Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Scholen moeten samen gebouwen aanpakken met pps

Alleen als meerdere scholen meedoen, wordt ‘slim aanbesteden’ goedkoper, stelt PPS Netwerk Nederland

20 mei 2014

Publiek-private samenwerking (pps) kan een uitkomst bieden voor onderhoud en (ver)bouw van scholen. Schoolbesturen moeten daarvoor wel samenwerken; alleen als meerdere scholen meedoen, wordt ‘slim aanbesteden’ goedkoper. Een kopgroep van enkele gemeenten is op zoek naar de beste aanpak.

Gemeenten zijn terughoudend

Scholen doen nog weinig aan pps, terwijl daar volop kansen liggen om goede langjarige afspraken te maken voor zowel nieuwbouw en renovatie als onderhoud en zelfs exploitatie. Dat stelt PPS Netwerk Nederland. Gemeenten en onderwijsinstellingen zijn terughoudend met innovatief aanbesteden, omdat ze er onbekend mee zijn. De kennis is binnen de organisatie niet aanwezig en projecten zijn vaak te klein om de aanloopkosten te kunnen dekken, aldus projectmanager Elte Palm van PPS Netwerk Nederland.

Huisvestingopgaven bundelen

‘Door de zogenoemde levensduurkostenbenadering en de langjarige afspraken zijn de transactiekosten - procesmanagement, juridische kosten, etc.- bij een pps hoger dan bij traditionele trajecten. Bij een te klein project wegen de kwaliteits- en kostenvoordelen van de pps dan vaak niet op tegen deze hogere transactiekosten.’ De oplossing volgens Palm is dat gemeenten en scholen hun huisvestingopgaven bundelen. Als drie, vier of vijf scholen hun wensen voor nieuwsbouw, renovatie en verduurzaming gezamenlijk aanbesteden, wordt het voor marktpartijen interessant om een goede bieding te doen en te financieren. ‘Dan kun je echt “slim aanbesteden”, dus afspraken maken over langjarig onderhoud en eventueel exploitatie van de gebouwen. Op termijn verdient die investering zich terug, omdat je vooraf beter nadenkt over materiaalgebruik, energieverbruik en klimaatbeheersing.’


Koudwatervrees wegnemen

PPS Netwerk Nederland onderzoekt nu met verschillende onderwijsinstellingen en gemeenten (Kopgroep Onderwijs) de mogelijkheden om via bundeling projecten interessanter te maken voor pps-constructies. Ook is een toolkit ontwikkeld waarmee projecten kunnen worden gescand op de meest geschikte pps-vorm, de passende financieringsconstructies en andere strategische vragen. ‘We willen de koudwatervrees wegnemen door samen de mogelijkheden te verkennen en de best practises te delen.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
PPS Netwerk Nederland zal met een goed financieel plaatje moeten komen. Hoe je het ook wendt of keert particuliere bedrijven doen het niet voor niets en moeten geld verdienen. Gemeenten en scholen hebben geen winstoogmerk. PPS-constructies zullen daarom vooral moeten worden gezocht in slimme fiscale constructies en uniformiteit en flexibiliteit van gebouwen. Het lijkt allemaal simpeler dan het is.
J. Boer / Adviseur huisvesting
Eens met dhr. Wiersma! De beoogde doelen; beter nadenken over materiaalgebruik, energiegebruik en klimaatbeheersing, kun je op meerdere andere (en op korte en lange termijn goedkopere) manieren oplossen. Met tevens meer behoud van zeggenschap en invloed voor eigenaar en gebruiker. En nee, dit is niet gevoed door koudwatervrees, wel door ervaring.
N. van Koll / ambtenaar
Het heeft veel temaken met deskundigheid. DIe moet iedereen buitenshuis gaan zoeken Waar dat eerst bij de eigen gemeente gebeurde.

Wat hebben ze in dit land toch veel onnodig overhoop gehaald. Het leidt alleen maar tot gels verslinden en verder niets.
Advertentie