Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Woonakkoord goed voor corporaties

Volgens een rapport van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) spinnen coporaties garen bij het nieuwe woonakkoord dat minister Blok sloot.

01 maart 2013

Het akkoord over de woningmarkt dat het kabinet deze maand sloot met een deel van de oppositie, pakt goed uit voor de woningcorporaties. Hun vermogen bedraagt dan ruim 33 miljard euro, terwijl dit volgens de oorspronkelijke plannen ruim 17 miljard was.

Meer geld binnenhalen

Dat staat in een rapport van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) dat minister Stef Blok (Wonen) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De corporaties moesten een verhuurdersheffing gaan betalen die oploopt tot 2 miljard in 2017. Nu is dat beperkt tot 1,7 miljard. Ook kunnen ze met hogere huren meer geld binnenhalen. Dit kan oplopen tot 1,8 miljard euro in 2017.


Ruimte voor investeringen
Het CFV waarschuwt wel dat ook met het woonakkoord het vermogen van de corporaties erop achteruitgaat. Dat is volgens het CFV reden voor zorg omdat de ruimte voor investeringen dan onder druk komt te staan. Maar Blok is daar niet bang voor. Hij stelt vast dat corporaties de verhuurdersheffing kunnen opbrengen zonder dat dit ten koste gaat van investeringen in nieuwbouw en onderhoud.

Geld over

De komende jaren halen de corporaties nog niet genoeg extra huur binnen om de verhuurdersheffing te kunnen betalen. Dat lukt pas in 2017. Blok verwacht dat de corporaties tot die tijd de heffing toch kunnen betalen omdat ze nog geld over hebben. Ook kunnen ze nog tot een bedrag van 350 miljoen per jaar besparen door zuiniger te gaan werken. Verder kunnen ze nog verdienen met de verkoop van huizen. Dit voorjaar komt Blok nog met soepeler voorwaarden voor de verkoop van corporatiewoningen aan onder andere beleggers, zoals pensioenfondsen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jos praat / beleidsmedewerker
De crux van dit idiote voorstel van Blok zit hem in de definiering van 'vermogen'. Blok doet alsof de corporaties hun bijdrage ergens in een oude sok hebben liggen. Maar het vermogen zit in keiharde stenen. Die kun je maar een keer verkopen, net zoals je maar een keer in je personeeelsbestand kunt snijden. En dan? Geen onderhoud meer plegen? Of de huren maar verhogen tot- of boven de subsidiegrens? In het eerste geval gaat de bijdrage huursubsidie omhoog en lopen de kosten voor levensonderhoud voor minima op. In het tweede geval jaag je huurders uit hun woning, die vervolgens nauwelijks ergens anders naar toe kunnen.

Daarnaast: er wordt geld weggehaald bij organisaties die momenteel nog als enige zouden kunnen investeren in woningbouw.

Al met al een dramatisch voorbeeld van beleid gebasseerd op tunnelvisie.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Als maar vaak genoeg wordt geroepen dat iets "goed" is of "goed" doet, en dat dan breeduit landelijk, dan wordt dat idee maar snel genoeg overgenomen. Zoals iedere tegenvaller een uitdaging en een kand tegelijk is.....

tsj, dankzij een lekke band kun je lekker lopen in de regen, ......
Advertentie