Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Tientallen miljoenen voor nieuwe waterzuivering

PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland trekt enkele tientallen miljoenen euro’s uit voor de bouw van een nieuw type waterzuiveringsinstallatie in Andijk. De nieuwe installatie is naar verwachting eind 2013 operationeel, aldus het bedrijf dinsdag.

12 januari 2011

Kwaliteit
De nieuwe voorzuiveringsinstallatie helpt een hogere kwaliteit drinkwater te produceren bij minder energieverbruik en een lagere milieubelasting. Dit gebeurt via een door PWN zelf ontwikkelde nieuwe technologie op basis van ionenwisseling en keramische membranen. De nieuwe techniek vervangt de conventionele zuiveringsmethode, waarbij het water wordt behandeld met chemische stoffen om de vervuiling eruit te halen.

Belangstelling

De nieuwe technologie wordt de komende jaren naar de internationale markt gebracht door PWN Technologies, een commerciële dochteronderneming van het drinkwaterbedrijf. Wereldwijd is de belangstelling groot, aldus het bedrijf.

Voorzuivering
In Andijk vervangt de nieuwe installatie de bestaande voorzuivering, Die dateert uit 1968 en is verouderd. Bovendien is de capaciteit van 3200 kubieke meter per uur op termijn onvoldoende. De nieuwe installatie kan per uur 5000 kubieke meter water verwerken.

Minder energie

Volgens PWN is door de betere voorzuivering straks 10 tot 20 procent minder energie nodig in de verdere stadia van het zuiveringsproces. Het bedrijf boekt verdere milieuwinst doordat het bij de voorzuivering herbruikbaar natuurlijk hars kan inzetten in plaats van ijzerchloridesulfaat. In de huidige zuivering wordt daarvan 1400 ton per jaar gebruikt.

Slib

Ook produceert de nieuwe installatie geen slib meer. Bij de bestaande voorzuiveringsmethode ontstaat afhankelijk van de kwaliteit van het aangevoerde water jaarlijks gemiddeld 2800 ton vervuild slib. PWN moet dit afvoeren met vrachtwagens. Die transporten komen te vervallen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
Kijk, hier ben ik nu trots op. Gewoon een overheidswaterleidingbedrijf dat erg innovatief is en een produkt ontwikkeld waarvoor wereldwijd belangstelling voor is. Gelet op de toename van de wereldbevolking en trage stappen van de grootmachten om de vervuiling te keren, zit hier echt muziek in. Ik zou hier wel aandelen van willen kopen, als het een beursgenoteerde onderneming zou zijn.
PWN, gefeliciteerd.
Advertentie