of 59232 LinkedIn

Zoetermeer lanceert nachtnet van verlichte fietspaden

Het Nachtnet Fiets van Zoetermeer
Het Nachtnet Fiets van Zoetermeer

Zoetermeer werkt aan de aanleg van een nachtnet voor fietsers. Het netwerk van veilige, verlichte fietspaden is bedoeld om inwoners ook tijdens donkere uren op de fiets te krijgen. Het netwerk verbindt woonwijken met belangrijke bestemmingen voor fietsers, zoals winkelcentra, stations en bedrijventerreinen.

Dordrecht was eerder

"N8W8 van Zoetermeer", is de naam die aan het netwerk is gegeven. De gemeente presenteert het fietsnetwerk tijdens het World Winter Cycling Congress 2015 op 12 februari in Leeuwarden. Zoetermeer noemt de aanpak uniek, maar ten minste een andere gemeente – Dordrecht – heeft in het wegenbeheerprogramma eerder al een deel van het primaire fietsnetwerk tot nachtfietsnetwerk benoemd. Hier gelden speciale eisen voor de verlichting, aldus Dordrecht.

 

Licht, open en levendig

Zoetermeer presenteert het concept breder, in het Aktieplan Fiets. De fietspaden moeten niet alleen goed verlicht zijn, maar ook open - dus zonder bosschages – en levendig. Dat houdt in dat de gemeente de routes zoveel mogelijk zoekt langs hoofdverkeerswegen, langs huizen en langs voorzieningen die in de donkere uren open zijn. Er komen ook veilige fietsenstallingen, met verlichting en eventueel cameratoezicht. Het doel van het nachtnet is om het fietsen in de donkere uren prettiger te maken en sociaal veiliger, licht gemeentewoordvoerster Ilse Pol toe.

 

Ochtend- en avondspits

‘Het Nachtnet Fiets is met name gericht op mensen die de fiets wel gebruiken als het licht is, maar niet als het donker is, zoals in de ochtend- en avondspits in de winter.’ Het netwerk loopt daarom van woonwijken naar de grote winkelgebieden, knooppunten van openbaar vervoer, sportvoorzieningen, uitgaanscentra, scholen en het ziekenhuis. Momenteel onderzoekt de gemeente of uitbreiding naar bedrijventerreinen genoeg draagvlak krijgt onder ondernemers.

 

Bekendheid geven

Komend jaar gaat de gemeente de noodzakelijke aanpassingen aan de fietspaden uitvoeren en bekendheid geven aan N8W8 Zoetermeer. Want hoe meer fietsers het nachtnet gebruiken, hoe veiliger men zich voelt, zo is het idee.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Arjan (Directeur Ruimte) op
Is dit nu echt bijzonder? In gemeente Krimpen ad IJssel is (primaire) fietspadennetwerk al jaren 's nachts verlicht. Steeds vaker met led. Ook het grootste bedrijventerrein is over vrijliggende, verlichte fietspaden bereikbaar.
Door Peter Westerhof op
Nu hopen dat er óók even gedacht wordt aan diverse innovatieve ontwikkelingen, zoals lichtgevende belijning (o.a. Daan Rosegaarde's lichtgevende belijning op fietspaden)
Door Eric Immink op
Op snelwegen gaan de lichten uit en hier gaan juist de lichten aan.
Meer mobiliteit op de fiets is natuurlijk goed, voor mens, milieu en ook voor de bereikbaarheid van steden.

Afbeelding