Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Tholen schrapt inkomensgrens voor starterslening

De gemeente Tholen laat de inkomensgrens vallen voor inwoners die gebruik willen maken van een starterslening. Dat betekent dat ook mensen met een jaarinkomen hoger dan 34.000 euro geld kunnen lenen voor de aankoop van hun eerste huis.

11 januari 2011
Op slot
‘De woningmarkt zit op slot’, vertelt Peter Hoek, SGP-wethouder van Tholen. ‘Wij hebben als college besloten om iets te doen aan die inkomensgrens. Hopelijk komt er dan weer wat meer beweging in de woningmarkt’.

Nieuwe impuls
Degenen met een inkomen lager dan 34.000 euro zijn vaak nauwelijks in staat een woning te kopen. De gemeente gaat nu de bovengrens schrappen om de huizenmarkt een nieuwe impuls te geven.

40 duizend euro
Niet iedereen komt in aanmerking voor de starterslening van 30 duizend euro die de gemeente beschikbaar stelt. Zo mag een starterswoning niet meer dan 180 duizend euro kosten. Ook heeft het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) bepaald dat de prijs van een huis ten minste 4,5 maal het inkomen mag zijn. Nu de inkomensgrens van 34.000 euro officieel vervalt komt deze in de praktijk te liggen op 40.000 euro.

Potje
Volgens wethouder Hoek heeft de inkomensgrens er steeds voor gezorgd dat weinig mensen in Tholen een beroep konden doen op een starterslening. ‘Wij hebben als gemeente daardoor nog een potje over. Op jaarbasis stellen we 200 duizend euro beschikbaar voor beginnende huizenkopers’.

Twee fronten
‘Het college anticipeert bovendien op de bouw van 29 nieuwe starterswoningen’, legt Hoek uit. ‘Zo wordt de woningmarkt de komende tijd op twee fronten aangevallen: vanaf de vraagzijde en vanaf de aanbodzijde’.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie