Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Veel leegstaande winkels in middelgrote steden

Steden met inwoners tussen de 30.000 en 100.000 hebben het meeste te kampen met leegstaande winkels, zo blijkt uit cijfers van Locatus. Krimpgebieden worden extra getroffen.

02 november 2012

Vooral in de provincies Groningen, Noord-Brabant en Limburg loopt de leegstand van winkels op. In steden met 30.000 tot 100.000 inwoners staan de meeste winkels leeg. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Locatus.

Kleine steden

Volgens een woordvoerder van Locatus zijn winkels in de kleine steden juist gericht op de dagelijkse boodschappen en blijven klanten komen. In de grote steden zitten alle grote ketens, vandaar dat daar de recreatieve shoppers heen gaan. ,,Dat betekent dat de middelgrote steden tussen servet en tafellaken vallen. Ze kunnen niet alles bieden, waardoor de recreatieve klant wegtrekt. Daardoor ontstaat leegstand, die niet snel wordt opgevuld. In kleine dorpen verdwijnt ook wel eens een bakker of een slager, maar dat is zo opgevuld, vaak door een supermarkt.’’

Vooral kleine winkels

Landelijk staat bijna 1 op de 10 winkels in de zogenoemde hoofdwinkelgebieden, oftewel de winkelcentra van steden ter grootte van Almelo, Gouda of Veenendaal, leeg. Het zijn vooral de kleinere winkeltjes die hun deuren sluiten om vervolgens niet meer te openen. Want waar het gemiddelde vloeroppervlak van een winkel in Nederland 271 vierkante meter beslaat, is dat voor een leegstaande winkel maar 212. In totaal staan er in Nederland bijna 14.000 winkelpanden leeg. In 2008 waren dat er nog minder dan 11.000.

Verschillen

In de provincies Noord-Holland en Utrecht valt het mee met de leegstand: minder dan 5 procent van de winkelpanden staat daar leeg. Dat is in Limburg wel anders; daar staat liefst 9,6 procent van de winkelpanden te wachten op een nieuwe eigenaar.

Krimpregio's

Limburg komt er zo beroerd vanaf door de bevolkingskrimp in de provincie. ,,Ook de vergrijzing speelt een rol. Oude mensen geven minder uit. Minder portemonnees in de winkelstraat betekent dat er ondernemers failliet gaan'', aldus Locatus.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Luc Habets / bestuurder
Stichting Parleys behartigt de belangen van huurders van winkels en kantoren. Dat gemeentes liever leegstand vanuit de bril van de eigenaren bekijken vloeit voort uit hun gemeenschappelijk verleden. Gemeentes trokken samen op met vastgoedmensen, niet met de detaillisten.
Carola
Bij ons is de groentenboer met pensioen gegaan. Zijn medewerker stond te trappelen om de zaak over te nemen. Maar hij had buiten de waard gerekend. In dit geval Waltman. Die eist namelijk vijfhonderd euro meer huur. Per week! Tja. Dat kan je niet verdienen met appels en peren in een modaal wijkje. Dus het was meteen afgelopen. En we zijn allemaal weer gedwongen bij de supermarkt onrijpe fruit en groente te kopen uit Verweggistan van een dubieuze kwaliteit en een beperkte keuze. Ook geen leuke salades en stamppotten en soepen meer of een vriendelijk woord en advies. En als je op zo'n manier dus probeert het onderste uit de kan te krijgen, kan geen startend ondernemer meer een kans krijgen. Het staat nu al weer geruime tijd leeg en iedereen baalt ervan. Kennelijk is het lucratiever om een pand leeg te laten staan dan om het te verhuren tegen de normale prijs. Het geeft een verloederde indruk en er zijn mensen die nu helemaal ergens anders hun boodschappen doen. Een neergaande spiraal. Waltman bedankt.
Boris
ach, dat is in de Randstad niet anders, maar hier willen de bestuurders dat nog niet toegeven. Men zit nog in de bestuurlijke ontkenningsfase en heeft zelfs nog plannen om uit te breiden met meer winkelruimte. 5% leegstand in Amsterdam is echt veel te laag en kan alleen kloppen als je naar de binnenstad kijkt. Even daarbuiten loopt het zomaar op naar 15 a 25%.
Advertentie