Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Woerden flyert tegen bodemdaling

De gemeente Woerden zet flyers in om de bodemdaling in de gemeente tegen te gaan. De schade door inklinken dreigt anders onbetaalbaar te worden. Deskundigen met innovatieve ideeën gezocht.

08 augustus 2014

Deskundigen gezocht: Welke techniek houdt Woerden droog? Dat is de aanhef van de flyer waarmee de gemeente Woerden ‘creatieve deskundigen’ oproept zich te melden met ideeën om de doorzettende bodemverzakking tegen te gaan.

Schade ondanks piep-schuim fundering

De gemeente kampt evenals andere delen van het Groene Hart al jaren met een sterk inklinkende bodem. Het slappe veen daalt gemiddeld met enige centimeters per jaar, met alle schade aan wegen en infrastructuur van dien. De gemeente legt wegen al jaren aan op piepschuim of vulkanisch gesteente. Desondanks liggen de onderhouds- en afschrijvingskosten ver boven het landelijk gemiddelde.

Bodemdaling wordt onbetaalbaar

‘De inwoners op de slappe bodem ervaren veel wateroverlast. De kosten voor beheer en onderhoud van het openbaar gebied raken op termijn onbetaalbaar. Doormodderen met de huidige technieken is dus geen optie’, aldus de flyer.

 ‘Met de huidige ophoog- en funderingstechnieken lopen we binnen 10 jaar weer tegen de eerste schade aan. Dit is dan zichtbaar aan wegen, trottoirs en aansluitingen van huizen en tuinen op de openbare weg’.

Bouwen op pudding

Mede bedenker van de oproep is Wilco van Bodegraven, beleidsambtenaar water en riolering van de gemeente. Directe aanleiding voor zijn ‘noodkreet’ is de komende renovatie van de gemeentelijke regio Kanis, gelegen in het hart van het Westelijk Veenweide gebied. Deze streek is berucht om zijn slappe bodem, zeg maar ‘dik water’.

‘We bouwen hier op pudding’, stelt Bodegraven. ‘Tijd voor een innovatieve aanpak, denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van drijvende wegen of woonwijken. Nu spuiten we de grond op, maar je kunt het misschien ook afgraven tot aan het grondwater. Leg daar een betonnen plaat op  en je hebt een meebewegende ondergrond. Daling is dan geen probleem meer’.

Creatieve ideeën genereren
Het is maar een voorbeeld, benadrukt van Bodegraven. Bouwen op palen kan ook. ‘Het gaat erom dat we creatieve ideeën en innovatieve plannen genereren.’

 Zijn oproep is gericht op kennisinstellingen, aannemers, wetenschappers en particulieren. ‘De grond en waterwereld is vrij conservatief. De renovatie van Kanis leent zich echter bij uitstek voor mooie pilots, iedereen die serieus zijn kans wil wagen kan zich melden.’

Deelnemers kunnen zich inschrijven voor een ‘pitch and match- dag, te houden op 11 september in Kamerik. Rond de 15 deelnemers hebben zich al aangemeld.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

t. faber / gepensioneerd
Het wordt tijd voor de politiek om de randstedelijke oogkleppen eens af te zetten. Kortom: niet meer bouwen in dit moeras, maar alternatieven zoeken in de z.g. periferie. Dit vereist echter wel een langetermijn visie. Misschien teveel gevraagd van onze benepen geesten in politiek Den Haag?
Kaas !
Klinkt goed; paalwoningen en drijvende wegen, de bodem laten we dan verder aan de natuur. Benieuwd naar het vervolg.
Jasper Smit
Wonen in een woonark wat is daar nog voor nieuwigheid aan te ontdekken? De arken zijn simpel te koppelen aan drijvende pleinen en wegen. Makkelijk ook met verhuizen: ark mee. En verder natuurlijk de gemotoriseerde trekschuit (watertaxi, veerpont) terug.
Paul / projectleider
Als je toch wil bouwen in het gebied, zorg je of dat de 'natuurlijke staat' van het gebied weer benadert wordt en er weer veenvorming ontstaat (of dat prettig wonen is?).



Een nadere optie is natuurlijk het versnellen van de bodemdaling. In veel plaatsen in west Nederland is de bodemdaling geen issue meer, domweg omdat het niet verder meer kan dalen. Het natuurlijke evenwicht is dan bereikt.
Henk Daalder / Windenergie mediator
De focus op alleen wegen, infrastructuur en woningen, als die al in de scope van de ambtenaar liggen, is te beperkt. Hij negeert het achterliggende klimaatprobleem, zijn gebied stoot CO2 uit, dat moet gereduceerd worden.



Dat betekend dat akkers en weides onder water moeten komen, permanent.

Wegen moeten dijken worden en dorpen en steden en bedrijven terreinen polders, met een eigen dijkje.



De funderingsproblemen kunnen technisch vast opgelost worden, maar daar heeft de gemeente het geld niet voor over, dat voorspel ik nu al.



Nederlandse ondernemers komen alleen in beweging als er subsidie is te halen. Dat kan geregeld worden door het probleem van de smeltende toendra in de landen rondom de poolzee mee te nemen. de technieken die in ons veenweide gebied bedacht worden om CO2 en methaan uitstoot te reduceren, zijn daar te gelde te maken.





Advertentie