Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Veiligheid stormvloedkering Oosterschelde onvoldoende'

Ingenieurs maken zich zorgen over de stormvloedkering in de Oosterschelde. Volgens hen zijn noodzakelijke bestortingen achterwege gebleven.

29 augustus 2013

Zes deskundigen die een leidende rol speelden bij de bouw van de stormvloedkering in de Oosterschelde maken zich grote zorgen over de veiligheid van deze waterkering. De ingenieurs stellen dat noodzakelijke bestortingen sinds 2000 niet meer zijn uitgevoerd en dat daardoor grote schade aan de bodembescherming is ontstaan.

Bestortingsprogramma
De ingenieurs hebben hun zorgen gemeld aan de Tweede Kamer en aan Provinciale Staten van Zeeland. Ze zeggen dat er bij de oplevering van de Oosterscheldekering een kwart eeuw geleden een uitgebreid bestortingsprogramma voor de hellingen van ontgrondingskuilen was gemaakt. Die kuilen ontstaan door een veranderde, sterkere stroming. Het storten van onder meer staalslakken (hoogovenafval) moet voorkomen dat de hellingen van de kuilen te steil worden en daardoor bezwijken.

Rand van de afgrond
Volgens de briefschrijvers is door het uitblijven van bestortingen de stabiliteit van de Noord-Bevelandse oever van de kering direct in gevaar geweest. ,,Men liep langs de rand van de afgrond.’’

Op een laag pitje
Nadat de deskundigen aan de bel hadden getrokken, heeft Rijkswaterstaat enkele noodbestortingen laten uitvoeren. Maar volgens ingenieur F. Spaargaren, een van de briefschrijvers, zijn de bestortingen daarna weer op een laag pitje komen te staan. ,,Wij vinden dat er voor de komende 25 jaar een structureel programma moet komen, om te voorkomen dat de stabiliteit van de Oosterscheldekering door erosie in het geding raakt.''

Veilig
In een reactie benadrukt Rijkswaterstaat dat de Oosterscheldekering veilig is. ,,Rijkswaterstaat en Waterschap Scheldestromen controleren zeer regelmatig de staat van de dijken en dammen'', aldus een woordvoerder. ,,Rond de Oosterscheldekering liggen matten en blokken om het wegspoelen van zand te voorkomen. Aan de randen van die matten - op minimaal 600 meter van de Oosterscheldekering - ontstaan van nature zogenoemde ontgrondingsgeulen door sterke stromingen. Om te voorkomen dat deze ontgrondingsgeulen te diep worden, worden er bestortingen uitgevoerd.''

Langere termijn

Verder laat Rijkswaterstaat weten dat er een aanbesteding is uitgeschreven voor extra onderhoudsbestortingen om ook voor de langere termijn de stabiliteit te waarborgen.

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Merx Eddy / Luchtfietser
Beter om een paar camera,s onder water te plaatsen,zodat we allemaal kunnen meekijken,waar je belastinggeld het water in verdwijnt.Rijkswaterstaat is kampioen water naar de zee dragen.
arie kuijvenhoven / inwoner
Rijskwaterstaat moet over alle werk aan keringen, ook bijv. de Maeslantkering, volstrekte openheid van zaken geven. Nu zijn zulke gegevens vertrouwelijk !!! En dat geeft geen veilig gevoel.
Advertentie