of 59232 LinkedIn

RvS: Vierde sportschool toegestaan in Kootwijkerbroek

Het dorp Kootwijkerbroek in de gemeente Barneveld, krijgt een vierde sportschool, dat heeft de Raad van State besloten. Concurrenten zagen een vierde sportschool niet zetten en maakten het aanhangig, tevergeefs.
2 reacties

In Kootwijkerbroek, een dorp met 5150 inwoners in de gemeente Barneveld, is ruimte voor vier professionele sportscholen. Er zijn er al drie. Een besluit van de Raad van State woensdag heeft de weg vrijgemaakt voor de vestiging van een vierde sportschool, pal naast een andere fitnessinrichting.

Raad van State

De eigenaar van een sportschool en de verhuurder van dat pand stapten naar de hoogste bestuursrechter toen de Barneveldse raad in het nieuwe bestemmingsplan voor Kootwijkerbroek toestemming gaf voor de vestiging van een ,,bedrijf met sportbestemming.'' Volgens hen was het ,,sociaal, economisch en maatschappelijk onwenselijk'' dat het kleine Veluwse dorp vier sportscholen zou hebben, die zich allemaal op dezelfde klantenkring richten.
 
Commerciële belangen 

De Raad van State stelt dat de Wet ruimtelijke ordening, waarin het vaststellen van bestemmingsplannen is geregeld, er niet is om bedrijven tegen concurrenten te beschermen. Daarnaast zou er sprake kunnen zijn van 'duurzame ontwrichting van het voorzieningenniveau' als inwoners niet langer op een aanvaardbare afstand van hun woning zouden kunnen voorzien in hun eerste levensbehoeften. Maar een fitnesscentrum is geen eerste levensbehoefte, aldus de hoogste bestuursrechter.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Nobby (animal cop) op
Waar bedrijven regelmatig roeptoeteren dat de gemeente zich er niet mee moet bemoeiien, rollen ze bij enige vorm van concurrentie over elkaar heen en lopen huilend naar de gemeente en daarna naar de rechtelijke macht. Dit kost de gemeenschap miljoenen. Mijns inziens moet de Awb-wetgever nu eens doorpakken en bij het belanghebbendebegrip concurrentie als grondslag van enig belang, luid en duidelijk uitsluiten.
Door albert (jurist) op
Wat is de nieuwswaarde hiervan? In 2009 deed de afdeling al een soortgelijke uitspraak zie BI1045 op www.rechtspraak.nl. Niet van belang is dat ze elkaar stuk beconcurreren, maar of er voorzieningen beschikbaar blijven. De concurrent moet dus echte ruimtelijk relevante motieven aanvoeren; anders kan hij er beter niet aan beginnen.

Afbeelding