Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Rijk heeft nauwelijks beleid voor klimaatrisico's

De gevolgen van klimaatverandering staat te weinig op het netvlies van de rijksoverheid, concludeert de Algemene Rekenkamer in een rapport over klimaatverandering.

15 november 2012

Nederland is mogelijk niet goed voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering. Risico's voor onder meer de volksgezondheid, natuur en energievoorziening zijn niet goed afgedekt. Het Rijk heeft daarin geen of beperkt beleid. Ook ontbreekt de coördinatie. Dat stelt de Algemene Rekenkamer in een rapport dat donderdag is gepresenteerd.

Deltaprogramma niet voldoende
Het Deltaprogramma beschermt ons land wel tegen het gevaar van overstromingen, maar er zijn dus nog meer risico's. Tijdige maatregelen zijn nodig om die te verkleinen en om hoge kosten in de toekomst te voorkomen, stelt de Rekenkamer.

Beleid vertoont weinig samenhang
De effecten van klimaatverandering op de gezondheid, energie- en transportnetwerken en op recreatie en toerisme zijn nog niet goed onderzocht. Het beleid van de afgelopen kabinetten richtte zich vooral op risico's die met water te maken hebben, zoals overstromingen. Het beleid dat er nu is, vertoont weinig samenhang, zo staat in het rapport.

Stijging zet door
De afgelopen 100 jaar steeg de gemiddelde temperatuur in Nederland met 1,7 graden Celsius, en die stijging zet naar verwachting door. Dat kan hogere of juist lagere waterstanden in rivieren veroorzaken. Het weer kan extremer worden (meer regen of juist erge droogte) en er kunnen nieuwe ziektes opduiken. Dat heeft gevolgen voor mensen, dieren en planten, schetst de Rekenkamer.

Tot 10 procent verlies bbp
De kosten van de klimaatveranderingen kunnen flink oplopen, berekent de Rekenkamer. Recent onderzoek in opdracht van de Europese Unie laat zien dat het gemiddeld voor Europa gaat om 4 tot 10 procent verlies van het bruto binnenlands product (bbp) in het jaar 2100. Daarom zijn goede maatregelen nodig, bijvoorbeeld nu al bij het aanleggen en bouwen van gebouwen, (spoor-)wegen, energiesystemen en rioleringsnetwerken die vaak tientallen jaren meegaan en erg duur zijn om later nog te vervangen.

Besluiten aan nieuw kabinet
De Rekenkamer heeft de voormalige verantwoordelijke bewindslieden om een reactie gevraagd. Zij onderschrijven de meeste conclusies, staat in het rapport, maar laten een besluit over ander beleid over aan het nieuwe kabinet.

Met rug naar problematiek
Greenpeace en Natuur & Milieu hebben fel gereageerd. ,,Het rapport laat zien dat de Nederlandse regering geen benul heeft van de gevolgen en kosten van klimaatverandering", stelt Greenpeace. Hoofd klimaat en energie Ron Wit van Natuur & Milieu laat weten: ,,Het is nu kristalhelder dat de politieke leiders de afgelopen jaren met hun rug hebben gestaan naar de problematiek van klimaatverandering. De conclusies van de Rekenkamer zijn overdonderend. Er is te weinig aandacht voor, en er is geen enkele poging gedaan om plannen uit te werken. Het instituut benadrukt dat klimaatverandering heel urgent is en grote economische gevolgen kan hebben. En of de politiek het nu wel of niet wil, het komt keihard op je af.''

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Dit valt in de categorie Mayakalender en Jehova-getuigen. Gelukkig neemt niemand die onheilsprofeten nog serieus.
bas / consultant
De minister van I+M (Melanie Schultz van Haegen - Maas Geesteranus) is hiervoor toch verantwoordelijk. Over 'wind-op-zee' lijkt het dat ze haar ambtanaren de instructie geeft: "Ja zeggen; Nee doen". Daarmee is deze minister voorspelbaar voor mij, anders niet.

@Breedwerper: Gaan we hier doen zoals in NY met de storm Sandy? (Dat gebeurt hier niet.)
sjanie donkerr
lees het Waalweelde programma eens. Dan kun je zien dat er gedweild wordt met de kraan open nl uiterwaarden afgraven en bedrijventerreinen en woningbouw in de uiterwaarden. Realisatie: bij voorkeur voor 2015. Miljarden verslindend project. Welke miljarden? Nuon miljarden. Architect: Co Verdaas
Boris
Er kan natuurlijk van alles...zeespiegelstijging, daling, warmte, koude, nat, droog..alleen we weten het niet. Vraag het ook niet aan het KNMI, want hoe zeker is hun weersvoorspelling voor over 4 dagen...Ik bedoel maar.

Geologische gezien staat vast dat we een nieuwe ijstijd tegemoet gaan. Alles hangt af van de periode waarop je kijkt. Enig relativisme is dus wel op zijn plaats. Het is zeker geen onheilsverhaal (zoals velen, waaronder de Algemene Rekenkamer ons graag doen geloven). Wel is het zo dat van enig samenhangend beleid, laat staan een visie, geen sprake is. Maar ook dat is geen nieuws in de politiek.
Carola
Ik erger me al jaren groen en geel aan het navelstaren, de Haagste kaasstolp etc. Niemand neemt zijn verantwoording hier voor wat betreft internationale problemen die op ons af gieren. Er komt gigantisch veel op ons af en in Den Haag zitten slechts een zooitje pauwen en kippetjes te kakelen en te kukelen en druk te doen voor de camera.
Kaas !
Begin maar met een immigratiestop, iedereen weet dat migratie van arm naar rijk funest is voor het milieu, iets met carbonfootprint.

Hoor je groenlinks nooit over.
Advertentie