Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Warmtevoorziening Amsterdam deels via generatoren

Het Afval Energiebedrijf (AEB) in Amsterdam plaatst dieselgeneratoren om komende winter aan de warmtevoorziening voor 25.000 woningen en 300 grootgebruikers te kunnen voldoen. Door misstanden bij het afvalverwerkingsbedrijf zijn in juli vier van de zes verbrandingsovens gesloten.

07 augustus 2019
diesel-generator.JPG

Het Afval Energiebedrijf (AEB) in Amsterdam plaatst dieselgeneratoren om komende winter aan de warmtevoorziening voor 25.000 woningen en 300 grootgebruikers te kunnen voldoen. Door misstanden bij het afvalverwerkingsbedrijf zijn in juli vier van de zes verbrandingsovens gesloten. Daarnaast komt er een tijdelijk importplafond voor buitenlands afval.

CO2-uitstoot
Door het sluiten van de verbrandingsovens dreigt de afvalverwerking in het hele land vast te lopen en dreigt AEB niet meer voldoende warmte te kunnen leveren. AEB levert warmte aan verwarmingsbedrijf Westpoort Warmte (WPW), een samenwerking tussen Nuon en AEB. De gemeente Amsterdam, eigenaar van de afvalcentrale, meldt in een brief aan de gemeenteraad dat beide bedrijven zeggen op deze manier te kunnen voldoen aan de vraag. Of de dieselgeneratoren worden ingezet, hangt af van de vraag naar warmte in de winter en van de capaciteit van de verbrandingsovens. Als de generatoren aan moeten, zorgt dat voor veel extra CO2-uitstoot. De gemeente Amsterdam vindt de warmtevoorziening belangrijker dan de luchtvervuiling die dit mogelijk veroorzaakt.

Meer financiële steun

Om te voorkomen dat het vuil zich op straat ophoopt door de problemen, werd eerder al besloten dat het Amsterdamse bedrijfsafval tijdelijk in Noord-Holland (Nauerna) en Flevoland (Lelystad) kan worden gestort. Amsterdam voert nu gesprekken over een derde locatie voor een tijdelijke stortplaats, meldt het college. Op 23 juli schoten de gemeente en banken het noodlijdende bedrijf met 16 miljoen euro te hulp. Amsterdam verwacht op korte termijn een nieuw verzoek om financiële steun van het afvalbedrijf.

Importplafond buitenlands afval

Er komt een tijdelijk importplafond voor buitenlands afval. Dat heeft staatssecretaris Van Veldhoven (Milieu, D66) besloten na overleg met de gemeente Amsterdam en AEB. Het nieuwe plafond houdt in dat er pas nieuwe contracten mogen worden gesloten om buitenlands afval in Nederland te verbranden als er geen Nederlands brandbaar afval meer hoeft worden opgeslagen voordat het verwerkt kan worden. Het importverbod was een voorstel van de brancheorganisatie Vereniging Afvalbedrijven en moet volgens de staatssecretaris vooral op lange termijn ruimte bieden. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Loopt best wel lekker daar in het absurd linkse Amsterdam! Laat me raden: de dieselgeneratoren worden ook ver buiten Amsterdam neer gezet, zodat dat volk daar kan blijven pochen dat alle problemen van buiten Amsterdam komen; trap er niet in....
Boris
Totale faal.



Hoe verzin je het? Import van afval? Hoezo verwerken wij het afval van anderen? Wat levert al dat transport aan extra milieuvervuiling! En dan...dieselgeneratoren.. icm groenlinks...hahaha...Daaaagg klimaatdoelstellingen.
Advertentie