleid om armoede onder kinderen aan te pakken. Dat heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma gezegd.

  Klijnsma wil advies over armoedebeleid kinderen

  7 reacties

  De Sociaal Economische Raad en het Sociaal en Cultureel Planbureau gaan het kabinet adviseren over een samenhangend beleid om armoede onder kinderen aan te pakken. Dat heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma gezegd.

 • 47 gemeenten dreigen vanaf 2018 geen cent meer te krijgen om bijstandsgerechtigden aan het werk te helpen. Dat is het gevolg van het nieuwe verdeelmodel dat het rijk hanteert. Een reparatiepoging van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid lijkt te stranden bij de VNG.

  Budget voor re-integratie in 47 gemeenten: 0 euro

  Reageer

  47 gemeenten dreigen vanaf 2018 geen cent meer te krijgen om bijstandsgerechtigden aan het werk te helpen. Dat is het gevolg van het nieuwe verdeelmodel dat het rijk hanteert. Een reparatiepoging van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid lijkt te stranden bij de VNG.

 • Klijnsma lijkt het nu zat te zijn. In het OA noemde ze voor het eerst een concrete datum, 1 januari 2017, voor het verplichten van beschut werk.

  Beschut werk mogelijk per 2017 verplicht

  22 reacties

  Het geduld van staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) is bijna op. Als gemeenten niet snel werk maken van het inrichten van beschut werk voor de allerzwaksten op de arbeidsmark, gaat ze het verplicht stellen. En wel per 1 januari volgend jaar.

 • Zolang het rijk nog op deelterreinen evalueert, zal het lastig worden op gemeentelijk niveau de decentralisaties in samenhang op te pakken.

  Het lukt nog niet om tot één sociaal domein te komen

  5 reacties

  Het lukt nog niet om tot één sociaal domein te komen. Dat concludeert de Transitiecommissie Sociaal Domein (TSD) in haar vierde rapportage die aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken is overhandigd. Het proces van ontkokering en integraliteit verloopt te traag waardoor de beloften van de decentralisaties niet waargemaakt kunnen worden.

 • Mantelzorgers, vrijwilligers, buurtbewoners en ervaringsdeskundigen hebben nauwelijks een rol in de wijkteams. En als ze al betrokken zijn, dan gaat het vrijwel altijd om meedenken en niet om meebeslissen of meedoen.

  Wijkbewoner doet niet mee in wijkteam

  2 reacties

  Wijkteams geven burgers erg weinig ruimte om mee te doen in hun teams. Mantelzorgers, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers worden weinig betrokken en als dat wel zo is, is dat vaak om mee te denken. Vrijwel nooit om mee te beslissen. Dat blijkt uit onderzoek van Movisie.

 • ‘Burgerkracht stimuleren’ stond twee jaar geleden stond nog als belangrijkste doelstelling in veel van de 32 gemeentelijke beleidsnota’s die Movisie onderzocht. Nu is het vergroten van zelfredzaamheid van burgers afgezakt naar een gedeelde vierde plaats

  Wijkteams: Burgerkracht raakt uit beeld

  18 reacties

  Sociale wijkteams zien het activeren van burgers en het vergroten van hun zelfredzaamheid niet langer als hun belangrijkste taak. Ook helpen ze mensen nauwelijks aan werk, zo blijkt uit onderzoek van Movisie.

 • Sinds 2005 geven gemeenten anderhalf tot twee keer zo veel uit aan bijzondere bijstand en minimabeleid dan het budget dat ze hiervoor krijgen van het rijk, zo staat te lezen in de factsheet.

  Uitgaven bijzondere bijstand veel hoger dan rijksbudget

  2 reacties

  Gemeenten geven al jaren veel meer uit aan bijzondere bijstand en minimabeleid dan dat zij daarvoor ontvangen van het Rijk. Dat blijkt uit de Divosa-monitor factsheet over de financiën bijzondere bijstand.

 • Gespecialiseerde jeugd-ggz inpandig bij de huisarts zorgt voor veel minder doorverwijzingen naar dure en zwaardere jeugd-ggz. Dat blijkt uit een pilot in de gemeenten Oude IJsselstreek. De nieuwe manier zorgt voor minder doorverwijzingen, wat zowel kwalitatief als financieel aantrekkelijk is.

  Minder doorverwijzingen jeugd-ggz na pilot

  6 reacties

  Gespecialiseerde jeugd-ggz inpandig bij de huisarts zorgt voor veel minder doorverwijzingen naar dure en zwaardere jeugd-ggz. Dat blijkt uit een pilot in de gemeenten Oude IJsselstreek. De nieuwe manier zorgt voor minder doorverwijzingen, wat zowel kwalitatief als financieel aantrekkelijk is.

 • Het aantal Nederlanders dat langdurig in armoede leeft is veel groter dan eerder werd gedacht. Ruim de helft van de arme Nederlanders is al drie jaar of langer arm. In totaal gaat het om bijna 600 duizend mensen.

  Veel meer langdurig armen dan gedacht

  15 reacties

  Het aantal Nederlanders dat langdurig in armoede leeft is veel groter dan eerder werd gedacht. Ruim de helft van de arme Nederlanders is al drie jaar of langer arm. In totaal gaat het om bijna 600 duizend mensen. Dat schrijft het SCP in de pubilcatie Een lang tekort; langdurige armoede in Nederland.

 • Kennisinstituut Movisie heeft in het magazine Sociaal & Ondernemend zeven tips opgesteld voor gemeenten om sociaal ondernemers betere kansen te geven.

  Kleur eens buiten de lijntjes

  Reageer

  Sociaal ondernemen is in. Maar niet alleen dat, want met het tot stand komen van de participatiemaatschappij wordt het steeds belangrijker dat ook mensen met een arbeidsbeperking een ‘gewone’ baan hebben. Gemeenten zouden in sociale ondernemingen daarom een goede partner kunnen zien. Dat gebeurt al, maar nog niet altijd. Sociaal ondernemers worden nog regelmatig tegengewerkt door wetten en regels. Kennisinstituut Movisie heeft daarom in het magazine Sociaal & Ondernemend zeven tips opgesteld voor gemeenten om sociaal ondernemers betere kansen te geven.

 • Het beleid van de gemeente Rotterdam is erop gericht jongeren niet in de bijstand te laten belanden maar ze naar school te sturen.

  'Rotterdam verantwoordelijk voor misbruik stufi'

  10 reacties

  De gemeente Rotterdam is zelf medeverantwoordelijk voor de leerlingen in het mbo die misbruik maken van studiebeurzen. Dat zeggen leraren van het Albeda College tegen de NOS.

 • Tot en met november 2015 zijn zo'n 90 indicaties beschut werk afgegeven. Het zouden er 1600 moeten zijn.

  Aantal aanvragen beschut werk blijft achterlopen

  1 reactie

  Het aantal mensen dat voorgedragen wordt voor een beschutte werkplek, blijft nog steeds achter bij de verwachtingen. Dat schrijft staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) in een brief aan de Tweede Kamer. Tot en met november vorig jaar kwamen 263 aanvragen binnen.

 • 20 gemeenten willen niet dat het leveren van een tegenprestatie voor een bijstandsuitkering verplicht is, blijkt uit onderzoek van de Inspectie SZW.

  20 gemeenten blijven verplichte tegenprestatie weigeren

  4 reacties

  Twintig gemeenten houden zich doelbewust niet aan de wet als het gaat om de uitvoering van de tegenprestatie voor mensen met een uitkering. Dat staat in de verordening ‘Tegenprestatie’ van de Inspectie SZW waarin onderzocht is hoe gemeenten met de verplichte tegenprestatie omgaan.

 • De verschillen doen zich vooral voor als het gaat om niet-acute problemen. Als het om ernstige incidenten van overlast gaat waarbij een vermoeden is van een ernstige acute psychiatrische oorzaak,

  Grotere regierol gemeenten bij aanpak verwarde personen

  10 reacties

  Er zijn grote verschillen bij de regio’s en de gemeenten in de manier waarop wordt omgegaan met verwarde personen. Dat blijkt uit de tussenreportage van het Aanjaagteam Verwarde personen onder leiding van burgemeester Spies van Alphen aan den Rijn. Gemeenten moeten meer de regie op zich nemen en er moet een domeinoverschrijdende aanpak komen.

   

 • Het aantal banen in de sector jeugdzorg daalt fors de komende jaren. Daarentegen gaat het weer beter in de kinderopvang.

  Steeds minder banen in de sector jeugdzorg

  2 reacties

  Door de decentralisatie van de jeugdzorg, krimpt het aantal banen in die sector. Dat blijkt uit cijfers van UWV. Tussen 2015 en 2018 rekent UWV op een daling van bijna 3000 banen. In de kinderopvang, waar het aantal banen de laatste jaren fors afnam, gaat het juist weer beter.

 • Een actief bijstandsbeleid leidt tot minder mensen in de bijstand, blijkt uit onderzoek van Divosa en de Atlas voor gemeenten.

  Actief bijstandsbeleid loont

  5 reacties

  Gemeenten die weinig energie steken in een bijstandsbeleid, krijgen vroeg of laat te maken met een stijgend aantal bijstanders. Dat blijkt uit het onderzoek van Atlas voor gemeenten en Divosa. Ook opvallend: een kleiner budget leidt tot een beter resultaat.

 • Ook aan het organiseren van zogeheten nuldelijnszorg als informele netwerken en buurthulp komen veel wijkteams niet toe (43 procent), blijkt uit een peiling van Movisie.

  Wijkteams bereiken nog te weinig zorgmijders

  15 reacties

  Bijna de helft van de wijkteams die in Nederland actief zijn, komen onvoldoende toe aan ‘outreachend werken’. Uit een peiling van Movisie onder 234 gemeenten blijkt dat 46% van de wijkteams vinden dat ze zorgmijders onvoldoende bereiken.

 • De SP wil van Klijnsma weten wat ze vindt van de grote verschillen in ondersteuning aan arme kinderen en of ze die verschillen wil accepteren.

  Kamervragen over verschillen in ondersteuning aan kinderen

  3 reacties

  Het is schandalig dat de woonplaats van een arm kind bepaalt of er een beetje ondersteuning of redelijk goede ondersteuning is. SP-Kamerlid Sadet Karabulut wil naar aanleiding van het bericht hierover in Binnenlands Bestuur uitleg van staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken). GroenLinks pleit voor meer geld voor de gemeenten.

 • Gemeenten hebben extra geld gekregen om kinderen in armoede te ondersteunen. Ze doen dat ook, maar er zijn wel grote verschillen, zowel in beleid, aanpak als in uitvoering.

  Grote verschillen in hulp aan arme kinderen

  9 reacties

  Gemeenten gaan heel verschillend om met het ondersteunen van kinderen in armoede. Kinderen in de ene gemeente kunnen tot wel vier keer zoveel euro krijgen als in een andere gemeente. Volgens hoogleraar socialezekerheidsrecht Gijsbert Vonk heeft een gang naar de rechter in Nederland echter weinig zin. Internationaal ligt dat anders.

 • Er zijn op dit moment 9 Centra voor Seksueel Geweld in verschillende regio’s waaronder Amsterdam, Nijmegen, Emmen en Friesland. Binnenkort moeten dat er 16 zijn.

  Gemeenten krijgen 4,2 miljoen voor aanpak seksueel geweld

  3 reacties

  Gemeenten krijgen de komende twee jaar 4,2 miljoen euro extra om seksueel geweld aan te pakken. Dat hebben minister Ard van der Steur (V en J) en staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) besloten. Met het geld moet een landelijk dekkend netwerk van Centra voor Seksueel Geweld opgezet worden.

 • Een zeer intensieve voorbereiding op zijn baan als burgemeester. 100 keer schoof Marc Witteman aan bij de inwoners van Stichtse Vecht.

  Ken je gemeente in 100 etentjes

  7 reacties

  De ovenschotel en de nasi waren erg populair. Maar zelfs de mosselen, waar vooraf niet erg naar uitgekeken werd, smaakten prima. Burgemeester Marc Witteman van Stichtse Vecht at op 100 adressen in zijn gemeente en leerde zo wat de burgers bezighoudt. Hij kan het iedereen aanraden.

 • Onorthodoxe en innovatieve methoden moeten ervoor zorgen dat de 140 duizend mensen die al langer dan 5 jaar in de bijstand zitten weer aan het werk gaan.

  Onorthodoxe maatregelen nodig voor 'granieten bestand'

  5 reacties

  Er zijn onorthodoxe maatregelen nodig om ervoor te zorgen dat mensen die langdurig in de bijstand zitten weer aan het werk gaan. De brancheorganisatie voor duurzame inzetbaarheid Oval pleit voor een Deltaplan voor bijstandsgerechtigden.

 • De nadruk is het eerste jaar van de decentralisaties gelegd op continuïteit, maar nu is het zaak dat er getransformeerd en geïnnoveerd wordt, vindt de TSD en komt met vijf tips.

  TSD pleit voor nieuwe vormen van thuisondersteuning

  4 reacties

  De transformatie en innovatie op het gebied van thuisondersteuning komt nog onvoldoende van de grond, vindt de Transitiecommissie Sociaal domein (TSD). Daarom komt de commissie met een  Toekomstvisie Thuisondersteuning waarin op vijf gebieden tips staan voor gemeenten, zorgorganisaties en vakbonden. Er moeten nieuwe vormen van ondersteuning komen en meer samenwerking.

 • Mantelzorgers krijgen een pas met 50 euro erop gestort. Maar door slim te shoppen, is de pas meer waard. Dat is de bedoeling in Deventer.

  Mantelzorgpas als blijk van waardering

  11 reacties

  Hoe laat je als gemeente nou op een goede manier merken dat je mantelzorgers waardeert? De vereniging van Mantelzorgers Mezzo heeft een goed beeld van wat gemeenten zoal doen en noemt als ‘goed voorbeeld’ Deventer. De gemeente heeft een ‘mantelzorgpas’ en het mes snijdt aan wel vier kanten.

 • Ervaring, het opbouwen van een netwerk en vooral veel leren. En na een half jaar dan een echte baan, het lukt vaak in de Achterhoek.

  Echte baan voor 62% deelnemers ‘Ervaarjebaan’

  Reageer

  Het project Ervaarjebaan dat in de Achterhoek jongeren een zetje moet geven als hun eerste stappen op de arbeidsmarkt maken, heeft vorig jaar veel jongeren aan een baan geholpen. 62 procent van de jongeren die meededen aan het project, vonden daarna een reguliere baan.

 • Tijdens de verkiezing Beste Lokale Bestuurder 2015 is ook de beste jonge bestuurder gekozen. Die prijs ging dit jaar naar Eelco Eerenberg uit Enschede.

  Beste Jonge Bestuurder 2015: Eelco Eerenberg

  Reageer

  De Enschedese wethouder Eelco Eerenberg (D66, Financiën) is de beste Jonge Lokale Bestuurder 2015. Dat blijkt uit een verkiezing die georganiseerd is door Binnenlands Bestuur. Bijna 7500 bestuurders, ambtenaren en lezers van Binnenlands Bestuur brachten hun stem uit.

 • Mantelzorgers komen ‘cadeautjes’ van de gemeente niet altijd ophalen. Gemeenten kregen vorig jaar 70 miljoen euro van het rijk om mantelzorgers te waarderen. Dit jaar is daar 100 miljoen voor beschikbaar. Maar een deel van dat geld blijft op de plank liggen.

  Mantelzorgerwaardering blijft op de plank liggen

  7 reacties

  Mantelzorgers komen ‘cadeautjes’ van de gemeente niet altijd ophalen. Gemeenten kregen vorig jaar 70 miljoen euro van het rijk om mantelzorgers te waarderen. Dit jaar is daar 100 miljoen voor beschikbaar. Maar een deel van dat geld blijft op de plank liggen.

 • De verschillen in waardering van mantelzorgers is groot. In sommige gemeenten krijg je een VVV-bon, in anderen cash.

  Waarderen mantelzorg is nog erg wennen

  2 reacties

  De ‘cadeautjes’ die gemeenten aan mantelzorgers geven als blijk van waardering zijn erg verschillend in waarde. Van een ‘symbolische bos bloemen in de vorm van VVV-bonnen ter waarde van 30 euro’ in Olst-Wijhe tot 250 euro cash in Emmen. ‘Gemeenten zijn heel veel met andere dingen bezig geweest’, aldus directeur Liesbeth Hoogendijk van Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers.

 • 2015 was het jaar van – onder meer – de nieuwe Wmo en de nieuwe rol van gemeenten daarin. Dat maatwerk geleverd moet en gemeenten daarom veel beleidsvrijheid hebben, is bekend. Maar dat betekent niet dat ‘alles mag’. Over de juridische kaders waar gemeenten zich aan moeten houden, heeft ouderenbond Anbo samen met advocaat Matthijs Vermaat – gespecialiseerd in de Wmo - spelregels opgesteld.

  Spelregels voor WMO opgesteld

  4 reacties

  2015 was het jaar van – onder meer – de nieuwe Wmo en de nieuwe rol van gemeenten daarin. Dat maatwerk geleverd moet en gemeenten daarom veel beleidsvrijheid hebben, is bekend. Maar dat betekent niet dat ‘alles mag’. Over de juridische kaders waar gemeenten zich aan moeten houden, heeft ouderenbond Anbo samen met advocaat Matthijs Vermaat – gespecialiseerd in de Wmo - spelregels opgesteld.

 • Kritiek op het begrip onduidelijkheid over het begrip 'schoon huis' en te grote kortingen op het aantal uren poetshulp.

  Kritisch rapport over huishoudelijke hulp Enschede

  3 reacties

  Laat het begrip ‘schoon huis’ los en ga gewoon terug naar het rekenen met uren huishoudelijke hulp. Het is één van de 18 adviezen die de klachtencommissaris van de gemeente Enschede geeft in een rapport over de huishoudelijke hulp. Wethouder Jurgen van Houdt (ChristenUnie) is blij met het kritische rapport en de adviezen, maar terug naar het rekenen in uren gaat Enschede niet ‘daar komen we net vandaan.’

 • 100 gemeenten hebben zich aangesloten bij de Jongeren op Gezonde Gewicht (Jogg)-methode, in 2013 waren dat er nog een kleine 40.

  100e gemeente aangesloten bij Jongeren op Gezond Gewicht

  2 reacties

  Meer joggers op de straat en in het park, meer aanmeldingen bij de sportscholen, stoppen met roken en gezonder eten. Burgers hebben goede voornemens, maar gemeenten ook. Het aantal gemeenten dat zich inzet voor een gezonde leefomgeving voor jongeren is sinds 1 januari gestegen tot 100. Hopelijk houden ze het goede voornemen wat langer vol dan de meeste burgers.

 • Het kabinet wil dat kinderopvang en peuter­speelzalen aan dezelfde eisen voldoen. Hiervoor zijn twee wetsvoorstellen gedaan. Peuterspeelzalen moeten volgens de nieuwe wet aan zwaardere eisen gaan voldoen, bijvoorbeeld als het gaat om de ruimten waar ze gebruik van maken.

  Te veel regels kinderopvang

  1 reactie

  Het samenvoegen van de regels rondom  kinderopvang en peuterspeelzalen, zodat beide aan dezelfde eisen voldoen, leidt tot een onnodige toename van de regeldruk. Dat concludeert Actal, het Adviescollege toet­sing regeldruk. En de kans om voor ouders de regels juist te verminderen, wordt niet benut.

 • De uitgangspunten van Groningen, Tilburg, Utrecht en Wageningen zijn hetzelfde: onderzoeken wat werkt om mensen duurzaam te laten participeren, welke regels en voorwaarden dragen hieraan écht bij en welke niet.

  Experimenten met bijstand: wie wil wat?

  1 reactie

  Overal in het land willen gemeenten experimenteren met het versoepelen van de regels rondom bijstandsuitkeringen. Maar dat gaat zomaar niet, want de wet is strikt. Het ministerie van Sociale Zaken gaat, in samenspraak met 4 gemeenten, een concept AmvB opstellen die in februari besproken wordt.

 • De ondersteuning moet zo toegankelijk mogelijk gemaakt bijvoorbeeld door de aanvraagprocedures te vereenvoudigen. Dat staat in een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

  'Ondersteun mantelzorgers breed en specifiek'

  1 reactie

  Gemeenten moeten zorgen voor een breed scala aan mantelzorgondersteuning die bovendien toegespitst is op mensen met specifieke problemen. De ondersteuning moet zo toegankelijk mogelijk gemaakt bijvoorbeeld door de aanvraagprocedures te vereenvoudigen. Dat staat in eenrapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

 • Staatssecretaris wilde alleen de grote gemeenten korten, die nu relatief veel meer geld krijgen. Maar de Tweede Kamer stemde tegen een andere verdeling.

  Bezuinigingen voorschoolse educatie treft alle gemeenten

  2 reacties

  Gemeenten krijgen in 2017 3 procent minder budget voor voor- en vroegschoolse educatie. Staatssecretaris Sander Dekker (VVD, Onderwijs) wilde kleine gemeenten ontzien, maar de Tweede Kamer ging daarmee niet akkoord waardoor nu alle gemeenten gekort worden, meldt Kinderopvangtotaal.

 • Vrijwilligersorganisaties die met gemeenten samenwerken zijn vaak tevreden over die samenwerking. Dat blijkt uit een peiling van Movisie onder 315 vrijwilligersorganisaties. 65 procent van hen werkt samen met gemeenten en in 86 procent van de gevallen is daar tevredenheid over.

  Tevredenheid over samenwerking vrijwilligers en gemeenten

  Reageer

  Vrijwilligersorganisaties die met gemeenten samenwerken zijn vaak tevreden over die samenwerking. Dat blijkt uit een peiling van Movisie onder 315 vrijwilligersorganisaties. 65 procent van hen werkt samen met gemeenten en in 86 procent van de gevallen is daar tevredenheid over.

 • Zo'n 30 procent van de gemeenten heeft nog geen beslissing genomen over het detacheren van mensen met een arbeidshandicap.

  Gemeenten aarzelen over detacheren

  Reageer

  Veel gemeenten aarzelen nog of ze door het inzetten van detacheringen mensen met een arbeidshandicap aan het werk gaan helpen. Dit terwijl het overgrote deel van de arbeidsgehandicapten die aan het werk zijn, dit via detacheringen doet. Dat blijkt uit de monitor van brancheorganisatie in de Sociale werkvoorziening Cedris.

 • Drie op de tien gemeenten hebben inmiddels een Kindpakket, blijkt uit een meting onder 80 gemeenten.

  Meer ondersteuning voor kinderen in armoede

  5 reacties

  Bijna de helft van de gemeenten heeft de inkomensgrens voor ondersteuning van kinderen in armoede verruimd. De grens ligt meestal op 120 procent van het sociaal minimum. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken naar de ervaringen van gemeenten met Kindpakketten.

 • Ondanks alle kritiek op het 'te strenge' UWV, worden de regels om te bepalen of iemand in het doelgroepenregister opgenomen wordt voorlopig niet aangepast.

  Criteria doelgroepenregister niet versoepeld

  1 reactie

  De criteria die UWV hanteert om te bepalen of iemand met een arbeidshandicap al dan niet in het doelgroepenregister wordt opgenomen, veranderen voorlopig niet. Dat is de uitkomst van overleg tussen het kabinet, de VNG, de sociale partners en UWV. Andere regels rondom de uitvoering van de Participatiewet worden wel versoepeld.

 • In plaats van extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking, neemt het totaal tussen eind 2012 en eind 2014 juist af met 148 banen.

  Minder arbeidsgehandicapten in dienst bij overheid

  2 reacties

  Het aantal mensen met een arbeidsbeperking dat via een dienstverband bij de overheid werkt, is de afgelopen jaren afgenomen. Vooral rondom Rotterdam en Amsterdam is sprake van een fikse daling. Dat blijkt uit de regionale uitwerking van voortgang banenafspraak.

 • De VNG maakt zich zorgen over de financiële consequenties van de wet. Het rijk doet een greep in de kas, maar stelt wel hogere eisen aan de opvang.

  '35 miljoen voor peuteropvang niet terug naar het rijk'

  2 reacties

  De VNG is ontevreden over de veranderingen die minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) wil doorvoeren in het beleid ten aanzien van kinderopvang en peuterspeelzalen. De plannen zijn onlogisch, maar vooral de greep van 35 miljoen euro in het gemeentefonds die Asscher doet, valt niet goed.

 • Kaag en Braassem transformeerde het sociaal domein. Voorzieningen bleven in stand, het aantal Wmo-verstrekkingen werd gehalveerd.

  Kaag en Braassem transformeert en houdt geld over

  Reageer

  U krijgt nieuwe taken, minder geld en wilt toch alle voorzieningen in stand houden, kan dat? Ja. Kaag en Braassem deed het. Het aantal Wmo-verstrekkingen halveerde 'we houden fors over op het Wmo-budget' en en passant werd ook nog bezuinigd op het ambtelijk apparaat.

 • In Noordoost Brabant is de situatie nijpend, zegt Steetsel directeur van IBN arbeidsintegratie.

  'Slechts 1 procent aanmeldingen in doelgroepenregister'

  1 reactie

  Van de 100 mensen die de afgelopen tijd in Noordoost Brabant bij het UWV zijn aangemeld voor het doelgroepenregister, is slechts één persoon ook daadwerkelijk in dat register opgenomen. Dat zegt Leonard Steetsel, directeur van IBN arbeidsintegratie.

 • De gemeente Amstelveen en de accountant kwamen er niet uit of een rekening nou we of niet terecht was. Een galante oplossing werd bedacht.

  Voedselbank profiteert van conflict

  2 reacties

  De voedselbank in Amstelveen is de lachende derde in een conflict waar het zelf geen deel van uitmaakte. De twee kemphanen in het verhaal zijn de gemeente Amstelveen en accountantskantoor PWC.

 • De voedselbank in Amstelveen is de lachende derde in een conflict waar het zelf geen deel van uitmaakte. De twee kemphanen in het verhaal zijn de gemeente Amstelveen en accountantskantoor PWC. Voor de zomer kreeg Amstelveen een rekening van het accountants­kantoor van 15 duizend euro voor geleverd meerwerk op de controle van de jaarrekening 2014.

  Meevaller voor Voedselbank

  Reageer

  De voedselbank in Amstelveen is de lachende derde in een conflict waar het zelf geen deel van uitmaakte. De twee kemphanen in het verhaal zijn de gemeente Amstelveen en accountantskantoor PWC. Voor de zomer kreeg Amstelveen een rekening van het accountants­kantoor van 15 duizend euro voor geleverd meerwerk op de controle van de jaarrekening 2014.

 • Staatssecretaris Klijnsma gaat onderzoeken of de experimenten met 'gratis geld' onder de huidige wet kunnen doorgaan, of dat er een AmvB moet komen die het mogelijk maakt. De gemeenten zijn enthousiast.

  Klijnsma gaat 'gratis geld' onderzoeken

  23 reacties

  De vier gemeenten die willen starten met experimenten waarbij bijstandsuitkeringen worden verstrekt onder minder strenge regels dan de wet voorschrijft, moeten nog even geduld hebben. Maar helemaal onwelwillend staat staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) er niet tegenover.

 • Hoogheemraadschap Delfland heeft besloten de kwijtschelding van zuiveringsrechten voor minima af te schaffen. Den haag onderzoekt daarom om waterzuivering bij een andere partij onder te brengen.

  Delfland doof voor protest gemeenten over kwijtschelding

  6 reacties

  Het hoogheemraadschap Delfland heeft, ondanks veel protest, besloten de kwijtschelding voor de zuiveringsrechten voor minima af te schaffen. Duizenden mensen in de bijstand zullen daarom tot bijna 300 euro per jaar extra kwijt zijn. De gemeente Den Haag laat het er niet bij zitten en gaat onderzoeken of het wellicht mogelijk is waterzuivering bij een andere partij onder kunnen brengen.

 • De medewerkers zijn boos om hun loon al vijf jaar stilstaat. De laatste cao liep eind 2013 af en sindsdien is er geen nieuwe.

  Sw'ers bezetten gebouw VNG

  7 reacties

  Medewerkers in de sociale werkvoorziening (Sw) zijn na een actie op het Malieveld in Den Haag naar het hoofdkantoor van de VNG getogen en hebben het gebouw bezet. 23 van hen werden gearresteerd en vijf uur vastgehouden. Ze zijn inmiddels weer vrij.

 • Van de 100.000 Wsw’ers werken er nu 37.000 bij gewone werkgevers. Tien jaar geleden waren dat er 19.000

  Steeds meer arbeidsgehandicapten bij gewone werkgevers

  4 reacties

  Het aantal mensen met een indicatie voor de sociale werkvoorziening dat buiten een Sw-bedrijf in het bedrijfsleven werkt is de laatste tien jaar verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van de branchevereniging van Sw-bedrijven Cedris.

 • Marnix Norder van het Aanjaagteam Langer Zelfsandig wonen (AJT) ziet nog vaak gemeentelijke websites die nauwelijks informatie verstrekken.

  Informatie over langer zelfstandig wonen 'ronduit slecht'

  4 reacties

  Gemeenten moeten veel meer doen om hun burgers te informeren over de regels en mogelijkheden die er zijn om langer zelfstandig wonen te bevorderen. De informatie die nu op gemeentelijke sites te vinden is, is ronduit slecht. Dat vindt Marnix Norder van het Aanjaagteam Langer Zelfsandig wonen (AJT).

 • De gemeenten waarschuwen dat wanneer deze budgetkortingen onverkort van kracht blijven het de komende jaren vreselijk mis dreigt te gaan bij de uitvoering van de taken op het gebied van de Wmo en de Jeugdhulp.

  'Nieuwe verdeelmodellen trager invoeren'

  Reageer

  Het kabinet moet de nieuwe verdeelmodellen voor Wmo en Jeugdhulp minder snel ingevoerd dan gepland en de effecten van invoering zorgvuldig monitoren. Dat schrijven de Stuurgroep Nadeelgemeenten in een brief aan de leden van de vaste commissies voor VWS en SZW.

 • 49 procent van de mantelzorgers heeft contact gehad met de gemeente. Nog niet de helft dus, maar het aantal stijgt wel.

  Mantelzorgers ietsjes beter op netvlies gemeenten

  3 reacties

  Gemeenten krijgen langzamerhand hun mantelzorgers beter in beeld, maar nog altijd heeft de helft van de mantelzorgers geen contact met zijn of haar gemeente. Dat blijkt uit cijfers van de vereniging voor manterzorgers en vrijwilligers Mezzo.

 • In een poging de bureaucratische rompslomp rondom de garantiebanen te verminderen, heeft staatssecretaris Klijnsma een nieuwe maatregel genomen.

  Van speciaal onderwijs direct in doelgroepregister

  4 reacties

  Kinderen die van het speciaal onderwijs komen, hoeven niet meer door het UWV gekeurd te worden om in het doelgroepregister voor de garantiebanen opgenomen te worden. Die toezegging deed staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aan de Tweede Kamer tijdens het Algemeen Overleg over de Participatiewet.

 • Er komt geen extra rijksgeld voor een ‘vangnet’ voor gemeenten met een fors tekort op het bijstandsbudget. Ook wordt aan het verdeelsysteem voor 2016 niets veranderd, noch wordt het ‘on hold’ gezet. D66 komt binnenkort met een motie.

  Klijnsma niet te vermurwen over verdeelmodel bijstand

  2 reacties

  Er komt geen extra rijksgeld voor een ‘vangnet’ voor gemeenten met een fors tekort op het bijstandsbudget. Ook wordt aan het verdeelsysteem voor 2016 niets veranderd, noch wordt het ‘on hold’ gezet. D66 komt binnenkort met een motie.

 • Mensen met een beperking aan het werk krijgen of houden, is veel simpeler dan gedacht. Dat blijkt uit onderzoek  Wat werkt wel en wat werkt niet  dat landelijke patiëntenorganisaties onder bijna 5 duizend mensen met een ziekte of beperking deden.

  Acceptatie grootste 'aanpassing' voor arbeidsgehandicapte

  Reageer

  Mensen met een beperking aan het werk krijgen of houden, is veel simpeler dan gedacht. Dat blijkt uit onderzoek Wat werkt wel en wat werkt niet dat landelijke patiëntenorganisaties onder bijna 5 duizend mensen met een ziekte of beperking deden.

 • De gemeente Utrecht moet niet langer aan bijstandsgerechtigden vragen te stoppen met hun vrijwilligerswerk. GroenLinks en de ChristenUnie in de gemeente willen dat het college gehoor geeft aan een motie die eerder werd aangenomen hierover.

  Vrijwilligerswerk niet stoppen voor re-integratie

  Reageer

  De gemeente Utrecht moet niet langer aan bijstandsgerechtigden vragen te stoppen met hun vrijwilligerswerk. GroenLinks en de ChristenUnie in de gemeente willen dat het college gehoor geeft aan een motie die eerder werd aangenomen hierover.

 • In het verdeelmodel voor de bijstandsbudgetten dat op 1 oktober door het ministerie van SZW is gepubliceerd, zit een ‘domme datafout’. Dat zegt de Arnhemse wethouder Martijn Leisink (D66, financiën) die het model opvroeg en de fout ontdekte. Het is niet de eerste keer dat er fouten in de verdeelmodellen zitten.

  Weer fout in verdeelmodel bijstandsbudget

  3 reacties

  In het verdeelmodel voor de bijstandsbudgetten dat op 1 oktober door het ministerie van SZW is gepubliceerd, zit een ‘domme datafout’. Dat zegt de Arnhemse wethouder Martijn Leisink (D66, financiën) die het model opvroeg en de fout ontdekte. Het is niet de eerste keer dat er fouten in de verdeelmodellen zitten.

 • De Participatiewet laat veel ruimte om te werken voor een uitkering. Dat kan oplopen tot 4,5 jaar.

  ‘Werken voor uitkering kan tot 4,5 jaar’

  10 reacties

  Mensen met een bijstandsuitkering kunnen jarenlang arbeid verrichten zonder dat daar een arbeidscontract tegenover staat. Dat zegt arbeidsrechtdeskundige Ton Hendriks van Hekkelman Advocaten. ‘Alles bij elkaar opgeteld kan zo’n situatie tot  4,5 jaar duren.’

 • Vorige week zei Klijnsma niet in gesprek te gaan over de kritiek op het verdeelmodel voor 2016, maar ze gaat toch weer praten met de VNG en Divosa, zegt ze nu.

  Klijnsma toch in gesprek over verdeelmodel bijstand

  2 reacties

  Staatssecretaris Klijnsma gaat toch weer met de VNG en Divosa in overleg over het nieuwe verdeelmodel voor het bijstandsbudget. Maar wat Klijnsma te brengen heeft aan de gemeenten, is nog afwachten.

 • 350 gemeenten doen dat niet. 'Onbekendheid met Coming Out Dag is de belangrijkste reden daarvoor', aldus kennisinstituut Movisie.

  'Coming Out Dag nog bij veel gemeenten onbekend'

  6 reacties

  In zeker 45 gemeenten wordt op en rond 12 oktober de regenboogvlag uitgehangen in het kader van Coming Out Dag. Op deze dag wordt stilgestaan bij de positie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). Een record, aldus kennisinstituut Movisie. Dat 350 gemeenten de vlag niet uithangen, heeft te maken met onbekendheid, aldus Movisie.

 • ‘Doordat we die brede opdracht hebben gekregen van de gemeente Leiden, kunnen we de kosten omlaag brengen’, zegt directeur Bas van Drooge van DZB.

  Brede aanpak maakt beschut werk interessant

  Reageer

  Dat het inrichten van beschutte werkplaatsen nog niet zo soepel gaat, moge duidelijk zijn. 80 procent van de gemeenten weten niet precies wat ze met ermee aan moeten, wachten af en doen voorlopig nog weinig. Tussen twijfelaars en niet-willers is Leiden een uitzondering.

 • Want, zo vindt Hindriks, de kansen om een baan te krijgen of promotie te maken zijn bijvoorbeeld niet gelijk verdeeld tussen rijk en arm of tussen mannen en vrouwen.

  'Oproep tot participeren is risicovol'

  22 reacties

  Het is riskant om in een deels onrechtvaardige samenleving te benadrukken dat mensen hun individuele verantwoordelijkheid moeten nemen. Dat stelt Frank Hindriks in zijn oratie als hoogleraar ethiek, sociale en politieke filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen: ‘Gedeelde verantwoordelijkheid in een verdeelde samenleving’.

 • De Tweede Kamer moet voorkomen dat de verdeling van bijstandbudgetten zoals staatssecretaris Jetta Klijnsma (SZW, PvdA) beoogd, werkelijkheid worden. Ook moet ze ervoor zorgen dat gemeenten genoeg budget hebben om hun bijstandstaken uit te voeren.

  G4 wil aanpassing verdeling bijstandbudget

  4 reacties

  Het nieuwe verdeelmodel dat staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) vorige week presenteerde mag niet doorgaan. Dat de G4. In een brief aan de Tweede Kamer roept de Amsterdamse wethouder Arjan Vliegenthart de Kamerleden op hier een stokje voor te steken en te zorgen dat gemeenten voldoende bijstandbudget krijgen. De VNG heeft zich achter de kritiek van de G4 geschaard. 

 • Vorig jaar was het totale tekort van gemeenten 62 miljoen. Vooral kleinere gemeente tot 50 duizend inwoners hadden te kampen met tekorten

  Driekwart gemeenten kwam tekort op bijstandsbudget

  1 reactie

  72 procent van alle gemeenten heeft in 2014 geld uit eigen kas bij moeten leggen om de bijstandsuitkeringen te kunnen betalen. Dat blijkt uit de factsheet van de vereniging van sociale diensten Divosa. Bij de helft van deze gemeenten is het tekort meer dan 10%.

 • De meeste gemeenten krijgen extra budget. Omdat het macrobudget stijgt, maar ook omdat er een herverdeling is.

  Bijstandbudget: 23 miljoen extra voor 2016

  5 reacties

  Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de voorlopige bijstandsbudgetten voor 2016 bekendgemaakt. Gemeenten krijgen er in totaal 23 miljoen bij ten opzichte van 2015. Bovendien zijn er voor de verdeling een paar aanpassingen gemaakt op het door het Sociaal en Cultureel Planbureau ontwikkelde multiniveau-mode.

 • Beschutte werkplekken moeten echte banen worden, compleet met salaris en pensioen. Een motie die het kabinet oproept hierover met de partijen in gesprek te gaan, is aangenomen.

  Kamer neemt motie over beschut werk aan

  7 reacties

  Het kabinet gaat afspraken maken met de VNG, sociale partners, UWV en branchevereniging voor de Sociale Werkvoorziening Cedris over het inrichten van beschutte werkplaatsen waarbij het gaat om 'echte' banen. Een motie van SP-Kamerlid Sadet Karabulut en PvdA’er John Kerstens met die strekking is aangenomen.

 • De FNV is niet te spreken over het voorstel van de Vereniging Nederlandse Gemeenten voor de nieuwe cao in de Sociale Werkvoorziening. ‘Ongelofelijk’, aldus cao-onderhandelaar Peter Wiechmann namens FNV Overheid. ‘De VNG komt met helemaal niets. Het is duidelijk dat ze de sw-medewerkers niet serieus nemen en al helemaal niet waarderen.’

  Bond: Ongelofelijk, de VNG komt met helemaal niets

  3 reacties

  De FNV is niet te spreken over het voorstel van de Vereniging Nederlandse Gemeenten voor de nieuwe cao in de Sociale Werkvoorziening. ‘Ongelofelijk’, aldus cao-onderhandelaar Peter Wiechmann namens FNV Overheid. ‘De VNG komt met helemaal niets. Het is duidelijk dat ze de sw-medewerkers niet serieus nemen en al helemaal niet waarderen.’

 • In de preventie en aanpak van schuldenproblematiek is te weinig aandacht voor de oorzaken van de problemen en het gedrag van mensen. Dit terwijl te weinig oog voor de problematiek van de individuele schuldenaar de problemen alleen maar verergert.

  Kijk naar gedrag bij schuld

  Reageer

  In de preventie en aanpak van schuldenproblematiek is te weinig aandacht voor de oorzaken van de problemen en het gedrag van mensen. Dit terwijl te weinig oog voor de problematiek van de individuele schuldenaar de problemen alleen maar verergert.

 • Er gebeurt van alles op het gebied van het versterken van sociale netwerken. Maar wat werkt en wat niet? 'Dat weet niemand' aldus lector Rick Kwekkeboom.

  ‘Gemeenten doen maar wat’

  10 reacties

  Buddies, Netwerkcoaches, Moeders informeren moeders, Mijnbuurtje.nl, Mantelscan, Peuter in zicht!, Eigen Kracht Conferenties – de lijst met interventies om sociale netwerken te versterken is lang en het enthousiasme waar ze mee worden ingezet groot. Maar wat werkt? Dat weet niemand, stelt onderzoekster Rick Kwekkeboom.

 • Ondanks brieven en gesprekken lijkt Hoogheemraadschap Delfland niet af te stappen van het plan de kwijtschelding af te schaffen.

  Bijzondere inspreker bij Hoogheemraadschap Delfland

  7 reacties

  Vaak gebeurt het niet, dat een bestuurder inspreekt op de vergadering van een ander bestuursorgaan. Maar donderdag is dat precies wat de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh bij het Hoogheemraadschap Delfland gaat doen. Hij wil de bestuurders overtuigen tegen het plan van het college te stemmen waarin de kwijtschelding van zuiveringsrechten voor minima wordt afgeschaft. 

 • Het is relevant dat hulpverleners weten welk gedrag iemand die in de financiële problemen zit vertoont. zo blijkt uit onderzoek.

  Kijk meer naar gedrag bij schuld

  2 reacties

  In de preventie en aanpak van schuldenproblematiek is te weinig aandacht voor de oorzaken van de problemen en het gedrag van mensen. Dit terwijl te weinig oog voor de problematiek van de individuele schuldenaar de problemen alleen maar verergert. Dat blijkt uit onderzoek van Tamara Madern van het Nibud.

 • De gemeente Amsterdam gaat meer inkopen bij sociale ondernemingen. Ook worden de regels  versoepeld en het contact verbeterd. Dat blijkt uit het actieplan Sociaal Ondernemen 2015-2018 dat wethouder Kajsa Ollongren (D66, Economie)  heeft opgesteld. Door sociale ondernemingen te steunen willen B en W koploperstad worden op het gebied van sociale ondernemingen.

  Amsterdam wil koploper sociaal ondernemen worden

  3 reacties

  De gemeente Amsterdam gaat meer inkopen bij sociale ondernemingen. Ook worden de regels  versoepeld en het contact verbeterd. Dat blijkt uit het actieplan Sociaal Ondernemen 2015-2018 dat wethouder Kajsa Ollongren (D66, Economie)  heeft opgesteld. Door sociale ondernemingen te steunen willen B en W koploperstad worden op het gebied van sociale ondernemingen.

 • Als gemeenten geen werk maken van het creëren van 30 duizend beschut werkplekken, gaat staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) in de wet opnemen dat ze dit moeten doen. Dat dreigement uitte ze in een brief waarin ze de Tweede Kamer informeert over de stand van zaken rondom beschut werk. Klijnsma noemt gemeenten erg afwachtend.

  Klijnsma dreigt gemeenten: beschut werk beter aanpakken

  7 reacties

  Als gemeenten geen werk maken van het creëren van 30 duizend beschut werkplekken, gaat staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) in de wet opnemen dat ze dit moeten doen. Dat dreigement uitte ze in een brief waarin ze de Tweede Kamer informeert over de stand van zaken rondom beschut werk. Klijnsma noemt gemeenten erg afwachtend.

 • Het grootste deel van de bijna 450.000 mensen die een beroep doen op bijstand komt nauwelijks in aanmerking voor de stimuleringsregelingen, aldus Divosa.

  Divosa: Niets feestelijks aan begroting

  1 reactie

  Omdat het kabinet vijf miljard euro ‘uitdeelt’ wordt hier en daar van een ‘feestbegroting’ gesproken. Maar volgens de vereniging van sociale diensten Divosa is er weinig feestelijks aan voor mensen in de bijstand.

 • De in totaal 100 miljoen euro moet ervoor zorgen dat de 30 duizend beschutte plekken die gemeenten moeten inrichten er ook daadwerkelijk komen

  Extra geld voor beschut werk

  1 reactie

  Gemeenten krijgen de komende vijf jaar jaarlijks 20 miljoen euro extra voor het inrichten van beschut werk. Dat blijkt uit de rijksbegroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ook wordt 500 miljoen vrijgemaakt zodat werkgevers minder loonkosten gaan betalen voor mensen met een inkomen tot 120 procent van het minimumloon.

 • De absolute toppers vinden we echter bij de kleine gemeenten. Midden Delfland had in 2014 10 procent minder bijstanders dan in 2013. In Leeuwarderadeel was de daling 12,5 procent. Bovenaan de lijst staat de gemeente Heerde waar het aantal bijstanders met liefst 26,7 procent daalde.

  Succesvolle bijstandbestrijders

  7 reacties

  Dat het aantal mensen in de bijstand de laatste jaren flink is gestegen, weten we wel. Maar er zijn ook gemeenten die tegen de stroom in, heel goed gescoord hebben op het terugbrengen van het aantal uitkeringsgerechtigden. Onderzoeksbureau Ape destilleerde uit de bijstandscijfers van het CBS verschillende ‘top tienen’. 

 • Het plan kwam van een creatieve ambtenaar. Die had wel eens gehoord over buddy-projecten bij bijvoorbeeld de Rotary en vroeg zich af of het ook wat voor de college-leden had.

  Collegeleden als buddy ingezet op zoek naar werk

  6 reacties

  Zes werkzoekenden in Hilversum hebben sinds kort wel een erg prominente werkcoach. Ze worden in hun zoektocht naar een baan bijgestaan door vijf wethouders en een burgemeester. De buddy moet door een persoonlijke aanpak de kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Niet zomaar een pilotje voor de bühne, want het project wordt binnenkort uitgebreid met raadsleden en ambtenaren als buddy.

 • Amsterdam heeft al tien mensen bij UWV aangedragen voor beschut werk. Maar de uitkeringsinstantie heeft nog nul indicaties afgegeven.

  ‘Klijnsma moet regie nemen met beschut werk’

  6 reacties

  Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moet knopen doorhakken zodat het makkelijker wordt om beschutte werkplekken te creëren en te vullen. Dat zegt de Amsterdamse wethouder Arjan Vliegenthart  (SP) in een reactie op het bericht dat het doel van 1600 beschutte werkplekken bij lange na niet gehaald dreigt te worden. PvdA-Kamerlid John Kerstens gaat zijn partijgenoot Klijnsma dinsdag vragen stellen over het gebrek aan beschutte plekken.

 • Het gaat niet goed met het aantal beschutte plekken dat gemeenten in moeten richten voor de allerzwaksten op de arbeidsmarkt. De doelstelling voor dit jaar is 1600 plaatsen, maar brancheorganisatie voor de Sociale Werkbedrijven Cedris ziet dat niet gebeuren. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (SZW) wacht eerst een rapport hierover van de Inspectie SZW af.

  Gemeenten te traag met beschut werk

  2 reacties

  Het gaat niet goed met het aantal beschutte plekken dat gemeenten in moeten richten voor de allerzwaksten op de arbeidsmarkt. De doelstelling voor dit jaar is 1600 plaatsen, maar brancheorganisatie voor de Sociale Werkbedrijven Cedris ziet dat niet gebeuren. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (SZW) wacht eerst een rapport hierover van de Inspectie SZW af.

 • Om werklozen aan het werk te helpen stelt minister Asscher zes miljoen euro beschikbaar. Vanuit de regio komt daar nog eens drie miljoen bij.

  Drenthe krijgt zes miljoen voor sectorplan

  Reageer

  Drenthe en Hardenberg hebben samen zes miljoen euro gekregen uit de pot voor regionale sectorplannen om de werkgelegenheid in het gebied een boost te geven. Dat heeft minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bekendgemaakt.

 • Alle inwoners van de Kaag en Braassem kunnen hulp in de huishouding krijgen voor slechts 7,50 per uur, met steun van de gemeente.

  Gehandicapten in thuiszorg 'innovatief en goed'

  5 reacties

  Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, VWS) steunt de gemeente Kaag en Braassem in haar plan verstandelijk gehandicapten werkervaring op te laten doen in de thuiszorg. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van de SP. Van Rijn noemt het tweejarig project een ‘innovatieve en goede werkwijze’.

 • In meer gemeenten zijn vragen gesteld over de sekseregistratie. Amsterdam is de eerste waar deze nu afgeschaft wordt.

  Vraag naar m/v verdwijnt van gemeentelijke formulieren

  10 reacties

  De gemeente Amsterdam gaat nog voor het eind van het jaar alle gemeentelijke formulieren screenen op genderaanduiding. Daar waar het wettelijk niet noodzakelijk is om aan te vinken of de invuller ‘m/v’ is, zal deze optie worden verwijderd. 

 • Het plan van D66 in Amsterdam voor een zorg au pair is ingegeven door de bezuinigingen waar gemeenten mee te maken hebben.

  D66 in Amsterdam wil au pairs voor ouderen

  13 reacties

  De raadsfractie van D66 in Amsterdam gaat onderzoeken of het mogelijk is au pairs in te zetten in de zorg voor ouderen. Een raadsvoorstel van Meltem Kaya hierover wordt binnenkort in de raad besproken.

 • Het is bijvoorbeeld maar de vraag of er genoeg mankracht is om al die herbeoordelingen voor 1 oktober af te ronden.

  Deadline pgb-herbeoordeling wordt lastige klus

  5 reacties

  Het is maar zeer de vraag of gemeenten de deadline van 1 oktober voor het herbeoordelen van de pgb’s gaan halen. Volgens de VNG wordt het voor sommige gemeenten een lastige klus. ‘Dit zorgvuldig doen vergt tijd’, aldus de VNG ‘Gemeenten zijn volop bezig, maar we krijgen van verschillende gemeenten signalen dat het tegenvalt.’

 • Slechts zes van de 393 gemeenten zijn niet actief op Twitter. Van de gemeenten die wel een actief twitterkanaal hebben, stuurt 59 procent elke dag tenminst één tweet. Dat blijkt uit onderzoek van Buzzcapture naar het social media-gebruik van gemeenten. Snelstgroeiende loot aan de tak: instagram.

  Gemeenten twitteren, facebooken en instagrammen

  3 reacties

  Slechts zes van de 393 gemeenten zijn niet actief op Twitter. Van de gemeenten die wel een actief twitterkanaal hebben, stuurt 59 procent elke dag tenminst één tweet. Dat blijkt uit onderzoek van Buzzcapture naar het social media-gebruik van gemeenten. Snelstgroeiende loot aan de tak: instagram.

 • Niet alleen bij de politie, ook in het onderwijs, stadsvervoer en bij douanemedewerkers zijn ambtenaren bereid actie te voeren voor een betere cao, aldus de FNV.

  Meer ambtenaren bereid tot acties voor betere cao

  11 reacties

  Ondanks het feit dat er in juli een onderhandelaarsoverkeenkomst is gesloten over de lonen in de publieke sector, is het onrustig in ambtenarenland. Naast de politie zouden ook onderwijzers, douaniers, militairen, belastingambtenaren en ander overheidsmedewerkers klaar staan om acties te voeren voor een betere cao, zegt de FNV.

 • De gemeente Eindhoven wil dat het mogelijk wordt om sociale huurwoningen door meerdere mensen te laten huren. Vooral voor alleenstaanden moet het daarmee goedkoper worden om woonruimte te huren.

  Delen sociale huurwoning in Eindhoven

  15 reacties

  De gemeente Eindhoven wil dat het mogelijk wordt om sociale huurwoningen door meerdere mensen te laten huren. Vooral voor alleenstaanden moet het daarmee goedkoper worden om woonruimte te huren.

 • Stadhuis Rotterdam

  'Rotterdam levert nog steeds geen maatwerk'

  6 reacties

  Het lukt de sociale dienst in Rotterdam niet om maatwerk te leveren aan mensen die in de bijstand zitten. Ondanks diverse toezeggingen van verantwoordelijk wethouder Maarten Struivenberg (Leefbaar Rotterdam, Werkgelegenheid) gaat het nog steeds regelmatig mis, constateert de fractie van de PvdA.

 • Een kleine meerderheid van de Regionale werkbedrijven richt zich op een grotere doelgroep dan voor de banengarantie zou moeten.

  Werkbedrijven richten zich op brede doelgroep

  Reageer

  Een kleine meerderheid van de 35 Regionale werkbedrijven richt zich op een grotere doelgroep dan alleen de mensen die in aanmerking komen voor een garantiebaan. Dat blijkt bij navraag onder 30 Werkbedrijven. 53 procent richt zich op een brede doelgroep. 40 procent focust zich op het aan het werk helpen van de ‘prioriteit’ doelgroep.

 • Jaarlijks wordt voor 9,3 miljoen aan zuiveringsheffing kwijtgescholden in Delfland, maar daar komt een eind aan als het aan het hoogheemraadschap ligt.

  Hoogheemraadschap wil kwijtschelding zuiveringsheffing afschaffen

  19 reacties

  Hoogheemraadschap Delfland wil dat ook mensen met een laag inkomen gaan betalen voor het zuiveren van afvalwater. De kwijtschelding, die nu nog geldt voor mensen in de bijstand, moet verdwijnen. Voor een gezin in de bijstand betekent dit een extra kostenpost van zo’n 300 euro per jaar.

 • De 10,3 miljoen is voor opvang tot het moment dat er een nieuw bestuursakkoord is. Dat wordt verwacht rond 1 november.

  Gemeenten krijgen 10,3 miljoen voor bad-bed-brood

  1 reactie

  Gemeenten kunnen 10,3 miljoen euro verdelen om de bed-bad-broodvoorziening in te richten. Het bedrag is tot stand gekomen na overleg tussen staatssecretaris en de VNG. Het geld wordt verdeeld op basis van de aantallen die gemeenten onlangs bij de VNG hebben aangeleverd.

 • Medewerkers in de jeugdzorg zijn niet tevreden over de zorg die sinds de transitie geboden kan worden.

  Jeugdzorgmedewerkers geven transitie onvoldoende

  7 reacties

  Gezinnen die in problemen komen weten de weg naar jeugdhulp nog niet goed te vinden. Dat blijkt uit onderzoek onder 750 medewerkers in de jeugdzorg door Totta Research in opdracht van vakbond FNV. Medewerkers in de jeugdzorg zijn niet tevreden over de zorg die sinds de transitie geboden kan worden, blijkt ook.

 • Gemeenten, zorgaanbieders en zorgregio’s moeten afspraken maken over het gebruik van de landelijke verantwoording en controle. Op die manier moet voorkomen worden dat de lasten te hoog worden, vindt brancheorganisatie Actiz.

  ‘Stop met ontwikkelen eigen controlesysteem’

  5 reacties

  Gemeenten, zorgaanbieders en zorgregio’s moeten afspraken maken over het gebruik van de landelijke verantwoording en controle. Op die manier moet voorkomen worden dat de lasten te hoog worden, vindt brancheorganisatie Actiz.

 • Geld uit 2009 dat het rijk in 2011 terugvorderde, moet tóch weer naar Harderwijk. Het gaat om participatiegeld dat niet goed vermeld stond op sisa-formulieren.

  Harderwijk krijgt na jaren tóch Sisa-gelden terug

  1 reactie

  Vier jaar nadat Harderwijk ruim 8 ton aan het Rijk moest terugbetalen omdat de verantwoording niet volgens de regels was, heeft de gemeente het geld weer teruggekregen. De Centrale Raad van Beroep oordeelde in hoger beroep dat het ministerie het geld onterecht had teruggevorderd. Harderwijk krijgt het terug, inclusief rente.

 • Raadsleden zeggen de decentralisaties maar moeilijk te kunnen controleren. De SP wil van Van Rijn weten wat hij hieraan gaat doen.

  Van Rijn aan de tand gevoeld over gebrek aan controle 3D's

  3 reacties

  De SP wil opheldering van staatssecretaris Martin van Rijn (VWS, PvdA) over het gebrek aan controle door raadsleden op de drie grote hervormingen in de zorg. Dat gebrek aan controle kwam onlangs naar voren uit een enquête onder raadsleden door NRC.

 • Nog voordat het kabinet zich uitgesproken heeft over de ouderbijdragen in de Jeugdhulp, heeft Nijmegen er al een beslissing over genomen. Want áls staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, VWS) besluit dat gemeenten zelf mogen beslissen over het al dan niet innen van de ouderlijke bijdrage voor de jeugdhulp, dan is Nijmegen er klaar voor en wordt er niet geïnd.

  Nijmegen loopt vooruit op beslissing Van Rijn over ouderbijdrage

  6 reacties

  Nog voordat het kabinet zich uitgesproken heeft over de ouderbijdragen in de Jeugdhulp, heeft Nijmegen er al een beslissing over genomen. Want áls staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, VWS) besluit dat gemeenten zelf mogen beslissen over het al dan niet innen van de ouderlijke bijdrage voor de jeugdhulp, dan is Nijmegen er klaar voor en wordt er niet geïnd.

 • Ze worden regelmatig slecht geïnformeerd door het college, en kunnen niet overzien of burgers noodzakelijke zorg wordt onthouden.

  Raadsleden: controle op 3D's is moeilijk

  4 reacties

  Raadsleden kunnen geen goede politieke controle uitvoeren op de drie grote decentralisaties. Ze worden te weinig geïnformeerd hiervoor. Dat meldt NRC op basis van een enquête onder ruim 700 raadsleden.

 • Problemen rondom de toegang en informatievoorziening in de jeugdhulp zijn nog steeds niet opgelost, meldt de Monitor Transitie Jeugd.

  'Toegang en verwijzing jeugdhulp niet op orde'

  3 reacties

  De toegang en verwijzing naar jeugdhulp verloopt niet goed. Dit concludeert de Monitor Transitie Jeugd in haar kwartaalrapportage. Problemen die eerder al gesignaleerd werden, zijn nog steeds niet opgelost en zorgen langzamerhand voor steeds schrijnender problemen. Gezinnen zitten soms maanden zonder zorg, aldus de MTJ.

 • De toon van de brief moet anders en een afwijzing moet je persoonlijk langsbrengen, aldus wethouder De Jager van Alphen over de brief die een inwoner kreeg met een afwijzing van een aanvraag voor een traplift.

  Alphen na ‘de traplift’: Zo’n brief moet je gaan brengen.

  10 reacties

  Alphen aan den Rijn kreeg de hoon van half Nederland over zich heen toen de gemeente een inmiddels 91-jarige man een traplift weigerde. Vooral de botte afwijzingsbrief zette kwaad bloed. Wethouder Han de Jager: ‘Neem de brief onder je arm en licht die in een persoonlijk gesprek toe.’

 • Na rapporten van de klachtencommissie en de Ombudsman gaat Enschede zijn beleid aanpassen en kunnen mensen direct een uitkering aanvragen.

  Enschede past beleid aan na kritiek Ombudsman

  2 reacties

  De gemeente Enschede gaat haar bijstandsbeleid aanpassen nadat in twee rapporten hard was geoordeeld over haar werkwijze. Een motie waarin het college werd opgeroepen de werkwijze per direct te veranderen werd raadsbreed aangenomen.

 • Het uitgangspunt van de Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid in bijstandszaken is dat de boete die wordt opgelegd als er fraude geconstateerd is, even hoog is als het bedrag dat de bijstandsgerechtigde te veel ontvangen heeft. Maar de uitspraak van de CRvB zet een streep door die redenering. De rechter moet indringender toetsen of de hoogte van de boete evenredig is, aldus de Raad.

  Fraudewet minder streng

  3 reacties

  Boetes die opgelegd worden in het kader van de Fraudewet moeten afgestemd worden op de individuele situatie van de bijstandsgerechtigde. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep geoordeeld in een eerste uitspraak over de gevolgen van de Fraudewet.

 • Gemeenten hebben geen visie over hoe ze beleid op het aantal ouderen dat langer zelfstandig blijft wonen vorm moeten geven. Dat schrijft de commissie Norder in een tussenreportage

  'Geen regie en visie op het gebied van langer zelfstandig wonen'

  5 reacties

  Gemeenten zijn nog veel te weinig doordrongen van het feit dat ze een leidende rol in de combinatie wonen, zorg en welzijn. Dat staat in de tussenrapportage van het Aanjaagteam Langer Zelfstandig Wonen (AJT). Het team staat onder leiding van oud-wethouder Marnix Norder. ‘Gemeenten moeten veel meer de regie pakken.’

 • Sommige aanvragers van een bijstandsuitkering worden verplicht vier weken te zoeken naar werk, anderen kunnen meteen een uitkering aanvragen. Dat is niet eerlijk.

  Ombudsman: Enschede is onbetrouwbare overheid

  5 reacties

  De gemeente Enschede gedraagt zich niet als een betrouwbare overheid door doelbewust informatie achter te houden over het bijstandsbeleid. Dat vindt de Nationale ombudsman in een rapport waarin het beleid van Enschede over de 4 weken zoekperiode onder de loep genomen wordt.

 • Dat wil minister Schippers (Volksgezondheid), zo staat in een plan van aanpak.

  Gemeenten moeten verwarde mensen kunnen opvangen

  3 reacties

  Alle gemeenten moeten nog dit jaar voorzieningen hebben waar verwarde mensen opgevangen kunnen worden en zorg en hulp krijgen. Dat schrijft minister Schippers (Volksgezondheid) in een plan van aanpak, meldt de NOS.

 • Er is geen beleid rondom verdringing door bijstandsgerechtigden. Gemeenten laten het over aan klantmanagers hierop toe te zien.

  Gemeenten doen te weinig tegen verdringing

  4 reacties

  Gemeenten doen te weinig om verdringing op de arbeidsmarkt door mensen met een uitkering te voorkomen. Die harde conclusie trekt de Inspectie SZW in een rapport. Bovendien is het beleid binnen een gemeente niet eenduidig.

 • Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ziet een adviesraad die erop toeziet dat mensen die een tegenprestatie leveren geen mensen verdringen uit een betaalde baan als een goede aanpak om verdringing te voorkomen.

  Klijnsma wil adviesraad verdringing niet verplichten

  3 reacties

  Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ziet een adviesraad die erop toeziet dat mensen die een tegenprestatie leveren geen mensen verdringen uit een betaalde baan als een goede aanpak om verdringing te voorkomen. Dat schrijft ze in antwoord op vragen van haar partijgenoot John Kerstens. Ze gaat zo'n raad echter niet aan alle gemeenten verplichten.

 • Gemeenten kunnen hierop inspelen door bijvoorbeeld tijdens het keukentafelgesprek te informeren of de vrouwelijke mantelzorger de zorg kan delen met een man. Op die manier wordt de gedachte dat eerder naar vrouwen gekeken doorbroken, aldus Mezzo.

  Extra taken komen bij vrouwen terecht

  1 reactie

  De Participatiemaatschappij komt voor een onevenredig groot deel terecht op de schouders van vrouwen. Dat denkt zowel een meerderheid van de vrouwen (86%) als ook ruim de helft (53%) van de mannen die nu al mantelzorg verlenen. Dit blijkt uit een Nationaal Mantelzorgpanel van Mezzo, de vereniging van mantelzorgers en vrijwilligerszorg. 

 • Minister Asscher vindt dat gemeenten ruimte genoeg hebben om maatwerk te leveren bij de aanpak van uitkeringsfraude.

  Asscher: gemeenten hebben genoeg ruimte voor maatwerk

  Reageer

  Gemeenten hebben binnen de Fraudewet en de Participatiewet voldoende ruimte om maatwerk te leveren bij het opleggen van sancties aan mensen die frauderen met uitkeringen. Dat schrijft minister Lodewijk Asscher in antwoord op Kamervragen van SP en PvdA naar aanleiding van een artikelen in Binnenlands Bestuur.

 • Volgens De Haan komt het nu voor dat werkgevers na veel gesprekken bereid zijn iemand aan te nemen met loonkostensubsidie maar dat UWV de werknemer vervolgens niet toelaat tot het doelgroepregister.

  'Loonwaardemeting leidend bij garantiebanen'

  1 reactie

  Loonwaardemeting op de werkplek moet leidend worden bij het beoordelen of iemand onder de doelgroep voor een garantiebaan valt of niet. Dat pleidooi doet directeur Jan-Jaap de Haan van Cedris, de brancheorganisatie voor de Sw.

 • Vijf gemeenten in de regio Zuidoost Utrecht hebben een convenant opgesteld zodat lokale teams snel en effectief kunnen werken, over gemeentegrenzen heen.

  Convenant over woonplaatsbeginsel sociaal domein

  1 reactie

  Vijf gemeenten in de regio Zuidoost Utrecht hebben een convenant opgesteld zodat lokale teams snel en effectief kunnen werken, over gemeentegrenzen heen. Het convenant is getekend door Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist, de opstellers van het convenant. Maar ook andere gemeenten kunnen het ondertekenen.

 • Gemeenten mogen externe bureaus niet op no cure no pay-basis laten onderzoeken of er uitkeringsfraude is in hun gemeente. Dat heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma gezegd in antwoord op Kamervragen van John Kerstens en Astrid Oosenbrug (PvdA).

  Klijnsma: Fraudeonderzoek niet door commerciële bureaus

  7 reacties

  Gemeenten mogen externe bureaus niet op no cure no pay-basis laten onderzoeken of er uitkeringsfraude is in hun gemeente. Dat heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma gezegd in antwoord op Kamervragen van John Kerstens en Astrid Oosenbrug (PvdA).

 • Gestreefd wordt naar een vermindering van het aantal ambtenaren met ongeveer 50% in 2020, zodat er minder dan 300 ambtenaren overblijven

  Almelo gaat ambtenarenapparaat halveren

  10 reacties

  De gemeente Almelo gaat flink afslanken. De ambtelijke organisatie wordt veel kleiner. In 2020 zal het aantal ambtenaren zijn gehalveerd, van ongeveer 600 naar 300. Dat staat in de Perspectiefnota 2015 die de gemeente heeft vastgesteld.

 • Het is onwenselijk als gemeenten uitkeringen beëindigen in plaats van het sanctiebeleid goed uit te voeren, stelt minister Asscher.

  Asscher wil af van 'onwenselijk' fraudebeleid gemeenten

  2 reacties

  Minister Asscher (PvdA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) vindt dat sommige gemeenten te snel uitkeringen stopzetten in plaats van sancties opleggen als mensen de frauderen met uitkeringen. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van Sadet Karabulut (SP).  Hij noemt dit ‘onwenseljik’ en wil met gemeenten in gesprek blijven om het belang van fraudebestrijding te benadrukken.

 • Decentralisatie en transitie is nog niet hetzelfde als transformatie. Niet alle gemeenten zijn goed op weg, maar de 'gouden tien' van MOgroep wel.

  Tien ‘Gouden’ gemeenten goed bezig met transformatie

  1 reactie

  Almere, Alphen aan de Rijn, Deventer, Ede, Heerenveen, Heerlen, Oss, Vlaardingen, Wijk bij Duurstede en Zaanstad zijn de toppers op het gebied van transformatie in het sociaal domein. Dat vindt de brancheorganisatie in het sociaal en maatschappelijk werk MOgroep die een lijst van 'gouden' gemeenten heeft opgesteld.

 • De gemeenten hebben een motie aangenomen om de nullijn in de sociale werkvoorziening los te laten. Binnenkort wordt er weer gesproken met de bonden.

  VNG en bonden gaan weer praten over cao in Sw

  11 reacties

  Na 2,5 jaar is er eindelijk – voorzichtig – zicht op een nieuwe cao voor de werknemers in de Sociale werkvoorziening. Tijdens het VNG jaarcongres in Apeldoorn werd een motie van de gemeente Deventer aangenomen om zonder voorwaarden vooraf de gesprekken met de bonden in te gaan.

 • ‘Deelt u de mening dat dergelijke intimidatie van uitkeringsgerechtigden niet door de beugel kan’, wil Kerstens van de staatssecretaris weten.

  Kamervragen over 'schrikbewind' re-integratie Rotterdam

  19 reacties

  De PvdA-fractie in de Tweede Kamer vindt dat de werkwijze van de Rotterdamse dienst Werk en Inkomen niet door de beugel kan en vraagt aan staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) of ze hier iets tegen gaat doen. Dat blijkt uit Kamervragen van John Kerstens (PvdA).

 • Ze hebben weinig invloed op de oorzaken ervan maar moeten wel beleid ontwikkelen voor het tegengaan van buitenslapen en het bevorderen van doorstroom. In Amsterdam zijn de voorzieningen goed en is de toegang goed geregeld.

  Daklozenbeleid moet trampoline worden

  Reageer

  De maatschappelijke effecten van de Amsterdamse daklozenopvang zijn wisselend, maar de kwaliteit ervan is goed. Dat concludeert Nienke Boesveldt in haar proefschrift Planet homeless. Governance arrangements in Amsterdam, Copenhagen and Glasgow. 

 • Van nul uur per jaar tot wel 500 uur per jaar. Gemeenten vragen zeer verschillende dingen aan bijstandsgerechtigden.

  Adviesraad Rotterdam ziet toe op 'verdringing'

  Reageer

  De gemeente Rotterdam heeft een adviesraad ingericht die erop toe moet zien dat werk dat bijstandsgerechtigden als tegenprestatie uitvoeren niet tot verdringing leidt.

 • nder aanvoering van PvdA-wethouder Andries Ekhart (Leeuwarden) wordt er de komende weken werk van gemaakt om het laatste stukje Haagse regie over de Participatiewet te breken

  Druk op Den Haag om meer beleidsvrijheid fraudebestrijding

  1 reactie

  Wethouders gaan de komende weken in Den Haag aandringen op meer beleidsvrijheid bij het bestrijden van bijstandsfraudeurs. Dat zegt Andries Ekhart, PvdA-wethouder in Leeuwarden en vice-voorzitter van de VNG-commissie Werk en Inkomen.

 • Er kan niet voldoende onderscheid gemaakt worden tussen mensen die grootschalig uitkeringsfraude plegen en mensen die – al dan niet per ongeluk - een kleine overtreding begaan.

  Wethouders willen meer beleidsvrijheid bij bijstandsfraude

  2 reacties

  Wethouders van sociale zaken willen meer beleidsvrijheid bij het opleggen van maatregelen aan bijstandsgerechtigden als het gaat om de aanpak van bijstandsfraude. Dat blijkt uit een enquête onder bijna 70 wethouders in opdracht van Binnenlands Bestuur en het televisieprogramma De Monitor.

 • Jetta Klijnsma, de VNG, het UWV en de sociale partners hebben de afspraken over het doelgroepregister aangepast.

  Klijnsma past regels doelgroepregister aan

  3 reacties

  Gemeenten hoeven geen 800 euro per persoon meer te betalen om mensen uit de bijstand te laten keuren zodat ze opgenomen kunnen worden in het ‘doelgroepregister’. Dat is één van de uitkomsten van overleg over de problemen bij het vullen van het doelgroepregister tussen staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW), de sociale partners, het UWV en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

 • Design is een basisvoorziening, net als ict, vindt de Eindhovense wethouder Schreurs. En dus neemt de gemeente een designer in dienst.

  Eerste gemeentelijk designer in Eindhoven

  8 reacties

  Dutch Design-hoofdstad zijn en dan zelf geen designer in de gelederen hebben. Dat is raar, moet de Eindhovense wethouder Mary-Ann Schreurs gedacht hebben. En dus komt daar binnenkort verandering in als de eerste ‘gemeentelijk designer’ van Nederland in Eindhoven aan de slag gaat. 

 • Er wordt te veel gestuurd op de acute situaties waardoor de lange termijn onderbelicht blijft. Dat schrijft de rekenkamer

  Rekenkamer: nog steeds zorgen om situatie DWI

  Reageer

  De Dienst Werk en Inkomen in Amsterdam heeft de zaken financieel nog steeds niet op orde. Dat is de zorgelijke conclusie van de plaatselijke rekenkamer. De financiële structuur van de Dienst is verbeterd, maar onder meer door de grote ambtelijke reorganisatie per dit jaar is het verbeteringsproces gestagneerd en is op onderdelen zelfs sprake van terugval.

 • Mensen die na een proefplaatsing een baan krijgen, zouden ook in het register opgenomen moeten worden, aldus de vereniging van sociale diensten.

  Divosa pleit voor aanpassing doelgroepregister

  2 reacties

  Mensen die na een proefplaatsing een baan kunnen krijgen en bij wie objectief is vastgesteld dat zij op die werkplek een loonwaarde onder het minimumloon hebben, moeten automatisch toegelaten worden tot het doelgroepregister. Dat bepleit Divosa, de vereniging voor sociale diensten.

 • Wachtlijsten voorkomen en een betere doorstroming van mensen die al wat ervaring hebben. Amsterdam trekt geld uit voor een nieuw plan om mensen met een beperking te helpen.

  Amsterdam zet extra in op dagbesteding

  Reageer

  De gemeente Amsterdam gaat 9 miljoen euro investeren om mensen met een lichamelijke of psychische beperking beter te bemiddelen naar dagbesteding of werk. De nieuwe aanpak moet ervoor zorgen dat er geen wachtlijsten ontstaan voor dagbestedingstrajecten.

 • Als zzp'ers in de problemen komen omdat de Sociale Verzekeringsbank de pgb's niet uitbetaald, kunnen ze zich bij de gemeente Arnhem melden.

  Arnhem gaat pgb's voorschieten aan zzp'ers

  1 reactie

  De gemeente Arnhem gaat in noodgevallen persoonsgebonden budgetten voorschieten aan zzp’ers die door de Sociale Verzekeringsbank niet uitbetaald krijgen. Dat heeft het college van Arnhem onlangs besloten. Eerder keerde de gemeente ook al voorschotten uit aan 200 thuishulpen die niet betaald kregen.

 • De gemeente wordt geadviseerd om het bereik van de bijzondere bijstand te vergroten door meer bekendheid te geven aan bijvoorbeeld de website Geldkompas.

  Enschede moet meer bekendheid geven aan bijzondere bijstand

  Reageer

  In Enschede is sprake van ernstige armoedeproblematiek. Het welbevinden is laag, de gezondheid slecht en geld voor eerste levensbehoeften als voedsel, verwarming en medicijnen ontbreekt zelfs.  Dat schrijft de lokale rekenkamer in een rapport. De gemeente moet meer bekendheid geven aan de mogelijkheden voor bijzondere bijstand.

 • De bevoegdheid om al dan niet de ouderbijdrage in de jeugd GGZ op te schorten ligt bij het college en niet bij de GR. Daar kwamen ze in Zwijndrecht achter.

  Zwijndrecht mag zelf beslissen over ouderbijdrage

  5 reacties

  De Gemeenschappelijke Regeling in Zuid-Holland Zuid heeft niet de bevoegdheid te bepalen of de 17 gemeenten die in de GR vertegenwoordigd zijn wel of geen ouderbijdragen voor de jeugd GGZ innen.  Dat terwijl de GR ruim een maand geleden daar wel een besluit over nam. Zwijndrecht, en andere gemeenten die de bijdrage willen opschorten, kunnen dat zelf beslissen.

 • Voor partners in de wijk’ staat beschreven hoe gemeenten kunnen stimuleren dat jongerenwerk en wijkteams met elkaar optrekken. De publicatie is een pleidooi voor een duidelijke positie van het jongerenwerk in het jeugd- en sociale stelsel binnen gemeenten.

  Jongerenwerk en wijkteams

  Reageer

  De transitie jeugdzorg is een feit en de meeste gemeenten hebben wijk- en buurtteams ingericht. Nu is het zaak dat gemeenten zowel de basisvoorzieningen als de preventieve voorzieningen oppakken en op elkaar afstemmen. In lang niet alle gemeenten is dat het geval.

 • Mantelzorgers zijn dagen aan het rondbellen, naar de gemeente, zorgaanbieders, verzekeraars, SVB of CAK voor de juiste informatie. Instanties geven geen duidelijkheid, geen betrouwbaar antwoord en verwijzen onderling niet goed door. Dat blijkt uit een peiling van Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg. Mezzo, 

  Mantelzorgers nog steeds van kastje naar de muur

  5 reacties

  Mantelzorgers zijn dagen aan het rondbellen, naar de gemeente, zorgaanbieders, verzekeraars, SVB of CAK voor de juiste informatie. Instanties geven geen duidelijkheid, geen betrouwbaar antwoord en verwijzen onderling niet goed door. Dat blijkt uit een peiling van Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg. Mezzo, 

 • Enschede - stadhuis

  Een Duitser als burgemeester?

  Reageer

  Wanneer een gemeente op zoek gaat naar een nieuwe burgemeester, is het allang geen nieuws meer dat daarbij de burger wordt ingeschakeld om tot een profielschets te komen. Vrijwel altijd komt uit zo’n profielschets naar voren dat de burgemeester in spe een verbinder moet zijn, ambassadeur voor de regio en boegbeeld van de gemeente, iemand die daadkrachtig opereert, toegankelijk is en in staat een stevig netwerk op te bouwen. 

 • Nederland heeft langs de grens veel werklozen, in delen van Duitsland zitten ze te springen om personeel. Hoe krijg je onze werklozen de grens over?

  Andere mindset nodig voor werken over de grens

  6 reacties

  Om werklozen in Duitsland aan het werk helpen, moet je niet wachten op nieuwe wet- en regelgeving. Sneller resultaat is te bereiken met voorlichting, zodat de mindset verandert. Dat zeggen wethouder Bouke Arends (PvdA) van Emmen en UWV regiomanager Gerrit van der Veen.

 • De VNG roept gemeenten op werk te maken van het aan de slag helpen van mensen met een arbeidsbeperking. In een brief aan alle gemeenten wordt gesteld dit jaar nog 630 banen te creëren om in de pas te blijven lopen met de doelstellingen.

  'Dit jaar 630 banen voor arbeidsbeperkten bij gemeenten'

  5 reacties

  De VNG roept gemeenten op werk te maken van het aan de slag helpen van mensen met een arbeidsbeperking. In een brief aan alle gemeenten wordt gesteld dit jaar nog 630 banen te creëren om in de pas te blijven lopen met de doelstellingen.

 • Als de GR de ouderbijdrage in de jeugd ggz int, maar de raad in Gorinchem wil dat niet, dan moet lokaal budget aangewend worden om de ouders te compenseren, aldus het CDA.

  CDA Gorinchem wil besluit GR omzeilen

  9 reacties

  Oppositiepartij CDA in Gorinchem overweegt een ‘ondergrondse constructie’ te maken zodat ouders met een kind in de ggz die een eigen bijdrage moeten betalen, gecompenseerd kunnen worden.

 • De motie om de ouderbijdrage jeugd ggz niet te innen werd unaniem aangenomen. Maar het grotere samenwerkingsverband besloot anders.

  Raad Zwijndrecht overruled door Gemeenschappelijke Regeling

  17 reacties

  Er is al vaak gewaarschuwd voor het democratisch gat als gemeenten bevoegdheden overdragen aan gemeenschappelijke regelingen. In Zwijndrecht is dat nu pijnlijk duidelijk geworden in de discussie over de ouderbijdrage voor de jeugd ggz. De mening van de voltallige Zwijndrechtse raad én die van het college doen er niet toe.

 • Gerritsen gaat per 1 juni aan de slag op het ministerie. Erik Gerritsen is nu nog bestuursvoorzitter van Jeugdbescherming regio Amsterdam, het voormalig Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam. Van 2000 tot 2007 was hij gemeentesecretaris van de Gemeente Amsterdam.

  Erik Gerritsen secretaris-generaal ministerie VWS

  7 reacties

  Erik Gerritsen wordt de nieuwe secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat meldt het ministerie. Hij volgt Leon van Halder op die voorzitter van de Raad van bestuur van de Radboud UMC is geworden.

 • Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vergeleken met februari 2014 is het aantal lopende WW-uitkeringen met 1 procent afgenomen tot 455 duizend.

  Vaker WW-uitkering voor 50-plussers

  Reageer

  Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen relatief het sterkst gestegen vanuit de sector openbaar bestuur (16 procent). De sector zorg en welzijn bleef daar met 14 procent net iets bij achter. Er zijn in Nederland nu 633 duizend mensen werkloos, 12 duizend minder dan een maand eerder. Dat er minder mensen werkloos zijn, komt doordat minder personen zich aanboden op de arbeidsmarkt, terwijl het aantal werkenden nagenoeg gelijk bleef.

 • Ouderplatforms roepen de politiek op te stoppen met de bijdrage die onderscheid maakt tussen kinderen met lichamelijke en psychische klachten.

  Al 70 gemeenten weigeren ouderbijdrage te innen

  5 reacties

  Al meer dan 70 gemeenten hebben de eigen ouderbijdrage voor jeugdhulp opgeschort. Deze week nog werden Enschede en Nijmegen toegevoegd aan de rij waar eerder Amsterdam, Rotterdam en Den Haag al in stonden. In nog eens zo’n 150 gemeenten worden binnenkort moties ingediend om te stoppen met de bijdrage.

 • ‘In het afgelopen jaar ben ik er steeds meer achter gekomen dat over de wijze waarop een gemeente bestuurd moet worden fundamentele verschillen van inzicht bestaan’, schrijft Van Zuijlen.

  Burgemeester stapt op na onenigheid over bestuursstijl

  1 reactie

  Burgemeester Eduard van Zuijlen van Menterwolde heeft per direct zijn taken overgedragen aan de loco-burgemeester. Aanleiding is de andere bestuursstijl die er sinds de raadsverkiezing van vorig jaar waait in de raad en in het college, stelt Van Zuijlen in een brief aan de gemeenteraad.

 • Dwars tegen de digitalisering in gaan de klantmanagers bij de sociale dienst Brabantse Wal weer méér met hun klanten aan tafel zitten.

  Gesprek met klant moet bijstandsbestand doen dalen

  3 reacties

  Het klinkt even revolutionair als ouderwets. Bij de Intergemeentelijke Sociale Dienst Brabantse Wal gaan ze dwars tegen de trend van digitalisering in hun klanten váker zien. De verwachting is dat het fraude tegen gaat en dat mensen sneller uit de bijstand komen.

 • Aantal mensen vanuit de bijstand in het doelgroepregister is laag maar dat zegt niets over het functioneren van het register, aldus Klijnsma.

  Geen paniek over 'leeg' doelgroepregister

  2 reacties

  Gemeenten hoeven niet bang te zijn dat staatssecretaris Klijnsma (SZW) hen binnenkort gaat aanspreken op het kleine aantal mensen dat ze sinds de invoering van de Participatiewet aangemeld hebben voor het doelgroepenregister. Uit antwoorden van Klijnsma op Kamervragen van het CDA en de VVD blijkt dat Klijnsma voorlopig geen concrete actie richting gemeenten gaat ondernemen.

 • Vanaf 2017 krijgt niet langer de gemeente waar de Sw'er woont, maar de gemeente waar deze werkt de rijksbijdrage op haar rekening.

  Systeem verrekening Sw'ers vanaf 2017 op de schop

  3 reacties

  Vanaf 2017 krijgt niet langer de gemeente waar een Sw'er woont, maar de gemeente waar deze werkt de rijksbijdrage op haar rekening gestort. Dat hebben het ministerie van SZW, de VNG en brancheorganisatie in de Sw Cedris afgesproken. Daarmee moet een einde komen aan het verrekenen van de bjidragen tussen de woongemeente en de buitengemeente.

 • ‘Het betreft een decentrale verantwoordelijkheid waarbij de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders besluitvormend zijn’, antwoordt ze op Kamervragen.

  Klijnsma: Sluiting Sw-bedrijf is aan gemeenten

  7 reacties

  Staatssecretaris Jetta Klijnsma is niet bezorgd over het feit dat sommige gemeenten hun sociale werkvoorziening sluiten zonder dat duidelijk is wat er voor de werknemers in de plaats komt. In antwoord op Kamervragen van haar partijgenoot John Kerstens zegt Klijnsma dat niet zij maar de gemeenten daarover gaan.

 • Bij de sectoren Werk en inkomen is sprake van een kostprijsdaling. En dat gaat niet ten koste van de kwaliteit, aldus het SCP.

  Sectoren werk en Inkomen werken effectiever

  2 reacties

  De gemeentelijke sectoren Werk en Inkomen zijn de afgelopen jaren zuiniger gaan werken. Dat blijkt uit het rapport Maten voor gemeenten 2014 van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) dat de uitgaven van de sector tussen 2007 en 2012 tegen het licht hield.

 • Kunst en cultuur moet gecombineerd worden met een Plan van de Arbeid om de regionale werkgelegenheid te stimuleren

  Het banenplan in Overijssel 'cultuur is niet eng'

  1 reactie

  Cultuur was eng en kunst niet mooi. Asfalt en grote stallen, daar draaide het de afgelopen periode om in Overijssel. Het was de PvdA fractie – voor het eerst in haar bestaan in de oppositiebanken – een doorn in het oog. Dat moet na 18 maart anders.

 • Gemeenten gaan samen één gemeenschappelijke aanpak voor alle partijen rondom de Participatiewet ontwikkelen.

  18 miljoen voor arbeidsmarkt Oost Groningen

  Reageer

  Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid trekt 18 miljoen extra uit om de arbeidsmarkt in Oost Groningen uit het slop te trekken. Het geld is bedoeld voor de periode tussen 2015 en 2018. Gemeenten gaan samen één gemeenschappelijke aanpak voor alle partijen rondom de Participatiewet ontwikkelen.

 • Op enkele stempassen in Vlissingen zijn fouten geconstateerd. Mogelijk is het in nog 15 gemeenten misgegaan.

  Fouten op stempassen in Vlissingen

  Reageer

  De gemeente Vlissingen heeft stempassen verstuurd waar verkeerde gegevens op staan. Het gaat om fouten in de persoonsgegevens. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dit na berichten in de PZC. Mogelijk zijn in meer gemeenten stempassen met fouten verstuurd.

 • Het aantal mensen dat afhankelijk is van een bijstandsuitkering is vorig jaar met 22 duizend toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De stijging komt voor rekening van mensen ouder dan 27 jaar.

  Meer mensen in de bijstand, maar geen jongeren

  1 reactie

  Het aantal mensen dat afhankelijk is van een bijstandsuitkering is vorig jaar met 22 duizend toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De stijging komt voor rekening van mensen ouder dan 27 jaar.

 • Jeugdzorgorganisaties zijn de afgelopen jaren goed bezig geweest de mensen die in de sector werken te professionaliseren. Dat concludeert het Nederlands Jeugdinstituut (Nji)in het rapport ‘ Laat zien wat je waard bent ’. Tegelijkertijd is er nog veel werk aan de winkel. Een nieuw plan van aanpak moet daar zorg voor dragen.

  Professionalisering in jeugddomein goed op gang

  1 reactie

  Jeugdzorgorganisaties zijn de afgelopen jaren goed bezig geweest de mensen die in de sector werken te professionaliseren. Dat concludeert het Nederlands Jeugdinstituut (Nji)in het rapport ‘Laat zien wat je waard bent’. Tegelijkertijd is er nog veel werk aan de winkel. Een nieuw plan van aanpak moet daar zorg voor dragen.

 • Gemeenten kunnen als ze meer dan 7,5 procent tekort komen aanspraak maken op een vangnetregeling

  Gemeenten sneller gecompenseerd voor bijstandstekort

  3 reacties

  Gemeenten kunnen sneller een beroep doen op het ‘vangnet’ als ze geld tekort komen op het bijstandsbudget. Het eigen risico van gemeenten gaat omlaag van 10 procent naar 7,5 procent, schrijft ze in een brief aan de Kamer. Er komt niet meer geld beschikbaar, maar het geld wordt anders verdeeld.

 • Uit een enquete onder de leden van Oval blijkt dat het afgelopen jaar 5000 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk zijn geholpen.

  Arbeidsbeperkten vaak aan de slag in mkb

  5 reacties

  De meeste mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die een baan vinden, komen terecht in het midden- en kleinbedrijf. Dat blijkt uit een enquete van de branchevereniging voor arbodiensten Oval onder haar leden.

 • Minder dan een derde van 200 ondervraagde cliënten heeft informatie ontvangen over de veranderingen in de aWbz.

  Cliënten slecht geïnformeerd over decentralisaties

  1 reactie

  Mensen die zorg ontvangen van gemeenten zijn slecht geïnformeerd over de veranderingen per 1 januari. Het grootste deel van hen weet niet wat de decentralisatie voor hen concreet inhoudt. Minder dan een derde van hen heeft informatie ontvangen over de veranderingen in de aWbz. En daarvan begrijpt de helft de informatie niet eens. Dat schrijft Zorg en Welzijn op basis van twee onderzoeken.

 • Uit onderzoek bij twee BJZ's bleek dat niet goed genoeg is vastgelegd hoe de persoonsgegevens geregistreerd moeten worden.

  Dossiers BJZ's niet op orde

  11 reacties

  Bureaus Jeugdzorg hebben hun dossiers onvoldoende op orde. Daardoor kunnen ze niet waarborgen  dat de persoonsgegevens juist en nauwkeurig zijn. Dat vreest het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) nadat uit onderzoek bij twee BJZ’s is gebleken dat vaak niet duidelijk omschreven staat wat harde feiten zijn en wat aannames.

 • Gratis openbaar vervoer voor ouderen en een extra post voor spoedeisende hulp. Daarmee wil 50Plus Zeeland de Staten in.

  PS 2015: Van een baksteen koop je geen buskaartje

  5 reacties

  ‘Gratis vervoer voor ouderen. Dat is het uiteindelijke doel.’ Vervoer in Zeeland is een belangrijk thema tijdens de provinciale verkiezingen. En als het aan Willem Willemse, fractievoorzitter 50Plus ligt, mogen alle ouderen na de verkiezingen gratis reizen.

 • ‘Het geld is bedoeld om de bedrijven te faciliteren en ondersteunen’, vertelt verantwoordelijk wethouder Paul Blokhuis (Zorg en Welzijn en Jeugd).

  Apeldoorn ondersteunt ‘ambassadeurs’ mantelzorg

  3 reacties

  De gemeente Apeldoorn trekt het komend jaar 15 duizend euro uit om ‘ambassadeurs’ van mantelzorg te ondersteunen. De bedrijven die ambassadeur worden, zullen de combinatie werk en mantelzorg bij hun werknemers en bij andere bedrijven onder de aandacht brengen.

 • Aanleiding voor het onderzoek zijn klachten die bij de ombudsman zijn binnengekomen over de wijze waarop de gemeente Enschede de zoekperiode toepast en de manier waarop de gemeente omgaat met het verstrekken van voorschotten.

  Ombudsman onderzoekt bijstandsbeleid Enschede

  5 reacties

  De Nationale Ombudsman gaat onderzoek doen naar de regels die de gemeente Enschede hanteert rondom het verstrekken van bijstandsuitkeringen. Dit nadat er ‘uit verschillende hoeken signalen’ zijn binnengekomen dat er iets niet goed zit.

 • Het regent klachten rondom de uitbetaling van pgb's. De problemen zijn veel groter dan voorspeld. Dat zegt belangenorganisatie Per Saldo.

  'Grote problemen rondom uitbetalen pgb'

  61 reacties

  Er is veel onrust over de chaotische uitbetaling – en het uitblijven daarvan – van pgb zorgverleners door de SVB. Hoe groot de problemen rondom 250 duizend betalingen zijn, is nog onduidelijk maar volgens de belangenvereniging van mensen met een pgb Per Saldo is het probleem ’veel groter dan gedacht’. Staatssecretaris Van Rijn stuurt maandag een brief naar de Kamer.

 • Bij 47 procent van sociale werkbedrijven hebben gemeenten nog niet besloten of er beschut werk komt; bij 35 procent van de sociale werkbedrijven is nog niet besloten of gemeenten gaan detacheren.

  Nog veel gemeenten besluiteloos over beschut werk

  1 reactie

  Een groot deel van de gemeenten heeft nog steeds niet besloten of ze beschut werk en detachering gaan organiseren voor de allerzwaksten op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van brancheorganisatie in de sociale werkvoorziening Cedris. Staatssecretaris Klijnsma vindt afzien van beschut werk 'onlogisch'.

   

 • Gemeenten hebben veel te doen met de nieuwe taken die ze krijgen. 'We hebben de indruk en de ervaring dat voor de meerderheid van de gemeenten de jongere van 18+ onvoldoende op de agenda staat.’

  'Zorg voor 18+ niet hoog genoeg op gemeentelijke agenda'

  3 reacties

  De nazorg voor jongeren die 18 worden en niet meer onder jeugdhulp vallen, staat niet hoog genoeg op de gemeentelijke agenda. Om te zorgen dat jongeren na hun 18e niet tussen wal en schip vallen, is het project 18-/18+ gestart, gefinancierd door het ministerie van VWS. In Rotterdam en Leeuwarden start binnenkort een experiment.

 • Utrecht steekt daarmee met kop en schouders uit boven de andere gemeenten de Volkskrant onderzoek heeft gedaan, 20 in totaal.

  Het regent klachten over korten op poetshulp

  8 reacties

  Gemeenten die korten op de huishoudelijke hulp hebben de afgelopen drie weken veel klachten daarover gekregen. De gemeente Utrecht springt er negatief uit. Er zijn al ruim 600 bezwaarschriften binnengekomen van inwoners die het niet eens zijn met het verminderd aantal uren dat ze krijgen. Dat schrijft de Volkskrant.

 • Gemeentelijk beleid rondom de Wmo de daling in koopkracht nog groter maken, zegt het Nibud.

  Bijstandgerechtigden gaan er flink op achteruit

  17 reacties

  Mensen in de bijstand gaan er dit jaar flink in koopkracht op achteruit. Hoeveel een bijstandsgerechtigde moet inleveren varieert van enkele euro’s tot enkele tientjes per maand en hangt af van gemeentelijk beleid. Dat meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

 • 'Door een een slimmere manier van werken worden ouders en kinderen sneller geholpen, waardoor kinderbescherming vaak korter of helemaal niet meer nodig is'.

  Minder kinderen onder toezicht

  Reageer

  Het aantal kinderen dat onder toezicht staat is sinds 2010 met 20 procent gedaald. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie. Eind 2014 stonden nog 26.354 kinderen onder toezicht. Om de daling door te zetten heeft staatssecretaris Fred Teeven (V en J) extra geld uitgetrokken.

 • Een pilot in Wijchen leert hoe mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zelfs beleidsbedewerkers werk uit handen kunnen nemen.

  Meer doen met garantiebanen

  1 reactie

  Al te snel belanden Wajongers bij de gemeentelijke groenvoorziening of de schoonmaak. Een pilot in Wijchen leert hoe mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zelfs beleidsbedewerkers werk uit handen kunnen nemen.

 • Een frisse wind werd Marjolein de Rooij vorig jaar genoemd toen ze als wethouder ruimtelijke ordening aantrad in het college van Bloemendaal. Maar binnen het jaar brengt diezelfde wind haar alweer ergens anders.

  Uitgelicht: Marjolein de Rooij, eigenaar lodge

  Reageer

  Verblijfsvergunning regelen, werkvergunning aanvragen, scholen zoeken, de complete huisraad verdelen in ‘meenemen of opslaan’, een huis huren en het huidige in de verhuur doen. Er zijn wethouders die minder te regelen hebben als ze opstappen.

 • De Rotterdamse burgemeester wordt door respondenten omschreven als ‘een handen-uit-de-mouwen bestuurder ‘, is geliefd en is een goede representant voor zijn stad.

  Aboutaleb is beste lokale bestuurder 2014

  10 reacties

  De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is de beste lokale bestuurder van Nederland. Dat blijkt uit een verkiezing van Binnenlands Bestuur waaraan bijna 6000 bestuurders, ambtenaren, lezers van Binnenlands Bestuur en een vakjury meededen. Als tweede eindigde burgemeester Peter den Oudsten (nu Groningen, hiervoor Enschede). Eberhard van der Laan (burgemeester Amsterdam) werd derde.

 • Om te voorkomen dat tienduizenden mensen hun persoonsgebonden budget (pgb) niet op tijd ontvangen, heeft de SVB een ‘terugvalscenario’ in werking gesteld. Dit houdt in dat het pgb wel uitbetaald wordt – ook als alle formulieren daarvoor nog niet binnen zijn - en de controle achteraf geschiedt.

  ‘Terugvalscenario’ in werking voor pgb na ontbreken gegevens

  1 reactie

  Om te voorkomen dat tienduizenden mensen hun persoonsgebonden budget (pgb) niet op tijd ontvangen, heeft de SVB een ‘terugvalscenario’ in werking gesteld. Dit houdt in dat het pgb wel uitbetaald wordt – ook als alle formulieren daarvoor nog niet binnen zijn - en de controle achteraf geschiedt.

 • Het college van Wijchen heeft groen licht gegeven voor de financiering van de pilot functiecreatie. Wijchen trekt daarvoor 25 duizend euro uit.

  Eerste baan via functiecreatie een feit

  3 reacties

  De functie is gecreëerd, en het geld is er. Het streven is nu dat er op 1 februari iemand aangenomen wordt die de eerste 'garantiebaan' op het gemeentehuis van Wijchen zal invullen. Het college van Wijchen heeft groen licht gegeven voor de financiering van de pilot functiecreatie. Wijchen trekt daarvoor 25 duizend euro uit. 

 • WerkLoont leidt tot een afname van 12 procent van het aantal aanmeldingen voor een uitkering en verhoogt tegelijkertijd de uitstroomkans na een jaar met 7 procent.

  Rotterdamse aanpak bijstand bewezen effectief

  5 reacties

  De manier waarop Rotterdam bezig is het bijstandsvolume naar beneden te krijgen, werpt zijn vruchten af. De aanpak WerkLoont is bewezen effectief, blijkt uit een wetenschappelijk experiment.

 • VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma vindt het een goede zaak dat minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) in de Agenda lokale democratie het verruimen van het lokale belastinggebied meeneemt. Want ondanks het grotere takenpakket van gemeenten, zijn ze financieel ‘afhankelijker dan ooit.’

  Jorritsma: gemeenten financieel afhankelijker dan ooit

  5 reacties

  VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma vindt het een goede zaak dat minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) in de Agenda lokale democratie het verruimen van het lokale belastinggebied meeneemt. Want ondanks het grotere takenpakket van gemeenten, zijn ze financieel ‘afhankelijker dan ooit.’

 • Nederlandse gemeenten reageren massaal op de oproep van de burgemeesters Aboutaleb (Rotterdam) en Van der Laan (Amsterdam) om demonstraties te houden om een protest te laten horen tegen de aanslag in Parijs. In vrijwel alle gemeenten zijn vanavond bijeenkomsten waar burgemeesters de bevolking zullen toespreken.

  Gemeenten organiseren protestacties tegen aanslagen

  4 reacties

  Nederlandse gemeenten reageren massaal op de oproep van de burgemeesters Aboutaleb (Rotterdam) en Van der Laan (Amsterdam) om demonstraties te houden om een protest te laten horen tegen de aanslag in Parijs. In vrijwel alle gemeenten zijn vanavond bijeenkomsten waar burgemeesters de bevolking zullen toespreken.

 • Het keukentafelgesprek is voor veel mensen waarschijnlijk één van de belangrijkste gesprekken die ze zullen voeren. Het is bepalend voor hoeveel hulp ze krijgen – áls ze al hulp krijgen. Maar hoe voer je zo’n gesprek?  De vereniging Spierziekten Nederland zette een online cursus op. En niet alleen voor mensen met een spierziekte.

  Patiëntenorganisatie ontwikkelt cursus 'Hoe voer ik een keukentafelgesprek'

  10 reacties

  Het keukentafelgesprek is voor veel mensen waarschijnlijk één van de belangrijkste gesprekken die ze zullen voeren. Het is bepalend voor hoeveel hulp ze krijgen – áls ze al hulp krijgen. Maar hoe voer je zo’n gesprek?  De vereniging Spierziekten Nederland zette een online cursus op. En niet alleen voor mensen met een spierziekte.

 • De samenwerkende jeugdinspecties hebben een digitaal inspectieloket Jeugd geopend waar gemeenten terecht kunnen met vragen over toezicht op jeugdhulp, jeugdbescherming en – reclassering.

  Eén inspectieloket Jeugd voor gemeenten

  Reageer

  De samenwerkende jeugdinspecties hebben een digitaal inspectieloket Jeugd geopend waar gemeenten terecht kunnen met vragen over toezicht op jeugdhulp, jeugdbescherming en – reclassering.

 • 80 procent van de bevolking wil wel wat doen, maar slechts 18 procent wil intensieve zorgtaken vervullen.

  Geen ‘one size fits all’ beleid voor participatie bij zorgtaken

  2 reacties

  Gemeenten die hun bevolking willen aansporen tot het uitvoeren van zorgtaken voor buren en familie, moeten niet zoeken naar één passend beleid. Dat concludeert TNS NIPO in haar Zorgmonitor. Er zitten grote verschillen in de bereidheid iets voor een ander te doen.

 • Maar dat de raad niet formeel een stempel heeft gezet op hoe ze deze wet willen uitvoeren, wordt straks lastig als het om de controle gaat.

  Enschede zonder beleidskaders ‘heel onhandig’

  Reageer

  Dat de raad van Enschede geen beleidskaders heeft opgesteld voor de uitvoering van de Participatiewet is ‘heel onhandig’, vindt John Bijl, begeleider van gemeenteraden en directeur van het Periklesinstituut. ‘Maar bovendien is het echt een veronachtzaming van het hoogste  bestuursorgaan.’

 • De verdeling van de budgetten voor de Participatiewet voor 2015 worden niet meer aangepast. Dat schrijft staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) in een brief aan de Tweede Kamer.

  Geen aanpassingen meer op Participatiebudget 2015

  1 reactie

  De verdeling van de budgetten voor de Participatiewet voor 2015 worden niet meer aangepast. Dat schrijft staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) in een brief aan de Tweede Kamer.

 • Wethouder Patrick Welman

  'Raad Enschede buitenspel gezet bij Participatiewet'

  Reageer

  Enschede gaat vanaf 1 januari de Participatiewet uitvoeren zonder dat er een beleidskader door de gemeenteraad is vastgesteld. Een motie van de PvdA om in het eerste kwartaal van 2015 alsnog zo’n beleidskader vast te stellen, redde het niet.

 • De focus moet nu op communicate en implementetie, vindt Anita Milukic van Deloitte die een stresstest onder 30 gemeenten uitvoerde.

  Beleidsniveau zit goed, focus Jeugdwet nu op toegang

  2 reacties

  De afspraken en werkprocessen rondom de nieuwe Jeugdwet zijn inmiddels wel duidelijk. Nu gaat het er nog om dat de communicatie en de implementatie goed verloopt en vooral dat de toegang goed geregeld is. Dat is de conclusie van Deloitte dat bij bijna 30 gemeenten een stresstest uitvoerde.

 • Tilburg zet het plan voor een ‘Tilburgs alternatief’ dat in de plaats komt van het inrichten van beschut werk voor de zwaksten op de arbeidsmarkt door. Het college kreeg de steun van de gemeenteraad om vanaf januari met het alternatief aan de slag te gaan.

  Tilburg zet ‘alternatief’ voor beschut werk door

  4 reacties

  Tilburg zet het plan voor een ‘Tilburgs alternatief’ dat in de plaats komt van het inrichten van beschut werk voor de zwaksten op de arbeidsmarkt door. Het college kreeg de steun van de gemeenteraad om vanaf januari met het alternatief aan de slag te gaan.

 • De nieuwe zorgstructuur moet erin voorzien dat er goede, passende zorg komt die dichtbij en toekomstbestendig is en de kwaliteit van leven in Noordoost-Friesland op peil houdt.

  Gemeenten willen pilot voor nieuwe zorgstructuur

  2 reacties

  Acht gemeenten in Noordoost-Friesland willen samen met een aantal zorgpartijen een pilot starten voor een ‘toekomstbestendige zorgstructuur in krimpgebieden’. De pilot is nodig omdat steeds meer zorg uit krimpgebieden verdwijnt.

 • Ruim de helft van de sociale wijkteams hebben taken op het gebied van werk en inkomen in het takenpakket. Knelpunten bij het inbedden van deze taken in de teams zijn het te krappe budget, onvoldoende capaciteit of kennis bij de teamleden en onduidelijkheid over taakafbakening, mandatering of verantwoordelijkheden. Dat blijkt uit onderzoek van Divosa en Movisie.

  Werk en inkomen krijgen rol in meeste sociale wijkteams

  1 reactie

  Ruim de helft van de sociale wijkteams hebben taken op het gebied van werk en inkomen in het takenpakket. Knelpunten bij het inbedden van deze taken in de teams zijn het te krappe budget, onvoldoende capaciteit of kennis bij de teamleden en onduidelijkheid over taakafbakening, mandatering of verantwoordelijkheden. Dat blijkt uit onderzoek van Divosa en Movisie.

 • Langdurig meer dan 30 uur per week werken als tegenprestatie voor je uitkering komt al heel veel voor, blijkt uit het aantal meldingen bij vakcentrale FNV.

  Werken zonder loon 'fundamenteel'

  13 reacties

  Dat er mensen als tegenprestatie voor een bijstandsuitkering ‘structureel en langdurig’ aan het werk zijn, had FNV vicevoorzitter Ruud Kuin wel gedacht. Maar dat er binnen 4 weken al 300 meldingen binnen zouden komen, verbaasde hem. ‘Dat maakt het fundamenteel.’

 • Wijkteams kunnen ervoor zorgen dat specialistische hulp in een eerder stadium aangeboden wordt.

  Integrale aanpak slachtoffers loverboys nodig

  3 reacties

  Er moet een integrale aanpak komen gericht op preventie, herkenning en opvang van slachtoffers van loverboys. Daarvoor pleit een commissie onder leiding van Naïma Azough in een actieplan dat vandaag wordt aangeboden aan staatssecretaris Martin van Rijn (VWS). Gemeenten moeten een belangrijke rol spelen in deze aanpak.

   

 • Na jaren waarin vele miljoenen uit de begroting gereserveerd moesten worden voor het dekken van het tekort op het bijstandsbudget, gaat het nu goed in Heerlen. Er is sprake van een overschot.

  Heerlen profiteert van 'starre' verdeelmodellen

  Reageer

  ‘Focus op werkgevers, selecteer strenger aan de poort, stuur op uitstroom’. Vraag hoe gemeenten het beroep op de bijstand aanpakken en deze termen hoor je vrijwel overal. Heerlen doet dat ook, maar profiteert ook nog eens van de starre rijksverdeelmodellen.

 • Mensen die recht hebben op een persoonsgebonden budget (pgb) moeten zich melden bij de SVB. Zo'n 14 duizend mensen hebben dat nog niet gedaan.

  10 procent pgb-houders heeft zich nog niet gemeld bij SVB

  5 reacties

  Zo’n 14 duizend mensen die nu gebruikmaken van een pgb hebben dat nog niet geregeld voor volgend jaar. Gemeenten moeten deze mensen benaderen om ervoor te zorgen dat ze zich vóór 15 december gemeld hebben bij de Sociale Verkezeringsbank (SVB).

 • Grote gemeenten hebben als de Participatiewet in januari in werking treedt niet alleen behoefte aan klantmanagers, jobcoaches, noriskpolisspecialisten en extra administratief personeel, maar ook aan coördinatoren voor al deze nieuwe mensen en taken.

  Extra klanten, extra ambtenaren

  1 reactie

  Voor het uitvoeren van de Participatiewet hebben gemeenten extra mensen nodig. In Groningen grosso modo 1 fte per 12 nieuwe uitkeringsgerechtigden. 

 • Duitsland heeft banen, Nederland werklozen. Grensgemeenten willen hiermee aan de slag.

  Plannen voor meer werk langs grens

  1 reactie

  400 Nederlandse werklozen die in de komende anderhalf jaar in Duitsland een baan vinden. Dat is de ambitie achter de intentieverklaring die de provincie Drenthe, UWV en de Eems Dollard Regio gesloten hebben met vier gemeenten in de regio Drenthe.

 • De gemeente Enschede vindt het zuur dat het extraatje dat het rijk uitdeelt aan minima deels betaald moet worden door de gemeente.

  Extraatje minima jaagt Enschede op kosten

  6 reacties

  ‘Het lijkt alsof je een cadeautje mag uitdelen, maar de rekening mag je als gemeente zelf betalen’. De Enschedese wethouder Patrick Welman (CDA, Sociale Zaken) is niet erg te spreken over de manier waarop het rijk de extra toelage voor minima heeft geregeld.

 • Verplicht vrijwilligerswerk leidt niet tot betere kansen op de arbeidsmarkt. Het tegenovergestelde is juist waar, concludeert Thomas Kampen in zijn proefschrift.

  Grotere afstand tot arbeidsmarkt door tegenprestatie

  18 reacties

  Een verplichting tot het doen van vrijwilligerswerk, leidt er niet toe dat mensen in de bijstand sneller een baan vinden. Dat concludeert promovendus Thomas Kampen van de Universiteit van Amsterdam. Het tegenovergestelde wordt juist bereikt: bijstandsgerechtigden die vrijwilligerswerk doen, vinden zelden een baan.

 • Daar waar al wel duidelijk is wat gemeenten willen, blijkt dat 29 procent beschut werk organiseert in samenhang met arbeidsmatige dagbesteding. 2 procent richt geen beschut werk in.

  Nog veel onduidelijkheid over inrichten beschut werk

  Reageer

  De helft van de sociale diensten heeft een duidelijk beeld hoe beschut werk er vanaf januari uit gaat zien. De andere helft weet dat nog niet, gemeenten hebben nog  geen besluit genomen over de toekomst van beschut werk. Dat blijkt uit een enquête van Divosa.

 • Mensen met een beperking en chronisch zieken willen dat gemeenten ruimte hebben om hen te ondersteunen, maatwerk kunnen leveren en keuzevrijheid. Dat staat in een top 10 van aanbevelingen.

  'Gemeenten moeten mogelijk maken dat we meedoen'

  1 reactie

  Rapporten en beleidsnota's genoeg over hoe gemeenten met 'mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt' moeten omgaan. Maar hoe willen chronisch zieken en mensen met een beperking dat de gemeente met hen omgaat? Gemeenten moeten het mogelijk maken dat ze een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij, zo bleek tijdens het Ik doe weer mee!- Congres.

 • ‘Als VVD vinden we dat als je zaken decentraliseert, je er dan ook echt een punt achter moet zetten’, licht fractieleider Floor Vermeulen toe.

  VVD wil 7 miljoen subsidies jeugd schrappen

  2 reacties

  De VVD in de provincie Zuid-Holland wil de 7 miljoen euro die nu jaarlijks uitgegeven wordt aan maatschappelijke participatie stopzetten. Volgens de partij heeft het provinciebestuur toegezegd deze subsidies te ‘heroverwegen’. De subsidie zouden op z’n vroegst in 2016 stopgezet worden.

 • Stelt adviseur Tim Robbe. Reden is dat er te weinig problemen zijn of de sociale infrastructuur ontbreekt in een wijk.

  ‘Wijkteams vaak geen toegevoegde waarde’

  2 reacties

  De sociale wijkteams die het merendeel van de gemeenten inrichten als voor bereiding op de transities zorg en jeugd schieten vaak hun doel voorbij. Dat stelt Bestuur- en beleidsadviseur Tim Robbe op Zorg en Welzijn. Hij adviseert gemeenten over de transities Jeugd en Wmo.

 • Kinderen die nu hulp krijgen en waarvan bepaald is dat ze die hulp na 1 januari ook moeten krijgen, kunnen rekenen op continuïteit. Dat beloven Van Rijn en Teeven.

  Van Rijn belooft: continuïteit zorg gewaarborgd

  1 reactie

  Jongeren die voor 1 januari jeugdhulp ontvangen waarvan voorzien is dat deze na 1 januari doorloopt, kunnen daar ook op rekenen. Die belofte doen de staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, SZW) en Fred Teeven (VVD, V en J) aan de Tweede Kamer.

 • Vrijwilligersorganisaties krijgen geen geld om zich voor te bereiden op de transities. Daarom doen ze nu een beroep op de politieke partijen.

  Vrijwilligers teleurgesteld in Van Rijn

  2 reacties

  Vrijwilligersorganisaties zijn teleurgesteld dat staatssecretaris Martin van Rijn (VWS, PvdA) geen extra budget heeft vrijgemaakt om vrijwilligers voor te bereiden op het toenemend aantal taken als in januari de decentralisaties een feit zijn. Gemeenten en reguliere organisaties krijgen hier wel extra budget voor.

 • Brancheorganisatie in de Sw Cedris maakt zich zorgen maar volgens de VNG zijn er andere manieren om arbeidsgehandicapten aan het werk te krijgen.

  Geen duidelijkheid over detacheren arbeidsgehandicapten

  1 reactie

  Ruim 35 duizend mensen met een beperking werken via sociale werkbedrijven bij gewone werkgevers. De afgelopen acht jaar is dat percentage gestegen met 85 procent, blijkt uit cijfers van Cedris. Detachering via het Sw-bedrijf is dus een succes, vindt de brancheorganisatie. Maar veel gemeenten hebben nog geen afspraken gemaakt over detachering vanaf volgend jaar.

 • Werkgeversvereniging VNO-NCW en MKB Nederland zijn blij met de toezegging van staatssecretaris Jetta Klijnsma (SZW, PvdA) dat regels voor het aannemen van mensen met een beperking onder de nieuwe Participatiewet voor iedereen gelijk worden. 

  Werkgevers blij met gelijktrekken regels Participatiewet

  2 reacties

  Werkgeversvereniging VNO-NCW en MKB Nederland zijn blij met de toezegging van staatssecretaris Jetta Klijnsma (SZW, PvdA) dat regels voor het aannemen van mensen met een beperking onder de nieuwe Participatiewet voor iedereen gelijk worden. 

 • Als Enschede zich niet aan de wet houdt voor wat betreft het indienen van aanvragen voor bijstand, kunnen mensen bij gemeentelijke instanties klagen, aldus Klijnsma.

  Geen sancties voor onwettige wachttijd Enschede

  5 reacties

  Staatssecretaris Jetta Klijnsma gaat de gemeente Enschede geen sanctie opleggen als deze doorgaat de aanvraag van een bijstandsuitkering met vier weken op te schorten. Dat antwoordt ze op vragen van SP-Kamerlid Sadet Karabulut. De Wwb is gedecentraliseerd en dus is het aan de raad om het college te controleren, aldus Klijnsma.

 • De Ombudsman in Rotterdam gaat naar aanleiding van klachten een onderzoek instellen naar de dienst Werk en Inkomen in Rotterdam. Ook de werkwijze van de re-integratiebureaus komt aan de orde

  Onderzoek naar functioneren Werk en Inkomen Rotterdam

  3 reacties

  De ombudsman in Rotterdam gaat onderzoeken hoe de gemeente omgaat met mensen die in de bijstand zitten. Aanleiding voor het onderzoek zijn tientallen klachten die binnengekomen zijn van mensen die zich slecht behandeld voelden door de afdeling Werk en Inkomen in Rotterdam en door re-integratiebedrijven die de gemeente heeft ingezet.

 • 4 miljoen - uit het bestaande budget - wordt ingezet voor 80 geselecteerde zorgaanbieders die binnen een jaar meetbaar mantelzorgers in hun organisatie moeten betrekken.

  4 miljoen voor betere samenwerking bij mantelzorg

  2 reacties

  Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS, PvdA) gaat 4 miljoen euro inzetten voor een betere samenwerking tussen zorg- en welzijnsinstellingen en gemeenten aan de ene kant en mantelzorgers en vrijwilligers aan de andere kant. 

 • Hoeveel en welke van de 350 duizend Wwb'ers hebben een lange afstand tot de arbeidsmarkt? Gemeenten weten het niet en het is een hele klus dat uit te vinden, stelt Aart van der Gaag, boegbeeld van de werkgevers.

  Transparantie in bestanden nodig voor garantiebanen

  2 reacties

  Om er daadwerkelijk voor te zorgen dat er 100 duizend garantiebanen komen en dat die banen ingevuld kunnen worden door de juiste mensen, is het nodig dat de bestanden van de mensen om wie het gaat transparant zijn. Dat stelt Aart van der Gaag, ‘boegbeeld’ van de werkgevers voor het 100 duizend banenplan.

 • ‘In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kunnen gemeenten het geld van een Wsw-plek die niet wordt ingevuld, niet gebruiken om later anderen mee aan de slag te helpen’,

  Brandbrief aan colleges: verleng tijdelijke contracten Sw

  Reageer

  De sociale partners in het Bestuurlijk Overleg Arbeidsvoorwaarden Sociale Werkvoorziening  (BOASW) doen een dringend beroep op gemeenten om tijdelijke contracten van werknemers in de sociale werkvoorziening te verlengen of om te zetten naar vaste contracten. Dat schrijven ze in een brandbrief aan burgemeesters en wethouders.

 • 77 procent van de mantelzorgers heeft nog helemaal niets van hun gemeente gehoord omtrent de veranderingen die vanaf 1 januari plaatsvinden.

  Gemeenten informeren mantelzorgers niet

  3 reacties

  Slechts een kwart van alle gemeenten heeft hun mantelzorgers geïnformeerd over de veranderingen die vanaf 1 januari plaatsvinden op het gebied van zorg. Dat blijkt uit een peiling van Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg Mezzo.

 • Het aantal aanvragen in de maand september ligt blijkens cijfers van de uitkeringsinstantie met een kleine 3000 ongeveer anderhalf keer zo hoog als in een gemiddelde maand. Tot en met 10 september konden mensen die een beroep op de Wajong willen doen, zich melden. Daarna krijgen alleen mensen die volledig en langdurig arbeidsgehandicapt zijn via het UWV een Wajonguitkering. Anderen worden doorverwezen naar de gemeente.

  Wajonger vertrouwt gemeente niet

  2 reacties

  Vlak voor het ‘sluiten van de markt’ blijken zich bij het UWV extra veel jongeren te hebben gemeld die in aanmerking denken te komen voor een Wajonguitkering.

 • Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) heeft het advies van de Rfv over de regeling naast zich neergelegd.

  Advies Rfv over vangnet bijstand in de wind geslagen

  Reageer

  Het kabinet legt het advies van de Raad voor de Financiële Verhoudingen (Rfv) naast zich neer over de vangnet regeling voor gemeenten die een tekort op het bijstandsbudget hebben. Het wetsvoorstel voor de nieuwe, tijdelijke regeling wordt naar de Raad van State gestuurd.

 • Het merendeel zal de contracten in november wel op orde hebben, verwacht de VNG.

  Meer dan helft gemeenten haalt deadline jeugdzorg niet

  2 reacties

  Ruim de helft van de gemeenten is er niet in geslaagd om voor het verstrijken van de deadline van 1 november de contracten in de jeugdzorg af te sluiten. In de loop van de maand november zullen alle contracten gesloten worden, verwacht de VNG.

 • 94 procent van alle gemeenten heeft initiatieven gericht op actieve deelname van burgers aan het lokale bestuur en het versterken van de sociale samenhang.

  Gemeenten betrekken burgers bij lokaal bestuur

  2 reacties

  Vrijwel alle gemeenten in Nederland proberen actief de burger te betrekken bij het lokaal bestuur. Dat blijkt uit de Staat van het Bestuur die minister Ronald Plasterk (BZK, PvdA)  naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

 • Begin oktober deed commissaris van de Koning Jaqcues Tichelaar aangifte wegens schending van de geheimhoudingsplicht nadat informatie uit de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester was gelekt vanuit de gemeentelijke vertrouwenscommissie.

  Geen strafvervolging na lekken in Tynaarlo

  1 reactie

  Het Openbaar Ministerie gaat niet over tot strafvervolging in de zaak over het lekken rondom de benoeming van de nieuwe burgemeester van Tynaarlo. Dat heeft het OM bekendgemaakt.

 • Mensen die beschut werken kunnen een cao-loon en pensioenopbouw verwachten, aldus de staatssecretaris. Ze verwacht dat de 30 duizend banen er komen gaan.

  Geen beschut werk? Dan 'telefoontje' van Klijnsma

  5 reacties

  Gemeenten die anders dan afgesproken in regeerakkoord en sociaal akkoord, geen werk maken van beschut werk voor mensen met een lage loonwaarde kunnen ‘een telefoontje’ verwachten van staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Dat antwoordde zij tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Recente Achtergrond Artikelen

 • Na negen jaar praten is het breed wettelijk moratorium een feit. Een adempauze voor mensen die diep in de schulden zitten. Het moet de gemeentelijke schuldhulpverlening verbeteren en preventief werken. Hulpverleners zien nog verbeterpunten: de drempel moet omlaag en mag het wat minder ingewikkeld?

  Halfjaartje rust voor wanbetaler

  Reageer

  Na negen jaar praten is het breed wettelijk moratorium een feit. Een adempauze voor mensen die diep in de schulden zitten. Het moet de gemeentelijke schuldhulpverlening verbeteren en preventief werken. Hulpverleners zien nog verbeterpunten: de drempel moet omlaag en mag het wat minder ingewikkeld?

 • Zoetermeer spreekt via maatwerk het potentieel van lokale statushouders aan, in plaats van meteen ‘een baan’ als doel te stellen. Zelfwerkzaamheid van de vluchteling staat voorop. ‘Het uitgangspunt is dat mensen zelf ontdekken waar ze goed in zijn’, zegt wethouder Vugs.

  Investeer in statushouder

  Reageer

  Zoetermeer spreekt via maatwerk het potentieel van lokale statushouders aan, in plaats van meteen ‘een baan’ als doel te stellen. Zelfwerkzaamheid van de vluchteling staat voorop. ‘Het uitgangspunt is dat mensen zelf ontdekken waar ze goed in zijn’, zegt wethouder Vugs.

 • Eén gezin, één plan, één regisseur. Zo zou de gezinszorg er na de decentralisaties uit moeten gaan zien. Meppel schoof het hokjesdenken terzijde en bepaalde met de natte vinger wat een multiprobleemgezin nodig had. ‘Op jaarbasis scheelde het tienduizenden euro’s.’

  Eén gezin, één budget

  Reageer

  Eén gezin, één plan, één regisseur. Zo zou de gezinszorg er na de decentralisaties uit moeten gaan zien. Meppel schoof het hokjesdenken terzijde en bepaalde met de natte vinger wat een multiprobleemgezin nodig had. ‘Op jaarbasis scheelde het tienduizenden euro’s.’

 • Met het programma ‘Gezond in…’ bestrijden gemeenten sinds twee jaar gezondheidsachterstanden bij kwetsbare burgers. Het rijk levert budget, gemeenten mogen het naar eigen believen inzetten. Ambassadeur Rinda den Besten: ‘De kracht van het programma is dat burgers er zelf een grote rol in hebben.’

  Gericht gezonder

  Reageer

  Met het programma ‘Gezond in…’ bestrijden gemeenten sinds twee jaar gezondheidsachterstanden bij kwetsbare burgers. Het rijk levert budget, gemeenten mogen het naar eigen believen inzetten. Ambassadeur Rinda den Besten: ‘De kracht van het programma is dat burgers er zelf een grote rol in hebben.’

 • Het aantal mensen met problematische schulden is fors gestegen. Gemeenten moeten deze mensen helpen. Maar hoe? Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) bereidt een wetswijziging voor. Leeuwarden en Amersfoort boeken, elk op hun eigen manier, nu al succes.

  Schuldhulp die werkt

  Reageer

  Het aantal mensen met problematische schulden is fors gestegen. Gemeenten moeten deze mensen helpen. Maar hoe? Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) bereidt een wetswijziging voor. Leeuwarden en Amersfoort boeken, elk op hun eigen manier, nu al succes.

 • Waar de overheid terugtreedt, stappen bewoners naar voren om te doen wat zij nodig achten in hun wijk. Een serie over burgerinitiatieven

  Nuttige nieuwe vrienden

  Reageer

  Zorgen dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen, is een taak van de lokale overheid. Dat het in Amsterdam-Zuid lukt, mag ook op het conto van het eerste stadsdorp van Nederland worden bijgeschreven. ‘Wij waren al bezig voordat de participatiemaatschappij hip werd.’

 • Van werken bij de overheid word je best gelukkig, zo blijkt uit onderzoek onder 3500 ambtenaren en ruim 1600 mensen die buiten de overheid werken. Ambtenaren waarderen ‘geluk in het algemeen’ met het rapportcijfer 7,6.

  Jonge en oude ambtenaar het meest gelukkig

  Reageer

  Ambtenaren zijn behoorlijk gelukkig, werk doet ertoe en het leven is betekenisvol. Mocht nog eens gedacht worden dat nieuws altijd negatief moet zijn, zo niet in het geluksonderzoek dat Binnenlands Bestuur en I&O Research deze zomer uitvoerden.

 • Mensen die niet op eigen kracht het minimumloon kunnen verdienen, wacht nog steeds een grote variëteit aan regimes: via de baanafspraak uit de Participatiewet, via de Wajong en via de Wsw. Het is niet alleen onduidelijk en ingewikkeld, maar leidt ook tot sterk uiteenlopende financiële consequenties voor werkgever, werknemer én gemeente.

  Liever een Wajongere

  Reageer

  De Participatiewet moest helderheid scheppen aan aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Geen verschillen in loonkostensubsidies tussen bijstand, Wajong of Sociale werkvoorziening. Maar grote werkgevers laten de wet wegens de regionale versnippering liever links liggen.

 • Gemeenten moeten van staatssecretaris Klijnsma verplicht aan de slag met beschut werken. Tilburg doet het liever anders. De gemeente parkeert de allerzwaksten op de arbeidsmarkt niet in een sociale werkvoorziening, maar leidt ze met succes naar meer zelfstandigheid.

  Onbeschut is beter af

  Reageer

  Gemeenten moeten van staatssecretaris Klijnsma verplicht aan de slag met beschut werken. Tilburg doet het liever anders. De gemeente parkeert de allerzwaksten op de arbeidsmarkt niet in een sociale werkvoorziening, maar leidt ze met succes naar meer zelfstandigheid.

 • Eén op de negen kinderen groeit op in armoede schreef de Kinderombudsman in 2013. In een alarmerend rapport riep hij gemeenten op meer te doen om arme kinderen te bereiken en te ondersteunen. Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, PvdA) kwam met een extra geldbedrag van 90 miljoen euro per jaar over de brug. Ze riep gemeenten op dit vooral uit te geven.

  Gratis zwemles of een nieuwe fiets

  1 reactie

  Tussen het armoedebeleid van gemeenten bestaan grote verschillen. Een Schiedams gezin kan op vier keer zo veel geld rekenen als een arm gezin in de Noordoostpolder. Volgens hoogleraar socialezekerheidsrecht Gijsbert Vonk heeft een gang naar de rechter weinig zin.

 • Tot 2015 was het rijk verantwoordelijk voor het waarderen van mantelzorgers. Mensen die zorgden voor iemand met een zorgindicatie konden een zogeheten Mantelzorgcompliment krijgen: 200 euro per jaar. Met de decentralisaties in het sociaal domein is ook de taak om mantelzorgers te waarderen overgedaan aan de gemeenten. Compleet met bijbehorend budget van 70 miljoen euro voor 2015.

  Spaarzame beloning mantelzorger

  Reageer

  Een ‘symbolische bos bloemen in de vorm van VVV-bonnen ter waarde van 30 euro’. Zo waardeert de gemeente Olst-Wijhe haar mantelzorgers. Dan kun je beter bij de gemeente Emmen zijn, daar krijg je 250 euro cash.

 • De strenge regels van de Participatiewet sluiten niet aan bij de principes van maatwerk en ‘meer vertrouwen in de burger’ die de decentralisaties voorstaan. In de praktijk is behoefte aan minder ingewikkelde re-integratieregels en sanctiesystemen.

  Stop de sancties

  Reageer

  Een korting van 50 euro op de uitkering in ruil voor onbeperkt bijverdienen? Groningen, Tilburg, Utrecht en Wageningen willen de strenge bijstandsregels tijdelijk oprekken. Wat werkt om mensen aan een baan te helpen, wat niet?

 • De bezuinigingen in het sociale domein zorgen in het hele land voor grote problemen. Het rijk gooit de zorg met een budgetkorting over de schutting en gemeenten moeten het maar oplossen, is de klacht. Te weinig geld voor de Wmo, te weinig geld voor huishoudelijke hulp, de jeugdhulp, ontslagen in de thuiszorg. Voorzieningen onder druk door bezuinigingen, waarschuwde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) twee weken geleden nog in Binnenlands Bestuur.

  Voor wat, hoort wat

  Reageer

  Geen beleidsnota’s meer in Kaag en Braassem maar een maatschappelijke agenda. Lokale verenigingen storten zich op taken in het sociaal domein. Gevolg: het aantal Wmo-verstrekkingen halveerde.

 • Het inrichten van beschutte werkplaatsen verloopt niet soepel. Vier op de vijf gemeenten weten niet precies wat ze met ermee aan moeten en wachten liever af. Andere gemeenten beginnen er helemaal niet aan.

  Beschut succes met bonbons

  Reageer

  Leiden bewijst dat het kan: het inrichten van beschut werk en tegelijk zwarte cijfers schrijven. Sw-bedrijf DZB is de oogappel van staatssecretaris Klijnsma. ‘Zorg voor toegevoegde waarde. Inpakwerk alleen levert niet voldoende op.’

 • Rick Kwekkeboom onderzoekt hoe netwerken kunnen worden ontwikkeld en versterkt en wat hun rol is in de maatschappij. Onlangs gaf ze er voor gemeenteambtenaren een lezing over. Maar in de vraag wat sociale netwerken zijn, hoe ze in elkaar steken en wat de kracht ervan is, waren de toehoorders niet erg geïnteresseerd. Kwekkeboom: ‘Ze wilden meteen verder. Hoe kregen ze iemand die een Wmo-verstrekking vraagt zover dat hij niet bij hen uitkwam, maar bij z’n sociale netwerk?’

  ‘Gemeenten doen maar wat’

  Reageer

  Mensen met een zorgvraag moeten hun sociale netwerk beter benutten. Het is de mantra achter de decentralisaties. Maar hoe kunnen gemeenten die eigen kracht stimuleren? Dat weet gek genoeg niemand, stelt onderzoekster Rick Kwekkeboom.

 • In de regionale Werkbedrijven overleggen gemeenten, sociale partners en UWV over het regionale arbeidsmarktbeleid. Hoe zorg je ervoor dat de afgesproken garantiebanen er komen, hoe regel je coaching en begeleiding, welk systeem van loonwaardemeting hanteer je?

  Vele wegen leiden naar banen

  Reageer

  Alle arbeidsmarktregio’s maken Werkbedrijven om te zorgen dat de Banenafspraak gerealiseerd wordt. Een half jaar na invoering van de Participatiewet  zijn alle Werkbedrijven up and running. Hoe zien die eruit?

 • Alphen aan den Rijn kreeg de hoon van half Nederland over zich heen toen de gemeente een 91-jarige man een traplift weigerde. Vooral de botte afwijzingsbrief zette kwaad bloed. Wethouder Han de Jager: ‘Neem de brief onder je arm en licht die in een persoonlijk gesprek toe.’

  Gevalletje traplift

  Reageer

  Alphen aan den Rijn kreeg de hoon van half Nederland over zich heen toen de gemeente een 91-jarige man een traplift weigerde. Vooral de botte afwijzingsbrief zette kwaad bloed. Wethouder Han de Jager: ‘Neem de brief onder je arm en licht die in een persoonlijk gesprek toe.’

 • Zodra de stoepen onder de sneeuw verdwijnen, wakkert de roep om een ‘tegenprestatie’ aan. Mensen in de bijstand moeten de sneeuwschuiver ter hand nemen en zorgen dat de trottoirs begaanbaar blijven voor iedereen. Want, ‘voor niets gaat de zon op’ en ‘voor wat hoort wat’. Vanaf dit jaar is het leveren van een tegenprestatie onderdeel van de Participatiewet en moeten gemeenten beleid ontwikkelen rondom de verplichte tegenprestatie.

  Van nul tot 500 uur

  Reageer

  Op 1 juli moeten gemeenten beleid hebben rondom de verplichte tegenprestatie voor de bijstand. De meeste gemeenten zijn zover. Uit onderzoek van Binnenlands Bestuur onder G32 blijkt dat er grote verschillen zijn in wat er van uitkeringsgerechtigden wordt verwacht. 

 • Ondanks het vrije verkeer van werknemers binnen Europa loopt er tussen de Nederlandse en Duitse arbeidsmarkt wel degelijk een grens. De problemen zijn bekend. Diploma’s worden bij de buren niet altijd erkend, er ontstaan gaten in pensioenopbouw, ww-opbouw en aow en de kinderbijslag zijn anders. Problemen die de wethouders en medewerkers van het UWV langs de grens niet op kunnen lossen.

  Werklozen exporteren

  Reageer

  Drenthe en Groningen kampen met hoge werkloosheid, terwijl ze over de grens in Emsland zitten te springen om personeel. Pendelaars zijn er al volop. Maar mag je ook een Nederlandse werkloze verplichten een baan in Duitsland te aanvaarden?

 • Sociale wijkteams zijn hot: 86 procent van de gemeenten heeft ze. Maar in Helmond en Barneveld doen ze het bewust op eigen houtje en met eigen mensen.

  Bewust geen wijkteam

  Reageer

  Sociale wijkteams zijn hot: 86 procent van de gemeenten heeft ze. Maar in Helmond en Barneveld doen ze het bewust op eigen houtje en met eigen mensen. ‘Beter een goed smoelenboek dan één keer in de week samen alle casussen doornemen.’

 • Ruim acht op de tien gemeenten voeren de decentralisaties uit via sociale wijkteams. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Sociale wijkteams in vogelvlucht’.

  Wirwar aan wijkteams

  Reageer

  Ruim acht op de tien gemeenten voeren de decentralisaties uit via sociale wijkteams. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Sociale wijkteams in vogelvlucht’ door Movisie in opdracht van de VNG. Maar de invulling van de teams varieert sterk.

 • Strengere regels, tegenprestatie, harde fraudebestrijding, boetes. Mensen met een uitkering worden volgens de nieuwe bijstandsregels harder aangepakt. Medewerkers van sociale diensten vrezen dat dit leidt tot meer agressie tegen hen, zo blijkt uit recent onderzoek van Binnenlands Bestuur.

  Agressie acuut de kop indrukken

  1 reactie

  Hoe ga je als klantmanager om met verbale en fysieke agressie van uitkeringsgerechtigden? Niet, schrijft de Divosa-methode voor. Rotterdam en Zeist zijn er zeer over te spreken.

 • Ook de overheid doet mee en zal de komende jaren 25 duizend ‘garantiebanen’ creëren. Maar hoe maak je nieuwe banen als het geen extra geld mag kosten, er geen tastbaar product gemaakt wordt en er geen sprake mag zijn van verdringing? Om antwoord te vinden op die vraag, deed de gemeente Wijchen mee aan de landelijke pilot ‘functiecreatie’.

  Meer doen met garantiebanen

  Reageer

  Al te snel belanden Wajongers bij de gemeentelijke groenvoorziening of de schoonmaak. Een pilot in Wijchen leert hoe mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zelfs beleidsmedewerkers werk uit handen kunnen nemen.

 • Overal in het land klimt de arbeidsmarkt uit het dal, behalve in Twente. Hoge werkloosheid, geen banen. Enschede is een geval apart, schreven alle raadsleden in september in een brandbrief aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Zo hoopte de gemeente in aanmerking te blijven komen voor een Meerjarige Aanvullende Uitkering (MAU).

  Aan de leiband van het rijk

  Reageer

  Enschede nam rigoureuze maatregelen om het aantal  bijstandsgerechtigden terug te brengen. Té rigoureus,  vinden andere gemeenten. Hoe je het beroep op de bijstand dan vermindert? Focus op werkgevers. En profiteer als Heerlen van starre rijksverdeelmodellen.

 • Aart van der Gaag moet in dik jaar tien jaar tijd 100 duizend garantiebanen scheppen. Hij heeft er zin in. Maar hij wil wel gelijke kansen voor iedereen – en dus een bredere doelgroep. ‘Dat iemand uit de Wia buiten de doelgroep valt begrijp ik niet.’

  ‘Laat aan elkaar zien wat werkt’

  Reageer

  Aart van der Gaag moet in dik jaar tien jaar tijd 100 duizend garantiebanen scheppen. Hij heeft er zin in. Maar hij wil wel gelijke kansen voor iedereen – en dus een bredere doelgroep. ‘Dat iemand uit de Wia buiten de doelgroep valt begrijp ik niet.’

 • De komst van 30 duizend beschutte werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking lijkt zeer onzeker, omdat gemeenten de wettelijke voorschriften ruim interpreteren. Brancheorganisatie Cedris en de FNV maken zich zorgen. ‘Gemeenten hebben geld gekregen om deze beschutte plaatsen in te richten, dus horen ze dat te doen.’

  Onderkant onbeschut

  Reageer

  De komst van 30 duizend beschutte werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking lijkt zeer onzeker, omdat gemeenten de wettelijke voorschriften ruim interpreteren. Brancheorganisatie Cedris en de FNV maken zich zorgen. ‘Gemeenten hebben geld gekregen om deze beschutte plaatsen in te richten, dus horen ze dat te doen.’

 • Serie over hoe burgers vorm en inhoud geven aan de participatiesamenleving in hun directe omgeving.

  Mijn tuintje eerst, dan het jouwe

  3 reacties

  Ze begonnen met het opknappen van hun eigen verwaarloosde tuintjes in Almere. Dat werd zo’n succes, dat psychiatrisch patiënten met groene vingers nu het openbaar groen in hele wijken onderhouden.

 • Sociale wijkteams zijn hét antwoord op de decentralisaties van zorg, jeugd en werk. Zo kunnen gemeenten de taken beter uitvoeren en nog voor minder geld ook. Maar na de eerste experimenten zwelt de kritiek aan.

  Duur en complex wondermiddel

  Reageer

  Gemeenten stampen het ene na het andere sociale wijkteam uit de grond. Beter gecoördineerde zorg voor minder geld is het idee. De praktijk blijkt anders. ‘Wijkteams kunnen ook een markt voor zorg creëren of juist extra hulpvragen oproepen.’

 • Bestuursvoorzitter Erik Gerritsen van Jeugdbescherming regio Amsterdam (het oude Bureau Jeugdzorg) is een optimist. Hij is er daarom van overtuigd dat de transitie lukt, dat de transformatie er komt en dat de zorg voor de jongeren beter en goedkoper kan.

  ‘Gemeenten: leer ons kennen’

  Reageer

  Hoe worden gemeenten goede opdrachtgevers in de jeugdzorg? Bestuursvoorzitter Erik Gerritsen van Jeugdbescherming Amsterdam schreef er een boek over. ‘Het grootste risico is op de oude voet doorgaan.  Dan blijf je kampioen uithuisplaatsingen.’

 • Amersfoort is één van de gemeenten die extra geld uittrekt om ‘nieuwe armen’ te ondersteunen. Een stad met relatief veel zzp’ers, een grote dienstensector en veel jongeren. Groepen waar de crisis hard is toegeslagen.

  Gescheiden? Op naar ’t pechloket

  Reageer

  De nieuwe armen worden ze wel genoemd. Geen bijstandstrekkers, maar huis­eigenaren die niet meer kunnen aflossen of zzp’ers zonder opdrachten. Een toenemend aantal gemeenten schiet hen te hulp. ‘Het boeit ons niet of iemand in de bijstand zit of niet.’

 • In de toekomst moet iedereen – eventueel met loon­kostensubsidie – aan de slag bij reguliere bedrijven. Werkgevers zeggen voor 100.000 banen te zullen zorgen voor deze mensen. De overheid voor nog eens 25.000. Sw-bedrijven zullen dus gaan sluiten.

  ‘Gemeenten, blijf investeren in werk’

  Reageer

  ‘Die Participatiewet deugt en wij zijn enorm eager om mee te doen’, zegt Cedris-voorzitter Job Cohen. Hij roept de Eerste en Tweede Kamer op haast te maken met de instemming, anders is 2015 onhaalbaar. Toch heeft de brancheorganisatie in de sociale werkvoorziening ook zelf nog wensen. ‘Pik als rijksoverheid straks de financiële voordelen niet in, maar sluis die terug naar gemeenten.’

 • Zes maanden is ze nu ambassadeur voor de aanpak van jeugdwerkloosheid. En in die zes maanden heeft Mirjam Sterk het hele land doorkruist.

  ‘Alles beter dan thuis op de bank’

  Reageer

  ‘Onbestaanbaar’ vindt ze het dat een werkgever niet genoeg jongeren kan vinden voor zijn leerwerkplekken. En toch gebeurt het. Net zoals het gebeurt dat vacatures niet kunnen worden opgevuld. Ambassadeur voor de aanpak van jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk heeft zich voorgenomen om die vacatures en leerwerkplekken te vullen. En er nog veel meer bij te zoeken.

 • Het gemeentelijke Werkplein in Rotterdam, dat werklozen aan een baan moet helpen, was in de praktijk vooral bezig met omrekentabellen, terugrekenmechanismen, inkomensvrijlating en toeslagratio.

  Luide roep om flexibele bijstand

  2 reacties

  Vaste aanstellingen worden vervangen door nul-urencontracten en tijdelijk werk. Door de bijkomende rompslomp lopen medewerkers van sociale diensten tegen de makkes van het systeem op.  ‘Je lijkt wel gek als je iemand aan een tijdelijke baan helpt.’

 • Onderwerp van gesprek is het sociaal akkoord. Gemeenten hebben de lead volgens Klijnsma.

  ‘Wethouders staan op de voorplecht’

  Reageer

  Het sociaal akkoord tussen kabinet, werkgevers en werknemers roept in gemeenteland niet alleen veel vragen op, maar ook irritatie en ongerustheid. Staatssecretaris Jetta Klijnsma is helder: de gemeenten hebben de lead en de wethouders staan en blijven op de voorplecht.

 • Elke ­gemeente staat voor de ­opgave om mensen weer aan de slag te ­krijgen. In een serie houdt Binnenlands Bestuur het uiteenlopende re-integratiebeleid ­tegen het licht.

  Venlo werkt met nieuw labeltje

  Reageer

  Geen uitkering maar een arbeidscontract. Want werk  zoeken geldt in Venlo ook als werk. Dankzij de aanpak Uitkering Naar Inkomen daalde het aantal jongeren in de Wwb met 45 procent.

 • De werkloosheid loopt op. Elke ­gemeente staat voor de ­opgave om mensen weer aan de slag te ­krijgen. Ieder doet dat op zijn eigen manier.

  Speeddaten in sterrenhotels

  Reageer

  Uitkeringsgerechtigden zat in Amsterdam. Hotels zoeken juist personeel. Ondernemersvereniging en Werkgeversservicepunt brachten vraag en aanbod samen. Met succes én leer-momenten. ‘De doorsnee Amsterdammer is niet geschikt om zich nederig op te stellen.’

 • Martin van Rijn heeft binnen het kabinet Rutte II als staatssecretaris Volks­gezondheid, Welzijn en Sport getekend voor de decentralisatie jeugdzorg en de hervorming van de langdurige zorg

  ‘Vrijheid is de rode draad’

  1 reactie

  Niet lullen maar poetsen. Dat is het adagium van staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) bij de decentralisaties in het sociale domein. Hij roept alle betrokkenen op de schuttersputjes te verlaten. ‘Besef om wie het gaat: de burger.’