Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Ronde Venen wil afkoopsom van Amsterdam

Amsterdam stapt uit het recreatieschap dat de Vinkeveense Plassen beheert. De hoofdstad bespaart daarmee meer dan 250.000 euro op onderhoud. Maar de gemeente Ronde Venen wil een afkoopsom

16 juli 2012

De gemeente Ronde Venen wil een afkoopsom als Amsterdam zich terugtrekt uit het recreatieschap dat de Vinkeveense plassen beheert.  De hoofdstad wil met het vertrek 'een einde maken aan de bestuurlijke drukte ter plekke’ en 250.000 euro per jaar besparen.

Grondwinning
De betrokkenheid van Amsterdam bij het onderhoud van de Vinkeveense Plassen stamt uit de jaren vijftig, toen er werd afgesproken dat de stad grond mocht winnen uit de plassen. Tot 1976 werd er 40 miljoen kuub zand uit het water gezogen om te worden gebruikt voor de aanleg van grote bouwlocaties als de Bijlmermeer.


Onderhoud voor Amsterdam
In ruil hiervoor nam Amsterdam een deel van het oever onderhoud op zich. Begin jaren '80 werd dit onderhoud ondergebracht bij een speciaal opgericht recreatieschap, waar ook de huidige gemeente Ronde Venen aan deelneemt. De provincie Utrecht doneert geld, Noord-Holland is onlangs als eerste uit het recreatieschap gestapt.

Netjes afhandelen

Verantwoordelijk wethouder Freek Ossel van Amsterdam laat via een woordvoerder weten de zaak netjes  te willen afhandelen. ‘We  willen in goed overleg vertrekken. Volgend jaar verlagen we onze bijdrage met 7,5 procent naar 250.000 euro, en dan hopen we het schap op te heffen.'


Onderhandelen

De gemeente Ronde Venen ‘begrijpt de afwegingen van Amsterdam’. Over de afhandeling van de boedelscheiding moet volgens een woordvoerder nog nader worden gesproken.  'Het kan niet zo zijn dat de bijdrage ineens stopt. Dan moet er een afkoopsom worden afgesproken'.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie