Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Water Haarlemmermeer veel duurder door precario

Omdat de gemeente Haarlem precario gaat heffen op het ondergrondse waterleidingnet, gaat het drinkwaterbedrijf PWN de kosten doorberekenen aan de klanten. Drinkwater wordt daardoor stukken duurder.

15 februari 2013

Drinkwaterbedrijf PWN in Noord-Holland gaat de tarieven in Haarlemmermeer volgend jaar met 30 tot 50 procent verhogen, omdat de gemeente heeft aangekondigd precario te gaan heffen op het ondergrondse waterleidingnet. PWN vindt die verhoging onaanvaardbaar, zo heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

Bij klant in rekening

De precarioheffing zou Haarlemmermeer in 2014 2,3 miljoen euro opleveren. PWN stelt dat geld niet te kunnen missen. ,,Daarom moeten we die heffing bij de klant in rekening brengen'', aldus een woordvoerster van het drinkwaterbedrijf.
 
Overeenkomst opgezegd 

PWN beroept zich op een overeenkomst uit 1992, waarin gemeenten in Noord-Holland toezeggen in de toekomst geen precario te heffen op het waterleidingnet. Haarlemmermeer heeft die overeenkomst echter vorig jaar opgezegd. Het drinkwaterbedrijf onderzoekt nog of dat juridisch wel kan.
 
Collegevragen

De gemeente zegt niet te kunnen reageren op de beweringen van PWN. Volgens een woordvoerder heeft een lokale partij vragen gesteld over de kwestie aan het college van burgemeester en wethouders en moeten die eerst worden beantwoord.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter / adviseur
Het is lood om oud ijzer!

In het geval het waterledingbedrijf geen precario betaald zal zij de kosten van het verleggen van waterleidingen bij riool- en weg-reconstructies bij de gemeente (als beheerder) leggen. De belastingbetaler bertaalt dan uiteindelijk de kosten van het verleggen van die waterleiding.

In het geval het waterbedrijf precariorechten betaalt aan de gemeente worden de kosten van het verleggen van waterleidingen bij riool- en weg-reconstructies bij de gemeente (als beheerder) direct door de gemeente betaald en (als het goed is) gedekt uit de inkomsten van de precarioheffing. Voor de belastingbetaler is dit voordeliger, maarrrrrr die belastngbetaler is uiteindelijk ook de gebruiker van de waterleiding en zo is het cirkeltje van betalen weer rond :-(
Rex Rotary / Coördinator
Daar gaan we dan. Gemeente wordt gekort door het Rijk. Gemeente heeft geld nodig, bedenkt wat leuks: precario op het waterleidingnet. Uiteraard berekent de PWN dit weer door aan de consument en zo betalen u en ik op weer een ander niveau mee aan de bezuinigingen van dit fijne kabinet. En dan de politici iedere keer weer "stomverbaasd" dat de economie krimpt........ De gemeente Haarlem heeft ook al plannen van een vergelijkbaar "niveau". Daar wordt, als de oppositie niet oplet, de hele bomenbuurt betaald-parkeren gebied om de parkeergarage bij de Cronjé vol te krijgen. (U weet wel blunder nr. 7 van de gemeente Haarlem).
Advertentie