Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

PvdA wil maximale huurgrens vastleggen

Momenteel wordt de sociale huursector door de indexatie elk jaar duurder. De PvdA wil dat de sociale huurwoningen beschikbaar en betaalbaar blijven voor mensen met een inkomen tot ten minste 38.000 euro per jaar.

08 april 2014

De PvdA wil dat de maximale huurgrens voor sociale huurwoningen de komende jaren niet boven de 699 euro per maand uitkomt. Het kabinet moet deze zogenoemde liberalisatiegrens een aantal jaren bevriezen. Dat stelt PvdA-Tweede Kamerlid Jacques Monasch dinsdag in het Financieele Dagblad.

Elk jaar duurder
Momenteel wordt de sociale huursector door de indexatie elk jaar duurder. Daardoor wordt het voor de doelgroep steeds lastiger de huren op te brengen. De PvdA wil dat de sociale huurwoningen beschikbaar en betaalbaar blijven voor mensen met een inkomen tot ten minste 38.000 euro per jaar.

Meer woningbouw
Als de sociale huurgrens de komende jaren gelijk blijft, zal dat er volgens Monasch ook toe leiden dat investeerders meer woningen gaan bouwen voor de vrije sector met een huur net boven de 700 euro. Deze woningen zijn dan geschikt voor de middeninkomens die net iets te veel verdienen om een sociale huurwoning te betrekken, aldus de PvdA'er.

Nieuwe onrust

D66 wil zo snel mogelijk een debat met minister Stef Blok (Wonen) over het PvdA-plan. Tweede Kamerlid Kees Verhoeven: ,,Na jaren van onzekerheid kruipt de woningmarkt weer uit het dal. Het laatste wat huurders en kopers nu kunnen gebruiken, is nieuwe onrust. Daarom wil ik duidelijkheid van de PvdA en van de minister.''

Woonakkoord 

Verhoeven wil weten wat het plan van Monasch betekent voor het woonakkoord dat de regeringspartijen VVD en PvdA vorig jaar sloten met de oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Ook dit is een ordinaire bezuiniging van de PvdA. Komt je huur na die enorme huurverhogingen boven de €699, dan krijg je dus geen huurtoeslag meer. Kassa!
Hannes Haganum / kritisch lezer
Hopelijk wordt de PvdA (partij van de Achteruitgang) bij de komende verkiezingen nog een stuk kleiner, want dan zijn we snel van deze bureaucratische onzin af. Dat hele gedoe met die huurgrens en subsidies is een bureaucratische vorm van geld rondpompen. Wie 100 euro meer verdiend, mag zich groen en geel betalen aan een vrije sectorwoning. En die zijn er niet eens voor 720 euro per maand. De overheid moet zorgen voor vrij eenvoudige, sociale huurwoningen voor wie het nodig hebben en de rest in één klap liberaliseren. Verlaag de belastingen en de sociale premies, en er ontstaan zo 100.000 nieuwe banen. De lastendruk in Nederland is veel te hoog en de vrije bestedingsruimte voor burgers is te laag. Verder is het grote probleem dat gaan werken voor grote groepen mensen niet lonend in. Het resultaat is een duffe Jan Saliegeest met veel te weinig onderschap.
t. faber / gepensioneerd
Het zijn qua intelligentie niet de eerste de besten die in Den Haag aan de knoppen draaien. Alleen jammer dat ze hun van de schepper meegekregen geestelijke vermogens vaak niet of niet op de juiste wijze gebruiken. Het is inmiddels evident dat de woningcorporaties door het eerdere en huidige kabinetsbeleid hun wezenlijke taak - nl. de volkshuisvesting - niet meer kunnen uitoefenen. Er is thans op volkshuisvestingsgebied sprake van een rampscenario. De huurwoningen zijn nl. niet meer betaalbaar voor de bevolkingsgroep waarvoor ze bestemd zijn. Oorzaak: te hoge, dus onbetaalbare, huren en het draconisch terugschroeven van de huur toeslag.
joop luster / ontwerper
Als door het bevriezen van de huurgrens van sociale huurwoningen door huurverhogingen deze woningen automatisch in de vrije sector verdwijnen dan is waarschijnlijk te berekenen wanneer we afscheid gaan van de allerlaatste sociale huurwoning.
Advertentie