Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Rampenplan voor Waddenzee opgesteld

‘In dit Ecologische Spoorboekje Waddenzee is in één oogopslag te zien wat de beste methode is om olie op te ruimen’, aldus Rijkswaterstaat en de Waddenvereniging

11 februari 2013

In samenwerking met natuurorganisaties heeft Rijkswaterstaat een soort rampenplan opgesteld om de Waddenzee beter te beschermen tegen olievervuiling.

Spoorboekje
‘In dit Ecologische Spoorboekje Waddenzee is in één oogopslag te zien wat de beste methode is om olie op zee, op de kwelders of op de waddenstranden op te ruimen’, aldus Rijkswaterstaat en de Waddenvereniging maandag.

Veegarmen
Het gebruik van veegarmen om olievervuiling op zee te bestrijden is voor de Waddenzee met z'n ondiepe geulen en droogvallende platen niet de beste oplossing. Met het ecologisch spoorboekje moet snel duidelijk worden hoe de vervuiling bestreden moet worden en of bestrijding ecologisch verantwoord is.

Schade
‘Uit de internationale literatuur blijkt dat niet alleen de olie zelf, maar ook de opruimactie grote schade kan aanbrengen aan natuurwaarden’, aldus de Waddenvereniging. ‘Alles staat of valt met een goede voorbereiding. Aan de hand van het boekje kunnen afspraken worden gemaakt hoe te handelen als olie de kust bereikt.’

Rijke Waddenzee
Het spoorboekje is tot stand gekomen op initiatief van de Waddenvereniging met steun van het Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW). Dit is een samenwerkingsverband dat duurzame projecten voor het Waddengebied ondersteunt met financiële middelen en kennis.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie