Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Wethouders 'schrikken zich rot' van plannen windmolens

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu gelast een bijeenkomst met de kustgemeenten af over de windmolens. Raadsleden weigeren de informatie geheim te houden.

23 februari 2015

Een informatiebijeenkomst in maart over windturbines die op zee worden gebouwd, is door het ministerie van Infrastructuur & Milieu afgelast. Dat meldde de gemeente Noordwijk maandag. 

Niet vertrouwelijk
Raadsleden uit Zandvoort, Noordwijk en Katwijk die waren uitgenodigd, zijn niet van plan vertrouwelijk om te gaan met de informatie die ze daar zouden krijgen. Het ministerie had daar wel om gevraagd.

Rot geschrokken
Volgens de plannen verrijzen voor de Nederlandse kust windturbinevelden met honderden windmolens tot tweehonderd meter hoog. Wethouders die al animatiebeelden te zien kregen, zijn zich volgens de website van de gemeente Noordwijk 'rot geschrokken'.

Oordeel vellen
De turbines verpesten in hun ogen het vrije uitzicht over zee. Zandvoort, Noordwijk en Katwijk willen dat ook Tweede Kamerleden de animatiebeelden gauw te zien krijgen om een oordeel te kunnen vellen. 'Hoewel de besluitvorming in Den Haag al vergevorderd is, hebben zelfs Kamerleden de beelden nog niet gezien.'

Desastreuze gevolgen
De kustgemeenten vinden dat er geen enkele reden is om geheimzinnig te doen over 'de desastreuze gevolgen van plaatsing van windmolens'. De bijeenkomst stond gepland voor 9 maart. Volgens het ministerie ligt het net even anders en wordt alleen gekozen voor een andere datum.

Twee stroken
Het organiseert voor alle belanghebbenden informatiebijeenkomsten over het voornemen om twee stroken aan te wijzen voor windenergie op zee. 'De bijeenkomst is verzet, omdat de geplande datum te dicht bij de start van de formele procedure bleek te liggen', aldus een woordvoerster. 'Omwille van een zorgvuldig proces hebben we besloten iedereen in dezelfde periode van dezelfde informatie te voorzien.' Ergens in het voorjaar krijgen gemeenteraden volgens haar meer informatie over de inhoud en de aanpak van het windturbineproject. (ANP)
 

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk Daalder / Windenergie mediator
Zielige rechtse propaganda, liegen zoals vvd en cda altijd doen.

Deze mensen moeten gewoon op de duinen of hun kille betonnen boulevard gaan kijken, dan zien ze hoe onzichtbaar een windpark op 20 km uit de kust is.

Maar die boulevards zijn zo ongezellig, dat ze er zelf nooit komen.

Alleen op een heldere dag, voor 10 uur, kun je die molens zien, windpark Amalia, live visualisatie
henk
Het is verdacht dat Kamp eerst groningen en nu de kust naar de knoppen helpt. Windmolens:

- zijn niet rendabel

- zijn horizonvervuilend

- maaien volgels dood

- kunnen niet zonder subsidie

- veroorzaken de bezuinigingen op de thuiszorg, pgb, etc.



Liever goede zorg dan zwaar gesubsidieerde windmolens.

-
JJMoes
En dat is voor Urk nog vele malen erger: maar ja, geen geheime voorlichting, nee gewoon een Beschermd Dorpsgezicht verknallen. Een dorp dat met veel liefde, eigen inzet en kapitaal gerestaureerd is. Zoals zo vaak wordt in Den Haag ons land verpest qua plannen.Wanneer is de parlementaire enquete over het geld dat gemoeid is met het najagen van wind?
Korper / Voorzitter Stichting Vrije Horizon
De voorlichtingssessies vinden dus plaats nà de Provinciale Verkiezingen op 18 maart. Is men bang voor een politieke aardverschuiving na het zien van deze beelden? Of erger, het effect hiervan op de werkgelegenheid? Gebaseerd op onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat dit vele duizenden banen kosten. Terwijl er een alternatieve lokatie (al aangewezen) is bij IJmuiden ver. Daarmee blijft de werkgelegenheid in de kustgemeenten intact.
henk
Gewoon over de verkiezingen heentillen..... Ik eis een onderzoek van de rekenkamer en een onderzoek naar de belangen van Kamp in deze.! Eerste Groningen vernielen en nu onze kust lijn.
ton
@Henk

Laten we en zinnige discussie houden. Windmolens veroorzaken niet de bezuinigingen op thuiszorg en pgb. Dat zijn andere politieke afwegingen - en je kunt dat geld op heel veel manieren vrij maken. Erg gemakkelijk om elk probleem dat je hebt op het conto van windmolens te schrijven.

En die vogels? Het verkeer alleen al kost meer vogels en andere dieren het leven. Of ben jij al gestopt met autorijden beste Henk?
Ivo
Iets voor de WOB?
Jan l. Nieboer / Voorzitter Tegenwind Veenkolonien
Ik neem met groeiende verbazing en langzaamaan ook met grote walging kennis van de ziekelijke hang van onze bewindslieden naar duurzame energie van wimdmolens ( lees: windturbines!!). Hoe kan het dat deze windturbineverheerlijkers het koud laat dat windturbines het landschap, het uitzicht, de woon- en leefomgeving, de lokale economie, het vermogen van woningbezitters, de fysiek en psychische gezondheid van beoners en (in onze Veenkolonien) ook de nog eens sociale structeren duurzaam ontwrichten? Met meer dan 140 actiegroepen in Nederland moeten onze bewindslieden zicht er toch een keer van bewust worden dat we in dit Iets principieel fout aan het doen zijn. Zelfs het Koningspaar stelde zich 17 februari persoonlijk op de hoogte van het bewonersverzet tegen het drama wat Kamp cs. de tienduizenden bewoners in de Veenkolonien wil aandoen. De vraag die opkomt is of de burgers ook nog eens door de politici gehoord worden of dat die ons leven en ons bezit gewoon mogen ruïneren, door industrie met milieu-effecten van de zwaarste soort in een in de wereld onvergelijkbare omvang en aantallen ongestraft bij mensen mogen plaatsen. Hou daarom op met windenergie in Nederland: ons land is daar te klein voor!
Henk Daalder / Windenergie mediator
Windmolens kunnen wel degelijk zonder subsidie, maar EZ geeft juist subsidie om de groei van windmolens af te remmen.



De provincies kunnen wat tegen het haagse beleid doen, door alle windmolens aan hun eigen burgers te laten verkopen.

Burgers hebben goedkoper geld dan bedrijven en banken, hun spaargeld. Dus zijn burgers, huishoudens de goedkoopste financiers van windmolens.

Door deze eigenaren dan ook de stroom uit de windmolens te geven, zijn ze veel goedkoper uit, dan wanneer ze commerciële stroom kopen.



http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2015/03/la …
henk
5 miljard schade door windmolens

CPB oktober 2014



Het bouwen van grote windmolenparken op zee kost de maatschappij meer dan het oplevert, ook als je de effecten op milieu en gezondheid meerekent. Een studie naar alle kosten en baten van windenergie op zee, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, stelt de schade op ruim 5 miljard euro. Dichter bij de kust bouwen, zoals het kabinet wil, beperkt de schade tot 4,8 miljard.



Het Centraal Planbureau onderschrijft de uitkomsten van de kosten-batenanalyse. Het CPB zegt dat de bouw van grote windmolenparken op zee in het huidige systeem nauwelijks milieuwinst oplevert. Door Europese afspraken blijft de uitstoot van vuile energiecentrales namelijk gelijk, ondanks die extra windmolens.

Handel in uitstoot



"Hoeveel windmolens je hier ook neerzet, het heeft geen effect op de CO2-uitstoot", zegt Annemiek Verrips van het CPB. Dat komt doordat we in Europa werken met een CO2-handelssysteem: als je broeikasgassen uitstoot moet je daarvoor rechten kopen, met die rechten mag worden gehandeld. Er is een bepaald aantal rechten daarvoor uitgegeven, "dat niet minder wordt als je hier heel veel windmolens neerzet."
ton
Op naar een schone energievoorziening. Daar horen nu eenmaal windmolens bij; absoluut noodzakelijk om stappen vooruit te kunnen maken. We schieten niets op met het voortdurend afwijzen en verzinnen van allemaal fors overtrokken tegenargumenten.

@Jan Nieboer: dat het Koningspaar kwam kijken en praten is terecht. Het is hun taak met de mensen te communiceren. Maar dat betekent nog niet dat daarmee de argumenten kloppen of dat het Koningspaar wind verkeerd vindt.

@Korper - welk onderzoek zegt dat er duizenden banen verloren gaan? Naam, datum en pagina graag. Volgens mij is dit een loze bewering die je maakt.
Henk
@ton

Energie van windmolens wordt verkocht aan het buitenland. En daar kan tevens de co2 uitstoot omhoog. Dit toont de onzin aan van windmolens. Tevens is bekend dat zonder subsidie (voor de beleggers) geen winmolen rendabel is. Jouw stellingname zonder argumenten is out of date.
Jeroen van Oort / Fractievoorzitter CDA Delft
Grappig dat reageerders zowel 'schone energie' als 'gaswinning' als negatief bestempelen. Tegen elke vorm van energie lijkt wel iemand te zijn gekant. Ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat het bij verschillende varianten energie om in ieder geval deels dezelfde personen gaat.
Gas, olie, steenkolen, zonnepanelen, windenergie, kernenergie: er lijken lieden te zijn die tegen alle soorten energieopwekking zijn.
Het alternatief is dan: met de kippen op stok, de koelkast uit en nergens meer naartoe. Dan heb je geen energieopwekking meer nodig.
Ik ben zelf meer voorstander van gestage groei van duurzame vormen van energieopwekking. En ja, dat zorgt er soms voor dat landschap of gebouwen er minder mooi uit komen te zien door bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen. Maar de koelkast blijft dan tenminste aan.
ton
@Henk

Alle energie die geproduceerd wordt, kan ook aan het buitenland verkocht worden. Maar op het moment dat er veel wind stroom (of zon) op het net komt, gaan wel degelijk fossiele centrales in productie omlaag (helaas vanwege de prijs te vaak eerst de gascentrales; vanwege de internationaal lage kolenprijs). Op dat moment is er gewoon minder CO2 uitstoot. Jij doelt vervolgens op een niet werkend Europees CO2 rechten emissiesysteem. Dat heeft op zich niets te maken met windmolens, maar met politiek gesoebat over dat systeem. Verbeter het systeem! Pleit voor verbetering ervan ipv om die reden schone turbines af te wijzen.
Piet van Noort / Bestuurder DCCM
Dit probleem danken we aan een falend beleid. Alle molen van NL kunnen geplaatst worden op de Haakse Zeedijk. Helaas heeft deltacommissaris Wim Kuijken andere belangen voor met de klust verdediging. Nieuwe Deltawerken die de plaatsing van alle molens van NL zouden kunnen bergen worden voorlopig in zijn bureaula opgeborgen. Betaalbare energie laat commissaris Wim uitvechten door de hoogste bieder terwijl alles veel goedkoper kan als hij dit zou regelen. Wat is er niet mooier dan alle molens van NL 25 km uit de kust en toch op (nieuw) land die onze veiligheid garanderen. Ook de opslag van energie is in de valmeren van Rob van den Haak gegarandeerd.



Werken met natuur hoeft echt niet zo duur!
Advertentie