Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Veel meer natuurbegraafplaatsen erbij

In verschillende gebieden in Nederland komen natuurbegraafplaatsen. Natuurmonumenten, de eigenaar van de gebieden, heeft dit bekend gemaakt.

10 maart 2014

Natuurmonumenten gaat tien tot 15 natuurgebieden aanbieden als natuurbegraafplaats. Op zo'n dodenakker mogen nabestaanden as van een overledene in een biologisch afbreekbare urn begraven. Een gedenkteken is verboden, maar het graf mag wel gemarkeerd worden met een schijf uit een boomstam.

Gevolgen voor natuur

Dat heeft Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten, zondag gezegd. Het is de bedoeling dat de eerste begraafplaats van Natuurmonumenten volgend jaar opengaat. De vereniging heeft daarvoor vijf locaties in Noord-Holland, Utrecht en Noord-Brabant op het oog. Op dit moment wordt bekeken wat de gevolgen voor flora en fauna en grondwaterstand zijn.

Geen grafsteen

Natuurbegraven Nederland (NBN) gaat de laatste rustplaatsen voor Natuurmonumenten exploiteren. Deze organisatie bezit al een natuurbegraafplaats op de Veluwe en wil een tweede openen in Brabant. Het verschil met al oudere rustplaatsen in de natuur is dat er geen grafstenen, kruisjes of andere gedenktekens bovengronds zijn toegestaan, omdat de begraafplaatsen gewoon als natuurgebied onderhouden zullen worden.

Vraag neemt toe

Natuurmonumenten vindt dat het aanbieden van grafrust op natuurterreinen bij het karakter van de vereniging past. ,,We willen mensen die van natuur houden deze gelegenheid bieden.'' De vereniging constateert ook dat de vraag naar een natuurgraf toeneemt en hoopt zo geld te verdienen om nieuwe natuur te kunnen aankopen.

Eeuwige grafrust

Natuurmonumenten heeft de plicht terreinen die in beheer zijn eeuwigdurend als natuur te bewaren. Daarmee is ook de grafrust op zulke terreinen voor eeuwig gegarandeerd.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

André / Bestuurder Stichting De Eenzame Uitvaart
De kop van het artikel zet de lezer op het verkeerde been. Daar er alleen over het begraven van een urn met de as van een overledene wordt gesproken gaat Natuurmonumenten niet "veel meer natuurbegraafplaatsen erbij" maar "veel meer nieuwe asbestemmingsgebieden erbij" ontwikkelen. Een asbestemmingsgebied is in allerlei opzichten toch echt wat anders dan een begraafplaats.
Meppie
Ik kan me niet voorstellen dat dit op welke wijze dan ook gevolgen heeft voor de grondwaterstand. Wellicht wordt de grondwaterkwaliteit bedoeld?
Advertentie