of 59221 LinkedIn

PvdA eist plan om leegstand tegen te gaan

De PvdA wil dat minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) samen met gemeenten en provincies een plan maakt voor de aanpak van leegstand van kantoren, winkels en bedrijfsgebouwen. Dat heeft PvdA-Tweede Kamerlid Albert de Vries donderdag in een Kameroverleg met Schultz gesteld.
Reageer

De leegstand van kantoren, winkels en bedrijfsgebouwen moet worden aangepakt. Dat vindt de PvdA. De regeringspartij wil dat minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) hier samen met gemeenten en provincies een plan voor maakt

Dwang
Als het aan de PvdA ligt, moeten eigenaren van leegstaande panden gedwongen kunnen worden om hun verlies te nemen en mee te werken aan sloop- of herontwikkelingsplannen. PvdA-Tweede Kamerlid Albert de Vries stelt dat donderdag voor in een Kameroverleg met Schultz. De miljoenen vierkante meters aan leegstand zorgen volgens De Vries voor verloedering en een gevoel van onveiligheid.


Voorrang aan herontwikkeling

Hij vindt ook dat de herontwikkeling van leegstaande panden voorrang moet krijgen op nieuwbouwplannen. De winst die kan worden gemaakt als een gebouw een nieuwe functie krijgt, moet volgens De Vries worden gebruikt om verliezen van sloop van andere gebouwen af te dekken.


Lokaal probleem

Coalitiegenoot VVD verwerpt het plan van de PvdA. ,,Leegstand is een lokaal probleem, dat moet je niet ouderwets met blauwdrukken vanuit Den Haag willen oplossen. Om leegstand te bestrijden, is juist flexibiliteit en maatwerk nodig'', stelt VVD-Tweede Kamerlid Hayke Veldman in een reactie. ,,Eigenaren van een pand dwingen om iets anders met hun pand te gaan doen dan zij zelf willen, is niet de route die VVD wil bewandelen.''

 

Niet ver genoeg

D66-Kamerlid Kees Verhoeven vindt het PvdA-plan niet ver genoeg gaan. Ook daarmee blijft volgens hem het probleem bestaan dat niemand verantwoordelijk is en iedereen wegkijkt of naar elkaar wijst, zegt hij. ,,Het is tijd voor concrete actie en echte verantwoordelijkheid, niet voor het opnieuw maken van een plan.'' Verhoeven wil dat het rijk provincies die in gebreke blijven dwingend oplegt leegstand aan te pakken.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding