of 59250 LinkedIn

Vuilnisman na 600 jaar erkend beroep

Ontwikkelingen in de sector vragen om nieuwe expertise en vaardigheden, aldus de brancheorganisatie van reinigingsdiensten. Er komt scholingsaanbod voor zowel medewerkers op de wagen en in de milieustraat, als voor teamleiders. Gemeenten zijn enthousiast.
1 reactie

De 28.000 medewerkers uit de afvalsector krijgen eindelijk een erkende beroepsopleiding. Vroeger kon iedereen “altijd nog vuilnisman worden”. Maar ontwikkelingen in de sector vragen om nieuwe expertise en vaardigheden, aldus de brancheorganisatie van reinigingsdiensten. Er komt scholingsaanbod voor zowel medewerkers op de wagen en in de milieustraat, als voor teamleiders. 

Startkwalificatie

De komende weken beginnen tientallen medewerkers uit Amsterdam, Gooi en Vechtstreek, Voorschoten, Wassenaar en Utrecht met de mbo 2-opleiding 'Allround medewerker afvalbeheer'. In september 2016 en 2017 gaan vervolgens opleidingen op niveau mbo 3 en 4 voor beheerder en teamleider van start. Het is daarmee mogelijk voor de medewerkers om een door het ministerie van Onderwijs (OCW) erkende startkwalificatie te behalen, wat belangrijk is voor hun positie op de arbeidsmarkt.

 

Tekort aan geschoolde krachten

Volgens de beroepsorganisatie van afvalmedewerkers, de Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement NVRD, is dat hard nodig. Er is sinds jaren een een tekort aan voldoende geschoolde vakkrachten in de sterk veranderende afvalbranche. Peter Kerris, projectleider Sectorplan AMBOR (AfvalManagement en Beheer van de Openbare Ruimte) ziet dat gemeenten, verantwoordelijk voor de afvalinzameling, zelf het belang daarvaan ook inzien. ‘Er is subsidie verstrekt door de rijksoverheid voor zeshonderd leertrajecten, maar er zijn nu al negenhonderd aanmeldingen.’ Gemeenten, publieke en private afvalbedrijven overwegen volgens hem om ook zonder de subsidie (het rijk draagt vijftig procent bij) de opleidingskosten te betalen.

 

Dan maar vuilnisman

‘Vroeger was het zo dat wie het niet goed deed op school, altijd nog vuilnisman kon worden. Het was een baan voor de laagstgeschoolden. Maar de sector is de laatste tijd enorm veranderd. Het zijn niet meer twee of drie vuilnismannen die zakken in de wagen gooien. De vuilnisman zit tegenwoordig in de cockpit van bijvoorbeeld een zijlader met een enorme hijskraan om grote containers te legen. Het werk wordt technischer en vraagt meer inzicht in verkeerssituaties.’ De opleidingen spelen daarop in, zegt Kerris en besteden ook aandacht aan de thema’s service naar burgers en omgaan met agressie.

 

Erkenning na 600 jaar

Volgens SPA Groep, een van de aanbieders van de nieuwe opleiding, krijgen vuilnismannen daarmee na 600 jaar eindelijk een erkend beroep. In 1401 was er al een functie 'slijkmijder'. Dit was een ambtenaar die zich bezighield met reiniging en afval, weet het opleidingsinstituut te melden. Tot nu was het een van de laatste beroepen zonder erkende beroepsopleiding.

 

Nieuwe banen

De nieuwe opleidingen vormen slechts een onderdeel van het Sectorplan, dat is goedgekeurd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het voorziet ook in het creëren van nieuwe banen, begeleiding van werknemers uit kwetsbare groepen en algemene opleidingen voor betere inzetbaarheid van medewerkers. In totaal wordt door rijk, gemeenten, publieke en private afvalinzamelaars 26 miljoen euro geïnvesteerd in het Sectorplan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Lau (Chauffeur glasinzameling) op
Nu de salarissen nog omhoog, schandalig dat het basisloon zo laag is, we moeten het hebben van de overuren die ook nog eens schandalig hoog belast worden