of 59232 LinkedIn

Varkenshouders slepen provincie Brabant voor rechter

Varkensboeren in Brabant gaan de provincie voor de rechter dagen vanwege de kosten die ze moeten maken voor bedrijfsuitbreiding.
3 reacties

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) begint een rechtszaak tegen de provincie Noord-Brabant over de kosten die leden moeten maken vanwege strengere regels als ze hun bedrijf nog willen uitbreiden.

Concurrentiepositie verzwakt
,,De regels leiden tot hogere kosten, die met het huidige systeem volledig bij de veehouders worden neergelegd. De concurrentiepositie van de Brabantse varkenshouders wordt zo ernstig verzwakt'', staat vrijdag in een verklaring.

Bovenwettelijke eisen
,,Brabant legt bovenwettelijke eisen op zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. De NVV betwist dan ook dat alle regels overeind kunnen blijven'', aldus secretaris Frank Donkers. De vakbond denkt dat de procedure van belang is voor varkenshouders in het hele land omdat andere provincies de ontwikkelingen in Brabant met interesse volgen.

Zorgvuldigheidsscore
Brabant heeft een zogenoemde zorgvuldigheidsscore voor veehouders ontwikkeld. Veehouders die voldoen aan alle wettelijke eisen krijgen een 6. De provincie staat uitbreiding alleen nog toe als boeren extra punten halen en een 7 scoren door maatregelen tegen bijvoorbeeld uitstoot van ammoniak, stank en fijnstof.

Hoop op goede afloop
De provincie heeft vooraf juridisch advies gevraagd en geoordeeld dat van boeren meer mag worden geëist wat in de wet staat. Er is 'voldoende hoop voor een goede afloop' bij de rechter, oordeelde een adviseur van de provincie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door TIP! (PR-/imagospecialist) op
Schrijnend deze foto en zo illustratief voor de praktijk, de werkelijke varkens lopen eromheen! De hele veehouderij zou op de schop moeten. Geef dat beetje levensbestaan wat deze dieren hebben tenminste nog in vrijheid, ruimte en vreugde. En dat dit duurder is? Maak het vlees dan ook maar duurder, maar niet eerst duurder en vervolgens in de diepe zakken van de varkens! We moeten maar eens af van het idee dat we zeven keer per week vlees moeten eten, dat de schappen overvol moeten zijn en dat dierlijk leed minder erg is als menselijk leed. Daarnaast veel op een kleine oppervlakte brengt het gevaar van ziektes mee en de antibiotica die vervolgens (veel te veel!) wordt gebruikt, veroorzaakt weer dat wij immuun hiervoor worden mocht een andere ziekte bedwongen moeten worden. Leren we zo weinig; we doen het onszelf aan. We hebben de natuur nodig, we hebben gezond voedsel nodig en alles is met elkaar verbonden! Als ik de vrachtwagens soms voorbij zie rijden dan bekruipt me het gevoel van deportaties. Ik weet het klinkt verschrikkelijk en dat is het ook!
Door rekenaar (ambtenaar /bewoner buitengebied) op
Laten we hopen dat de provincie de rug recht houdt. Zowel ten behoeve van de bewoners als ten behoeve van de varkens.
Hoe krijgen de boeren het in hun hoofd om te bedenken dat ze financieel gecompenseerd moeten worden. De subsidies aan boerenbedrijven zijn al ongekend hoog. Ieder bedrijf moet met inachtneming van bestaande en nieuwe regelgeving gewoon de eigen broek ophouden anders heeft men geen bestaansrecht. En maar zooi uitstoten over de burgers - wassers uitzetten om te besparen en de eigen winst te verhogen - en dieren een ondraaglijk bestaan bezorgen.
Laat Brabant beginnen met handhaven van de bestaande regelgeving en de macht van de boerenlobby indammen. Aanvullende strengere regels mogen daar bovenop komen. Hopelijk komt het dan toch nog een beetje goed op het Brabantse platteland.
Door Jan op
De oorzaak is dat enkele grote intensieve veehouderijen (niet alle) het Brabantse landschap aan het verklooien zijn door nog verder uit te breiden (vaak in al overbelaste gebieden). Een rij van megastallen, herrie van ventilatoren, een deken van stank in de omgeving, en uitstoot van fijnstof, endotoxinen, etc. waarbij velen zich zorgen maken om gezondheidsrisiko's. Zolang dat nog niet ingedamd is, lijden we er allemaal onder - ook de overige varkensboeren. De provincie heeft de moed getoond om iets aan het probleem te doen. Het is te hopen dat de NVV ook haar verantwoordelijkheid neemt en de excessen onder de varkenshouders aanpakt die de sector beschadigen. Dan is zo'n rechtszaak misschien niet eens nodig.