Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Vrijwillige kavelruil drie keer zo snel

Vrijwillige kavelruil kan drie keer sneller dan de wettelijke variant. Dat verwacht het projectbureau De Centrale As in Noord-Friesland. Onlangs zaten de boeren in het 1600 ha tellende gebied aan tafel en maakten met elkaar de schets van een nieuwe indeling.

18 november 2010

Wenszittingen
In Noord-Friesland wordt een nieuwe weg aangelegd buiten de dorpen om. Daarvoor moet grond worden verworven en daarnaast vindt gebiedsontwikkeling plaats. Als de wettelijke weg wordt bewandeld om de grond te verkavelen, vinden er wenszittingen plaats en gesprekken met de kavelruilcoördinator, waarna er een nieuwe indeling van het gebied wordt gemaakt.

Geen bezwaar
Daartegen kunnen de betrokken grondeigenaren bezwaar en beroep maken. ‘Die procedures worden nu overgeslagen’, zegt projectleider Karen Beukema. ‘Als de handtekening van de boeren onder de plannen staat, kan er geen bezwaar en beroep meer worden gemaakt.’ En dat scheelt veel tijd. De provincie verwacht de verkaveling in januari 2012 te kunnen afronden. Bij een wettelijke verkaveling zou dat 2018 worden. Beukema: ‘Het is in ieders belang om alles zo snel mogelijk op orde te hebben.’ Of deze vrijwillige verkaveling werkelijk tot de verwachte tijdwinst leidt, is afwachten: de boeren zijn net begonnen. ‘De principe-puzzel is nu gelegd, er komt nog een heel proces op gang’, zegt Beukema.

Netjes taxeren
Een vrijwillige verkaveling betekent niet dat de zorgvuldigheid in het geding is, zegt Beukema. ‘Je moet alle boeren aan tafel krijgen, deskundige ondersteuning bieden en de grond netjes taxeren. En uiteindelijk hebben de boeren het laatste woord.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie