Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Raad staakt onderzoek naar Sterigenics

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft het onderzoek naar het bedrijf Sterigenics in Zoetermeer stopgezet. De raad was de studie naar de uitstoot van ethyleenoxide bij het bedrijf gestart, maar vindt nu dat eerdere onderzoeken voldoende antwoord geven op zijn vragen. Nieuw onderzoek is niet nodig. Dat heeft een woordvoerster maandag laten weten.

08 november 2010

Klachten
De gemeente Zoetermeer stuurt half november een gezondheidsenquête naar bewoners, oud-bewoners en werknemers uit de omgeving van het bedrijf. Ze wil hiermee eventuele gezondheidsklachten in kaart brengen.

Tumult

Sterigenics, dat medische apparatuur en kleding reinigde, kwam in december 2009 in opspraak doordat het hoge concentraties van de kankerverwekkende stof ethyleenoxide uitstootte. Dat leidde tot veel tumult onder de Zoetermeerse bevolking, werknemers en autoriteiten. In oktober stopte het bedrijf met de productie.

Controle

De commissie-De Grave constateerde in juni dat de gemeente het bedrijf onterecht een milieuvergunning heeft verleend en jarenlang naliet die vergunning te controleren. Hiervoor ging het college begin juli tegenover de gemeenteraad diep door het stof. Burgemeester Jan Waaijer noemde het maandag ,,prettig te horen'' dat het onderzoek van de commissie-De Grave genoeg duidelijkheid biedt voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid. ,,Daarnaast zijn we blij met de constatering dat ook andere onderzoeken die wij als gemeente hebben laten uitvoeren, voldoen.''

De bevindingen uit de gezondheidsenquête worden in het eerste kwartaal van 2011 verwacht, aldus de gemeente Zoetermeer maandag.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ed Stevenhagen / Analist
Tot nu toe geeft de Zoetermeer de uitstoot van 139 ton kankerverwekkend en genotoxisch ethyleenoxide toe. Dat staat gelijk aan de jaar uitstoot aan kankerverwekkende stoffen van heel Rijnmond .

Het bedrijf heeft echter naar schatting tussen de 1.200 en 1.600 ton uitgestoten waarvan ca 1100 voor het jaar 1992.

Ook buiten de uitstoot is het dossiervoor Zoetermeer zeer belastend. Het gaat om het gedogen van de giftige uitstoot, gedogen van clandestiene veranderingen aan de procesinstallaties, het geknoei met handtekeningen en procedures.

Meer informatie vindt u op:
http://www.xs4all.nl/~estevenh/geonet/zoetermeer

Advertentie