Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

RWS besteedt aan op 'tevreden omgeving'

Verbreding A12 bij Lunetten gaf minder klachten en meer complimenten.

27 september 2012

Bij de verbreding van de A12 Utrecht Lunetten- Veenendaal heeft Rijkswaterstaat als eerste in Nederland de doelstelling ‘tevreden omgeving’ meegewogen als criterium bij de aanbesteding. Het vergrootte het draagvlak voor het project.

Geluidshinder en communicatie met bewoners

Volgens omgevingsmanager Jacqueline te Lindert van Rijkswaterstaat zijn er voor de bouwsector nog onvoldoende prikkels om bouwhinder te beperken en om actief in gesprek te gaan met bewoners en andere partijen. De sector voldoet aan de minimale wettelijke eisen, maar voor een goede samenwerking en verstandhouding met de omgeving is veel meer nodig. ‘Tijdens het gros van de bouwtrajecten is de omgeving ontevreden over bijvoorbeeld geluidshinder en communicatie’, merkt Te Lindert.

Gemeenten en provincies stellen algemene eisen

Rijkswaterstaat, maar ook gemeenten en provincies, stellen volgens Te Lindert meestal alleen algemene eisen voor de omgeving. ‘Het zijn vooral proceseisen, bijvoorbeeld dat een aannemer op tijd informatie moet aanleveren zodat wij aan omwonenden kunnen uitleggen wat er gaat gebeuren.’

Overzicht bezwaren uit inspraakprocedure

Bij het A-12 project pakte Rijkswaterstaat dat anders aan. In de aanbesteding is specifiek gekeken hoe de aannemers met bewoners en bedrijven wilden gaan communiceren en wat zij deden om de overlast te beperken. De meedingende partijen kregen daarvoor vooraf van Rijkswaterstaat een overzicht van de bezwaren en knelpunten die naar voren waren gekomen in de inspraakprocedure van het Tracébesluit.

75 procent belanghebbenden tevreden

De winnende partij, Poort van Bunnik, was niet de goedkoopste, zegt te Lindert. ‘Maar ze boden wel de hoogste kwaliteit op deze twee aspecten. Zo wil de aannemer dat - gedurende het hele project - ten minste 75 procent van de belanghebbenden, zoals bewoners en bedrijven, tevreden is over het verloop ervan. Dat betekent dat ze problemen snel moeten oplossen, en dat doen ze ook.’

Rijkswaterstaat scoort 7,8

Bij de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat en bij de aannemer kwamen veel complimenten binnen. Het project scoorde een 7,8 in een peiling die Rijkswaterstaat zelf deed onder direct betrokken bedrijven en bewoners. ‘Normaal gesproken scoren we lager.’

Ook voor andere overheden

Te Lindert denkt dat de werkwijze ook voor andere overheden succesvol kan zijn, vooral in stedelijke gebieden waar wegwerkzaamheden direct effect hebben op bewoners en bedrijven. ‘Je kunt er negatieve pers en klachten mee voorkomen. Ook gaat de klachtafhandeling veel sneller en neemt de aannemer veel taken op het gebied van communicatie over.’

Geopend door Schultz

Het project is nog niet volledig afgerond. De verbrede A12 is onlangs officieel geopend door demissionair minister Schultz. Aan omliggende wegen wordt nog tot eind dit jaar gewerkt.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

PAC Procurement (www.beteraanbesteed.nl)
Goed initiatief om duurzame criteria in de aanbestedingsprocedure te hanteren. Ik ben wel benieuwd hoe dergelijk criterium is vormgegeven. Immers er moet verband zijn met voorwerp van de opdracht en dient deze verenigbaar te zijn met de fundamentele beginselen van aanbestedingsrecht.
Mutsaers / ZZP
Prachtig om dit te lezen. Ik hoop dat dit het begin is van een tijdperk waar de omgeving standaard wordt meegenomen in plannen en aanbestedingen. En niet alleen bij RWS, maar bij alle opdrachtgevers van(binnenstedelijke) bouwopgaven. Ik denk dat er voor veel aannemers/ontwikkelaars nog heel wat werk aan de winkel is wat dit betreft, maar het is zeker een goede ontwikkeling.
Advertentie