of 59221 LinkedIn

VNG past modelverordening huisvestingswet aan

in haar modelverordening huisvestingswet heeft de VNG een aantal belangrijke wijzigingen aangebracht. Hiermee loopt zij vooruit op de nieuwe huisvestingswet die op 1 januari 2015 in werking treedt.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een aantal belangrijke wijzigingen aangebracht in haar modelverordening huisvestingswet. Op 1 januari 2015 treedt de nieuwe huisvestingswet die in werking.

Tijdelijk karakter
De nieuwe wet (Huisvestingswet 2014) vervangt de oude wet uit 1993. Met de nieuwe wet komen alle bestaande huisvestingsverordeningen per juli 2015 te vervallen. Een van de wijzigingen is dat gemeentelijke verordeningen een tijdelijk karakter krijgen en dat een gemeente de verordening mag beperken tot een woonkern of wijk.

Alleen verordening bij schaarste
De Huisvestingswet 2014 heeft als uitgangspunt dat een verordening een inbreuk vormt op de vrijheid van vestiging. Gemeenten mogen de verordening daarom alleen toepassen als er een bepaalde mate van schaarste is. Schaarste is niet met een verordening op te lossen, dus is gebruik ervan straks alleen toegestaan als zo mogelijk ook andere maatregelen worden getroffen om de schaarste te bestrijden.

In najaar uitgebreide handreiking
De modelverordening is tot stand gekomen in samenwerking met 15 gemeenten en regio’s, Aedes, de Woonbond en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Alle gemeenten hebben de modelverordening deze week toegestuurd gekregen. Een uitgebreide handreiking verschijnt naar verwachting in het najaar.

De ledenbrief over de modelverordening is op de website van de VNG in te zien evenals een lijst met veelgestelde vragen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding