Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Recycling glas en hout moet beter

De inzameling en recycling van kunststof verpakkingsafval uit huishoudens is in slechts zes jaar tijd bijna verdubbeld.

14 juli 2016

De hoeveelheid gerecycled glas en hout blijft achter bij de doelstellingen van Nederland op afvalgebied. De inzameling van plastic verpakkingsafval, metaal en papier gaat bij gemeenten juist erg goed. Dat meldt staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) in een Kamerbrief over verpakkingsafval en recyclecijfers.

Verdubbeld

In de brief informeert Dijksma de Tweede Kamer onder andere over de resultaten van de Raamovereenkomst Verpakkingen in 2015. De inzameling en recycling van kunststof verpakkingsafval uit huishoudens is in slechts zes jaar tijd bijna verdubbeld, meldt de staatssecretaris. “Voor papier/karton en metaal is respectievelijk 82 procent en 94 procent recycling gerapporteerd voor 2014. Dit is een goed resultaat; deze percentages liggen ruim boven de Europese en de Nederlandse doelstellingen.”

Drankenkartons

Ook het inzamelen van drankenkartons heeft een vlucht genomen sinds vorig jaar: ruim tachtig procent van de gemeenten zamelt drinkpakken gescheiden in van het restafval. Het recyclen van drankenkartons is de norm aan het worden, waardoor een nieuwe recyclingketen is ontstaan, stelt Dijksma vast. Ze prijst gemeenten, die proberen om de afvalinzameling voor inwoners gemakkelijker en efficiënter te maken.

Glas en hout aandachtspunt

Het inzamelen van glas en hout is een aandachtspunt, waarbij gemeenten vooral met glasinzameling nog beter kunnen presteren. Het recyclepercentage van verpakkingsglas is in 2014 blijven steken op 79 procent. Dat is fors minder dan de Nederlandse norm van 90 procent. Analyse van de cijfers laat zien dat glasbakken die bij een supermarkt staan in veel gemeenten beter presteren dan glasbakken op andere plekken. Nader onderzoek moet aantonen of gemeenten hierop actie kunnen ondernemen.

Hoogbouw blijft achter

Op dit moment vinden al wel gesprekken plaats met een aantal bestuurders van gemeenten met meer dan 100.000 inwoners, die geen DIFTAR-systeem (gedifferentieerde tariefberekening voor afvalstoffenheffing) hebben voor het inzamelen van huishoudelijk afval. Uit onderzoek blijkt dat daar nog winst valt te behalen. Een proef moet uitwijzen hoe gemeenten de gescheiden inzameling in hoogbouw kunnen verbeteren.

Enthousiasme

De pilot – sinds dit jaar – met beloningssystemen voor het inzamelen van kleine PET-flessen en blikjes, leidt tot veel enthousiasme onder gemeenten, meldt Dijksma aan de Kamer. “Er komen veel creatieve plannen tot stand door de combinatie van het bestrijden van zwerfafval, het beter scheiden van afval en de betrokkenheid van maatschappelijke organisaties. In totaal hebben zich inmiddels meer dan 80 gemeenten aangemeld voor de pilot.”

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Het klinkt leuk, maar de werkelijkheid is helaas anders. Gemeentes en ministeries laten enorme steken vallen, omdat het beleid vanachter de vergadertafel wordt bedacht. Het is in Nederlandse steden en in veel recreatiegebieden een grote rotzooi met al het zwerfafval op straat. Bij dubieuze shoarmazaken of fastfoodzaken ligt er vaak binnen een straal van 500 meter veel afval, veelal in de vorm van verpakkingsdozen en kunstflesjes. Je ziet de jeugd overal gewoon het afval onverschillig dumpen. Een effectief handhavingsbeleid, zoals in veel landen de norm is, ontbreekt volledig in Nederland. Gewoon direct 50 euro boete ! en een grote reclamecampagne. maar ja, dat ligt politiek gewoon gevoelig !! En verschuiven overheden steeds meer uitvoerend werk van het reinigingsbedrijf naar de burger toe.. ! Dit terwijl de tarieven maar blijven stijgen.
Post
Ik snap er af en toe niets meer van, want enerzijds moeten we van alles scheiden, waardoor het aantal bakken toeneemt en anderzijds wordt er gezegd dat de afvalbedrijven zelf over machines beschikken die afval scheiden. Het zou voor de burgers niet nodig zijn om zelf te scheiden en tevens opgezadeld te zijn met wellicht onnodige bakken.
Jeannette
Ik blijf het onderhand wel onbegrijpelijk vinden dat het kleine zakje afval wat ik nog over hou, de rest is grondstof, toch nog steeds zoveel geld kost. Misschien moet er een scheiding van inzameling komen. De grondstoffen worden opgehaald door degene die ze hergebruikt. Daar krijg ik per kg geld voor, het overgebleven afval wordt opgehaald door degene die het afval verwerkt en daar betaal ik dan voor. Als het goed is zou ik dan minder afvalstoffenheffing moeten kunnen betalen. Het afval wat verbrand wordt kan ingezet worden voor verwarming van woningen. Dus zelfs daaruit zijn weer gelden te generen. En niet alleen de jeugd zorgt voor veel zwerfafval. De (oudere) wielrenner kan er ook wat van. Hoe vaak ik die geen pakjes, zakje enz. weg zie gooien zodra het geconsumeerd is... schande dat zij dit midden in de natuur zo weggooien. Je kan het ook vol meenemen en er een poos mee rijden, neem het dan ook leeg mee naar huis.
Advertentie