Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Vijvers Delfland nog niet leeggevist

Een aangekondigd experiment van de waterschappen Delfland en Rivierenland om allerlei sloten, vaarten en kanalen leeg te vissen om de kwaliteit van het water te verbeteren heeft de emoties bij sportvissers hoog doen oplopen. Het waterschap zet het plan daarom voorlopig in de ijskast.

23 maart 2010

Bodemwoelers
Volgens het waterschap is het water te troebel, waardoor er te weinig waterplanten groeien en de visstand onevenwichtig is. Te veel vis in het water is niet goed. “Bodemwoelers”, zoals brasems en karpers, maken het water troebel, waardoor andere vissen en planten geen kans krijgen. Gevolg van het experiment zou “de vernietiging” van 4000 kilo vis kunnen zijn, aldus een vertegenwoordiger van het waterschap tegen RTV West.

 

Kwaliteit
Dat lieten de sportvissers niet op zich zitten. Straks zou er namelijk niets meer voor hen overblijven of zou er genoeg voedsel voor de resterende vissen zijn, zodat ze niet meer zouden bijten. Daarbij wezen ze ook op onderzoek waaruit blijkt dat bodemgewoel het water weliswaar troebel maakt, maar niet vies. De vissen eten juist troep van de bodem op. Als al deze vis gevangen zou worden, ziet het water er helder uit, maar zegt dat niets over de kwaliteit.

 

Demonstratie
Volgens de vissers is het kostentechnisch wel aantrekkelijk om tot “leegvissen” over te gaan, omdat kosten voor baggeren, filteren en inrichting dan niet meer nodig zijn. Bij succes zou het waterschap het plan in 75 procent van de Nederlandse wateren willen uitvoeren. Op internet werden acties op touw gezet en op 4 maart hielden sportvissers voor het gemeentehuis in Delft een demonstratie tegen het plan. Met succes, want het waterschap Delfland is geschrokken van alle commotie.

 

Oplossing
Volgens het waterschap is vooraf overleg gevoerd met lokale sportvisserijvertegenwoordigers in de Visstandbeheercommissie. Men ging uit van goede afspraken. ‘Maar gezien de ontstane situatie en gevoeligheden bij sportvissers wil Delfland graag opnieuw met Sportvisserij Nederland en de lokale hengelsportvereniging om tafel om tot een voor iedereen aanvaardbare oplossing te komen.’ Sportvisserij Nederland reageert opgetogen. Een woordvoerder van het waterschap wijst er echter op dat het besluit om te stoppen nog niet is genomen.

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

rob / adviseur
ongelofelijk dat pleziervissers zoveel macht hebben over de waterkwaliteit, het is bekend dat karpers geintroduceert worden en de waterkwaliteit verslechterd door de verstoring van het evenwicht, door vertroebeling de waterplanten verdwijnen en daarmee zuurstof afneemt
Hans Roodzand / Adviseur Waterkwaliteit/Ecologie
Ik ken in Noord Hollands Droogmakerijen waar de laatste 10 jaar meer dan 100 ton karper is weggevist in het kader van duurzame bevissing (met mede weten van de sporttvissers). Ik hoor daar niemand over! Nu weet ik wel dat visserij meer dan grafieken en tabellen vooral emotie is, dit bericht bewijst dat maar weer eens.
Advertentie