Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Zuid-Holland zet streep door winkels aan stadsrand

Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland hebben een streept gezet door de vestiging van sportketen Decathlon aan de rand van Schiedam. Reguliere detailhandel moet zich vestigen in centra van steden of dorpen, vinden GS. Gedeputeerde Bom-Lemstra roept gemeenten op hun verantwoordelijkheid te nemen om de eigen binnensteden te versterken ‘door nieuwe spelers daar te huisvesten.’

02 maart 2016

Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland willen niet dat sportketen Decathlon zich aan de rand van Schiedam vestigt. Reguliere detailhandel moet zich vestigen in centra van steden of dorpen, vinden GS. Gedeputeerde Bom-Lemstra roept gemeenten op hun verantwoordelijkheid te nemen om de eigen binnensteden te versterken ‘door nieuwe spelers daar te huisvesten.’

Leegstand

GS hebben een zogeheten reactieve aanwijzing gegeven op het bestemmingsplan van Schiedam 'Sportplaza Harga', waardoor de komst van Declathon daar niet mogelijk is. ‘Wij zien winkelketens als Decathlon graag naar Zuid-Holland komen. Wij zeggen alleen: vestig u in de centra. Daar is ruimte genoeg’, aldus gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (ruimtelijke ordening, CDA). ‘Zeker nu de reguliere winkelketens het moeilijk hebben en nieuwe leegstand om zich heengrijpt, zou ik tegen gemeenten willen zeggen: neem uw verantwoordelijkheid en versterk uw eigen binnensteden door nieuwe spelers daar te huisvesten’.


Raad van State

Twee jaar geleden weigerde de provincie de gemeente Schiedam al een ontheffing op de detailhandelsbepalingen in de Provinciale Ruimtelijke Verordening. Decathlon kon daarom niet aan de slag om 7.000 vierkanter meter nieuwe winkelmeters buiten het centrum van Schiedam te realiseren. Samen met de gemeente Den Haag, waar de provincie eenzelfde verzoek rond Decathlon afwees, stapte Schiedam naar de Raad van State. Die procedure loopt nog.


Limitatieve lijst

De provincie kent uitzonderingen van branches in de Provinciale Ruimtelijke Verordening die zich mogen vestigen buiten de stedelijke winkelcentra. Het gaat dan om branches met 'volumineuze' producten zoals auto’s, boten en caravans, of producten met brand- of explosiegevaar. Deze branches, die op een limitatieve lijst staan, laten zich moeilijk inpassen in stads- en dorpscentra, stellen GS. De verkoop van sportartikelen rechtvaardigen geen uitzondering, vinden GS. 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Eindelijk iemand die het echt snapt!
RS
Dat een Decathlon van die omvang fysiek en qua verkeer niet past in de historische binnenstad van Schiedam is voor de meeste mensen wel duidelijk. Het blijft daarnaast bijzonder hoe een provincie die afgelopen december zo'n bestuurlijke draai om de oren heeft gehad (een Kroonbesluit dat deze limitatieve lijst schorst) gewoon op de oude voet doorgaat met reactieve aanwijzingen uitdelen.
Insider / ...
Alles en iedereen gaat failliet in de binnensteden. Bij Bom Lemstra dringt dat hopelijk de komende 5 jaar ook door. Op deze manier (vasthouden aan het oude) komt er nooit herstel.
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Binnensteden kunnen alleen het kloppend hart zijn als er activiteiten plaatsvinden die mensen trekken. In Frankrijk zien we al tientallen jaren dode kernen waar je nog net op de muren kunt lezen dat er ooit een bakker, slager, café zat. Een paar dorpen verderop zie je, ook daar buiten de kern, een hypermarché of twee, compleet met schamele benzinepomp. De sfeer is kapot. Waarom? Omdat een handvol partijen de kans kreeg heel veel kleine neringdoenden het leven onmogelijk te maken.

Nu vallen in Nederland zaken samen. Internetshops, ketens die omvallen en een te lang ongebreideld uitgebreid aanbod winkelvloeroppervlakte. Als er een moment is om direct een halt toe te roepen aan detailhandel buiten de stad, is het nu. Bovendien help je het milieu ermee. De 'winkelboulevards' bereik je vooral met de auto.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
"De verkoop van sportartikelen rechtvaardigen geen uitzondering, vinden GS" ????

Rechtvaardigen? Verkoop is toch enkelvoud?

Maar dit tegenwoordig terzijde.



Inderdaad die artikelen horen niet thuis in de periferie - zogezegd.
Advertentie