Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Wiebes: gaswinning snel terug naar 12 miljard

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) gaat het advies om de gaswinning in Groningen te verlagen naar 12 miljard kubieke meter per jaar zo snel mogelijk opvolgen. Hoe lang dat dan precies gaat duren kon de minister nog niet zeggen. Eind maart wil hij de Tweede Kamer informeren hoe hij de gaswinning gaat terugschroeven.

01 februari 2018

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) gaat het advies om de gaswinning in Groningen te verlagen naar 12 miljard kubieke meter per jaar zo snel mogelijk opvolgen. Hoe lang dat dan precies gaat duren kon de minister nog niet zeggen. Eind maart wil hij de Tweede Kamer informeren hoe hij de gaswinning gaat terugschroeven.

Levenszekerheid
Volgens de toezichthouder, het Staatstoezicht op de Mijnen, moet de gaswinning zo snel mogelijk naar beneden, van de huidige 21,6 miljard kubieke meter naar 12 miljard. Het SodM heeft in zijn advies echter enkel naar de veiligheid van de Groningers gekeken. De zogenoemde leveringszekerheid is buiten beschouwing gelaten, maar Wiebes zal die wel moeten wegen.

Zo snel mogelijk

De Gasunie, die het gasnetwerk beheert, gaf donderdag aan dat een forse verlaging op korte termijn niet mogelijk is. Voor een jaar met een zachte winter is er nog 14 miljard kubieke meter nodig, en bij strenge winters zelfs 27 miljard. Of dat betekent dat ‘zo snel mogelijk’ nog jaren kan duren, liet Wiebes in het midden. 'Dat betekent zo snel als mogelijk is. En ik ben nu aan het kijken wat mogelijk is', aldus Wiebes.

Loppersum

Het SodM adviseert om op korte termijn tenminste de gaswinlocaties rond Loppersum te sluiten. Wiebes geeft aan dat advies meteen op te volgen. Daarnaast wil de minister naar aanleiding van het advies ook de schommelingen in de winning in het cluster Bierum beperken tot maximaal 20 procent. Ook de winning in Bierum heeft invloed op de bodem in Loppersum. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Het was in de 70er jaren veel beter geweest als men begonnen was met boringen in de Waddenzee, maar omdat dan de zeehondjes nerveus zouden worden van de bevingstrillingen, wat men kennelijk belangrijker vond dan de vereiste warmte voor de bewoners, koos men voor boringen in Groningen. Den Haag, dus de belastingbetalers krijgen nu de rekening gepresenteerd van een veel hogere energierekening!
Paul / projectleider
@Wim wat een onzin.



Wat natuurlijk wel geholpen had was een programma van versterken en aanpassen van de huizen na de eerste aardbeving in de jaren '90
Wim / Adviseur
Het landsbelang (inkomsten rijksoverheid; gas voor alle Nederlanders) weegt voor mij zwaarder dan het belang van de inwoners van Groningen. Dus: alle gas eruit en dan de winkel sluiten. Ondertussen snel en volledig compenseren voor geleden materiele schade.
loek / v.m. jur.medew. gsd
Het valt in deze op dat de kernenergie-lobby oorverdovend stil is. Misschien heeft dat o.a. met Doel en Tihange te maken (onderzoek Joustra c.s.naar 2eKamer). De mening van Wim Vreeswijk is logisch maar daar kopen we nu helaas niets meer voor. We kopen zelfs straks minder omdat de energierekening inderdaad fors zal gaan stijgen.Tegelijkertijd hebben we inmiddels problemen omdat gemeld wordt dat er al teveel windmolens in de Noordzee staan. Jammer dat (ex)politici enkel in het stemhokje worden afgerekend en als ze tussentijds weg moeten wegens wanprestatie dan nog een zak geld meekrijgen. Er zal eens over nagedacht moeten worden dit ten gronde te wijzigen. Aansprakelijk dan ook hangen.
Advertentie