Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Zaanstad wil geld lenen aan verduurzamende bedrijven

‘Het uitlenen van geld is geen kerntaak van de gemeente’, aldus het college van Zaanstad. Toch wil het vijf miljoen euro aan Zaanlanders beschikbaar stellen die hun panden verduurzamen. Bedrijven, verenigingen en inwoners kunnen er een beroep op doen, al is de laatste groep bij andere duurzaamheidsleningen goedkoper uit.

31 oktober 2017

‘Het uitlenen van geld is geen kerntaak van de gemeente’, aldus het college van Zaanstad. Toch wil het vijf miljoen euro aan Zaanlanders beschikbaar stellen die hun panden verduurzamen. Bedrijven, verenigingen en inwoners kunnen er een beroep op doen, al is de laatste groep bij andere duurzaamheidsleningen goedkoper uit.

Drempel verlagen

‘Er bestaat hier in Zaanstad een grote hoeveelheid woningen en panden van verenigingen en bedrijven die niet energiezuinig zijn’, zegt woordvoerder Sebastiaan Hoek van de gemeente. ’Als we dat probleem niet aanpakken, wordt het moeilijk aan onze duurzaamheidsdoelstellingen te voldoen. Het blijkt dat veel pandeigenaren aanhikken tegen de investering die verduurzaming vergt. Met onze stimuleringslening verwachten we die drempel te verlagen.’

Minimale besparing
Het Zaanse college wil – voorlopig eenmalig – 5 miljoen euro beschikbaar stellen. Leningen moeten minimaal 10.000 en mogen maximaal 200.000 euro bedragen, met een looptijd van maximaal vijftien jaar. Elke door de gemeente uitgeleende euro dient minstens 200 gram CO2-besparing op te leveren. Over het uitgeleende geld hanteert de gemeente Zaanstad een rente van ‘ten minste’ 2 procent. Hoek: ‘Met de afbetalingen zal het fonds zich als het goed is steeds opnieuw blijven vullen.’  

Financeel risico
Ja, de gemeente Zaanstad loopt in het geval van wanbetaling een financieel risico, erkent Hoek, ’maar dat is te overzien’. Ervaringscijfers van de Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN) tonen aan dat nog geen half procent van de leners zijn verplichtingen niet nakomt. Zaandstad gaat voorzichtigheidshalve uit van maximaal 1 procent wanbetaling, omgerekend 50.000 euro. De SVN zal de kredietwaardigheid van burgers, verenigingen en bedrijven toetsen.

Onbenut
In Amsterdam, dat al langer een kredietvoorziening duurzaamheid hanteert, bleef een deel van beschikbare budget onbenut. Zaanstad hoopt dat volgens Hoek te voorkomen door de lening actief te promoten. Of speelt een rol dat particulieren hun duurzaamheidslening tegen gunstiger rentevoorwaarden kunnen afsluiten bij de SVN (1,6 procent tegenover ten minste 2,0 bij de gemeente Zaanstad )? Hoek: ‘Onze primaire focus ligt op projecten van bedrijven en verenigingen, met als bijvangst particulieren. Wij lenen niet voor niets per aanvrager maximaal twee ton uit, terwijl de SVN niet verder gaat dan 25.000 euro. Maar we zijn er natuurlijk niet op tegen dat ook burgers bij ons komen lenen.’ De gemeenteraad buigt zich 2 november over het voorstel. 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
En ....... gemeenten maar klagen dat ze te weinig geld krijgen van het Rijk.

Het verstrekken van geldleningen is een zaak voor banken e.d. en niet voor gemeenten. Bovendien bestaan er al diverse landelijke regelingen en organisaties die geld lenen voor bepaalde vormen van verduurzaming. Dit besluit van de gemeente Zaandam is derhalve rijp voor vernietiging. Attentie provincie NH en BiZa!
loek / v.m. jur.medew. gsd
Als inwoners elders beter af zijn, noem ze dan niet. Of is dat enkel om te rechtvaardigen dat het om belastinggeld gaat? Voor leningen bestaan er o.a. banken onder toezicht van DNB en ECB. Schoenmaker hou je bij je leest (kerntaak) dat is al moeilijk genoeg.
Advertentie