Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Zeventig miljoen om Vecht schoon te maken

Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) trekt 70 miljoen euro uit om de Utrechtse Vecht schoner te maken. Vanaf juli wordt ruim 2,5 miljoen kuub verontreinigd baggerslib van de bodem van de rivier verwijderd. Die klus duurt vijf jaar.

28 januari 2010

Europese eisen
Daarna moet de waterkwaliteit van de Vecht weer aan de Europese eisen voldoen. Het hele project kost bijna 100 miljoen euro. Daarvan neemt het rijk 70 miljoen voor zijn rekening, maakte Huizinga donderdag bekend. Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht financieert de rest.

Troebel

Door de vele lozingen op de Vecht was het water in de afgelopen jaren erg troebel, waardoor waterplanten er niet konden groeien en dieren de vuile stoffen binnenkregen. Ook de waterbodem raakte verontreinigd. Het waterschap is al sinds 1996 bezig om de kwaliteit van de Vecht te verbeteren.

 

Bodem
Het is nu tijd om de laatste klus, de sanering van de bodem, te klaren. Eerst wordt er gebaggerd over de volle 42 kilometer van de Vecht. Daarna gaat het werk door in de Smalweesp, de Gaasp en de Weespertrekvaart. Naar verwachting in 2015 zijn al deze wateren gesaneerd. Ook de drie rioolwaterzuiveringinstallaties die lozen op de Vecht, worden aangepast om een goede waterkwaliteit in de rivier te krijgen.

 

Ingrijpend
'De sanering van de Vecht is een van de meest ingrijpende klussen in de historie van het waterschap', stelt dijkgraaf Johan de Bondt. Volgens staatssecretaris Huizinga laat het project zien wat er kan worden bereikt als diverse partijen de handen ineenslaan. 'Een gesaneerde Vecht betekent schoner water. Dat is beter voor de natuur en plezieriger voor de mensen die er wonen, werken en recreëren, aldus de bewindsvrouw.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie