of 59250 LinkedIn

Varende badkuipen in Amsterdam onzeker

Het is onzeker of varende badkuipen in de Amsterdamse grachten mogen gaan varen. De rechtbank in Amsterdam heeft een besluit van de gemeente op een bezwaar donderdag vernietigd. Het college krijgt drie maanden de tijd een nieuw besluit over de vergunningaanvraag te nemen waarbij alle bezwaren opnieuw moeten worden beoordeeld.
2 reacties

De komst van varende badkuipen in de Amsterdamse grachten is onzeker geworden. De rechtbank in Amsterdam heeft een besluit van de gemeente op een bezwaar donderdag vernietigd. Het college krijgt drie maanden de tijd een nieuw besluit over de vergunningaanvraag te nemen waarbij alle bezwaren opnieuw moeten worden beoordeeld.

Aanvechten vergunning
De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) had de gemeente voor de rechter gedaagd om de verstrekte vergunning aan te vechten voor vijf drijvende 'hottugs'. Dat zijn varende badkuipen met een houtkachel waarin zes passagiers in badkleding door de grachten kunnen varen.


Te druk

Volgens de vereniging horen dit soort vaartuigen thuis in een rustige sloot of meertje en niet in drukke grachten waar veel ander vaarverkeer is. ,,De grachten staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco'', zegt Diana Wind van de VVAB. ,,Willen we daar varende badkuipen in?'' De VVAB vindt dat de hottugs de vlotte en veilige doorvaart op het water hinderen. Ze zijn langzaam, niet wendbaar, liggen diep in het water en de inzittenden kunnen alcohol drinken.


Van tafel geveegd

De gemeente had een exploitatievergunning verstrekt aan café en theater Boom Chicago, die de hottugs deze zomer op de grachten wil introduceren. Het college had de bezwaren van de VVAB van tafel geveegd. De rechter heeft de vereniging vooralsnog gelijk gegeven op juridische en procedurele gronden. Over de argumenten van de vereniging heeft de rechtbank zich (nog) niet uitgelaten. Die worden weer voorgelegd aan de bezwaarcommissie. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door ed wagemaker (burger) op
typefoutje: 'ieder' moet 'idem' zijn.
Door ed wagemaker (burger) op
Ik ben het volledig eens met het bezwaar van de VVAB. Dat geldt niet alleen voor de hottugs, maar ieder dito met een sterretje voor de bierfietsen.