Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Wageningen helpt innovatie energieneutrale koophuizen

De gemeente loopt, samen met Zoetermeer en Tilburg, voorop bij het stimuleren van de innovatie die nodig is om het nul-op-de-meterconcept grootschalig in Nederland te kunnen uitrollen.

11 februari 2015

Met een subsidie van 90.000 euro voor negen energieneutrale huizen geeft Wageningen een impuls aan de stroomversnelling voor bestaande koopwoningen. De gemeente loopt, samen met Zoetermeer en Tilburg, voorop bij het stimuleren van de innovatie die nodig is om het nul-op-de-meterconcept grootschalig in Nederland te kunnen uitrollen.

Flinke opknapbeurt nodig

Het gaat om rijwoningen uit de jaren vijftig tot tachtig, die in bezit zijn van particulieren. Om deze, vaak verouderde huizen energieneutraal te maken, is een flinke opknapbeurt nodig. Wageningen wil dat marktpartijen renovatieconcepten ontwikkelen die de eigenaren kunnen betalen uit het wegvallen van hun energierekening. ‘Een gemiddelde rijwoning in Nederland uit die periode betaalt in dertig jaar tijd 45.000 euro aan gas en elektra. Dat is geld dat door de schoorsteen verdwijnt’, zegt beleidsmedewerker Sanne de Meelker van Wageningen.

Renovatiekosten hoger dan opbrengst

De renovatie mag dus maximaal 45.000 euro bedragen, stelt de gemeente. Dan kost de verbouwing de woningeigenaar niks meer dan nu, maar het levert hem wel een comfortabele woning op die in waarde stijgt. Probleem is dat de renovatiekosten op dit moment nog circa 60.000 euro per woning zijn, zegt De Meelder. De gemeentelijke subsidie is bedoeld om het gat te overbruggen, zodat marktpartijen de stap durven zetten om innovatieve renovatieconcepten te ontwikkelen voor de modelwoningen. Voor elk van de eerste drie woningen is 15.000 euro beschikbaar, daarna wordt de subsidie lager, omdat de gemeente denkt dat de marktpartijen van elkaars ervaringen leren en goedkoper kunnen werken. Uiteindelijk moeten, mede door groei van de vraag, de kosten op maximaal 45.000 euro kunnen uitkomen.

Klimaatneutraal in 2030

Belangstellende huizenbezitters zijn er al. Ook hebben zich inmiddels twee consortia gemeld bij de gemeente. Wageningen hoopt nog meer marktpartijen te vinden, zodat er verschillende oplossingen worden uitgewerkt. De gemeente is ambitieus op klimaatgebied en wil in 2030 volledig energieneutraal zijn. ‘Daar is echt een stroomversnelling voor nodig. Met deze subsidie willen we die beweging op gang brengen.’

Nieuwbouwwijk verbruikt 60 procent minder

Wageningen boekt ook goede resultaten met een energiezuinige nieuwbouwwijk. De driehonderd huishoudens in de wijk Nieuw Kortenoord verbruiken nu al zestig procent minder energie dan bewoners uit vergelijkbare nieuwe wijken, stelt BPD Ontwikkeling (Voorheen Bouwfonds), die nu bezig is met het tweede deelplan voor de wijk. Voor  verwarming van de huizen wordt gebruik gemaakt van bodemenergie en met subsidie van de provincie heeft inmiddels een op de drie woningen ook zonnepanelen op het dak.  Bewoners gaan bewuster met energie om, doordat ze online anoniem hun energieprestaties onderling kunnen vergelijken.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

ing. Stefan de Nijs / Energie Prestatie Adviseur Woningen
Uit ervaring weet ik dat een rijwoning nul-energie maken zelden meer dan 24.000 euro kost. Met een gemiddelde energierekening van 1800 euro/jaar duurt het dus ongeveer 13 jaar om terug te verdienen. Jammer dat de duurzame lening van het Rijk slechts voor 10 jaar is en, nog erger, tegen een belachelijk hoge rente van 3,5%. Niet zo vreemd dat vrijwel niemand er gebruik van maakt.
Henk Daalder / Windenergie mediator
Dat onderling je energieverbruik vergelijken met anderen is een verkeerde aanpak, die geen blijvend resultaat oplevert.

Hert is gebaseerd op extrinsieke motivatie, gemotiveerd worden door iets van de buren. Dat is niet blijvend, omdat het verschil went en geaccepteerd wordt.

Energiebesparing doe je allereerst met goede spullen, waar de besparing in is ingebouwd, zoals goede isolatie.



Die gamificatie met extrinsieke motivatie, is een lapmiddel

Geef mensen een goedkope lening, en gebruik het geld dat anders naar de gasrekening was gegaan.

Het gas dat we niet zelf gebruiken, kan de minister van EZ weer verpatsen in het buitenland.

Of gebruiken voor te goedkoop afgesloten extreem lange termijn contracten.



Waarom zijn onze politici zo visieloos?

Luisteren ze te veel naar lobbyisten?
Advertentie